lansete de spinning - articol nou
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
- utilizator nou
Numai de vreo doua zile mi-am cumparat o lanseta de spinning, un baltzer de 2.70 m ca asta mi se pare o marime bunapt. pescuitul de pe mal, cu actiune de 5-25 g, special pentru voblere si rotative mici, dar mi se pare ciudat ca a fost numai 1.3, mil.Voi ce ziceti sa fie originala?Si este editia limitata IM6.
Fir intins!
[/quote]
Fir intins!
[/quote]
Dane, imi place, este documentat cel ce a scris articolul. As vrea sa ii raspund celui ce a intrebat daca este lunga sau incomoda lan. la 2,70m. Ei bine eu pescuiesc f. rar din barca, sau mai bine zis deloc in ultimii 10 ani. Dar primavara trecuta cind pescuiam din barca in Suedia, ca asta era modelul, sa sti ca 2,70m. al meu nu m-a incomodat de loc, ba chiar l-a convins si pe bunul meu prieten care era echipat numai cu max 2,10. Si a doua zi a mers la un magazin de unde a cumparat 3 lan de 2,70m. Asta pt. ca pescuiam mult si de pe mal.Dar s-au dovedit f. bune si din barca. Desi aveam cu noi un arsenal de lansete, eu am pescuit numai cu batrina mea de 2,70, care nu m-a dezamagit pe nici unde am unblat. In legatura cu americanismele mi-am mai exprimat refuzul , nu ca nu le cunosc dar nu mi sint dragi de loc. Referitor la tehnologia ameri sau euro, sa sti ca nu este totuna. In europa sint tehnologii diferite. Ce sa mai vorbim de grafit contra carbon, iar nu este aceeasi ghestie. Prefer casanta carbonului moiciunii si puturoseii grafitului din orice [pozitie. Cred ca sincer s-a bagat cineva la laudt scule americane pe la noi, nu jinduiesc la nimic, spun NIMIC. Sint f. multumit de ceea ce se produce in europa, pt. pestii si temperamentul pescuitului european care nu are mari legaturi cu cel american, in afara ca de bat ne tinem si unii si altii Apropo de chestia asta in Italia am gasit lacuri unde se bagase bibanul american pt. a crea mediul propice vinzarii sculelor specifice acestui pescuit. Cind gasesc americanisme la care nici dimensiunile firelor tamburilor, lansetelor nu sint date in sistem meytric nici nu ma mai uit mai departe. Practic ma simt jignit ca pe un sait european sa nu fiu tratat ca atare. Asta este parerea mea.De fapt nu trebuie sa se orienteze nimeni dupa spusele mele, fiecare face cum vrea. ASTA E PAREREA MEA.
Dady.
Dady.
hai sa fim seriosi Dady
Unul din materialele folosite la lansete este grafitul, "carbonul" este denumirea populara, " de Obor " sa-i spunem.
Care casanta contra carei puturosenii ?
Casanta "carbonului" de la lansetele chinezesti din Obor, asa zisele carboane - contra moliciunii lansetelor de grafit proaste vandute in Romania ????
Pai Dady majoritatea europeana da la viu si la mortmanie cu bete de scuturat nucii, noi romanii pescari de spinning avem ce avem in comun cu americanii nu cu europenii. Deci cred ca suntem mai mult americani decat europeni la pescuit - spinning ( ce sa mai vorbim de jigging ), si e normal sa consideram intai lansetele americane.Sint f. multumit de ceea ce se produce in europa, pt. pestii si temperamentul pescuitului european care nu are mari legaturi cu cel american, in afara ca de bat ne tinem si unii si altii
Care carbon sau grafit ca sunt acelasi lucruCe sa mai vorbim de grafit contra carbon, iar nu este aceeasi ghestie. Prefer casanta carbonului moiciunii si puturoseii grafitului din orice [pozitie

Unul din materialele folosite la lansete este grafitul, "carbonul" este denumirea populara, " de Obor " sa-i spunem.
Care casanta contra carei puturosenii ?
