Lansete spinning americane

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Marcus_Turcus
junior
junior

Lansete spinning americane

Mesaj de Marcus_Turcus » 27 Iul 2008, 22:49

As vrea sa stiu daca numai eu am o "buba". Despre ce e vorba...m-am tot uitat pe site-urile producatorilor de bete de spin americane...am inceput cu St. Croix, am trecut la G. Loomis si apoi la AllStar si Lamiglas...din prima, nu neg ca nu ar fi toate niste betze superbe ca am atins cateva la magazin...dar...99% mie mi se par a fi scurte rau ptr pescuit de pe mal, mi se par exclusiv facute ptr pescuit din barca, toate se invart de la 6' pana la 7' in mare majoritate a cazurilor si au putere de aruncare diferita mult de cele europene (cu tot cu conversie in gr). Adica pe scurt, mie mi-ar fi peste mana pe ape curgatoare un 7', prea scurt, mie imi trebuie un minim 8' (lungime indiferent de putere de aruncare deci ma refer la lungime) si cu putere medie cautata de 1/4-1 oz si actiune medium-fast sau fast, ca nu caut cleanul si bibanul...da sa ma bata cucu daca am gasit (nu bete de jig, dinalea hai sa zici ca gasesti cateva rasarite la ei)..si acum nu vreau sa vina careva sa-mi tranteasca niste linkuri exemplificative ptr ca poate cuiva ii este de ajuns marimile americane....DAR...mai are cineva "buba" asta sau io mi-s intr-o rana? Mai are cineva impresia ca ele sunt scurte ptr pescuitul de pe mal si ca in completare ele au puteri de aruncare atipice ptr Europa? (cu conversie in grame cu tot)...puteri pe care eu nu le agreez...(nu ma refer la betele de jig ale firmelor mentionate, ele mai "merg" asa trase de par ptr rauri mici).

cred ca am intrat in cusca cu lei :)

ps: betele de casting mi-au placut, fara discutie, tot ptr barca.
Cand dai la peste, gandeste-te ce ai face daca ai fi tu peste !!! :)

catalin66
veteran
veteran

Mesaj de catalin66 » 27 Iul 2008, 23:37

Salut Marcus ! Da, cred ca ai o problema cu betele americane . Nu stiu cum nu gasesti nimic interesant la St .Croix de exemplu. Eu unul am luat de curand, 2 saptamani , un Wild River 8'6 de 1/2 -2oz pentru Dunare . Super multumit ,este fast , cum pune salaul botul pe vobler cum l-am curentat ,nu are nici o sansa . Salai la 2 kilograme vin tramvai nici nu apuca sa-si dea seama . Daca ai ocazia pune si pescuieste cu unul cateva ore, pe urma mai vorbim . A , si eu tot de pe mal pescuiesc si arunc cu el mai departe decat cu un bat de 2.70 cu aceesi naluca .

Marcus_Turcus
junior
junior

Mesaj de Marcus_Turcus » 28 Iul 2008, 00:23

blackmamba scrie:Salut Marcus ! Da, cred ca ai o problema cu betele americane . Nu stiu cum nu gasesti nimic interesant la St .Croix de exemplu. Eu unul am luat de curand, 2 saptamani , un Wild River 8'6 de 1/2 -2oz pentru Dunare . Super multumit ,este fast , cum pune salaul botul pe vobler cum l-am curentat ,nu are nici o sansa . Salai la 2 kilograme vin tramvai nici nu apuca sa-si dea seama . Daca ai ocazia pune si pescuieste cu unul cateva ore, pe urma mai vorbim . A , si eu tot de pe mal pescuiesc si arunc cu el mai departe decat cu un bat de 2.70 cu aceesi naluca .
Salut blackmamba, ma refer la betzele de voblerit si lingurit, tu ce ai e de jig, (am scris ca la jig mai gasesti cate ceva dar nu la clasele de top)...ca merge si la vobler...si evident, 8.6' e 2.6m si cred ca arunci mult cu el fata de un 2.7m ieftin...e normal sa ii scoti salupa pe val pe saracii salai :)...dar mie nu-mi place wild riverul, doream ceva mai sus (avid sau chiar legend walley)...dar dupa wild river incepe regresia lungimilor...si maximul e de 8' ceea ce ar fi ok, dar puterea de la avid de 5/8 nu-mi trebuie...cred ca ma enervez la un sportex iar de spin (2.4 35gr) ca cel ce-l mai am de 2.8m e de 45gr si e ptr dat in capul salailor, e xtrasenzitiv si xfast ca al tau, de rupt tzeasta pe Dunare :)

