MOTOARE ELECTRICE

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Avatar utilizator
adiwolf
veteran
veteran
Mesaje: 4638
Membru din: 14 Ian 2006, 16:32
Localitate: Rm.Valcea

Re: motor

Mesaj de adiwolf » 23 Noi 2006, 21:23

laurentiucat scrie:mai astept sa-mi iau un motro de cca 40-46 lbs dupa 1 ianuarie in speranta ca se vor ieftini..
nu prea cred sa se ieftineasca dupa 1 ianuarie
sunt produse venite din USA si suporta accize si taxe vamale.
sunt scutite de taxe vamale numai produsele ce provin din UE,deci .........
ce barca ai luat si cat a costat?
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 185
Membru din: 29 Aug 2006, 17:13

sal

Mesaj de laurentiucat » 23 Noi 2006, 21:25

de 300 euro second hand ,3,5 m lungime,1,3 latime,0.6 inaltime,poescaj 20 de cm ,deplasamnet 250 kg,80 kg greutate

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 185
Membru din: 29 Aug 2006, 17:13

motor

Mesaj de laurentiucat » 23 Noi 2006, 21:27

dara cele rihno by zebco sunt europene nu?se vor ieftini?am gasit ceva interesant la ei

romica
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 247
Membru din: 24 Mar 2005, 10:47

Mesaj de romica » 23 Noi 2006, 23:17

de la 1 ianuarie taxele vamale la motoare vor scadea de la 15 % la 1,7 %, dar asta nu garanteaza faptul ca vor scadea si preturile.

in cazul in care folositi des motorul, va recomand sa utilizati o baterie deep-cycle (de tractiune) de genul celor folosite la motostivuitoare. sunt facute sa reziste la un numar mare de descarcari si reincarcari, spre deosebire de cele obisnuite. la varta aveau unele de 66 sau 80 amp si costau in jur de 2 mil.

la un motor de 36 lbs, durata de viata a unei baterii de 100 amp este intre 2,5 si 14 ore, in functie de viteza.

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 185
Membru din: 29 Aug 2006, 17:13

ce marca

Mesaj de laurentiucat » 23 Noi 2006, 23:31

acum m-am cam hotarat.un motor de 55 lbs cu indicator de stare a bateriei,2 baterii deep cycle astea sunt cele folosite ptr electrocare,(stivuitoare)cu amperaj cat mai mare si greutate pana in 20 de kg bateria.
un redresor bun care sa le incarce intr-o noapte si sa sa nu le strice..(e f important cum iti alegi acumulatorii,redresorul si cum ai grija de ele).tipul asta de acumulatori rezista la f multe cicluri de incarcare /descaracare fara sa se deterioreze rapid.in plus asigura o o autonomie mai mare spre deosebire de cele care-s folosite la autovehicule care elibereaza o putere mare ptr o scurta perioada de timp si se strica repede daca o descarci complet si o reincarci..
minn kota ,motorguide sau rihno by zebco...acum de care?

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 185
Membru din: 29 Aug 2006, 17:13

minn kota

Mesaj de laurentiucat » 25 Noi 2006, 08:18

mi s-a recomndat sa folosesc minn kota de catre gerula si minn kota sau motorguide de catre romica...inclin spre minn kota

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 185
Membru din: 29 Aug 2006, 17:13

minn kota 55 lbs

Mesaj de laurentiucat » 27 Noi 2006, 19:18

azi am comandat la mihai f un motor electric minn kota de 55 lbs .am discutata la telefon cu cateva persoane care au motoare electrice de putere mai mica si mi-au zis ca merita fiecare leut.cu acumulatorul de tip deep cycle un motor de 40 lbs tine 2 zile pe balta in vitezele 2 si 3 la trolling si la viteza maxima in deplasarea dintre locurile de pescuit.am inteles ca o sa vina intr-o luna si de abia astept sa-l incerc.
problema cea mai mare e acum ca daca merge bine s-ar putea ca electro-pescarilor..adica cei care pescuiesc cu curent sa aiba acum o scuza ca merg cu acumulatorul in barca si sa poate sa dea nestingheriti la peste cu curent electric.dar pana atunci sa vad cum o sa-mi mearga motorul..

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 185
Membru din: 29 Aug 2006, 17:13

si

Mesaj de laurentiucat » 03 Dec 2006, 08:33

cam cat curent ar consuma pe ora?ca imi iau motorul electric si cu multi consumatori..e belea..

vali stratonov
veteran
veteran
Mesaje: 4637
Membru din: 19 Sep 2006, 13:26
Localitate: cluj-napoca

Mesaj de vali stratonov » 03 Dec 2006, 16:29

Consumul e minim ,al meu consuma 7w.Marele consumator ramine motorul daca il folosesti mult in treptele superioare .Eu am un motor Yamaha de 28 lbs cu care merg 5 ore la trena in vit.1-2 si cu o baterie de 55 A(nu noua) iar in vit.4-5 cam 2.ore.
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 185
Membru din: 29 Aug 2006, 17:13

