Lanseta "de stiuca" sau " de jig"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Sorin
Moderator
Moderator

Re: Lanseta "de stiuca" sau " de jig"

Mesaj de Sorin » 17 Oct 2012, 17:21

eu zic sa mergeti la pescuit .....si sa dati in locuri in care e peste
atunci brusc toate aceste teorii elucubrante se pierd :D
veti descoperi de exemplu ca daca da stiuca , struna facuta arc de atatea driluri actioneaza ca un amortizor perfect sui nu e nevoie nici de actiune moderata nici de fir mono nici de bat de jig de stiuca
trebe doar sa dea pestele :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 18 Oct 2012, 05:41

kingofbeasts scrie:nici eu n-am probleme in dril cu magbass-ul insa la capitolul intepat ....
din punctul meu de vedere cand stiuca e activa si vaneaza intre ape sau la suprafata ea ataca mult mai decis (vine cu viteza si casca gura mare :P ) caz in care vorbim mai putin de aspirat si mai mult de o muscatura hotarata.
Daca hrana e imobila pe substrat ea trebuie ridicata de acolo ca sa poata fi prinsa in gura si atunci fie o salta prinzand-o initial cu varful botului ca apoi sa o intoarca fie o inhaleaza efectiv folosindu-se de curentul de apa creat prin deschiderea falcilor , caz in care vorbim de aspirat. daca ansablu de pescuit nu permite nalucii sa fie aspirata total, fiind prea inflexibil , ea poate fi doar atinsa sau aspirata partial caz in care ai toate sansele sa intepi in gol.
Parerea mea e ca atunci cand sta pe substrat de cele mai multe ori nu vaneaza dar oricum rar refuza o oportunitate si atunci prima data gusta sau se joaca cu ceea ce ar putea fi cina si prinde doar cu juma de gura.

daca nu-i flamanda gusta si intre ape:
http://www.youtube.com/watch?v=Kt5LsI0p ... re=related
si uneori chiar refuza
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... mvL54&NR=1
Poate sa ridice hrana de pe substrat in multe feluri.Nu este obligatoriu sa o ridice cu botul in prelungirea firului,si astfel sa dea in lanseta..Se poate sa faca miscarea asta orientata perpendicular sau la orice alt unghi,fata de fir,caz in care nu intimpina rezistenta lansetei..Sint multi rapitori care isi ametesc prada lovind-o cu corpul,ori coada..De sus de la lanseta nu ai de unde sa stii cum da el,rapitorul,si poti percepe ca lanseta e de vina ca nu da voie sa aspire naluca..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 18 Oct 2012, 19:18

referitor la filmele din linkurile postate de king... , parerea mea e ca mentalitatea pestelui si natura atacurilor trebe influentata

cum sa zic... in momentul in care pestele vede de la distanta pozna si probabil e satula si are tot timpul de pe lume se comporta ca in filmele alea

zau
nu are nici o graba

pe cind daca e surprinsa cu o culoare stridenta, intrusa , cu ceva care ii se pare... ca daca nu o ataca atunci pe loc... o scapa... eee aia provoaca un atac violent si decisiv

deci unghiu culoarea si viteza prezentari ii influenteaza rau comportamentul
muscarii stiu asta pt ca noi pescuim pesti de pozitie mai des si din cauza asta unii dintre noi uneori pescuim mai agresiv

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Oct 2012, 07:16

Asta cred si eu,daca ii prezinti naluca intr-un mod cit mai incitant,asa da in ea,de nu are aer,nu mai conteaza ca-i permisiv,ca-i nu stiu cum..

.

