Pai tocmai ca am intuit, totusi ma gandesc ca e ceva aliaj de asta mai special sau tratat/anodizat ... nu ma pricep. Din ce am gasit pe net lumea in general face teorii cu proprietatile materialelor si nu neaparat de problemele aparute in utiizare, am gasit cateva relatari cu marait care apare mai rapid decat la cele clasice dar nu ceva deosebit. De aia intreb, ca sa aflu de la cei care le-au folosit.Jedi scrie:Sigur se uzeaza aluminiul mai repede decit alama, bronzul si aliajul de otel inoxidabil...zvic scrie:Am vazut in mai multe parti opinii dar nu am inteles de ce nu sunt bune angrenajele de aluminiu, se uzeaza mai repede?
Ca sa dureze , un mecanism trebuie sa aiba materiale dure, prelucrate cu precizie..oricine cu pregatire tehnica/mecanica poate intui treaba asta...
Pe considerentul reducerii costurilor si timpului de fabricatie, producatorii au lansat ideea ca pescarii cei mai pizdosi au scula usoara....Nah, pentru cine prinde clean si biban mic, nu-i nici o suparare..dar sa nu plinga in al doilea sezon ca zumzaie mulineta mult mai tare ca in primul..
Era o Stella desfacuta de Alan Hawk si zicea ca are rotile dintate de aluminiu dar acoperit cu o treaba pe care nu mi-o amintesc, poate anodizare tip III care ajunge la duritate Rockwell 60..un cutit Kabar din aliaj 1095 e pe la 56-58 Rockwell deci ar trebui sa tina o vreme dar totusi stratul e subtire rau...
Mulineta de baitcasting
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: Mulineta de baitcasting
cristian.ene scrie:Alan Hawk ,, I'm not a fanboy nor do I have any brand loyalty. My only loyalty is to my fellow anglers and quality is where I find it, and I certainly didn't find enough of it here.,,
si cel mai puternic angrenaj in mulinete de spinning dar greu de realizat si scump http://www.alanhawk.com/reviews/vasb.html (locul4 in topul lui Alan Hawk )
Alan Hawk again and again , mda , la unii daca scrie unu mult si poze de aproape ii musai bun

Nu stiu daca ii greu de realizat , greu ramane , scump la fel , puternic...hm!
Omu zice ca o bagat 230 m de 0,40 , textil

O Saltiga de 4500 duce vreo 300 de m de mono 0,40 , in cazu in care datele de pe rola sant apropiate realitatii, as putea spune cred ca intra cam acelsi fir , vreo 50 de m hai sa nu fie un impediment , partea buna ii ca la aceasi putere de franare la Daiwa ii lipsesc grame , acuma daca Daiwa sau Shimano ar avea loc pentru inca 160 de grame io zic ca ar putea face un mosor mai puternic , dealtfel io zic ca fac , cel putin pe foaie , un 6500 ii cu vreo 50 de gr mi greu ca Van Staalu , insa intra mai mult fir si frana dubla .
Chiar ii cel mai puternic !?
Van Staal are capacitate mica de fir , greutate mare , si asta intradevar se traduce prin putere , insa cu fir putin si subtire urmaresti anume pesti si lucrezi cu naluci pentru pesti aia , daca mergi la elefanti ramai fara fir ....
Ii exact ca si personjele care-si cumpara 4X4 si conduc doar prin oras , vezi doamne cat de tare ii masina si de puternica

Cam asa-i cu VS .
- George1985
- veteran
Greu de inteles intrebarea "De ce?"semlecangheorghe scrie:De ce nu??Schimbi toate in mulineta..se cheama ''tunning'' si poti visa frumos ca ai o mulineta unicat..George1985 scrie:"Si ce se mai buleste pe linga...daca se buleste.."semlecangheorghe scrie: Daca ti se buleste un pinion central si ai nevoie sa-l schimbi, ce mai trebuie schimbat 'SG'? Si de ce?
De ce trebuie schimbat inca ceva?
Cand folosesti o mulineta ceva timp piesele "se aseaza", isi fac un mers al lor...daca iti cedeaza pinionul e de preferat sa schimbi si "melcul" care transmite miscarea la rotor. Altfel e posibil sa nu-ti ruleze mulineta bine.
Asta pot sa o confirme cei care au intalnit problema.
Tuning frate

