Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ULK
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de ULK » 20 Noi 2013, 23:36

Despre aspect si functionalitate....cu paint american(lol) ;)...Inele schimbate din clasicele 25Y-6L in KR concept..20H-4KR , reducere in 4 inele ...Concentrarea greutatii in butt prin refolosirea butt plug-ului de aluminiu original care cantareste spre 15g+paint job intre gripuri(deci sub mandrina, unde este de dorit o greutate pentru echilibru mai bun)....Prin toate astea, estimez ca lanseta a devenit din una destul de elastica si pretabila mai mult pentru reactive mici spre medii, una care acum se preteaza prin greutatea redusa si rigiditatea castigata, devenind automat mai senzitiva si pentru jiguri pana in 5g+guma maxim, echilibrandu-se perfect cu o mulineta de 1000-1500...Din pacate nici acum nu o simt sa fie capabila sa atinga limita de 15g inscrisa pe ea dar cu toate astea..eu ma declar multumit pedeplin de inbunatatirile aduse pe plan functional..si asi zice si in aspect...

Atat despre aia prea multi rodbuilderi cu job-uri si paintjoburi ce uita de functionalitate.

Dar sa vorbeasca pozele si cifrele.....

Imagine
Imagine
Imagine
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 21 Noi 2013, 01:12

ULK scrie:echilibrandu-se perfect cu o mulineta de 1000-1500...
nu vreau sa intru in polemici ne avand lanseta la indemana si nici toate datele pentru calcule exacte insa eu m-as fi multumit sa spun ca se echilibreaza bine cu o mulineta din clasa respectiva desi aia ar putea fi putin exagerat. Spun asta pentru ca dupa cate vad din cifre , echilibru lansetei a avut de suferit in mod negativ dupa modificare motiv pentru care ti-as sugera sa iei in calcul adaugarea unei greutati suplimentare la "varf" de butt (macar 15-20 de grame in functie de lungimea lansetei) . O sa vezi ca desi va fi o idee mai grea iti va parea mai usoara si mai comoda in pescuit mai ales la partide lungi (mai ales in jigging). :wink:

sa ma explic : in medie 1(un) gram adaugat pe varf necesita intre 4 si 8 grame adaugate pe coada pentru a pastra acelasi punct de echilibru, functie de lungimea lansetei. Asta inseamna ca in mod similar, usurarea tip-ului cu un gram, necesita usurarea cu 5 pana la 8 grame a butt-ului pentru pastrarea echilibrului (sau cu mai putin pentru imbunatatirea echilibrului). Nestiind lungimea lansetei pot face doar calcule aproximative insa dat fiind cw-ul mic (pana in 15 grame) presupun ca laseta are aproximativ 7 picioare adica rotund un 2,1m (2 segmente de 1,05m) .
Considerand distanta de la butt la piciorul mulinetei de aproximativ 30 de centimetrii (uzual la o lanseta de lungimea asta) ne raman cam 1,8 m de la picior la tip.
usurannd segmentul de varf cu 3,5 grame pot lua fara prea mare risc de eroare bratul fortei mediu pe segmentul ala ca fiind jumatate din lungimea segmentului de varf respectiv 52,5 cm . Per total lanseta bratul fortei ar fi undeva la 127,5 cm (pe care-i rotunvesc la 125 de dragul calculelor). Cum pentru echilibru forta ori bratul fortei pe bucata picior-tip trebuie sa fie egala cu forta ori bratul fortei pe bucata picior-butt avem : 125cm x 3,5gr= 30 cm x ?gr. => 437 = 30 x ? => ?= 437/30 = 14,58 gr.
Altfel spus luand de pe segmentul de varf 3,5 grame trebuia sa iei de pe cotor 14,6 ca sa pastrezi echilibru. Luand cam de 3 ori pe atat de pe segmenul de coada (respectiv 48,6 grame din cate se vede in poza) lanseta s-a dezechilibrat vizibil as spune fata de cum a fost initial.
OK hai sa zicem ca din diferenta de greutate a ineleor de pe segmentul inferior + din lac , vopsea, decal si matisaje usurai segmentul inferior cu inca 7-8 grame deasupra de piciorul mulinetei hai chiar si 10 grame . Alea necesitau tot vreo zece de echilibrare sub piciorul mulinetei ( bratul fortei mediu deasupra de picior fiind un 35 de centimetrii ). Deci mai scadem un 20 care nu afectau echilibrul din cei 48,6.
Avem astfel per total 48,6 -20-14,6= 14 grame.
Adica 14 grame necesare de adaugat ca sa pastram echilibrul original al lansetei inainte de modificare sau mai mult pentru a-l imbunatati. Atentie, vorbim de echilibrul original nu de echilibru perfect care e in piciorul mulinetei.

