jig-uri si greutatea lor

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 21 Feb 2005, 22:12

ce spui tu adriane, ca pe apa de 15 m si curent nu-ti trebuie jig de 15 grame, ca sa controlezi eficient montura ? pe fund ?
ce inseamna eficient si cum ai pescuit tu in astfel de conditii, ca pe mine m-ai bagat in ceata

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 21 Feb 2005, 22:39

am patit ceva interesant la inceputul lui decembrie. eram cu barca pescuiam pe lac, adancime 5m. cu fir mono de 0,16 jig de 4gr. si un shad de vreo 7cm. prindeam salai in jur de 1kg bucata...joc lent...doar era amortit pestele... gandeam eu. mai departe era un nene care a venit mai aproape si am inceput chiar sa stam de vorba. el nu prindea. schimba el la jiguri pana gaseste formula...jig 14gr. shad de vreo 10-12cm. lansam paralel si prindeam amandoi...
eu pana sa-l vad pe nenea asta nu prea credeam in asa ceva; in jiguri grele, si credeti-ma ca salaii aveau namol pe burta si airipi de frig. oricum chiea la jigurile alea mari era sa le pastrezi cat mai mult deasupra fundului, am pus si eu de 10gr. si n-am prins... asa ca m-am intors la 4 gr. lansari scurte in apropierea barcii, si aveam rezultate. dar la o urmatoare iesire de pe mal..am pus un jig de 20gr. fir textil de 0,16. si shad de vreo 12cm. am luat 5 bucati dar numai "piese" alese. in general prefer media de 7 gr. in functie de adancime...intre 4 si 10gr.

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 21 Feb 2005, 23:01

ovidiu:
cum explici mai exact fenomenul?
ca pe fund ajunge si 4si14 g
:?:

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 21 Feb 2005, 23:30

pai cred ca nu prea este ceva exact de explicat: trebuie adaptat jocul imprimat jigului in functie de greutate; nu poti sa ai acelasi joc la 14 gr ca la 4 gr. oricum eu pana sa il intalnesc pe acel pescar, aveam un fel de idee preconceputa ca odata cu racirea apei trebuie sa usurez jigul si sa il prezint mult mai lent... dar este mereu loc de surpriza. oricum iarna fiind cel de 14 gr. il lasam mai mult timp nemiscat pe fund, plus ca eu cred ca un jig de 14 gr. face mai mult "zgomot" decat unul usor. am patit odata incercand sa vad cum este locul am pus un jig de vreo 20gr. pentru a lansa mai departe sa vad cam cum este fundul...si am prins la a2-a lansare in lateral un salau de 3kg cu jigul in gat(fara cauciuc), si nu l-am lansat direct in gat...:)

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 22 Feb 2005, 10:29

salut.dane nu ma refer la cazurile in care mananca ca disperatul.intradevar in aceste situatii e mult mai productiv sa pescuiesti cu jig greu,pt ca ajunge mai repede pe fund,pescuitul e mult mai facil.
eu discut cazurile cand ai tac f fin ,cu intepare in gol.trebuie sa recunosti ca un salau indecis,absoarbe mult mai repede un jig usor decat unul greu.practica mi-a demonstrat ca,in apa tare,e mai bine sa pescuiesti cu jig mic +culisant pe fir,decat cu un jig masiv.in plus am vazut ca aceeasi metoda o folosea si Jean cu mentiunea ca el pozitiona culisantii mult mai sus pt ca folosea un bat lung(5m).montura asta nu o sa o gasesti nicaieri in pescuitul de spinning pt ca ea provine din pescuitul stationar in curent.
aceasta montura presupune e drept un pic de exercitiu dar apelez la ea cand face fite. daca vrei acelasi principiu general e folosit si in montura
bottom bouncer(sper sa nu ma insel)
ideea ca pe gaura mare nu poti face joc eficient cu jig mic e aiurea .oricum nici micsorarea jig-ului de amorul artei nu mi se pare benefic ,trebuie gasit un optim.
walleye

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 22 Feb 2005, 11:28

adrian, eu am ramas la concluzia ca jig-ul e sfant, mai ales daca dai din barca
adaptezi greutatea in functie de curent si adancime si il manevrezi cum vrei, este extrem de versatil
numai practica demonstreaza ca o montura e mai productiva decat alta, eu n-am vazut pana cum vreo montura care sa surclaseze jig-ul clasic, a incercat eugen de vreo doua ori sa demonstreze la dropshot pe olt, de fiecare data i-a trecut in 5 min :lol:
omul cat traieste invata, poate o sa mi-o iau odata in bot de la cineva care o sa foloseasca cine stie ce montura ****, dar ramane de vazut :lol:

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 22 Feb 2005, 12:01

salut.da jig-ul e sfant, ar trebui si sarbatorit.dar vara asta cand face fite o sa incerc:texas,dandineta +twister(timber doodle),bottom.sunt curios ce o sa zica el.
da eugen de ce e asa fundamentalist cu dropshot? o simte el.
walleye

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 22 Feb 2005, 12:35

adrian frunza scrie: eu cand aud de jig de peste 15 g ma duce gandul la japca
Frumos :? :shock:

In conditii cu substrat plin de bolovani, lestarea suplimentara a firului nu face decit sa il culce intre pietre, ceea ce duce la agatare sigura. Pe Clisura, in curent puternic si apa adinca, sunt chiar curios cum se pescuieste cu jig de 1g. Eu cel putin folosesc jig-ul ca sa pescuiesc departe de mal si pe substrat. Pe linga maluri folosesc vobler.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 22 Feb 2005, 14:24

adriane, da sfant
dupa ce incerci sa ne spui si noua

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 22 Feb 2005, 14:36

salut.cum de pescuiest in in clisura ,nu e rezervatie? nu bolovanii sunt problema ci scoicile de pe bolovani.oricum orice varianta ti-asi spune nu se potriveste , pentru ca eu pescuiesc exclusiv din barca.pentru amanunte cauta mesajele(calcan la jig) lui jean +poze calcan pentru a vedea montura.dupa aia tre sa inveti sa controlezi montura.
walleye

Scrie răspuns