frana fata!!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 24 Sep 2008, 16:43

corect obi one ....

si eu stau cu frana destul de stransa, dar niciciodata stransa la nivelul ruperii firului .... si daca dau teapa si vad ca e mare , am intotdeauna timp destul sa mai slabesc daca vreau, sau daca vad ca ia fir ca disperatu .... oricum, daca frana e mai jos decat rezistenta firului , chiar nu vad motivul sai dau liber mult mai mult , ca tre sa oboseasca si el nitel, nu nu mai eu .... pe masura ce aduc pestele mai aproape, mai slabesc din ea putin cate putin , astfel incat atunci cand este chiar aproape aproape, frana este mult mai slaba decat la inceput, si stau cu mana pe tambur ... daca i se nazare sa traga o mge plecare din mal sau de langa barca, iau instantaneu mana si baiatu nu gaseste rezistenta ....

asta fiind valabil de pesti cu adevarat scandalagii ... gen stiuk mare, somn mare, mreana .... salau nu am prins sa imi fac probleme ca ar putea rupe ... avat la fel ....

am luat mreana de 4 kile in mega curent si nemernica a venit 30 de metrii pietroi , de am zic ca am un salau de 10 :D :D :D si de abia la vreo 10 metri de mine au apucat-o pandaliile ... tot am avut timp sa slabesc frana fara probleme ...

ma rog, asa procedez eu, nu zic ca e vreo solutie minune ....

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 24 Sep 2008, 16:50

S-a mai discutat aici pe forum despre treaba asta. Unii spuneau ca prefera sa oboseasca pestii doar prin reglarea corespunzatoare a franei, altii, printre care si eu, spuneam ca folosim atat frana cat si mulinatul invers.
Imi amintesc ca in acest context, Jean Scurtu exemplifica spunand ca pana si cvadruplul campion mondial de stationar, Alan Scotthorne decupleaza antireversul in drill.

De ce e nevoie a decuplezi antireversul ? Din punctul meu de vedere e mult mai usor de controlat pestele asa. Mai ales cand vrei sa ii dai fir. Ii dai fir exact cat vrei, nu cat te lasa mecanismul franei.
Mai mult, frana poate sa lucreze diferit in functie de unghiul pe care il face batul cu firul, pentru ca intervine aci si frecarea firului cu inelele. Astfel, sub un anumit unghi, chiar daca frana e reglata bine, firul se poate rupe.

Nu spun ca asa cum fac eu e corect si cum faci tu e gresit. La urma urmei conteaza sa aduci pestele pe mal.
Dar ma intreb: ce rost are parghia aceea care decupleaza antireversul si care apare la majoritatea covarsitoare a mulinetelor de spinning de pe piata ? Nu e facuta pentru a fi folosita ?
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Stefan Tudose
Moderator
Moderator

Mesaj de Stefan Tudose » 24 Sep 2008, 16:53

Avand in vedere cati pesti peste 5 kile a pus Razvan pe mal, eu zic sa-l ascultati. Voi insa, faceti cum vreti.
WSB Dream Team
www.wsbteam.com

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 24 Sep 2008, 17:13

heh, stefane, nu era o discutie in contradictoriu ...
on the contrary :D :D :D

ps: si subsemnatul a pus multi, chir f multi pesti peste 5 kile pe mal ... nu toti rapitori, dar in fine :D :D :D

@ razvan : am inteles f clar ce vrei sa zici, si chiar o sa incerc sa vad ce si cum ... acu mai trebuie doar pestele necesar pt manevra asta :D :D :D