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 21 Noi 2013, 11:10

Dar daca a fost usor dezechilibrat inainte? :D In plus mie mi se pare ca bratul dinpre butt al fortei nu a fost asa de drastic dezechilibrat pentru ca a pierdut din greutate inspre talpa mulinetei, dopul metalic ramanand pe loc. Cred ca cea mai buna proba este gasirea punctului de echilibru; si si aici lucrurile sunt subiective... mie personal imi plac lansetele ceva mai grele spre varf; odata ca am senzatia ca arunca mai bine si a doua pentru ca priza mea este cu piciorul mulinetei intre degetele IV-V sau chiar cu toate degetele in fata piciorului mulinetei.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 21 Noi 2013, 11:26

Mai e si conicitatea blancului, sau grosimea peretilor. Sunt lansete care au tronsonul de varf subtire in carne, iar cotorul e "plin de carne".
Urasc atarnatorii!

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 21 Noi 2013, 11:44

daca a fost usor dezechilibrat inainte acum e mai dezechilibrat decat a fost. N-as vrea sa fiu inteles gresit, ULK a facut un lucru foarte bun incercand sa concentreze greutatea cat mai spre butt , tot ceea ce am amendat a fost partea cu "perfect" unde am spus ca ar mai fi ceva de lucru din punctul meu de vedere. N-am zis ca-i de nepescuit lanseta ci doar ca se poate si putin mai bine . Intradevar priza schimba punctul de echilibru si o priza totala in fata piciorului mulinetei poate determina si aparitia acelui echilibru perfect ( in timpul pescuitului doar) insa lanseta in sine tot dezechilibrata ramane si in mana cuiva cu altfel de priza (cu piciorul intre degetele 3-4 de exemplu) acest lucru s-ar simti. In materie de echilbru al lansetei sunt 3 tipuri de echilibrare :
-echilibrarea lansetei goale
-echilibrarea lansetei cu mulineta
-echilibrarea lansetei cu mulineta in mana pescarului (aici intervine si priza pe lanseta)
de dorit e ca lanseta sa fie cat mai bine echilibrata goala (pe cat de aproape de echilibrul natural al blankului posibil). daca asta nu se poate fara adaugarea unei greutati excesiv de mari (cazul lansetelor mai lungi) se incearca o echilibrare cat mai buna cu mulineta pe lanseta. Daca nici asta nu-i destul se mai poate compensa doar din priza.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 21 Noi 2013, 13:39

King...dezechilibrat poate sa insemne si butt heavy...nu? Eu cred ce imi dicteaza mana :) Cum poti sa te lansezi in formule cu cifre exacte cand nu cunosti problema in amanunt? Mi sse pare o pierdere de vreme ...dar tu stii, ai alta mentalitate despre lansete si eu te inteleg.

Asa e,am folosit cuvantul "perfect" aiurea. Corect era perfect pentru mine, desi poate e mai ok sa spun "multumitor".
Testand diferite greutati la primele lansete, cautand echilibrul "perfect"..mi-am dat seama ca trebuie facut un compromis....nu ma multumea greutatea lansetei per total,cand aplicam pe butt greutatea necesara sa fie in echilibru absolut,cand mulineta este montata...pur si simplu nu imi placea,devenea prea grea pentru gustul meu.....si si epntru majoritatea pescarilor cu car am stad de vorba pe tema aceasta...Defapt concluzia este ca nu ai cum sa il multumesti pe toti facand o lanseta ca la carte ,asa zis perfecta.
Se poate apropia de rodbuilding sau mai bine spun de unele aspecte ce implica si foarte stintific si chiar este de dorit ...dar in echilibrul lansetei efectiv nu ai cum sa il stramtorezi intre formule seci...avand prea multe necunoscute, in primul rand mana/creierul omului ce va manui scula plus diferitele mulinete cu care vor fi echipate , diferite blankuri,etc...

