Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Laurentiu Andronic
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 260
Membru din: 16 Mai 2007, 16:49

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de Laurentiu Andronic » 11 Mai 2013, 20:14

Acu mai depinde si cu ce greutate lansezi si ce fire folosesti :wink:
Am pescuit si cu lansete cu inele micro , spre informarea unora , si in cazul in care esti nevoit sa pescuiesti cu naluci usoare de exemplu in pescuitul salaului pe ape mici de 1-2 metri cu jiguri usoare de 2 si 3,5 grame si fir fluoro carbon 0,20 - 0,22mm , asta pentru ca structurile din apa , talia pestilor si limpezimea apei impuneau folosirea unui fir mai gros si cat mai putin vizibil , acest sistem cu inele micro era net inferior ca distanta de lansare fata de sistemul clasic cu inele mai mari , iar pe baltile unde nu e permis accesul cu barca distanta de lansare chiar conteaza . Acelasi lucru l-am observat si in pescuitul cleanului pe lacurile de munte unde abordarea locului de pescuit cu lanseuri cat mai lungi este decisiva pentru ca daca te apropii prea mult de mal s-a zis cu atacurile pestilor , si tinind cont ca pescuiesti cu voblere de 2-3 grame care mai au si barbeta mare lucru care le face sa plece cu o viteza mult mai mica din lanseu fata de un jig de aceeasi greutate montat cu o naluca supla de mici dimensiuni , acest sistem micro guides in condiile acelea lansa mult mai slab . In cazul in care pescuiesti cu fire textile matasoase cum sunt cele japoneze si naluci mai grele atunci intr-adevar sitemul micro functioneaza foarte bine , dar in alte cazuri are limitele lui ...
Asta e, nu pescuim toti in aceleasi locuri , cu aceleasi naluci si aceleasi fire si pe aceleasi adancimi de ape , de aceea cand declari ceva referitor la un anumit tip de montaj de inele care a functionat e bine sa spui si restul detaliilor asupra ansamblului cu care a functionat : fir , greutatea nalucii , lanseta , specificul locului de pescuit etc pentru ca diversitatea situatiilor de pescuit e foarte mare iar sistem universal valabil eu zic ca nu prea exista .

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de semlecangheorghe » 11 Mai 2013, 20:56

de aceea cand declari ceva referitor la un anumit tip de montaj de inele care a functionat e bine sa spui si restul detaliilor asupra ansamblului cu care a functionat : fir , greutatea nalucii , lanseta , specificul locului de pescuit etc pentru ca diversitatea situatiilor de pescuit e foarte mare iar sistem universal valabil eu zic ca nu prea exista .
Pai a fost cam asa..din barca,pe lacul de la Vladimirescu,lanseta a fost un lamiglas din fibra de sticla,de 7ft,pina intr-un oz jumate,fast.Mulineta,o Stella de 2500,cred.Firul,da ,ceva japonez mai matasos,nu mai retin numele..Naluca ..belly dog,sebile onduspoon,si alte citeva woblere..

Poate va spune mai mult Cosmin ,caci el este propietarul..intre altele spune ca a pescuit si cu woblere usoare,oscilante cu portanta mare,si arunca la fel de bine..La nalucile compacte si grele,cum ar fi bellydog-ul, lanseurile erau extraordinar de lungi ,cu efort mic..


Cu siguranta in situatii extreme,cum le-ai descris tu,sint solutii mai eficiente,din unele puncte de vedere..Insa la genul asta de pescuit,cu woblere,linguri,merge de minune..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Musti
veteran
veteran
Mesaje: 1193
Membru din: 15 Dec 2005, 01:41
Localitate: Oradea

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de Musti » 11 Mai 2013, 22:12