Casanta "carbonului" de la lansetele chinezesti din Obor, asa zisele carboane - contra moliciunii lansetelor de grafit proaste vandute in Romania ????
Draga Dane, chiar pe la inceputurile aparitiei rev. Aventuri erea un articol care nu mai stiu cine il scria, dar imi cer scuze, si care avea niste consideratii similare dar mai argumentate camine. Poate o sa dea Domnul sa ne vedem o data ca sa iti arat o proba de grafit lucrat de mina mea cu peste 15 ani in urma.Asta ca sa pot fi crezut de fata, asta ca m-a interesat f. mult acest lucru. Similitudinea este pt. un cunoscator la mivel sa zicem mediocru. Se afla si acum pe piata noastra grafit care a ramas la nivelul prelucrarii de acum 10 ani.Grafitul este o prelucrare a carbonului care confera in prima faza o rigiditate cu mult peste ceea ce s-a obtinut de la grafit.Cercetind curba de rupere a epruvetelor standard intre constructia grafit si carbon, se observa f. clar ca efortul la tupere este mai mare la grafit, descarcarea facindu-se dupa ce se identifica o portiune de deformare plastica a materialului. In schimb la grafit, momentul incarcarii cu efort este mai redus, ruperea se face brusc fara a se trece prin un monent de deformatie plastica. Cafbonul are ca si caracteristici in stadiu natural rezistente "0" la incovoiere, deci capacitate foarte redusa de a prelua efort la incovoiere. In schimb are capacitatea de a da duritate materialelor. Ex carbura de bor, care initial s-a crezut ca face vergi bune, dar rezultatele s-au canalizat cu mult in alte directii.Carbonul este in adaus intre ingrediente care construiesc planurile de alunecare care trebuie sa asigure modificarea lungimii ssu scurtarii a planurilor exteriare supuse efortului de incovoiere. Diferentele sint enorme, aparent vorbin de lucruri diferite cu mare dezinvoltura. Francezii au o tehnologie de lucru, italienii alta, ba s-a nascut si una intermediara, inpurificare cu titan, litiu, cristale lichide etc, oare aceste materiale au ceva comun cu carbonul?Ei bine nu sint adausuri care cunfera cite ceva in totalul constructiei. Se introduc char si sferoide micronice metalice in structurile construite in acest an ,sau propuse spre constructie.Problema este a rasinilor, a rigiditatii si planurilor de alunecare trebuie sa se gaseasca un compromis intre cele doua mari caracteristici Teoria este f avansata lunga si chiar plictisitoare pe alocuri. Se mai ia in calcul si punctele termice de amalgamafe a rasinilor cu materialelor compunente. Se lucreaza de necrezut cu rasini care sint influentate de temperaturi chiar sa zicem mici cca 80 grade, lucru care influenteaza rapid rigiditatea vergii mai ales la cele lungi,acest lucru obliga la amestecuri care produc fenomenul de gheata la suprafata (traducere directa la soare de ghiata)Sint foarte multe de pus in scris. De multe ori este bine sa nu le cunosti . Intr-o oarecare masura s-ar putea sa ai dreptateca pe tarabe numai carboane sau grafituri nu se vind. Ex vergi rupte in a caror ruptura se var fibrele de sticla plasa de suport a rasinii care in amestec cu intaritor si pulbere de grafit dau acea culoare inchisa si de fapt tristeatea este mare.Cam atit ca am obosit.
Dady.
Dady.
Referitor la lungimea betelode spinning am mai spus si daca as pescui din barca as pescui cu un bat de minimum 2,7m,de pe mal pescuind cu 5m.
Daca ai un bat de calitate nu simti prea mult diferenta de greutate,cred chiar ca betele de fibra de sticla cu care pescuiam pe vremuri(si as pescui cateodata si acum)de cca.2m. erau mai grele decat un bat de carbon de 2,7m si tot nu ma obosea o zi de pescuit cu ele.Oboseam doar cand nu prindeam peste.