- semlecangheorghe
- veteran
Nu-mi era clar daca vorbesti de casting sau spinning..
Nu stiu daca la orice producator ,dar unii fac ansamblul acesta din materiale diferite ca si rezistenta la uzura(frecare).Se duce de obicei piesa mai putin rezistenta, si trebuie inlocuita doar aceasta.Daca sunt din acelasi material atunci trebuie schimbate ambele.
Doar ca pe linga aceste doua piese mai sunt si altele-rulmentii sau bucse de plastic(cum e pe capeti la wormshaft).
Daca pui piese noi si astea din urma au un anumit grad de uzura..nu stiu ce iese..
Indiferent cum ar fi, in ''motorul ''mulinetei este de dorit sa nu intre deloc apa,praf,nisip, si sa rezulte cat mai putine particule din contactul pieselor aflate in miscare,ori netezimea partilor care angreneaza are un rol f. important,chiar mai important decat ''jocurile 0''...
Nu stiu daca la orice producator ,dar unii fac ansamblul acesta din materiale diferite ca si rezistenta la uzura(frecare).Se duce de obicei piesa mai putin rezistenta, si trebuie inlocuita doar aceasta.Daca sunt din acelasi material atunci trebuie schimbate ambele.
Doar ca pe linga aceste doua piese mai sunt si altele-rulmentii sau bucse de plastic(cum e pe capeti la wormshaft).
Daca pui piese noi si astea din urma au un anumit grad de uzura..nu stiu ce iese..
Indiferent cum ar fi, in ''motorul ''mulinetei este de dorit sa nu intre deloc apa,praf,nisip, si sa rezulte cat mai putine particule din contactul pieselor aflate in miscare,ori netezimea partilor care angreneaza are un rol f. important,chiar mai important decat ''jocurile 0''...
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
Gigi , daca insisti sa scrii in continuare , esti fix poola .Uite , serious , daca ma asculti , Dumitru never ever o sa mai intre in coliziune , doar sa nu mai scrii, i swear by the moon and the stars . serios , mi-am dat seama , ca sa nu te contrazica nimeni mai simplu ii sa nu mai scrii !semlecangheorghe scrie:Nu-mi era clar daca vorbesti de casting sau spinning..
Pentru ca orice scrii ii ....
Zau Gigi , is o gramada de alte teme .....
- George1985
- veteran
Certate nu-i de feeder, acolo se pescuieste altfel, cu alte gramaje, in alt stil.semlecangheorghe scrie:
Cumva or realizat in sfarsit ca peransamblu mulinetele lor arata maximum de bine,dar la pretul care sunt merg rusinos de prost??Cum e posibil ca un certate cu sub 30 de iesiri sa piarda antireversul??
Cumva si-au rupt din mandrie si ''copiaza'' shimano care foloseste materiale mai usoare insa gandite mult mai bine??
E prima oara cand daiwa face modificari la subansamble care au dat chix la fel ca si o chinezarie ieftina??
Daca pescuiesti cu 100-150gr constant cu o mulineta de spin o pui pe butuci instant. Degeaba e Certate sau Stella.
Am vazut si Lamiglas folosit pe post de bat de feeder

Am vazut destui "meseriasi" si la feeder in ultimul timp...stau cu zilele bucurestenii la "apa calda" pt cativa morunasi pe gerul asta....de oameni de capitala!
Revenind la casting, sunt de parere ca zillionul vechi(cel fara TWS) este mai bun ca ultimul model, cei drept si cu 1000ron mai scump.
Din cele noi tatula imi place.
- semlecangheorghe
- veteran
Numai ieri imi poveste un feederist de ceva prieten de-al lui care dupa nici 30 de partide cu un certate nou,o ramas fara antiretur..
Asta am zis eu..
Am zis undeva ca omul acela a pescuit certatele la feeder??
Nu, cel care mi-a povestit a fost un cunoscut de-al meu, feederist.
Iar cel despre care imi povestea pescuia la spinning..ca asta l-am intrebat si eu din prima,la feeder a folosit-o??
Intra pe forumurile de federisti si o sa vezi ca majoritatea prefera shimano-ryobi..dintre cunoscutii mei feederisti f. putini au daiwa, de obicei modle mai vechi..
.
.
- semlecangheorghe
- veteran
SF scrie:Gigi , daca insisti sa scrii in continuare , esti fix poola .Uite , serious , daca ma asculti , Dumitru never ever o sa mai intre in coliziune , doar sa nu mai scrii, i swear by the moon and the stars . serios , mi-am dat seama , ca sa nu te contrazica nimeni mai simplu ii sa nu mai scrii !semlecangheorghe scrie:Nu-mi era clar daca vorbesti de casting sau spinning..
Pentru ca orice scrii ii ....
Zau Gigi , is o gramada de alte teme .....
Tu si dumitru sunteti doi......... fix de aceeasi teapa.
Cu r\tine m-am lamurit,citesti''pe diagonala''si emiti rapid pareri cazand constant in ridicol..
Iti amintesc de ultimele doua dati faza cu ''dai cu deepdiver in apa de juma de metru linga mal'' si ''cu mulineta de pe mal nu recuperezi deepdiverul mai repede decat cu barca''..
Esti un tip orgolios,superficial si mult prea mandru ca sa recunosti ca o dai de multe ori in bara ,fix ca oricare altul..in lumea vazuta prin proprii tai ochi, cinismul cu care te afisezi te face superior tuturor..in fond esti un biet frustrat macinat de dorul de casa..probabil ca tratat cu dispret ca si emigrant trebuie sa iti repeti constant ce superior esti tu celorlalti-brava macar nu ai dat-o pe alcool ca si colegu'tu de haita,dunitru-d.p.m.d.v.am incercat sa te tratez ca si pe un om, nu meriti, esti prea frustrat mult prea mandru..hai pa, zburda cu Saltiga pe stanci..esti za best..
.
.
-
- junior
Dupa tot ce am citit aici m.am bagat in bezna totala. Caut o mulineta de cast pt o lanseta skeet reese de sticla si ma intereseaza din cate am citit ceva de la shimano curado sau cronarch dar nu stiu ce marime "vine" bine pe aceasta lanseta. P.S. mi.as dori daca totusi imi explicati ceva sa nu ma bagati mai tare in ceata
) scurt si la obiect sa inteleaga tot tantalau incepator