Gigi, oi fi tu entuziast, dar la distanta de lansare microwave-ul nu bate montajul cu Fuji Concept cu inel de plecare de 30. Arunca foarte aproape de Fuji, dar nu poti spune ca il bate. Asta comparand doua lansete construite pe exact acelasi blank, nu mere cu pere... Impresii din timpul acestei scurte comparatii le poti citi pe blog-ul lui ULK. Asa cum am banuit si inainte de a vedea live tipul asta de inele, mai conteaza si firul. Cu un Super PE (firul care cred ca l-ai vazut si tu imperecheat cu microwave-ul) senzatia de franare exercitata de inelul de plecare este mult diminuata fata de cazul in care am folosit pe aceste inele un Power Pro de 15lb, un fir mult mai "batos" decat PE-ul. Cu acesta din urma "sfaraiala" produsa de frecarea firului de inelul de plecare a fost sensibil amplificata. Asa cum spunea si Andronic, atat firul cat si greutatea nalucii conteaza a naibii... E fizica aplicata... si atat...
Daca e de laudat microwave-ul, apai e de laudat pt. alte avantaje, de data asta certe, iar nu iluzorii, cum e cu distanta "mai mare" de lansare. Intai si intai senzatia de lanseta usoara pe varf pe care il ofera montajului. Desi exemplarul de Lamiglas construit de ULK era ceva mai greu decat lanseta cu care am comparat-o (mai exact a mea, construita de Ene), datorita in principal solutiei alese pt. maner, senzatia de lanseta usoara de varf era foarte clara la cea cu microwave. Apoi numarul mai mare de inele distribuie mai uniform sarcinile pe blank, ceea ce pune in valoare mai bine caracteriticile acestuia. Cam astea ar fi de fapt principalele avantaje. Ceea ce face ca sistemul acesta sa fie interesant si demn de aplicat in eventuale constructii. Numai nu tre' sa asteptam de la el sa se potriveasca peste tot. Era sa zic ca-i cam la fel cu potrivitul lansetelor de casting vs. spinning. Dar nu zic... :lol:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de cristian.ene » 12 Mai 2013, 01:10

Ok Micro inele dar cat de mici pe varf, inele de plecare de ce diametru raportat la fir , ce tip de trecere catre inelele KT ?

Trecerea mai lenta cu 4 inele cu diametru majorat catre choke point si inele KT de dimensiune raportata la grosimea firului/ putere blank schimba total deschiderea catre folsorea unor fire mai groase mono sau fluorcarbon si imbunatateesc distanta de lansare cu acest tip de fire.

Noile inele au aparut in Aprilie 2013 , in USA nu sunt inca disponibile si deja se stie totul despre ce pot...........

Am montat o lanseta Cabela `s IM7 cu noile inele si urmeza un test cu o lanseta pe un blank identic montata cu sistemul clasic cu mai multe tipuri de fire si grosimi variabile. Greutatile vor si naluci si nu greutati din plumb.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Mai 2013, 06:38

Musti,nu atit distanta la care a lansat ,m-a incintat,cit ..usurinta cu care lansa..Am remarcat si eu blindetea firului..asa cum zici,cu fire mai sirmoase poate ca alta este treaba.Pur si simplu,daca nu aveai grija zbura naluca pe mal..Acuma,eu am un LTB,montat standard cu plecare de 30,lanseaza bine,nu pot sa zic,dar asta il intrece..eu asa am perceput lucrurile,poate gresesc..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Musti
veteran
veteran
Mesaje: 1193
Membru din: 15 Dec 2005, 01:41
Localitate: Oradea

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de Musti » 12 Mai 2013, 11:13

