intretinere mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 03 Mai 2011, 14:27

Indian Larry scrie:
Sau vaselina grafitata (cea speciala pentru planetare). Eu mi-am luat de la un service si toate merg brici . Ce-mi place cel mai mult este faptul ca , vara nu se inmoaie de la caldura si nu curge . :D
Daca ai glumit ok,dar daca chiar folosesti asa ceva la angrenaje mici gen mulineta cu dantura fina nu-ti recomand asa ceva.De obicei grafitata se foloseste la angrenaje cu dantura si rulmenti de marimi mai mari.Exista posibilitatea ca in timp tocmai vaselina asta sa-ti termine mulineta.Parerea mea..

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 04 Mai 2011, 16:27

elias scrie: Exista posibilitatea ca in timp tocmai vaselina asta sa-ti termine mulineta.Parerea mea..
Pe ce te bazezi cand spui asta ?

Eu le ung de cel putin 2 ori pe an cu aceasta vaselina . Toate merg ca-n prima zi..... :D si majoritatea sunt exploatate saptamanal , daca nu zilnic . Aici ma refer la doua mulinete de spin , un Alcedo si un Mitchell.

Restul mulinetelor le folosesc rar , dar si ele au parte de acelasi tratament+nisip si multa apa .

PS: inainte foloseam o vaselina speciala recomandata de Alcedo . Costa in jur de 12E un tubulet . Cand s-a terminat ultimul tub , am bagat din asta grafitata si n-am simtit nici o schimbare .

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 04 Mai 2011, 16:55

Indian Larry scrie:
Pe ce te bazezi cand spui asta ?.

Avand in compozitie micro-particule de grafit,posibil sa dauneze in timp la dantura fina si rulmentii mulinetei.Cum am mai spus,stiu ca aceasta vaselina se foloseste(inclusiv si eu)pentru temp.inalte si angrenaje mari cu viteza redusa.Daca gresesc,scuzele mele,poate altcineva e mai in masura sa ne lumineze.

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 08 Mai 2011, 09:18

Unsorile consistente pe baza de grafit nu sunt recomandate pentru lubrifierea angrenajelor unei mulinete deoarece , datorita materialelor diferite din care sunt construite elementele angrenajului (alama, aliaje cu aluminiu, otel,etc) in timp poate sa apara coroziune electrochimica, grafitul inserat avand o buna conductivitate electrica. Eu utilizez vaselina calcica pe care o diluez cu putin ulei pentru mecanisme fine, pentru a reduce din frecare si a sporii gradul de miscare al mecanismelor.

catalinv
utilizator nou
utilizator nou

Re: mulineta necesita curatare ?

Mesaj de catalinv » 06 Ian 2013, 19:00

Am o mulineta Daiwa Procaster X 3050 http://www.daiwasports.co.uk/products/l ... -drag.html pe care am folosit-o de cateva ori la mare anul trecut in concediu (in Sep vreo 4 partide, in Dec alte 8 partide). Deci e ca noua.
Ultima data deoarece era stropita bine cu apa de mare i-am facut dus cu apa de la robinet. A doua zi mergea greu, haraia si necesita o oarecare forta sa o pun in miscare; dupa partida de pescuit am mulinat cu putere inainte si inapoi cateva minute bune si a inceput sa-si dea drumul. Zilele urmatoare am continuat sa-i fac dus dupa fiecare partida si problema nu s-a mai repetat. Insa parca nu mai merge asa usor ca prima data, nu sunt f sigur de asta.

Care credeti ca a fost cauza? O fi intrat apa in ea? Cartea tehnica zice sa nu o bag sub dus ca poate intra apa in ea(dar nu mentioneaza consecintele) si sa o curat la exterior cu un spray WD40 apoi cu o carpa.

Credeti ca e bine sa o desfac si sa o ung? Problema e ca nu are decat 15 partide.

Michael
Moderator
Moderator

Re: intretinere mulinete

Mesaj de Michael » 07 Ian 2013, 01:13

desfacuta complet, spalata cu pensula intr-un dizolvant gen motorina sau petrol, apoi uscata si gresata corespunzator.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

liviu68
senior
senior

Mesaj de liviu68 » 08 Ian 2013, 21:56

Tipul la care ma duc sa-mi curete/unga mulinetele, și care pretinde ca se pricepe la mulinete fiindca a curatat vreo cateva, mi-a explicat foarte clar ca nu e bine sa demonteze de tot mulineta fiindca exista posibilitatea (aproape certitudinea) ca acestea să inceapă sa maraie fiindca angrenajele s-au pasuit cumva si nu mai pica la fel. Din aceasta cauza evita sa modifice pozitia rotilor dintate, face o toaleta atat cat il permite spatiul libel si pune o cantiotate rezonabila de vaselina pe partile aflate in contact unde apare frecare.
Ma refer la mulinete mai inchegate si etanse, in general jdm-uri sau de calitate apropiata, in care nu intra usor nisip sau alte mizerii, mulinete aproape noi care nu maraie de loc desi se află la a doua sau a treia ungere.

Exista intr-adevar riscul ca mulineta sa maraie daca se demonteaza integral sau doar m-a "ametit" pe mine amicul meu?
Daca nu e nici un risc mi-ar place ca cel putin o data pe an sa desfaca mulineta de tot si sa o spele piesa cu piesa.

gabi udila
senior
senior

Mesaj de gabi udila » 08 Ian 2013, 22:07

e foarte corect

liviu68
senior
senior

Mesaj de liviu68 » 08 Ian 2013, 22:14

gabi udila scrie:e foarte corect
Sa inteleg ca odata demonatate complet incep sa maraie?
E o constatare proprie sau din auzite?

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 08 Ian 2013, 22:29

Liviu,
Gabi are dreptate. Ce-i drep nu in toate cazurile se intampla ca mulineta sa maraie dar in proportie de peste 90%, da. Eu le fac un mic semn la suprafata (sa stiu cum trebuie inapoi puse) ce nu le afecteaza cu nimic functionalitatea in cazul in care stiu ca trebuie sa curat angrenajele de nisip sau alte impuritati patrunse in mulineta dupa o baie in balta :mrgreen:

Scrie răspuns