Hai ca incerc eu o sinteza.
In primul rand avantajul mulinetelor de cast e ca poti pescui cu fire mult mai groase decat la spin, nu sunt atat de mult influentate de diametrul firului. Asta e important la anumite aplicatii, de exemplu cu un fir de 0,36 mono s-ar putea sa lansezi mai bine cu castul decat cu spinul. Apoi ca is mai ok la reactive si rezista mai bine la hamaleala. Totusi in general merg la jiguri peste 10gr (asta ar fi un jig de 7gr + guma) sau voblere de la 12 gr in sus si castabile, pentru a cobora nivelul trebe mulinete din gama de pret mai mare.
Shimano e mai simplu de reglat, in sensul ca reglezi unu sau doi pini si asta este.
Daiwa e mai complicat putin, ai mai mult de reglat (mai multe optiuni) dar asta iti permite sa obtii performante mai bune, totusi in gama de reglaje safe lansezi cam cat cu shimano.
In Shimano te poti infige mai tare in lanseu - daca esti la inceput si obisnuit cu spinningul, o sa se intample mai des. La Daiwa trebe sa dai mai lin, fara sa fortezi, din cand in cand cand nu respecti reteta si te taxeaza cu peruca.
In general amandoua sunt ok, unii se simt mai bine cu daiwa, altii cu shimano, cu conditia sa fie folosite la aplicatia corecta.
Skeetreesu' tau cred ca s-ar potrivi mai bine cu un curado 201 daca mulinezi cu stanga, 200 daca mulinezi cu dreapta. Alternativa de la Daiwa ar fi Tatula.
In primul rand avantajul mulinetelor de cast e ca poti pescui cu fire mult mai groase decat la spin, nu sunt atat de mult influentate de diametrul firului. Asta e important la anumite aplicatii, de exemplu cu un fir de 0,36 mono s-ar putea sa lansezi mai bine cu castul decat cu spinul. Apoi ca is mai ok la reactive si rezista mai bine la hamaleala. Totusi in general merg la jiguri peste 10gr (asta ar fi un jig de 7gr + guma) sau voblere de la 12 gr in sus si castabile, pentru a cobora nivelul trebe mulinete din gama de pret mai mare.
Shimano e mai simplu de reglat, in sensul ca reglezi unu sau doi pini si asta este.
Daiwa e mai complicat putin, ai mai mult de reglat (mai multe optiuni) dar asta iti permite sa obtii performante mai bune, totusi in gama de reglaje safe lansezi cam cat cu shimano.
In Shimano te poti infige mai tare in lanseu - daca esti la inceput si obisnuit cu spinningul, o sa se intample mai des. La Daiwa trebe sa dai mai lin, fara sa fortezi, din cand in cand cand nu respecti reteta si te taxeaza cu peruca.
In general amandoua sunt ok, unii se simt mai bine cu daiwa, altii cu shimano, cu conditia sa fie folosite la aplicatia corecta.
Skeetreesu' tau cred ca s-ar potrivi mai bine cu un curado 201 daca mulinezi cu stanga, 200 daca mulinezi cu dreapta. Alternativa de la Daiwa ar fi Tatula.