Imi puteti da cateva sfaturi si lamuriri ?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Stefan Turcu
utilizator constant
utilizator constant

Imi puteti da cateva sfaturi si lamuriri ?

Mesaj de Stefan Turcu » 02 Dec 2010, 19:22

Va salut pe toti,

Am si eu nevoie de cateva sfaturi si lamuriri din partea Dvs. Pescuiesc de cand sunt mic, dar niciodata nu m-am axat pe pescuit si nu am avut un devotament ca anul acesta. M-am hotarat sa imi cumpar cateva lansete, dar in mod special in septembrie m-am hotarat sa imi cumpar lansete de spininng....

Folosesc doua lansete Daiwa ambele de 2.10m. Prima a fost TriForce, iar a doua Heartland. Domnul de la care mi le-am luat mi-a spus ca sunt facute pentru piata americana, asa ca toate specificatiile de pe ele pentru mine sunt in limba chineza....

- Daiwa Triforce - TFC 702 MRS / 7'0'' / Medium / Lure 1/8-3/4 oz. / Line 6-14lb.
- Daiwa Heartland - HL W702 MFS / 7'0'' / Medium / Lure 1/4-5/8 oz. / Line 6-12lb.

Rog pe cineva daca stie sa imi traduca si mie ceea ce este scris mai sus. Ce actiune au? Daca este moderata, rapida etc etc? Cu ce gramaje este indicat sa lansez? Adica un minim si un maxim.

In alta ordine de idei, ce fire mi-ati recomanda din experientele Dvs. si considerati ca sunt mai bune. Momentan folosesc pentru ambele lansete monofilamente Trabucco Spininng T-Force de 0.20mm pe mulinete Okuma Zeon ZN20.

Va multumesc anticipat.

florin s
utilizator constant
utilizator constant

Re: Imi puteti da cateva sfaturi si lamuriri ?

Mesaj de florin s » 02 Dec 2010, 19:39

Salut, sper sa te lamuresc eu putin despre ce este vorba. Prima lanseta este de aproximativ 210 cm. (7') putere medie, arunca de la 3,5-21 gr. (1/8-3/4) si ar fi indicat sa folosesti un fir rezistent de la 2.7-6.3 kg.(6-14 lb)
A doua lanseta are tot 210 cm, putere medie, arunca de la 7-18 gr. iar fir recomandat 2.7-5.4 kg.
Altceva despre aceste lansete nu stiu. :)

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Dec 2010, 19:42

Ca si fire textile ,se pot folosi Power pro,Sufixx,iar despre mono ,eu nu prea folosesc,dar mi-a placut Yo-zuri hibrid
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 02 Dec 2010, 20:13

1. http://www.totalfishing.ro/lanseta-daiw ... -8032.html - actiune rapida.
2. http://www.totalfishing.ro/lanseta-daiw ... -7424.html (desi scrie 7-21g, asta-i batul) - extra-fast.

costin_s
veteran
veteran

Mesaj de costin_s » 02 Dec 2010, 20:16

Iti mai dau eu un detaliu, in privinta actiunii celor doua lansete..
Triforce este moderata, iar Heartland este rapida.
Sa iti vand un pont referitor la Daiwa, dar mi se pare ca se poate aplica oarecum si la St. Croix.
Sa luam ed exemplu Triforce-ul; pe bat ai scris un cod: TFC 702 MRS. Codul asta iti da toate detaliile pe care le vrei despre batul care il ai:
TFC - modelul lansetei, in cazul tau Triforce
702 - lungimea lansetei (adica 7 picioare - 2,13 m) si din cate bucati e (doua bucati la tine; daca in loc de 2 avei 1 lanseta era dintr-o bucata)
MRS - putere, actiune, aplicatie (M vine de la medium, deci lanseta este medium power; r vine de la regular, asadar lanseta ta are o actiune moderata; s vine de la spinning-aplicatia pentru care a fost facuta)
Sper ca te-am lamurit cat de cat... Spor la cumparaturi pe viitor!

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 02 Dec 2010, 23:10

costin_s scrie:Iti mai dau eu un detaliu, in privinta actiunii celor doua lansete..
Triforce este moderata, iar Heartland este rapida.
Sa iti vand un pont referitor la Daiwa, dar mi se pare ca se poate aplica oarecum si la St. Croix.
Sa luam ed exemplu Triforce-ul; pe bat ai scris un cod: TFC 702 MRS. Codul asta iti da toate detaliile pe care le vrei despre batul care il ai:
TFC - modelul lansetei, in cazul tau Triforce
702 - lungimea lansetei (adica 7 picioare - 2,13 m) si din cate bucati e (doua bucati la tine; daca in loc de 2 avei 1 lanseta era dintr-o bucata)
MRS - putere, actiune, aplicatie (M vine de la medium, deci lanseta este medium power; r vine de la regular, asadar lanseta ta are o actiune moderata; s vine de la spinning-aplicatia pentru care a fost facuta)
Sper ca te-am lamurit cat de cat... Spor la cumparaturi pe viitor!
foarte tare!
unde am putea gasi o documentatie in acest sens, pentru codificari, sa zic asa!
ar fi de ajutor pentru multi!
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 02 Dec 2010, 23:35