Ca sa poti trage concluzii tre' sa compari fix aceleasi blank-uri montate diferit. Altfel intervin in ecuatie prea multe variabile.
Imi aduc si eu aminte cu jale de un Lamiglas Crankin' de 6'6" care mi-a facut de rusine o gramada de alte lansete, unele chiar bine mai lungi, cand a venit vorba de aruncat la distanta dupa avati un Kastmaster, de exemplu. Este singurul bat care mi-a "pus" lingura pe malul opus in acea portiune a raului. Si n-as fi zis ca o fibra de sticla scurta sa fie capabila de asa ceva. Avea insa un anumit soi de elasticitate acest blank care il facea sa arunce cu o usurinta uluitoare naluci dintr-o anume plaja de greutati. In sfarsit, imi aduc aminte de acel bat cu jale, pt. ca am avut proasta inspiratie sa il dau inapoi lui Ene atunci cand mi-a fost gata Skeet Reese-ul. Crankin'-ul venise la mine doar pt. teste, in asteptarea fratelui sau mai mare si mai portocaliu. Acu' regret ca l-am mai dat din mana... Dar asta-i alta poveste...
Si, ca sa revin la microwave, cred ca stiu ce te-a frapat de fapt. Cred ca atunci cand ai vazut diametrul extrem de mic al celei de-a doua sectiuni a inelului de plecare, te asteptai ca firul sa treaca mult mai greu, iar franarea sa fie mult mai accentuata. Iar cand i-ai dat drumul la prima lansare, ai ramas gura-casca vazand cat de usor imblanzeste firul sistemul format din cele doua inele succesive... Cu asta sunt de acord. Cineva obisnuit cu plecarile clasice, unde firul are un grad mare de libertate in a oscila pe portiunea dintre mulineta si inelul de plecare, sunt sigur ca va fi surprins de modul cum se desfasoara lucrurile cu sistemul microwave. In asta consta genialitatea inventiei de fapt. Si asta m-a si facut sa ies din "amorteala" si sa ma intalnesc cu ULK la un mic test practic. Analizand din punct de vedere teoretic modul in care e construit acest sistem, ajunsesem la concluzia ca are foarte mari sanse sa functioneze. Un inel cu sectiune dubla, care creeaza o palnie foarte bine definita, pe distanta scurta, pt. derularea firului, impreuna cu asezarea acestuia la distanta destul de mica fata de mulineta, astfel incat sa nu permita firului oscilatii ample pana la intrarea pe linia de inele, avea toate sansele sa lucreze bine. Asa ca, daca tot am avut aceasta ocazie, m-am si dus pe balta sa verific teoria... Ceea ce am si facut. Pot sa afirm ca sistemul asta reuseste sa impace cu un compromis optim cele doua deziderate antagonice: avantajele unei linii de inele pe varf mici, usoare, multe, apropiate de blank, care conduc firul rectiliniu si distribuie optim tensiunile mecanice cu dezideratul de a avea la plecare inele care sa nu franga brusc oscilatia firului dupa parasirea mulinetei, provocand frecari care sa franeze dramatic derularea acestuia. Repet, e foarte functional, dar e tot un compromis. Fuji, cu al sau sistem microring, cred ca abia acuma incepe sa si-l regleze fin, pt. a ajunge la acelasi compromis. A inceput sa indulceasca modul abrupt in care imblanzeau oscilatiile firului, dadu-si seama ca, punand un singur inel de diametru redus la intrare se produce o pierdere de energie pagubitoare pt. lanseu. In doua cuvinte, Fuji incerca sa reduca aceasta pierdere de energie provocata de oscilatiile firului calmandu-le treptat, microwave incearca sa nu lase firul sa intre in oscilatii prea ample inca din momentul parasirii mulinetei.
No, cred ca am vorbit destul pe aceasta tema. Acuma tac... :lol:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Mai 2013, 11:50

:lol: Tocmai cind era superinteresant...
Asa e cum zici..am si scris de fapt..cind vezi cit de mica e plecarea raportata la diametrul tamburului...si cind vezi ce usor pleaca,cum dupa primele doua inele,curge firul drept si frumos..

