discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
Sorin
- Moderator

Adi_ scrie:Sorin scrie:dr pike,
[...]
Sorine, vezi ca-l confunzi

corect , acu vazui ....

...Sorry
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
-
Sorin
- Moderator

gabor scrie:raportul dintre centimetrii/tur si lungimea bratului iti da puterea mulinetei (testul cu bocancul). cu cat e mai mic cu atat e mai puternica.
din punctul asta de vedere nu conteaza cat sunt rotile. marimea lor si mai ales proportiile conteaza la fiabilitate, dar asta e treaba producatorului, nu?
Cred ca mai degraba raportul asta iti da usurinta pe care o simti tu in mana la mulinare , nicidecum puterea mulinetei .
Schimband diametrul tamburului si lungimea bratzului , dar pastrand dimensiunile rotilor dintate eu zic ca nu obtii o mulineta mai puternica , dar poate nu am inteles eu bine ce doreai sa zici .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
-
gabor
- senior

Sorin scrie:Schimband diametrul tamburului si lungimea bratzului , dar pastrand dimensiunile rotilor dintate eu zic ca nu obtii o mulineta mai puternica , dar poate nu am inteles eu bine ce doreai sa zici .
ba, exact asta e, doar ca, sa zicem ca ai un raport X, maresti tamburul si manerul astfel incat sa-l pastrezi. obtii o viteza mai mare, dar maresti stresul in mecanism. asta se manifesta in timp prin uzura, aliniere.
ma rog, daca gresesc as vrea sa inteleg cum e. am mai auzit de mecanismul X (parca in legatura cu o mulineta john hill sau asa ceva) care are putere mare. da? din cauza mecanismului?
-
CDan
- junior

Sorin scrie:gabor scrie:raportul dintre centimetrii/tur si lungimea bratului iti da puterea mulinetei (testul cu bocancul). cu cat e mai mic cu atat e mai puternica.
din punctul asta de vedere nu conteaza cat sunt rotile. marimea lor si mai ales proportiile conteaza la fiabilitate, dar asta e treaba producatorului, nu?
Cred ca mai degraba raportul asta iti da usurinta pe care o simti tu in mana la mulinare , nicidecum puterea mulinetei .
Schimband diametrul tamburului si lungimea bratzului , dar pastrand dimensiunile rotilor dintate eu zic ca nu obtii o mulineta mai puternica , dar poate nu am inteles eu bine ce doreai sa zici .
Peste o anumita limita, nu poti face o mulineta de capacitate mai mare fara sa maresti diametrul tamburului. Daca faci asta implicit trebuie sa maresti lungimea bratului ceea ce duce la o suprasolicitare a mecanismului (daca l-ai pastrat la aceeasi dimensiuni ca inainte).
Deci, ca mecanismul sa reziste la cresterea solicitarii, esti automat obligat sa supradimensionezi mecanismul. Si nu intotdeauna trebuie sa ai roti dintate mai mari in diametru, ci e suficient sa maresti grosimea rotilor, fapt care implica ca fortele din angrenaj se distribuie pe o suprafata de contact mai mare. Dar alte chestii trebuie sa le maresti in diametru: axe, rulmenti, bucse, saibe, etc.
Chiar si bratul manivelei trebuie marit. Si prin masura asta pastrezi raportul fortelor constant (senzatia ca e usor de dat la manivela) nu numai prin raportul de transmisie al rotilor dintate din mecanism.
Fir intins!
Expert in a invata rima sa inoate.
-
Vizitator
mecanismul mulinetelor spinn nu sint altceva decit cutii de viteza … nu face altceva decit sa multiplice rotatiile minerului sa zicem des sint 5 / 6 turatii de tambur pe rotatia de miner… da ?
e simplu… ca si la reductoare… daca vreti o mulineta mai puternica… luati una cu raport de turatie mai mic sau un direct drive sau chiar cu raport invers… 5 ture de miner o tura de tambur…
Dar cred ca va incordati degeaba pe puterea mulinetei care dupa parerea mea nu prea contenza asa mult
-
SF
- veteran

[quote="Cam te miri"]
Dar cred ca va incordati degeaba pe puterea mulinetei care dupa parerea mea nu prea contenza asa mult[/quote]
Cind vad din astea normal ca ma mir . Cum adica puterea mulintei nu conteaza asa mult !?
Fir Intins!!!
-
Vizitator
SF scrie:Cam te miri scrie:
Dar cred ca va incordati degeaba pe puterea mulinetei care dupa parerea mea nu prea contenza asa mult
Cind vad din astea normal ca ma mir . Cum adica puterea mulintei nu conteaza asa mult !?
Fir Intins!!!
Pai nu
prea conteaza ( asa m-am exprimat... ca sa nu te miri....

) pt ca si asa in cazul unui peste mare nu il vei aduce niciodata din mulineta ci din lanseta pompat si recuperat firul " moale " creat cu ajutorul lansetei.... iar in cazul asta chiar si o mulineta ultra light este
indeajuns de puternica in cele mai dese cazuri daca ne referim la pescuitul din Romania si la speciile care se prind mai des la noi....
Chiar si la marlin de sute de kg tot asa se procedeaza... se pompeaza pestele nu se tracteaza din puterea mulinetei...
-
razvan m.
- veteran

-
Si sa nu uitam ca mulineta nu are nici o putere, fara bratul care o pune in miscare. Deci, daca nu ai brate, n-ai facut nici o treaba, poate fi ea, mulineta...
Am plecat sa mai vand din ele dupa revelatiile astea
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
-
Vizitator
razvan m. scrie:Si sa nu uitam ca mulineta nu are nici o putere, fara bratul care o pune in miscare. Deci, daca nu ai brate, n-ai facut nici o treaba, poate fi ea, mulineta...
Am plecat sa mai vand din ele dupa revelatiile astea
Ai perfecta dreptate ...

chiar nu stiu ci sa m-as faci daca dau piste un balaur ...
ioti io di miine pun mina pi greutati ca sa am ceva conditie fizica ...