Ma bucur ca Dady,are aceeasi parere cu mine referitor la lungimea lansetelor de spinning,probabil ca suferind impreuna in concursuri de pescuit am realizat avantajul betelor mai lungi.
Betele mai scurte au avantajul doar in locuri in care datorita vegetatiei,copacilor nu-ti permit folosirea unor bete mai lungi.
Referitor la betele americane si cele europene problema mi se pare asemanatoare cu marul din gradina vecinului care "intotdeauna e mai bun".
Si aici ca peste tot sunt bete mai bune si mai putin bune,avantajul este ca exista o f. mare diversitate de bete de spinning,poate mai mare ca in Europa.
Betele cu care eu pescuiesc la spinning sunt in majoritate de provenienta europeana,cele americane cu care pescuiesc sunt bete facute de mine pe blank-uri de fly fishing ALL STAR TITANIUM,blank-uri-uri f. usoare si de o calitate super,facute in Houston.
La fel cum zice Pupu nu ma intereseaza unde e facut batul,ma intereseaza daca e corespunzator exigentelor mele referitor la calitate.
Eu aici nu cumpar un bat G.LOOMIS ce costa o gramada de bani nu pentru ca nu ar fi bun ci deoarece la un pret mult mai mic pot cumpara un bat cu calitati apropiate.
O data mi-am cumparat un G.LOOMIS,noodle rod de 3m.( $180), prin internet bat se foloseste la prinderea steelhead-ulu si somonului(pesti ce nu sunt in Texas),bat ce nu era in magazin sa pot pune mana pe el.
L-am vandut in aceeasi saptamana deoarece batul de 3,8m. facut de mine pe blank ALL STAR TITANIUM era mai bun si m-a costat mult mai putin sa-l fac.
Acelas lucru cand am vrut sa cumpar un bat de 3m. facut de Trey Kistler(ce locuieste intr-un orasel apartinator tot de Houston) cel care face renumitele bete KISTLER.
Pe Trey l-am cunoscut la un show de pescuit in Houston si l-am intrebat daca nu are bete de 3m.Mi-a spus ca are unul facut pt. el dar il are acasa si sa ma duc sa-l vad.Am fost la el dar am luat si batul facut de mine pe blank ALL STAR,mi-a aratat batul lui ,dar tot el fara sa-l intreb vazand batul meu l-a examinat si mi-a spus ca al meu e mai bun si s-a mirat f. tare de gaselnita mea de a folosi suportul de mulineta pt.casting caruia i-am taiat "tragaciul",suport ce lasa expus o bucatica de blank pe care poti tine degetul sa simti mai bine tot ce se intampla sub apa.
Cu atat mai mult cu cat el introduse-se pe piata americana suportul de mulineta pt. casting ce avea o portiune de blank expusa pt. acelas motiv(eu habar nu aveam de aceasta,am folosit suportul de casting deoarece acesta avand diametrul interior exact cu diametrul exterior al blank-ului nu mai eram nevoit sa bucsez pe blank ,deci ingreunand batul,ca sa se potriveasca mandrina de spinning).
V-am spus toate acestea ca sa nu mergeti preconceput numai dupa numele producatorului,tara in care se produce etc.
Si eu cred ca puteti gasi in Europa produse cel putin la nivelul celor fabricate 100% in U.S.A.,daca nu chiar mai bune.
Cel mai scump bat cumparat sa zicem in U.S.A.,nu te face sa prinzi mai mult peste si personal cred ca nu justifica investitia(cel putin la bugetul pescarului mediu din Romania).
Cele prezentate de mine reprezinta parerea mea personala,nu vreu sa fac reclama nimanui ,doar calitatii produsului indiferent de provenienta.
Jean Scurtu
Daca ai un bat de calitate nu simti prea mult diferenta de greutate,cred chiar ca betele de fibra de sticla cu care pescuiam pe vremuri(si as pescui cateodata si acum)de cca.2m. erau mai grele decat un bat de carbon de 2,7m si tot nu ma obosea o zi de pescuit cu ele.Oboseam doar cand nu prindeam peste.