allspark
junior
junior

Mesaj de allspark » 28 Iul 2008, 08:55

Gresesti, tocmai mi-am luat Avid de 8.6 Salmon&Steelhead series. Exista Avid si peste 9'.

Marcus_Turcus
junior
junior

Mesaj de Marcus_Turcus » 28 Iul 2008, 09:30

allspark scrie:Gresesti, tocmai mi-am luat Avid de 8.6 Salmon&Steelhead series. Exista Avid si peste 9'.
citeste mai bine ceea ce scriu eu :) nu am zis ca nu e, am zis ca nu e la puterile cerute de mine, adica un Avid de linguri si voblere nu de jig de 2oz...oricum dupa Avid, lungimi mai mari de 8' (exceptand o lanseta) ciuciu...si parca eu nu cautam Avid, doream Legend :(

allspark
junior
junior

Mesaj de allspark » 28 Iul 2008, 09:37

http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... 43&start=0

Asta pe care mi-am luat-o eu e cam la puterile pe care le cauti si tu. Modelul nou e 3/8-1oz.

Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 28 Iul 2008, 09:59

@Marcus, cum nu gasesti ce vrei ??
ca are si Lamiglas si St.Croix o gama cat de larga.
Nu stiam la ce pesti mergi, dar vazand ca esti timisorean de-al meu mergi cred ca la aceiasi pesti.

Nu ma prind, cum ai trecut tu de la St.Croix, prin Lamiglas ,All Star si Gloomis si nu ai gasit ce sa te satisfaca !
:shock: :shock:

Sunt oameni ce dau bine merci de pe mal si cu 7' si cu 7'6" si chiar si cu 6'6" la voblere , e drept traditia noastra infailibila si banateana spune "bete cat mai mari si cat mai tari " , dar nah... mai sunt sanse...

Si daca stau putin si ma gandesc poti da cu un bat pe toate stilurile e drept cu mici compromisuri.... dar nah... io tot raman surprins cum ai 'fumat' marcile de mai sus si nu gasesti ce-ti trebuie.
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !

Marcus_Turcus
junior
junior

Mesaj de Marcus_Turcus » 28 Iul 2008, 17:38

eram suparat pe americani ca nu au ei un batz din 2 bucati, de 8' (nu de 7' si de 9' ca am shimano si sportex marimile alea) si putere de 10-30gr convertita din ozi...deci NU exista asa ceva...si Avid salmon&stealhead incep de la 8.6' in sus, nu-mi trebuie ptr ca am de 9' la 45gr...daca cobor la avid series spin, exista de 8' dar puterea e 1/16-5/16 adica taaare nashpa...ptr mine :)...deci pe scurt, daca ma scoateti din belea, un batz din 2 bucati, fast, de 8', cu putere 3/8-1oz(chiar 1-1/4 !!!) ar fi superb...io n-am gasit...mai jos de 8' ar fi bun si unu de 7.6' dar NU mai mic, aceleasi caracteristici....multzam

ps: nu am zis ca nu au americanii bete, am zis ca sunt facute pentru EI, ptr barca, exceptand salmon&stealhead de la avid, care poate ca mi-as fi luat daca nu aveam un sportex de 2.8 care e magnific (si daca nu gasesc niik credca o samainteresez de Sportex Carat Spin 2 cu max 35gr..ptr ca Kev Spin e enorm de scump)...in rest....pauza....si chiar mi-as fi dorit un Legend dar ala e si scurt, e si dintr-o bucata are si puteri ampixu...