Sint atitea posibilitati..atitea lucruri interesante de incercat..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
mynu_cs
veteran
veteran
Mesaje: 1517
Membru din: 21 Iun 2011, 19:50
Localitate: Cluj Napoca
Contact:

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de mynu_cs » 12 Mai 2013, 13:42

wow cat s-a discutat aici

deci ca proprietar de lanseta cu sistemu asta vreau sa zic ca raman uimit la fiecare lanseu cand de lin merge.. :) de lansat mai mult sau mai putin nu am avut nici macar o data problema ca nu puteam lansa destul :)

in rest nustiu daca ar mai fi mare lucru de zis :) :respekt:
"In fiecare zi ne batem joc
De pasari ,de iubire si de mare
Si nu bagam in sema ca in loc
Ramane un desert de disperare ."


Romulus Vulpescu

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de cristian.ene » 12 Mai 2013, 14:56

Tudor,

sistemul Fuji KR are acum un fine tunning si in ce priveste marimea inelor de plecare (16,20,25mm) , varietatea inelele de trecere(KL-M, KL-L , KB) si diversitatea de inele running care la sistemule Micro Wave, Kigan sau inele micro nu exista.

Modul in care este controlat firul prin inelul de plecare si urmatoarele inele de trecere este mult mai fin comparativ cu Micro wave si permite viteze mai mari , distributia si unghiurile inelelor pe blank sunt mai bune, marimea inelelor mici (running) sunt adaptata pentru toata gama de puteri ale blankurilor de la UL la H.

Nu trebuie decat disponibilitatea de a aborda individual fiecare lanseta in functie de blank (lungime,putere, actiune) in raport cu mulineta ,si cu 2-3 tipuri de fire de diferite grosimi si rigiditati pentru aplicatiile frecvente la care va fi folosita lanseta.

Solutii exista pentru toate tipurile de situatii de pescuit de la UL la Heavy si pentru toate tipurile de aplicatii.

Comparatii ale sistemelor existente cu noul sistem KR nu se pot face pentru ca doar in acest moment contine cea mai mare parte a inelelor necesare. Exista cateva inele la care se poate face upgrade dar probabil Fuji urmeza sa vada si sa remedieze micile inadecvari.........

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de cristian.ene » 15 Mai 2013, 00:14

Unul din factorii importanti si decisivi care il aduc noile inele Fuji se defineste scurt prin - Line management.

1. Firul suporta mai putine torsiune/spin atat in lanseu cat si la recuperare si implicit probleme care apr datorita torsiunii firului sunt mult diminuate.

Pentru ca nu mai este lasat sa oscileze de inele cu diametre mici traectoria si modul in care curge firul este constant si fluent fapt ce influenteza pozitiv controlul in timpul lanseului.

2. Pescarul se poate concentra maxim asupra pescuitului pentru ca dispar agatarile firului de inele cu profil L sau Y din conceptul Fuji vechi. Riscul de a rupe inele de pe varf sau blankul dispar.

3. Firul este veriga slaba a echipamentului de spinning sau casting si este cel mai suspus stresului atunci cand lanseta flexeaza puternic si firul face unghiuri fata de o linie imaginara paralela cu blankul.

Prin folosirea unui numar mai mare de inele fortele de frecare sunt diminuate si firul este mai putin obosit si ma refer in mod special la fire monofilament, fluorcarbon sau multifilamente subtiri dar si la fire de diametre mai mari.

In aplicatiile de finete unde se folosesc fire cu diametru redus acest avantaj este si mai clar.

4.Pentru cei care au nevoie de lansete de precizie atat pentru pescuit pe rau la pastrav, clean sau la stiuca sau salau se poate gandi o distribuie de inele care sa includa inele de o marime raportata la firele si greutatiel nalucilor incat controlul vitezei firului sa fie perfect.

Se pot alege marimi mai mici de inele care sa franeze firul incat lanseul sa aiba o viteza usor controlabila lucru care nu se poate obtine prin folosirea unor inele cu diametru mare . Precizia creste si datorita revenirii mai bune a blankului prin folosirea unor inele mai mici si mai usoare.

Scrie răspuns