Singura sansa sa se poata reglementa exact echilibrul "pefect" ar fi un tabel care sa contina si variabila creierul ce va evalua lanseta......aici ma refer la caz concret...ce formula folosesti cand cineva iti cere ca lanseta sa fie cat mai echilibrata cu o anumita marime de mulineta,lungime exacta de la talpa ei pana la butt,dar in nici un caz sa nu adaugi greutati in butt,sub nici o forma? Si s-a si dus teoria. Tot ce poti sa faci il infrormezi ca o sa faci tot posibilul ca sa ajungi la un echilibru multumitor...si sa il avertizezi ca nu o sa fie cea mai echilibrata lanseta din lume, dar va fi ceva mai usoara per total ...si nu consider asta o greseala majora ce este de evitat...
Depinde cine pe ce pune accent...atat...suntem diferiti.

Imi place ca vrei sa introduci stiintificul in rodbuildingul de zi cu zi...asa s-a ajuns la progrese si in acest domeniu dar sunt unele lucruri ce nu au cum sa puste cu practica ...ramane o teorie de multe ori,greu de aplicat cand ai variabilul "om" in ecuatie .
Ca si gluma..nu e cu rautate....imi amintesti de inginerii proaspat iesiti din banicle facultatilor in epoca de aur, buni la teorie,pusi sefi peste muncitori, care incercau sa isi impuna teoriile de pe hartii ...bune de altfel,dar care din diferite motive nu se puteau aplica in practica sau cel putin nu intodeauna.

E un domeniu liber ce iti da posibilitatea sa faci o treaba in mai multe feluri dar care va da acelasi rezultat pe malul apei...

De asta spun...e ok sa te adancesti in teorie poate iese ceva interesant...eu la cifre ma limitez doar pana intr-un punct unde consider ca este chiar necesar sa fac niste calcule ...
UlKustom Rods

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 21 Noi 2013, 22:59

Impresii poaspete despre T-Russell Super Shore model ML 8-14 lb. 3/16 - 1/2 oz.

La rece
1.Toata lumea este impresionata de blankul foarte usaor din care rezulta o lanseta foarte usoara de 7`6``ft si putere Medium duap puterea firului si puterea de lansare

2. Dotata cu inele Fuji KR si mandrina KSKSS16 a iesit o lanseta de 89g

La pescuit

3. Am pescuit cu jiguri de 3.5g / 5g / 7 g/ 9g si pastice de 7-9cm

Lanseta se incarca modest cu jigurile de la 3.5 la 7g si plastic cu cele de 9g incepe sa se simta ceva mai placut.

Blankul are revenire foarte rapida in lanseu dar nu se incarca placut nici la mijlocul plajei de lansare 7-11g.

Grafitul rigid transfera rapid energia dar chiar daca lasnseta se indoaie progresiv in drill in lanseu flexeza destul de putin.

Se poate forta mult in lanseu pentru ca montata cu inele Micro lasneta duce peste limita de 14g cu toate acestea lanseta nu trebuei incarcata deep deci creste si efortul de lansare pentru ca lanseta nu se incarca pe o lungime mare de blank.

In lanseu se incarca pe o lungime mica din blank dar in drill are un comportament progresiv pe o lungime mare a blankului.este un comporament contradictori folosistoin unele situatii si nefolositor in altele.

4.Actiunea este progresiva specifica uni blank de Popping si se comporta diferit de un blank elastic.

Primul taper este foarte scurt si desi varf este foarte subtire efectul este anulat de faptul ca blankul se ingroasa foarte repede.
Dearece actiunea este progresiva si blankul lucreza mai mult de 70-80cm in jigging se pierde mult din informatie

Cele 10 inele +top distribuie perfect foartele pe blank si actiunea este progresiva mai mult de jumatate din lungime dar in jiguit lanseta este isi pstreza o tinuta aparent rigida dar flexeza discret pe primii 60-70cm.