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 24 Sep 2008, 18:25

Duminica a patit-o si un prieten de-al meu,pe ultimii metri,practic cand te opresti din mulinat si ridica naluca din apa(rotativa in cazul lui)i-a dat stiuca.Bineinteles ca nu avea frana reglata,plus miscarea de a ridica varful l-a costat pestele.Oricum nu avea nici struna si posibil deznodamantul sa fi fost pana la urma acelasi. :(
Din pct meu de vedere,eu reglez la limita frana,iar in secunda in care imi dau seama ca treaba e serioasa si vad acest lucru am timp sa o mai slabesc scurt.Dar foarte adevarat ca uneori incerc sa controlez pestele doar din bat pe o anumita portiune de apa in cazul in care cunosc locul si stiu ca o iesire din acest perimetru inseamna buruiana sau agataturi.Acest lucru il fac frecvent pe baraj unde un culoar de aprox.7-8m latime este marginit de buruiana destul de suparatoare.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 24 Sep 2008, 18:56

Doamne cat de dor imi e sa-mi rupa firul... :crazy1:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 24 Sep 2008, 19:31

de cand am textil.......am si pierdut multi pesti...dar in general daca ai grija sa nu fie scamosat sau uzat....il pui pe mal :twisted:

TopGear
senior
senior

Mesaj de TopGear » 24 Sep 2008, 23:42

Nu stiu daca l-ati vazut pe Dany Fairbrass in timp de filma crapalaii din England sub apa cu o camera video. La un momentdat inteapa un crap mare, peste 10-12 kg, si incepe drilul. La un momentdat decupleaza si el antireversul si incepe sa mulineze inapoi, dand fir pestelui. Am ramas perplex. Prima reactie a fost sa cred ca ala e nebun. Dar apoi mi-am zis in mintea mea: omul nu degeaba a ajuns imaginea firmei KORDA totusi! Si deci faptul ca in loc sa foloseasca avantajele imensei frane - fatza a mulinetei [de crap], acesta decupleaza instant-ul si incepa sa invarta inapoi, are si acesta un scop. Ca doar nu a picat ieri omul din palmier si azi l-a angajat aia la KORDA.

In concluzie : frana fatza. Care daca e micrometrica si multidisc (vreo 4 discuri eu zic ca ajung) e ok. Mie unul nu imi place frana spate la spining. Mi se pare oarecum naspa sa strang/destrang frana cu mana stanga, eu fiind dretaci. Parerea mea.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 24 Sep 2008, 23:42

Tavi scrie: Daca-i mare si l-ai adus aproape poate nu e rau sa slabesti o tzara frana.
Se intimpla o faza nasoala in topwater , urmarire pin la mal si atac in ultimi 3 m de fir , cu tot firu afara din apa , daca nu ai slabit bine rupe , indoaie ancora sau isi rupe botu, se sperie de pescar si mal , reactioneaza ca lovit de streche , diferit fata de o trasatura la 30 de m , daca simti ca poti pati faza , ii mai bine sa slabesti frina deja slabita dinainte :lol: :lol: , da asta numai citeodata :lol: , te asigur io ca la faze din astea nimeni nu-i suficient de iute :lol:

Fir Intins!!!

MeHigh
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de MeHigh » 25 Sep 2008, 06:48

Corect tare ce zice SF-ul! Dar in primul rand e vorba de mulineta. Cu cat e de mai buna calitate cu atata frana e mai fluida... fara shocul de la inceput. Eu asha imi aleg oricum mulinetele de la inceput. E de mirare cate frane de cacao sunt la modele nu chiar ieftine de muline (multe Pennuri intra in categoria asta).
In acelashi timp dupa ce ai reglat frana la puterea firului ( a nodului bine intzeles) nu vad dece sa o slabeshti mai tare. Multzi peshti mari shi foarte mari am scos cu dril minim in pompaje violente, pe cand peshti de aceeashi dimensiune lasatzi sa se desfashoare, puneau de un drill extrem de lung shi deseori soldat cu eshec pt mine. De f multe ori cand aduci peshtele la barca rapid shi vrei sa il iei (mincioc, gafa sau ce ai) daca nu il scotzi, potzi avea surpriza unui set de sprinturi mult mai violente decat primul.

Scrie răspuns