Lansete "rigide" vs lansete "moi"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Beastmaster
veteran
veteran

Re: Lansete "rigide" vs lansete "moi"

Mesaj de Beastmaster » 03 Feb 2013, 14:11

ULK scrie:Ene..doar incepatorii cauta ceva versatil...scuza-ma.

Nu o mai da inainte cu moale si elastic la jig...ca nu e cea mai buna apropiere de problema. Ca asta este parerea ta..este total altceva...dar la o lanseta elastica pierzi din senzitivitate..fata de una rigida...Oricum te uti la problema.

Unul care stie ce face si dece intodeauna o sa aleaga cea mai buna unealta pentru aplicatia respectiva...si nu exista nici un blank care sa acopere toate...Tu promovezi struto-camilele...fie si ele de soi. Versatila e una ..si cea mai buna pentru aplicatia respectiva e alta. Eu prefer lansete ultra specializate pentru ca stiu la ce, cu ce si unde o sa dau.

Tu momesti pur si simplu pescari mai neinititati..cu versatilitatea promisa...Versatil nu este egal cu cel mai bun..as spune chiar invers..nu o sa exceleze in nimic... poate doar in..........versatilitate :)
Daca topicul se refera doar la cei avansati , ar fi bine se specifice in titlu...Asa stie fiecare ce sa citeasca si ce nu.
Probabil ca nici nu s-ar mai fi deschis discutia daca Onamihs era super specializat (no offense).
In alta ordine de idei, nu cred ca sunt foarte multi pescari, chiar si foarte avansati, care sa isi permita 7-8 lansete specializate si dedicate unui stil aparte de pescuit. Si atunci, cei care nu isi permit, nu mai au dreptul sa caute o solutie de compromis?
Nu o data am patit sa o "scot la capat" cu o lanseta putin mai moale decat cea dedicata, insa pe blank de calitate, senzitiv, salaii fiind morocanosi. Cu lanseta rapida, rigida (nu dau nume) am ratat in continuu, pana am schimbat pe un blank mai moale, dupa care am inceput sa zambesc si eu :)
E adevarat ca sunt foarte multi factori ce influenteaza alegerea lansetei, precum si adaptarea stiului de pescuit in situatii aparte, insa aia nu inseamna ca nu o putem scoate la capat cand trebuie sa alegem o lanseta care sa acopere o plaja mai mare de situatii si cand nu putem cara dupa noi un brat de lansete...
Topicul cauta o solutie de compromis, accesibila tuturor, ceea ce prin definitie elimina solutiile specializate... :respekt:

vleydyx
veteran
veteran

Mesaj de vleydyx » 03 Feb 2013, 14:27

Pt mine compromisul este lanseta fast si 2 tamburi la mulineta(unul cu textil si unul cu mono) atunci cand pescuiesc de pe mal si trebuie sa iau la picior cativa km
C&R

ONAMIHS
veteran
veteran

Mesaj de ONAMIHS » 03 Feb 2013, 14:40

Beastmaster scrie: E adevarat ca sunt foarte multi factori ce influenteaza alegerea lansetei, precum si adaptarea stiului de pescuit in situatii aparte, insa aia nu inseamna ca nu o putem scoate la capat cand trebuie sa alegem o lanseta care sa acopere o plaja mai mare de situatii si cand nu putem cara dupa noi un brat de lansete...
Topicul cauta o solutie de compromis, accesibila tuturor, ceea ce prin definitie elimina solutiile specializate... :respekt:
:arrow:

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 03 Feb 2013, 14:54

Un pescar tot trebuie sa aiba cel putin 4 lansete. Doua mai moi si doua mai tari. Care astea la randul lor sa fie impartite in functie de c.w. si de apa pescuita. Dar e adevarat ca si am una pe care o tarai peste tot.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 03 Feb 2013, 15:27

Beastmaster...eu nu am dedus de niciunde asta...
Topicul cauta o solutie de compromis, accesibila tuturor, ceea ce prin definitie elimina solutiile specializate...
.