5. Senzitivitatea acestui model nu este una extraordinara asa cum se tot vorbeste pentru ca actiunea blankului este uan de Popping progresiv.

Pentru ca are pereti foarte subtiri si grafit HM ma asteptat sa transmita mult mai bine ce se intampla sub apa dar lucrurile nu stau asa probabil si din cauza lungimii blankului.

Blankuri mai scurte IM sau HM au un nivel de sensitivitate mai bun pentru ca au actiuni mai rapide.

modele scurte de 6`6``ft - 7`ft SCV, NFC HM, Kistler Z- Bone, Kister LTA au un nivel mai bun de senzitivitate

modele IM mai scurte cu actiuni rapide Batson RX8 , , Lamiglas IM700 , Batson BX7 SB, Phenix UMBX, SCIV si alte blankuri IM de calitate au un nivel mai bun de senzitivitate comparativ cu modelul TR 76 Super ShoreML

Cui ii blace un blank usor de 7`6``ft . cu revenire impecabila in lanseu pentru jiguri intre 7 si 14g pentru pescuit la distanta este una din alegerile bune.pentru pescuit de pe mal. Pretul blankului este unul bun raportat la greutate si nivelul de senzitivitate

Personal nu imi plac : actiunea prea lenta pentru jigging, rigditatea in lanseu si nivel de sensitivitate care este sub al altor blankuri care au actiuni mai rapide si primul taper mai fin si mai elastic fie ca sunt HM sau IM.

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 22 Noi 2013, 16:34

Cristi, cu tot respectul pt experienta si cunostiintele tale, dar nu esti consecvent si obiectiv.
Uite, ca dovada iti dau un citat de-al tau de acum cateva luni unde spuneai taman invers despre exact acelasi blank cu aceeasi actiune.
cristian.ene scrie: Cum e cu T-Russel, am vazut modelul ML putere 8-14 lb. / putere de aruncare 3/16 - 1/2 oz.

a. Actiunea blankului superba :wink: fast progresiv cu varf foarte fin ,cedeaza putere treptat pe toata lungimea. E un blank rafinat ca actiune care imi place mult

b. Puterea reala nu e 8-14lb. si nici 3/16 - 1/2 oz. deja cu jig de 9g sigur incepe sa pescuie aiurea.

ML si 8-14 lb. ceva nu se pupa. Real e cat un ML ST.Croix de 4-10lb. si putere de aruncare 1/8 - 3/8 oz.

Rezerva de putere e destul de mare dar varful nu e mai mult de putera unui ML.

Am un blank SCV 7`6``ft. ML / 2pc. Ex Fast model nou Nsi si e mai puternic decat TR 8-14 lb. pe toata lungimea.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 22 Noi 2013, 17:43

Odata se incarca pana in 9 g,odata doar de la 9 in sus si peste 14g( nominale) ...Si asta spune omul al carui mana simte diferenta de 0.75g. No comment....ca nu are rost.
UlKustom Rods

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 22 Noi 2013, 18:30

Eu nu pricep doua aspecte, de fapt trei:
1. actiunea prea lenta pentru jigging.
Cum naiba prea lenta pt jigging cand toti care au pus mana pe ea, si sunt pescari de ani buni, nu lacatusi-cofetari, au declarat-o ranga pt puterea ei? Sau expresia ranga este sinonima cu jigging lent?

2. Senzitivitatea acestui model nu este una extraordinara asa cum se tot vorbeste pentru ca actiunea blankului este una de Popping progresiv.

Iarasi, repet, cine a pus mana pe ea a ramas surprins cat de senzitiva este. Singurul care nu ti s-a parut senzitiva ai fost tu. Si sa fiu putin rautacios, poate e mai senzitiv blancul de la cabelas care nu are nicio legatura nici cu jiggingul, nici cu puterea reala declarata nici cu actiunea fast.
Acum ce legatura are cu actiunea de popping, cand lanseta de popinng este fleasca pe varf?

Singurul aspect cu care sunt de acord este ca nu e user friendly. Expresia nu imi apartine, a fost spusa de un user de pe aici cand a facut un review obiectiv referitor la aceasta lanseta dar de putere 7-21, parca, dar se potriveste perfect.

Scrie răspuns