Ma bucur ca Dady,are aceeasi parere cu mine referitor la lungimea lansetelor de spinning,probabil ca suferind impreuna in concursuri de pescuit am realizat avantajul betelor mai lungi.
Betele mai scurte au avantajul doar in locuri in care datorita vegetatiei,copacilor nu-ti permit folosirea unor bete mai lungi.
Referitor la betele americane si cele europene problema mi se pare asemanatoare cu marul din gradina vecinului care "intotdeauna e mai bun".
Si aici ca peste tot sunt bete mai bune si mai putin bune,avantajul este ca exista o f. mare diversitate de bete de spinning,poate mai mare ca in Europa.
Betele cu care eu pescuiesc la spinning sunt in majoritate de provenienta europeana,cele americane cu care pescuiesc sunt bete facute de mine pe blank-uri de fly fishing ALL STAR TITANIUM,blank-uri-uri f. usoare si de o calitate super,facute in Houston.
La fel cum zice Pupu nu ma intereseaza unde e facut batul,ma intereseaza daca e corespunzator exigentelor mele referitor la calitate.
Eu aici nu cumpar un bat G.LOOMIS ce costa o gramada de bani nu pentru ca nu ar fi bun ci deoarece la un pret mult mai mic pot cumpara un bat cu calitati apropiate.
O data mi-am cumparat un G.LOOMIS,noodle rod de 3m.( $180), prin internet bat se foloseste la prinderea steelhead-ulu si somonului(pesti ce nu sunt in Texas),bat ce nu era in magazin sa pot pune mana pe el.
L-am vandut in aceeasi saptamana deoarece batul de 3,8m. facut de mine pe blank ALL STAR TITANIUM era mai bun si m-a costat mult mai putin sa-l fac.
Acelas lucru cand am vrut sa cumpar un bat de 3m. facut de Trey Kistler(ce locuieste intr-un orasel apartinator tot de Houston) cel care face renumitele bete KISTLER.
Pe Trey l-am cunoscut la un show de pescuit in Houston si l-am intrebat daca nu are bete de 3m.Mi-a spus ca are unul facut pt. el dar il are acasa si sa ma duc sa-l vad.Am fost la el dar am luat si batul facut de mine pe blank ALL STAR,mi-a aratat batul lui ,dar tot el fara sa-l intreb vazand batul meu l-a examinat si mi-a spus ca al meu e mai bun si s-a mirat f. tare de gaselnita mea de a folosi suportul de mulineta pt.casting caruia i-am taiat "tragaciul",suport ce lasa expus o bucatica de blank pe care poti tine degetul sa simti mai bine tot ce se intampla sub apa.
Cu atat mai mult cu cat el introduse-se pe piata americana suportul de mulineta pt. casting ce avea o portiune de blank expusa pt. acelas motiv(eu habar nu aveam de aceasta,am folosit suportul de casting deoarece acesta avand diametrul interior exact cu diametrul exterior al blank-ului nu mai eram nevoit sa bucsez pe blank ,deci ingreunand batul,ca sa se potriveasca mandrina de spinning).
V-am spus toate acestea ca sa nu mergeti preconceput numai dupa numele producatorului,tara in care se produce etc.
Si eu cred ca puteti gasi in Europa produse cel putin la nivelul celor fabricate 100% in U.S.A.,daca nu chiar mai bune.
Cel mai scump bat cumparat sa zicem in U.S.A.,nu te face sa prinzi mai mult peste si personal cred ca nu justifica investitia(cel putin la bugetul pescarului mediu din Romania).
Cele prezentate de mine reprezinta parerea mea personala,nu vreu sa fac reclama nimanui ,doar calitatii produsului indiferent de provenienta.
