Aici avem o problema. Cu ce naluci pescuiesti mai frecvent? Intreaba-te asta. De ce dimensiuni? Multi romani se gandesc la doua lucruri: ori ca li se va rupe lanseta ori ca nu vor putea scoate pestele. Sincer, la un pescar experimentat nu am auzit asta niciodata. Sa zica: pai nu iau medium-lite-ul ca daca intra ceva mare nu-l pot scoate. Eu imi aleg lansetele exclusiv, dar exclusiv, in functie de naluca cu care pescuiesc. Tehnologiile moderne din lansetele de la firmele sa zicem recunoscute de toata lumea, creaza niste blancuri cu proprietati realmente deosebite. 10-30 pentru ce? Slidere? Jiguri de 20-25 gr? Linguri de 18 grame? Asta e alegerea frecventa? Cand ii spui cuiva care vrea sa isi aleaga o lanseta pentru pescuit cu jiguri la salau si ii spui medium-lite nu ii spune nimic. Cand i-o areti, spune: ce usoara e! Iar cand ii traduci din oz: 3,5-10,5 gr, rade de tine si pica pe spate. Cu aia vrei sa dai? Aia e de pastrav. Eu pescuiesc cu doua lansete med-lite la salau pe lac, si le incarc pana in 12 gr. Se comporta excelent si sunt de o putere si o viteza iesita din comun. Americanii au inventat silicoanele si jiggingul, stiu ei ce vorbesc. Abia astept pestele care sa vrea sa-mi ia lanseta din mana, sa vad daca poate. Excludem somnul, pentru ca nu este tinta, si la dimensiunile care le atinge si puterea care o dezvolta necesita intr-adevar un echipament puternic. Poate suna un pic rautacios mesajul sau inversunat si chiar nu-mi doresc sa fie asa. Treaba se schimba un pic pe rauri sau dunare, unde chiar le incarci si tragi mai tare de ele. Pentru asta americanii au medium-heavy (7-28) sau heavy, care urca pana la vreo 40. Dar asa sa te gandesti ca ei daca isi aleg 40g ei le incarca cu 40. Nu isi iau heavy ca sa nu le-o rupa pestele si pescuiesc cu 10 grame. Daca totusi vrei ceva mai lung si mai medium spre heavy, gasesti la modelele mai europene, vezi shimano, vezi okuma (alumina si vsystem), vezi daiwa infinityq, vezi balzerele magna, diabolo... s.a.m.d. Chiar sunt curios pentru ce naluci vrei 10-30. Nu ne spargem in figuri aici, e doar un forum, dar incet, incet, trebuie sa ne alegem lansete specializate daca vrem sa vorbim de pescuit mai la inaltime, chiar daca ramana la nivel de hobby nu competitii sau mai stiu eu ce. Asta inseamna investitii si sacrificii, asta inseamna lansete dedicate. Aproximativ specia si naluca dupa care lanseta.