Suna frumos ce ai scris...dar nu am inteles de unde ai ajuns la concluzia asta...Poate impartasesti ideologia enesciana..mai moale, mai elastic, mai porgresiv...egal mai versatil si mai bun....aaaa si si senzitiv binenteles :). Eu nu sunt de acord cu partea asta..dar nu incerc sa conving lumea pe orice topic unde dau un sfat...cum face dl. Ene.

Nu trebuie sa fii super bogat sa iti permiti un snop de lansete in ziua de azi..chiar deloc. Sunt destule modele diferite ca actiune, putere, rigiditate ...chiar in gama de pret mai accesibil..trebuie sa fii doar pasionat ..atata tot. Toti..absolut toti ajungem sa avem un snop de lansete la un moment dat.. Si nu pentru ca ne dau banii afara..asa suntem noi pescarii :)

Nu am nimic cu aia care pleaca de acasa cu o singura lanseta mai "versatila"...dar de la un rodbuilder mai cu mot, astept altceva..Oriunde apare cu un sfat ridica in slavi marci si modele "sofisticate"...dar totdata pledeaza si da sfaturi de "versatilitate". Oarecum nu pusca.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

draqdevil
veteran
veteran

Mesaj de draqdevil » 03 Feb 2013, 16:28

Clarus 8'6 1/4-1 , e ceva intre moale si fast ,perfecta pt jiguri pana in 14 gr si voblere...Am amici care folosesc avidu de 9' 1/2-2 pt toate aplicatiile...oamenii aia chiar pleaca doar cu 1 sg lanseta la dunare:)Dau cu ele chiar si la stiuca si nu rateaza:D

lau_bau
veteran
veteran

Mesaj de lau_bau » 03 Feb 2013, 16:48

ULK scrie:Beastmaster...eu nu am dedus de niciunde asta...
Topicul cauta o solutie de compromis, accesibila tuturor, ceea ce prin definitie elimina solutiile specializate...
.

Suna frumos ce ai scris...dar nu am inteles de unde ai ajuns la concluzia asta...Poate impartasesti ideologia enesciana..mai moale, mai elastic, mai porgresiv...egal mai versatil si mai bun....aaaa si si senzitiv binenteles :). Eu nu sunt de acord cu partea asta..dar nu incerc sa conving lumea pe orice topic unde dau un sfat...cum face dl. Ene.

Nu trebuie sa fii super bogat sa iti permiti un snop de lansete in ziua de azi..chiar deloc. Sunt destule modele diferite ca actiune, putere, rigiditate ...chiar in gama de pret mai accesibil..trebuie sa fii doar pasionat ..atata tot. Toti..absolut toti ajungem sa avem un snop de lansete la un moment dat.. Si nu pentru ca ne dau banii afara..asa suntem noi pescarii :)

Nu am nimic cu aia care pleaca de acasa cu o singura lanseta mai "versatila"...dar de la un rodbuilder mai cu mot, astept altceva..Oriunde apare cu un sfat ridica in slavi marci si modele "sofisticate"...dar totdata pledeaza si da sfaturi de "versatilitate". Oarecum nu pusca.
Stima.
Versatil=nici una,nici alta.

Totul se rezuma la cum,cu ce si unde vrei pescuiesti,indiferent de specie.
Si eu sunt adeptul lansetelor specializate si la orice partida iau cel putin
doua lansete cu mine.De obicei de puteri si lungimi diferite.
Mai bine sa stea una in masina decat acasa si sa nu o am aproape.
Poate de aceea am 8 lansete de spiining si mai vreau.

Problema cred ca se pune cand nu stii unde mergi si cum si cu ce vei
pescui si sa zicem sa nu ai prea multa bataie de cap
vrei sa impaci si capra si varza si iei cu tine o lansata versatila.
E un compromis.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 03 Feb 2013, 17:43

Prin lansete care sunt construite pe blankuri elastice inteleg lasete care pot fi foarte rapide si am sa dau cateva exemple si nu vreu sa intru in polemici cu domnii ULK si Semlecan.

si in USA foarte multi pescari cauta o lanseta care sa fie cat mai versatile pentru o anumita plaja de greutati eventual mai au al ei o lanseta de putere diferita dar tot versatila numai la noi sunt doni care vor sa aiaba o lanseta pentru un anumita naluca de o anumita greutate :lol: nu zic ca e nu bine dar dar ar fi necesare 5-6 lansete pentru o zi de pescuit pentru ca fiecare lanseta lace treba foarte bine pe o plaja restransa de greutati.