acumulatori

Mesaj de laurentiucat » 04 Dec 2006, 10:54

DESPRE DESCARCAREA ACUMULATORILOR
Este timpul sa spunem cateva cuvinte si despre exploatarea lor, care are semnificatia unei descarcari.
Scopul unei baterii (fie baterie chioara fie acumulator) este acela de a stoca energia si de a o pune la dispozitia utilizatorului atunci cand acesta are nevoie.
Curentul de incarcare si descarcare al bateriei se evalueaza in functie de C.
Majoritatea bateriilor folosite in echipamentele portabile sunt considerate ca fiind 1C, adica, o baterie marcata la 1000mA va livra timp de o ora 1000mA.
Aceeasi baterie va livra 500mA pentru 2 ore. La 2C, aceeasi baterie va livra 2000mA pentru o jumatate de ora.
In practica insa, la 2C, bateria din exemplu va livra doar aproximativ 95% din capacitate iar la 0,5C, bateria va livra 105% energie. Diferenta intre masuratori este data de rezistenta interna.
Bateriile SLA nu pot opera la curent de descarcare de 1C. Pentru a indica in mod corect capacitatea bateriilor SLA producatorii precizeaza timpul de descarcare sau indica o capacitate de 0,05C.
Bateriile pe baza de Li au curentul de descarcare la maxim 2C ceea ce le face improprii anumitor domenii de utilizare. Unele baterii pe baza de Li au chiar circuite de limitare a curentului la 1,5C.
Bateriile pe baza de Ni au curenti mari de descarcare, ce depasesc 5C (NiCd) si pot tolera schimbari de polaritate (max 0,2V) pentru electrodul pozitiv in pack-uri cu mai multe celule inseriate. Totusi, aceasta schimabre de polaritate nu trebuie prelungita intrucat schimbarea de polaritate poate duce la scurtcircuit intern ireversibil.
Aceste baterii ating o tensiune minima de 0,9V/celula la descarcare mai mare de 1C si sunt mai putin afectate de cicluri profunde de descarcare.
Pe durata descarcarii, celulele pe baza de Ni isi mentin tensiunea constanta pana la aproximativ 15% din capacitate apoi urmeaza o scadere abrupta a tensiunii.
De asemeni, dintre toate tipurile de baterii descrise, bateriile pe baza de Ni sunt cel mai putin afectate de cicluri de descarcare profunde, putand suporta cateva mii de astfel de cicluri.
Din acest motiv, acest tip de baterii sunt cele mai indicate pentru echipamente ce necesita asigurarea unui consum mare de curent si cicluri rapide de incarcare/descarcare, cum ar fi uneltele electrice sau echipamentele de comunicatii.
Bateriile pe baza de Li se descarca pana la aproximativ 3,0V/celula iar unele baterii au circuite care deconecteaza permanent celula de la contactele externe, aceasta nemaiputand fi incarcata in incarcatoare uzuale.
Fabricantii indica pentru bateriile pe baza de Li ca descarcare normala o descarcare de pana la 20% din capacitate. Descarcarile repetate, de 100% duc la scurtarea numarului de cicluri disponibile pentru acea baterie. Din acest motiv este recomandat ca descarcarea acestor baterii sa nu fie profunda.
Tensiunea de descarcare pentru bateriile SLA este de 1,75V/celula. Descarcarea are loc la tensiune variabila lent apoi abrupt pe masura ce se apropie de 100%.
Durata de exploatare a acestui tip de baterie depinde foarte mult de profunzimea descarcarilor. Astfel, o baterie SLA poate avea un numar de peste 1000 de cicluri la o profunime de descarcare de 30% dar mai putin de 200 la o profunzime de 100%.
In ceea ce priveste "ciclul de descarcare" in sine, este greu de definit. Unele baterii care au circuite electronice de urmarire a descarcarii iau in calcul o descarcare de 70% din capacitate in timp ce, in anumite situatii, descarcarea atinge doar 10% din capacitate (cazul satelitilor).
Cateva sfaturi generale
Evitati incalzirea bateriilor in timpul incarcarii. De regula generala, orice fenomen chimic care genereaza caldura in baterie are drept efect pierderea de substanta in electrolit prin evaporare si transformare in gaz. Energia electrica "pompata" in celula duce la generarea de energie termica in loc sa genereze reactiile chimice proiectate. Daca un incarcator de acumulatori are ca efect incalzirea bateriilor, inseamna ca undeva este o problema! Desigur, undeva trebuie sa existe un compromis iar acesta sa fie asumat de utilizator...
Incarcatorul destinat celuleor de tip NiMH poate incarca celule NiCd. Nu si invers! Incarcatorul de NiCd va supraincarca celulele NiMH, degradandu-le;
Bateriile de tip NiMH se incarca la curenti mari in incarcatoare rapide sau ultrarapide. In acest fel se previne dezvoltarea formatiunilor cristaline pe electrozi (fenomenul de memorie);
Bateriile pe baza de Ni si cele pe baza de Li sunt diferite din punct de vedere al chimiei interne si necesita metode de incarcare complet diferite. Incarcatoarele, de asemeni, sunt diferite si nu sunt interschimbabile;
Daca nu aveti de gand sa utilizati bateriile dupa incarcare, nu le lasati in incarcator, indiferent de "prescriptii". Mai bine scoteti-le si aplicati inainte de utilizare o incarcare de tip topping.
Un incarcator care sa protejeze investitia in acumulatori este un dispozitiv la randului lui complex si, pe cale de consecinta, scump. Nu aruncati banii pe fereastra cumparand acumulatori scumpi si incarcatoare ieftine!
Scurta dizertatie cu privire la incarcarea bateriilor utilizand incarcatoarele incorporate in echipament
Majoritatea echipamentelor actuale au incorporate circuite de incarcare a acumulatorilor. Personal prefer ca incarcarea sa aiba loc intr-un incarcator dedicat din doua motive:
circuitele de detectie sunt mult mai elaborate;
influenta temperaturii asupra celulei care se incarca este mult mai redusa prin externalizarea sursei de energie termica (transformatorul incarcatorului este, de regula, extern)

Scrie răspuns