Jean Scurtu
Eu folosesc un Ron Thompson de 2,70 m deoarece pescuiesc mai tot timpul de pe mal (nu am barcă), echilibrat cu o mulinetă Happy Angler (nu ştiu cât sânge nobil are, dar deocamdată lucrează bine). La început mi-a fost un pic cam greu din cauza lungimii mânerului, obişnuit fiind cu unul mai scurt. ÃŽn rest totul a fost OK. Din barcă, alături de alţi 2 infestaţi, o zi întreagă pe Bogdaproste la ştiucă, fără pauză de masă că era festival, nu am simţit când a trecut ziua şi nici cu febră musculară nu s-a lăsat. Balzer-ul nu-l cunosc, nu mă pot pronunţa, dar pot să spun că am pus mâna pe un President de la Energo de 2,40, echipat cu un Dam pentru spinning-cumplit să-l ţii în mână o zi întreagă.
Nu stiu cu care sa incep, Jane, noi am fost obisnuiti sa ne mesterim mult la scule, sa le transformam, si cam asa este generatia noastra, eu si vergile de oblete cit de firma sint le modific ca sa-mi stea in mina asa cum cred eu de cuvinta. Dinacestmotiv ne-am adaptat asa de usor la vergile mai lungi, si controlul asupra pescuitului este mai mare. Referitor la Bibi, pe multi i-am sfatuit la aceste Thomsonuri, dar nu se mai gasesc, acele modele de acum 3-4 ani erau calitate pret perfecte. Trebuie sa faci o modificare care iti sta la mina. Cumpara unportmulinet aplicabil, matiseaza-l acolola cca. o palma si un lat, blocheaza-l pe cel existent prin stringere, si ai scapat de acest neplacut factor care il vei intilnii mai la toate vergile din comert.Si mai mult ca sigur ca intotdeauna trebuie sa gindim mai profund la ce trebuie sa corespunda sculele americane si la ce pesti cele europene, avem pesti diferiti stiluri diferite, apropo nationala de pescuit stationar americana se afla cantonata de mai multi ani inANGLIA, oare de geaba, si pescuiesc cu scule EUROPENE, EI BINE SE POATE CIRCOTARI CA DE...SPININGUL E SPINING...
Dady
Dady
Dady,
Ai perfecta dreptate, cand datorita inexistentei sculelor de pescuit pe piata romaneasca noi eram obligati sa improvizam, sa le facem singuri din ce se gasea pe la noi ne da posibilitatea acum sa apreciem,zic eu,calitatea sculelor de pescuit destul de bine.
Multi se plang ca nu gasesc bete cu maner mai scurt.Ce mare lucru daca nu gasesti,este sa tai cat iti convine din maner si daca nu mai e echilibrat batul sa adaugi greutatea necesara echivalenta cu a bucatii taiate???
Am ramas mirat cand un pescar roman intreba pe un site american de pescuit cu ar putea sa transforme un bat casting intr-unul de spinning si americanii il intrebau de ce nu cumpara o mulineta baitcasting etc.Din pacate multi americanii pun intrebari pe site-uri sau dau raspunsuri care te fac sa razi.M-am mirat deoarece americanul nu-si pune astfel de probleme,el cumpara daca vrea bat de spinning,sau de casting si se va uita ciudat la unul care isi pune aceasta problema de transformare el nestiind ca in alte parti ale lumii situatia e alta(in bine sau in rau)
Acestui pescar roman ce intreba ,incercand sa-l ajut,i-am raspuns care e cel mai simplu mod pt. aceasta transformare (si anume doar taind "tragaciul"si slefuire ca sa nu te deranjeze la mana),fara a mai avea rabdarea de a citi ce i-au scris ceilalti.
I-am spus de asemenea ca perfect ar fi sa demonteze toate inelele sa le pozitioneze pe partea opusa ,dar nu merita efortul,deoarece diferenta daca inelele sunt puse pe"spine" sau opus nu sunt sesizabile.
Dupa ce i-am transmis parerile mele,citind raspunsurile am vazut ca deja ,din pacate ,demontase inelele ,s-a complicat dar totusi se va alege cu o experienta in construirea betelor ce ii va folosi odata.