Cautand informatii despre noile modele de blankuri Lamiglas am gasit o discutie despre cateva modele Infinity Bass si XP Bass si discutau de diferentele de actiune si putere dintre noile blankuri (si cele vechi Lamiglas) sau compaaratii cu unele modele G.Loomis dar toti apreciau versatilitatea blankurilor de bass construite de Lamiglas care sunt mai putin rapide decat echivalentelor lor produse de alte firme. Se discuta in nuante ,se anlizeaza diferente si nu se arunca cu c..at

http://www.wafish.com/group/bassfishing ... -bass-rods

Domnul Sava clama cum ca Phenix K2 modelul TX-736H-C pescuieste foarte bine cu 3.5 -5 g dar la fel de bine cu 100g adica lanseta universala buna la toate speciile si toate aplicatiile de al bibanas la somn. cat de perfect se incarca scandurica K2 Heavy cu 5 g doar Sava stie si o demontreza ,,elegant,, in filmulet.

1. Blankurile de Popping XMG 50 modelele foarte cunoscute si folosite mai ales LP843 carea fost vandut bine de BFF si sunt modele cusnoscute de multi

LP842 7'0" 1 6-12 1/8 -1/2 1.1 .492 4.5 $88.00

LP843 7'0" 1 6-15 1/4 - 1/2 1.7 .537 4.5 $95.00

sunt blankuri incomparabil mai lente decat cele folosite in general la jigging si asa cum spune si Beastmaster dar practica arata ca o lanseta cu varf mai elastic si fast progresiva poate sa fie solutia cea mai buna cand salaii maninca slab. Pot fi folosite foarte bine si cu naluci reactive la avat, biban, salau sau alte specii in functie de puterea blankului.

XMG 50 este un materiale elastic comparativ cu ce produce grafiturile Phenix de ex. si poti sa ai si elasticitate si senzitivitate si viteza de reactie intr-un singur blank care sa fie bun si pentru alte aplicatii decat jigging.

2. Blankurile Mag Bass de la NFC sau cele Fast din serile Bass produse de Lamiglas au actiuni fast care permit un pescuit eficient atat cu jiguri dar si cu alte tipuri de naluci reactive cum sunt oscliantele, spinnerbaituri sau unele voblere care nu sunt crankbait.

Domnul Sava a cersit lanseta construita de mine pe blank NFC MB 705-1 HM ca sa vada pe viu diferenta intre un blank Mag Bass NFC si copiile MHX si poate sa vada cum un blank foarte conic si cu actiune rapida poate sa fie foarte bun pentru pescuit la stiuca pentru ca are grafit elastic .

Singurul cusur care l-a gasit a fost ca nu respecta grosimea pe varf , dar pescuieste ireprosabil cu nalucile indicate de producator, ma intreb cand o sa produca si MHX blankuri care vor respecta cu minime tolereante plaja de lansare asa cum o fac NFC sau alti producatori cu traditie.

Mag Bass MB 705-1 (IM) 7' 0" 1 10-17 1/4-3/4 Medium Heavy Fast $169.00

este un blank cu care se poate pescui foarte bine cu mai multe tipuri de naluci

Mag Bass MB 705-1 (HM) 7' 0" 1 10-17 1/4-3/4 Medium Heavy Fast $228.00

este mai rapid decat vartianta IM dar se poate pescui bine si cu oscilante sau spinnerbaituri ,prea rapid pentru alte aplicatii cu naluci reactive

3. Blankuri de spinning freshwater

Lamiglas

GFW90-2M 7'6" 2 6-12 1/8 - 5/8 2.1 .49 5 $104.00

suficient de rapid pentru pescuit cu plastice si bun pentru voblere minnow sau alte naluci reactive

GFW78-2M 6'6" 2 6-12 1/4-3/4 2 .41 5

pentru pentru pescuit salau dar si pentru stiuca

NFC

Trout & Panfish FW 702-1 (IM) 7' 0" 1 4-8 1/16-5/16 Light Ex-Fast $141.00

un blank exceptional atat pentru pescuit biban sau salau cu plastice dar si pentru avat, pastrav de lac cu voblere sau oscilante.