Nu stiu unde dar te pot lamuri eu de cateva chestii: 1 oz (ounce=uncie)=28,35g, 1ft (foot=picior)= aprox 0,3m, 1yd(yard)=aprox 0.91m. Si fiindca englezoii astia si americanii sunt mai suciti nu zic si ei de ex 0.5oz zic 1/2oz , sau 0.75oz zic 3/4oz si tot asa.
Mai e treaba cu diametrul firelor de exemplu 0.40mm=aprox 0.015 inch unde 1 inch= aprox 2.54 cm.
Sper sa fie de ajutor! :)

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 03 Dec 2010, 16:33

Nu este o conventie a codificarilor, este pur si simplu prescurtare dar este universal valabila. Codul prescurtat pentru marca si tipul sau seria lansetei, apoi lungime, elemente, putere, actiune si croiala daca pot sa spun asa, adica spinning sau baitcasting, pot fi mici diferente dar se cam pastreaza ordinea.

Uite cateva exemple:

Daiwa VIP Walleye 7' 2 buc, medium-light, x-fast, spinning
cod: VIPW702MLXFS, aici la sfarsit S e de la spinning

St. Croix Legend Elite baitCasting, 6'6'', medium-heavy, fast, dintr-o bucata
LEC66MHF, aici C-ul de dupa LE (Legend Elite) vezi (LEC) spune ca e casting si daca era din doua elemente avea un 2 dupa cod, ca aici: LEC86MHF2

... deci te uiti la cod si cam pricepi tot, mai putin puterea de aruncare exacta care e data dupa clasa, UL, L, ML, M, MH, H si de ex ML e si 3-10 grame si poate fi si 5-14 grame... fiecare clasa avand o oarecare toleranta, incadrarea facandu-se si dupa scopul lansetei, pestele pentru care e croita... de ex o lanseta de MUSKIE poate fi medium dar fiind vorba de un peste mare si rau, asta poate insemna ca arunca totusi undeva 10-30 de grame...

de asemenea din cod nu-ti poti da seama de firul recomandat care cam merge cu clasa de putere mana in mana si in majoritatea cazurilor e dat pentru monofilament oricum...

in al treilea rand unii producatori, mai ales japonezii, evergreen, daiko, megabass, nu se prea chinuie sa-ti dea actiunea si iti recomanda tot felul de naluci cu care poti pescui cu o lanseta, de exemplu daca dai cu spinnerbait poti dar sa fie pana in 10 grame, daca dai cu jig poti pana in 14 si cu montura carolina sa zic poti si cu 17 grame... asta e o chestie de discutat pe mai multe paginii... In cataloagele lor totusi, au specificatia completa pentru fiecare lanseta si acolo au si actiuni, si compozitia blancului... s.a.m.d.

;)
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Stefan Turcu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Stefan Turcu » 03 Dec 2010, 18:33

Extraordinare raspunsurile Dvs....

Va multumesc tuturor pentru explicatiile pe care mi le-ati oferit...Chiar pot spune ca imi vor fi de mare folos. Acum in sfarsit stiu si eu exact ceea ce am cumparat...si pot sa imi fac o idee la ce peste pot sa dau...dar mai important pentru mine este faptul ca de acum incolo stiu exact ce modele de gramaje pentru voblere, twistere, lingurite rotative si oscilante pot folosi la un randament bun...

In functie de ceea ce mi-ati explicat, azi am inceput cu niste achizitii destul de bune dupa parerea mea pentru spininng-ul la stiuca unde am achizitionat urmatoarele:
- Lingurite oscilante : GIPO de 6gr., 12gr., 13gr. si 14gr., de la MEPPS varinatele Syclops verde nr.1 si Syclops aurie nr.2.
- Lingurite rotative : MEPPS Luxos nr.2 si Aglia nr.5.
- Voblere : Rapala Tail Dancer FLP sinking de 9cm si 13gr. ; Salmo Slider 5F Floating 5cm si 6.5gr. ; Jaxon care imita o stiuca de 9cm (nu stiu modelul) ; Capture Lures Weed Peed A de 9cm si 10.5gr. - 3 bucati si inca 3 voblere mai mici tot de la Capture Lures dar nu le stiu numele....

Am precizat mai sus ca le folosesc pentru Spininng-ul la stiuca, deoarece la noi aici langa Craiova cam asta se gaseste prin balti. Va rog sa imi spuneti daca linguritele si voblerele de mai sus au si alte apicatii pentru alte specii de pesti...
A....si nu in ultimul rand ce parere aveti despre ce am cumparat? Sunt ok? Sunt prinzatoare? Merita investitia facuta?

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 03 Dec 2010, 18:41

Nalucile ca nalucile...

Localizeaza pestele corect si baga-i o naluca in zona, o sa fii surprins diferitele specii de peste la cate naluci "mananca"...
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Scrie răspuns