Lanseta "de stiuca" sau " de jig"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
kingofbeasts
veteran
veteran

Re: Lanseta "de stiuca" sau " de jig"

Mesaj de kingofbeasts » 17 Oct 2012, 12:07

comparativ cu un "aspirat" de reactiva sau ceea ce numeam eu mai sus croseu:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=1uD ... =endscreen

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 17 Oct 2012, 12:25

kingofbeasts scrie:
semlecangheorghe scrie:Pai un jig ,nu tot asa se aspira ca orice naluca??
nu-i acelasi lucru :wink:
daca e sa compari cu boxul diferenta dintre atacul la jig (pe substrat) si atacul la reactive (intre ape sau la suprafata) e cam aceeasi cu diferenta dintre un croseu de dreapta si o directa de dreapta :lol: (in final e tot un pumn doar ca in unul din cazuri el vine din fundul gradinii :twisted: ). Ca sa spun altfel jigul e mai degraba "cules" de pe substrat decat atacat .
incearca o partida exclusiv de jigging pe Vladimirescu si vezi cum vei sta cu proportia atacuri/capturi.
e clar ca in ecuatie mai apare si talia pestelui care ataca dar totusi, pe gume eu am gasit urme si de "canini ca de caine" si de "ace de gamalie" ceea ce mi-a dat de gandit. :roll:
Eu vroiam sa zic ca daca woblerul,este aspirat in atitea feluri,si nu are legatura cu actiunea lansetei,e valabil si la gume..Daca le aspira sau nu bine, depinde de multi alti factori,intre care actuinea nu are treaba..Actiunea are efect asupra animarii gumelor in raport cu conditiile de pescuit,vint,distanta,adincime..Ca scapi in dril din cauza lansetei fast,se poate,dar asta se poate corecta in timp din incheietura miinii si frina mulinetei..Eu la plastice la stiuca as da cu lanseta din serie magbass...de fapt cind am pescuit la plastice pe Vladimirescu,am prins cu o astfel de lanseta si nu am avut probleme in drill..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 17 Oct 2012, 13:19

nici eu n-am probleme in dril cu magbass-ul insa la capitolul intepat ....
din punctul meu de vedere cand stiuca e activa si vaneaza intre ape sau la suprafata ea ataca mult mai decis (vine cu viteza si casca gura mare :P ) caz in care vorbim mai putin de aspirat si mai mult de o muscatura hotarata.
Daca hrana e imobila pe substrat ea trebuie ridicata de acolo ca sa poata fi prinsa in gura si atunci fie o salta prinzand-o initial cu varful botului ca apoi sa o intoarca fie o inhaleaza efectiv folosindu-se de curentul de apa creat prin deschiderea falcilor , caz in care vorbim de aspirat. daca ansablu de pescuit nu permite nalucii sa fie aspirata total, fiind prea inflexibil , ea poate fi doar atinsa sau aspirata partial caz in care ai toate sansele sa intepi in gol.
Parerea mea e ca atunci cand sta pe substrat de cele mai multe ori nu vaneaza dar oricum rar refuza o oportunitate si atunci prima data gusta sau se joaca cu ceea ce ar putea fi cina si prinde doar cu juma de gura.

daca nu-i flamanda gusta si intre ape:
http://www.youtube.com/watch?v=Kt5LsI0p ... re=related
si uneori chiar refuza
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... mvL54&NR=1

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 13:39

Ma scuzati ca intervin intre atatea teorii, dar oare diferenta intre jig si bobler e cat de tare ataca pestele sau cat de intins e firul si de tensionata lanseta?
Dar intre topwater si bobler?
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 17 Oct 2012, 14:05

Tavi scrie:Ma scuzati ca intervin intre atatea teorii, dar oare diferenta intre jig si bobler e cat de tare ataca pestele sau cat de intins e firul si de tensionata lanseta?
Dar intre topwater si bobler?
tu ce parere ai? si mai ales de ce?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 14:23

Eu cred ca diferenta esentiala e in cat de "reactive" sunt nalucile si cum sunt pescuite.
Un bobler, rotativa, lingura pe recuperare intind firul si tensioneaza lanseta.
Un jig sau un topwater o tensioneaza mai putin, firul e de multe ori moale si lanseta netensionata, se pescuiesc diferit.
Asta inseamna ca indiferent cat de tare ataca, pe acelasi tip de lanseta, incheietura, fir, etc in primul caz pestele va intampina o rezistenta mai mare si in al doilea mai mica.
De aici si necesarul de elasticitate in primul caz si de rigiditate in al doilea.
Altfel, atacuri mai dure sau mai slabe sunt pe toate felurile de naluci.
Musca 13

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 17 Oct 2012, 15:10

Daca pescuiesc un shad liniar ca pe un vobler, ce-ar fi mai indicat un pic de elasticitate sau un pic de rigiditate?

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 17 Oct 2012, 15:25

Mai ales puternic reactiv Kopyto de 10 ...chiar bate de simiti in palma sau vezi bine de tot pe varf depinde de lanseta :)

Scenarii :)...

Singurele naluci cu care as mai dea cu ranga la stiuca sunt glidere/jercuri..sau offset... o sa evit in rest.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 17 Oct 2012, 15:30

@Tavi
ca sa raspund intrebarilor tale eu consider ca, diferentadintre jig si vobler vine de fapt dintr-un cumul de factori cu o influenta mai mica sau mai mare in rezultatul final (unde se include si diferenta in atac si in tensiunea pe fir -prezenta sau absenta ei- si in rigiditatea sau elasticitatea batului s.a.m.d.).
daca e sa vorbim strict de rigiditate , atunci sunt de parere ca scopul ei intr-o lanseta e acela de a aplica rapid si fara pierderi forta bruta la capatul firului (indiferent ca vorbim de intepare sau de urnit din loc un jerkbait de 60 de grame ori de tarat prin apa un crank care se opune tractarii cu orice pret). pe de alta parte elasticitate in principiu trebuie sa amplifice forta de propulsie pe lansare si sa amortizeze socurile in dril (cu cat elasticitatea e mai crescuta socul e mai progresiv preluat si mai putin resimtit dar totodata si controlul la capatul firului e mai mic). De aici deriva intradevar ceea ce ai spus tu astfel incat cu cat rezistenta intampinata la capul firului e mai mare cu atat forta lansetei trebuie sa fie mai mare si deci lanseta mai rigida daca vrei sa ai control in manuirea nalucii si inteparea pestelui. De cel putin aceeasi viteza si forta insa are nevoie si pestele pentru a prinde naluca (si informatia asta el o detine genetic si de asta si ataca violent prazile in miscare si mai putin violent pe cele statice.)

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 15:37

Dali
il pescuiesti la fel dar rezistenta la inaintarea e aceeasi ? Raspund tot cu intrebare dar asa cred ca iti poti da singur raspunsul
ulk
n-am inteles
king
prea alambicat
Musca 13

Scrie răspuns