4. Crankbaits

NFC

Crank Bait CB 704-1 (SM) 7' 0" 1 8-20 5/16-5/8 Medium Ex-Fast $115.00

un blank conceput pentru crankbaits care este foarte bun pentru pescuit cu spinnerbaituri si este bun si pentru pescuit cu plastice la salau cand e mofturos varful este elastic dar actiunea fast

Phenix Composite Crankbaits

X-9-B este un blank foarte bun pentru pescuit la avat sau stiuca dar foarte bun si pentru pescuit la salau

X10-B foarte bun pentru naluci reactive dar este fast (nu moderat cum il dau producatorii) si cei care il au l-au folosit foarte eficeint a pescuitul salaului cu plastice.

Din pacate pentru blankurile Phenix in afara de serai Mirage care are o elasicitate exceptionala alte blankuri versatiel nu am mai vazut in ograda la ei. K2 reprezinta suprematia unui blank care stie sa faca un lucru bine dar cam atat.

Exemple pot continua cu blankurle Salmon Steelehead, Hot Shot,sau Popping care desi au fost construite pentru pescuit cu naluci reactive sunt pescuite foarte bie cu plastice de mult timp pe plaiurile mioritice si asta o stiu foarte multi pescari care pescuiesc cu ele bine mersi si cu succes fara sa tina cont de restrictiile domnului ULK.

Daca am uitat eu vreo categorie va rog sa o completati pentru ca sunt sigur ca exemple pot continua cu multe alte exemple.......

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 03 Feb 2013, 17:50

Legat de specializarea blankurilor NFC si G.Loomis(adica Gary Lomis) sunt inca singurele firme care produc blankuri de calitate utraspecializate pentru un anumit tip de naluca ceea nu se paote spune despre St.Croix , Phenix sau Lamiglas joca la alt nivel de specializare al blankurilor......

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 03 Feb 2013, 18:23

Himera cu senzitivitatea a fost lansata probabil de marketin si publicitate si de pescarii care au o senzitivitate mai redusa in relatie cu pescuitul pentru ca in spate se ascund multe mizerii care vor sa minimizeze alte aspecte mai importante la o lanseta cum sunt.

Problema legata de alegerea corecta a unei lansete nu este legata de senzitivitate(este o problema falsa) mult mai importante sunt puterea corecta si actiunea potrivita care se potrivesc cu o situatie de pescuit.

Asocierea intre senzitivitate si un blank rigid este la fel de reala ca si relatie intre o anvelopa hiper rigida rigida si aderenta.

1. Actiunea blankului sa corespunda cu anumite aplicatii

2. Puterea sa fie cat se poate propiata de cea declarata

3. Puterea varfului blankului si actiunea sa fie potrivite cu o cateva tipuri de naluci (sau una) care sa aiba o plaja de greutati bine definita

4. Blankul trebuie sa faca cat mai bine 5 joburi : sa arunce bine o plaja de greutati, sa prezinte bine anumite naluci, sa intepe prompt sau sa rectioneze corect la muscatura pestelui , drillul sa fie un mix intre control si protectia firului sau intre putere si elasticitate / progresivitate, la sfarsitul unei zile de pescuit de minim 4-5 ore oboseala sa fie minima raportat la stilul de pescuit si puterea lansetei.

Cele mai multe blankuri nu fac bine macar 2 din conditiile de mai sus si foarte putine sunt capabile de 4 joburi facute bine :wink:

Scrie răspuns