Gigi ,daca te referi la mine " ca da vina pe lanseta" stii foarte bine cu ce bat am dat in avati si nu am avut pesti pierduti in drill, cum am avut la stiuci.
Sunt cateva diferente intre cele doua specii in ceea ce priveste: odata comportamentul, viteza si modul in care se lupta sa scape de naluca in primul rand si binenteles anatomic.
Ce simti (sunt si exceptii) indiferent de lanseta...cand iti da un avat si ce cand iti inhata naluca o stiuca....Vorbesc doar despre ce am perceput eu.
Avatul te loveste dur(simti bubuitura in mana) in viteza maxima....cu o gura relativ moale, "captusita" cu piele/membrana w/e....da tare,se intoarce in viteza ......practic se inteapa singur si destul de sigur in gura moale,usor penetrabila de carlig. In drill fuge rapid,fara figuri fara smecherii...si se preda rapid.
Acum stiuca. Cel putin eu, majoritatea cazurilor..poate 99%...am perceput in mana atacul ca o ingreunare(aici poate sa difere cu ce naluca si ce animare se foloseste)....dar cu atat mai mult pot sa trag o concluzie mai clara intre cele doua specii...Ambele au dat mai mult pe o recuperare liniara.
Nu imi dau seama exact dece se percepe doar ca o ingreunare(iar indiferent de lanseta folosita)...oricum pare ca e invers ca la avat...da "moale"(nu ca nu decisiv)....cu o gura plina ochi de dinti....nici urma de parti usor penetrabile.
Ce urmeza dupa...in majoritatea cazurilor(nu vorbim de marlite, care tasnesc ca din pusca)...stiuca, oarecum sigura pe ea,dupa ce a apucat naluca.. sau a si fost deja intepata....nu shiteaza nimic in prima/primele secunde ... o tragi/ ridici de parca ai o carpa pe celalalt capat al firului...dupa care urmeza ori un demaraj ori scuturat din cap... ori ambele....dupa care iar se lasa trasa...baga o lumanare din senin....iar scutura din cap ...iar lasa firul moale.
Pe scurt...ataca mai incet...se intorce cu naluca mai incet dupa ce a insfacat-o,cu o gura greu penetrabila... Nici vorba sa se intepe singur si sigur din prima...cum face avatul.
Eu in cam asta vad nevoia unei lansete mai permisive... care in timpul drilului in loc sa smulga carligul intr- un moment mai nefast, care poate rezulta din diferentele de tensiune in fir.....urmarind fiecare miscare al pestelui,face ca,carligul sa penetreze tot mai adanc.
Eu zic,ca diferente sunt destule...ca sa putem sa luam mai multe specii sub aceasi calapod....si sa alegem lanseta strict dupa criteria nalucii folosite....Parerea mea