Mulinete noi 2014

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

aditud
senior
senior

Re: Mulinete noi 2014

Mesaj de aditud » 12 Mar 2014, 16:09

Nu mai devreme de acum vreo 4 ani eram de parerea ca e o mare tampenie sa dai mai mult de $100 pe o mulineta. Pescuiam la pastrav in parauri line de shes in Wisconsin, unde singura grija era sa nu ma afund prea mult in namol (erau si portziuni cu nisip si pietris unde se reproduceau pestii, dar in general fundul era namolos). Mulineta favorita era BassPro Micro Lite din compozite, pe la vreo 6.4oz, deci foarte usoara. Are un sistem primitiv de anti-revers, nu conteaza cat ulei intra acolo, tzine bine. Nu e smooth, la ce te potzi astepta la o mulineta de $40, dar frana tzinea perfect, asa si anti-reversul, era usoara. Firul nu se aseza perfect si mai facea si peruci cam o data, maxim de doua ori pe partida, dar ma gandeam ca era si din pricina tippetului de fly fishing cu care pescuiam (asta nu e designed pt. spinning, asa ca...). Folosesc si acum tot fly tippet (Stroft cu precadere) pt. ca are raportul ideal diametru/rezistentza (ma rog, nu includ textilul aici, pt. ca nu servesc asa ceva).

Cand m-am intors in Appalachia (asta e zona in care am venit prima data in state, chiar in Pittsburgh), m-am lamurit destul de repede ca trebuie sa merg in sus cu costurile. Aici pastravaritul e mult mai challenging, cu parauri montane in toata regula, cu acces dificil, cu stres mult mai mare pe organism. De asemenea, apa e limpede cristal in afara sezoanelor ploioase, pestii speriosi nevoie mare. Mai aluneci pe o piatra, te mai impinge curentul, esti nevoit sa lasi mulineta sa se ude putzin...in plus, pierzi atata timp cu accesul (alpinism curat in multe cazuri), incat nu mai ai chef sa stai de descurcat/taiat la peruci. Asa ca primul upgrade a fost Pflueger Patriarch (retail la $200), cu care (pe langa faptul ca mergea ca untul) am eliminat aproape total perucile! Unde m-a dezamagit mulineta asta a fost la waterproofing: n-am avut probleme cu ea deloc mai bine de un an de zile, dar apoi mi-a luat apa odata (a stat scufundata cam la 10 secunde) si a trebuit s-o desfac s-o curatz dup-aia, efectiv nu se mai invartea. N-avea nisip inauntru, numai emulsie de apa cu vaselina. Ei bine, dupa episodul asta a-nceput sa faca la fel si numai daca se stropea putzin mai tare, sau daca ma apuca ploaia pe rau. Ajunsesem practic s-o curatz la fiecare doua iesiri. Mi-a parut rau sa renuntz la ea, dar am dat-o pe ebay si am trecut la Daiwa Fuego 1000/1500A (astea erau pe la $279 la retail cand au parut prima data, dar au fost discontinued in USA cam acum 2-3 ani cand a aparut Luvias-ul asta nou cu Air Rotor--de fapt Fuego A era varianta USDM a Luvias) pe care le-am gasit noi la preturi super bune (erau la lichidare acum doi ani in multe magazine online, fiind discontinued de la producator). Ce sa zic, mie mi-a placut mult Patriarchul (chiar si acum imi vine sa-mi mai iau un 9530 de fiecare data cand merg la magazin si pun mana pe ea), dar Fuego e in alta clasa. Chiar ieri am pescuit un tippet Orvis Superstrong ca linie principala pe un Fuego 1000A, o rola pe care o am de peste 2 ani si pe care am mai pescuit-o. In cinci ore pe rau n-am avut nicio peruca (a propos de ce se spunea mai sus despre "line management")!!! De obicei firul asta (copolimer) ma omora pe mulineta de la BassPro, mai ales daca-l foloseam mai mult de doua iesiri. Cu apa iar nu am probleme de niciun fel (si pescuiesc cu Fuego de vreo doi ani)! Ce sa mai zic de Luvias asta lansat in 2012 cu Air Rotor si MagSeal...prima (2506) pe care am cumparat-o asta-toamna am scos-o numai la Lake Erie la steelhead (curcubeu lacustru) de trei ori: la prima iesire mi-a scapat in apa cand ma luptam sa calmez un steelhead (se vede si-n pozele din galeria mea)...n-a avut nicio treaba dup-aia. De fapt, e un filmuletz interesant pe youtube despre o Daiwa Saltiga cu MagSeal care e bagata in apa, apoi in nisip, si care merge apoi ca noua.

Ma rog, ceea ce vreau sa spun este ca, uneori, nevoia este cea care te-mpinge in directzia mai scumpa, nu neaparat fasonul. Dar apoi, dupa ce-ai apucat sa pescuiesti cu Fuego si Luvias, parca nu-ti vine sa te mai intorci la BassPro Micro Lite chiar daca se imbunatatzesc conditziile de pescuit.

A propos de conditzii de pescuit, am avut si noi vreo 17C ieri si am tras o fuga pana la Hell Run. Am pescuit vreo 5 ore in conditziile care se vad in pozele pe care le pun chiar acum in geleria personala.

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 12 Mar 2014, 16:30

N-am mai pus nimic in albumul personal, imi ia prea mult timp sa fac resize. Sunt aici:
http://s1126.photobucket.com/user/aditu ... t=3&page=1

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 27 Mar 2014, 22:36

http://www.fishonmag.com/daiwa-new-products-2014/
:shock:

Caldia 3520PE-H
Asta mi-ar veni brici 8)

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 27 Mar 2014, 22:40

Rulmenti MagSealed :shock:
Vai...e deranj mare la vecini :twisted:

DEM
veteran
veteran

Mesaj de DEM » 28 Mar 2014, 10:14

Si uite asa sa rupt maimuta in doua. :twisted: :wallbash: :headbash: :elkgrin: :lol1: :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 28 Mar 2014, 20:01

Tradu...te rog!

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 28 Mar 2014, 22:01

George1985 scrie:http://www.fishonmag.com/daiwa-new-products-2014/
:shock:

Caldia 3520PE-H
Asta mi-ar veni brici 8)
Frumoasa !
George parerea mea o stii ...Daiwa! :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 03 Apr 2014, 22:52

George1985 scrie:Apropo de galet, mai cunoasteti mulinetele cu galet ceramic?
SS Tournament. Galet SIC...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 04 Apr 2014, 08:39

Ceva pentru spining :respekt:

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 04 Apr 2014, 23:02

Aaaa... Pt. spinning? Nu stiu. ca eu dau la crap...

:lol:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Scrie răspuns