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 19 Oct 2012, 09:20

si acu ntrebarea vine nvers... avatu face la fel ? are gura la fel de mare ? :D

mey... ceva pute´n danemarca ... :D :lol1:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Oct 2012, 11:02

Da,avatul este cel mai ciufut rapitor..Daca ii prezinti o naluca care-l face sa saliveze o inghite cu tot cu virful fast al lansetei..Daca nu,doar o buseste cu corpul ori coada,ori mai este varianta ca vin 2-3 dupa naluca si se bruscheaza reciproc,nelasindu-se unul pe celalalt sa atace decisiv...Am vazut asta live..Pescarul percepe ca atac nefinalizat...si-i de vina lanseta..

.

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 19 Oct 2012, 12:12

mda... suntem meseriasi si dam jina pi sculie :D

dac tu percepi ca a whtaul e ca stiuca... , mnoah... treba ta ! :D

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 19 Oct 2012, 12:40

Gigi ,daca te referi la mine " ca da vina pe lanseta" stii foarte bine cu ce bat am dat in avati si nu am avut pesti pierduti in drill, cum am avut la stiuci.
Sunt cateva diferente intre cele doua specii in ceea ce priveste: odata comportamentul, viteza si modul in care se lupta sa scape de naluca in primul rand si binenteles anatomic.

Ce simti (sunt si exceptii) indiferent de lanseta...cand iti da un avat si ce cand iti inhata naluca o stiuca....Vorbesc doar despre ce am perceput eu.
Avatul te loveste dur(simti bubuitura in mana) in viteza maxima....cu o gura relativ moale, "captusita" cu piele/membrana w/e....da tare,se intoarce in viteza ......practic se inteapa singur si destul de sigur in gura moale,usor penetrabila de carlig. In drill fuge rapid,fara figuri fara smecherii...si se preda rapid.

Acum stiuca. Cel putin eu, majoritatea cazurilor..poate 99%...am perceput in mana atacul ca o ingreunare(aici poate sa difere cu ce naluca si ce animare se foloseste)....dar cu atat mai mult pot sa trag o concluzie mai clara intre cele doua specii...Ambele au dat mai mult pe o recuperare liniara.
Nu imi dau seama exact dece se percepe doar ca o ingreunare(iar indiferent de lanseta folosita)...oricum pare ca e invers ca la avat...da "moale"(nu ca nu decisiv)....cu o gura plina ochi de dinti....nici urma de parti usor penetrabile.
Ce urmeza dupa...in majoritatea cazurilor(nu vorbim de marlite, care tasnesc ca din pusca)...stiuca, oarecum sigura pe ea,dupa ce a apucat naluca.. sau a si fost deja intepata....nu shiteaza nimic in prima/primele secunde ... o tragi/ ridici de parca ai o carpa pe celalalt capat al firului...dupa care urmeza ori un demaraj ori scuturat din cap... ori ambele....dupa care iar se lasa trasa...baga o lumanare din senin....iar scutura din cap ...iar lasa firul moale.
Pe scurt...ataca mai incet...se intorce cu naluca mai incet dupa ce a insfacat-o,cu o gura greu penetrabila... Nici vorba sa se intepe singur si sigur din prima...cum face avatul.

Eu in cam asta vad nevoia unei lansete mai permisive... care in timpul drilului in loc sa smulga carligul intr- un moment mai nefast, care poate rezulta din diferentele de tensiune in fir.....urmarind fiecare miscare al pestelui,face ca,carligul sa penetreze tot mai adanc.
Eu zic,ca diferente sunt destule...ca sa putem sa luam mai multe specii sub aceasi calapod....si sa alegem lanseta strict dupa criteria nalucii folosite....Parerea mea :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Oct 2012, 13:16

Nu m-am referit la tine cu 'vina pe lanseta'..vorbesc in general,si eu dadeam vina pe lanseta,..cindva..

.

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 19 Oct 2012, 13:37

clar... , ca de obicei... , practic vorghesti... dar nu stii nici tu despre ce... :D :lol1:

nush di ce dar faze de astea imi aduce aminte de bancu ala cu doi clujeni care o plecat cu trenu de la bucure spre cluj... :D

Scrie răspuns