Apropos de echipa de stationar a U.S.A. in ea este un roman,prietenul meu Mircea Dascalescu(din Bucuresti de loc) pe care eu l-am cunoscut la Mondialele tinute la Szeghed in Ungaria in 1991 si cu care vorbesc mereu la telefon el fiind in Ohio.
Iar referitor la pescuitul de finete americanii nu le prea au cu asta,poate de aceea eu prind de multe ori mai multi pesti decat pescarii americani ce pescuiesc in aceeasi zona cu mine.
Parerea mea personala este ca pescarii europeni sunt mult mai buni decat cei americani,doar ca aici e mai mult peste,densitate mai mare(si de pesti si de pescari) si nu oricine are un bat in mana,fie si G.LOOMIS,e si bun pescar.
Sanatate,
Jean Scurtu
Ai perfecta dreptate, cand datorita inexistentei sculelor de pescuit pe piata romaneasca noi eram obligati sa improvizam, sa le facem singuri din ce se gasea pe la noi ne da posibilitatea acum sa apreciem,zic eu,calitatea sculelor de pescuit destul de bine.
Multi se plang ca nu gasesc bete cu maner mai scurt.Ce mare lucru daca nu gasesti,este sa tai cat iti convine din maner si daca nu mai e echilibrat batul sa adaugi greutatea necesara echivalenta cu a bucatii taiate???
Am ramas mirat cand un pescar roman intreba pe un site american de pescuit cu ar putea sa transforme un bat casting intr-unul de spinning si americanii il intrebau de ce nu cumpara o mulineta baitcasting etc.Din pacate multi americanii pun intrebari pe site-uri sau dau raspunsuri care te fac sa razi.M-am mirat deoarece americanul nu-si pune astfel de probleme,el cumpara daca vrea bat de spinning,sau de casting si se va uita ciudat la unul care isi pune aceasta problema de transformare el nestiind ca in alte parti ale lumii situatia e alta(in bine sau in rau)
Acestui pescar roman ce intreba ,incercand sa-l ajut,i-am raspuns care e cel mai simplu mod pt. aceasta transformare (si anume doar taind "tragaciul"si slefuire ca sa nu te deranjeze la mana),fara a mai avea rabdarea de a citi ce i-au scris ceilalti.
I-am spus de asemenea ca perfect ar fi sa demonteze toate inelele sa le pozitioneze pe partea opusa ,dar nu merita efortul,deoarece diferenta daca inelele sunt puse pe"spine" sau opus nu sunt sesizabile.
Dupa ce i-am transmis parerile mele,citind raspunsurile am vazut ca deja ,din pacate ,demontase inelele ,s-a complicat dar totusi se va alege cu o experienta in construirea betelor ce ii va folosi odata.
Apropos de echipa de stationar a U.S.A. in ea este un roman,prietenul meu Mircea Dascalescu(din Bucuresti de loc) pe care eu l-am cunoscut la Mondialele tinute la Szeghed in Ungaria in 1991 si cu care vorbesc mereu la telefon el fiind in Ohio.
Iar referitor la pescuitul de finete americanii nu le prea au cu asta,poate de aceea eu prind de multe ori mai multi pesti decat pescarii americani ce pescuiesc in aceeasi zona cu mine.
Parerea mea personala este ca pescarii europeni sunt mult mai buni decat cei americani,doar ca aici e mai mult peste,densitate mai mare(si de pesti si de pescari) si nu oricine are un bat in mana,fie si G.LOOMIS,e si bun pescar.
Sanatate,
Jean Scurtu
cand vorbeam despre betele americane ma refeream la "americane" ca si conceptie, respectiv la modelele, standardele, calitatea si pretul la care sunt disponibile pe piata americana
in 50-200 USd iti cumperi de pe piata americana lansete net superioare celor europene in acesti bani
daca iti plac si actiunea, lungimea celor "americane" atunci ai un produs care nu are competitie
in 50-200 USd iti cumperi de pe piata americana lansete net superioare celor europene in acesti bani
daca iti plac si actiunea, lungimea celor "americane" atunci ai un produs care nu are competitie