aaa, nu vreau din seria triumph sau premier sauceva echivalentlor,multzam nu

M

Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 28 Iul 2008, 18:50

Deci DA, ai dreptate , bat cu aceste caracteristici nu stiu sa faca.
daca tie iti trebuie de 8', putere de aruncare 3/8-1oz pentru voblerit si lingurit io zic sa te lasi de pescuit pentru ca nu gasesti ce-ti trebuie din punct de vedere ingineresc. :)
M-am uitat si eu, si am bazut ceva, Fenwick, de 7'9", dar nu zice de putere de aruncare de 10-30gr... deci...

'Mnoahh..asta e.
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 28 Iul 2008, 19:07

Aici avem o problema. Cu ce naluci pescuiesti mai frecvent? Intreaba-te asta. De ce dimensiuni? Multi romani se gandesc la doua lucruri: ori ca li se va rupe lanseta ori ca nu vor putea scoate pestele. Sincer, la un pescar experimentat nu am auzit asta niciodata. Sa zica: pai nu iau medium-lite-ul ca daca intra ceva mare nu-l pot scoate. Eu imi aleg lansetele exclusiv, dar exclusiv, in functie de naluca cu care pescuiesc. Tehnologiile moderne din lansetele de la firmele sa zicem recunoscute de toata lumea, creaza niste blancuri cu proprietati realmente deosebite. 10-30 pentru ce? Slidere? Jiguri de 20-25 gr? Linguri de 18 grame? Asta e alegerea frecventa? Cand ii spui cuiva care vrea sa isi aleaga o lanseta pentru pescuit cu jiguri la salau si ii spui medium-lite nu ii spune nimic. Cand i-o areti, spune: ce usoara e! Iar cand ii traduci din oz: 3,5-10,5 gr, rade de tine si pica pe spate. Cu aia vrei sa dai? Aia e de pastrav. Eu pescuiesc cu doua lansete med-lite la salau pe lac, si le incarc pana in 12 gr. Se comporta excelent si sunt de o putere si o viteza iesita din comun. Americanii au inventat silicoanele si jiggingul, stiu ei ce vorbesc. Abia astept pestele care sa vrea sa-mi ia lanseta din mana, sa vad daca poate. Excludem somnul, pentru ca nu este tinta, si la dimensiunile care le atinge si puterea care o dezvolta necesita intr-adevar un echipament puternic. Poate suna un pic rautacios mesajul sau inversunat si chiar nu-mi doresc sa fie asa. Treaba se schimba un pic pe rauri sau dunare, unde chiar le incarci si tragi mai tare de ele. Pentru asta americanii au medium-heavy (7-28) sau heavy, care urca pana la vreo 40. Dar asa sa te gandesti ca ei daca isi aleg 40g ei le incarca cu 40. Nu isi iau heavy ca sa nu le-o rupa pestele si pescuiesc cu 10 grame. Daca totusi vrei ceva mai lung si mai medium spre heavy, gasesti la modelele mai europene, vezi shimano, vezi okuma (alumina si vsystem), vezi daiwa infinityq, vezi balzerele magna, diabolo... s.a.m.d. Chiar sunt curios pentru ce naluci vrei 10-30. Nu ne spargem in figuri aici, e doar un forum, dar incet, incet, trebuie sa ne alegem lansete specializate daca vrem sa vorbim de pescuit mai la inaltime, chiar daca ramana la nivel de hobby nu competitii sau mai stiu eu ce. Asta inseamna investitii si sacrificii, asta inseamna lansete dedicate. Aproximativ specia si naluca dupa care lanseta.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Scrie răspuns