frana fata!!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

catalin66
veteran
veteran

frana fata!!!

Mesaj de catalin66 » 23 Sep 2008, 22:22

M-ar interesa cam care sunt avantajele unei mulinete cu frina dispusa in fata ,fata de una cu frana pe spate .
Mie personal mi se pare mai pe dos cu frana pe fata ,fapt pentru care am si scapat un avat mare astazi ,nu aveam frana reglata iar cand a venit a venit in 2-3metri ,mai avea putin si iesea voblerul din apa, socul a fost f.mare si pana sa duc eu mana in fata sa slabesc un pic frina a rupt P.Pro de 15lb.
Asta este , ma gandeam ca daca aveam mulinel cu frana la spate poate aveam acces mai repede si nu-l mai scapam ,nu stiu .

shootgun
veteran
veteran

Mesaj de shootgun » 23 Sep 2008, 22:28

Daca o aveai reglata corespunzator de la inceput nu pateai asta... :roll:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Sep 2008, 23:09

Mulinetele cu pretentii au frana pe fata pentru ca solutia asta constructiva permite o suprafata mai mare a discurilor de franare (din cate stiu) deci o franare mai eficienta. Trebuia intr-adevar s-o reglezi dinainte sau sa fi mai iute de mana.

zeff
junior
junior

Mesaj de zeff » 24 Sep 2008, 08:28

Poate ca era un avat cu ceva dantura mai ascutita... :lol: ...sau firul era prea uzat!

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 24 Sep 2008, 09:06

Nu cred ca are prea multa importanta decat comoditatea.
Am observat ca la cele cu fruna pe spate cum sunt okuma epix pro se strange mai multa mizerie.
In rest toate sunt la fel ca si performante (cel putin eu nu simt vreo diferenta).
Eu desfac frana cand termin pescuitul si dezactivez clicketul , asa ca cand ma apuc de pescuit nu strang frana (ci o strang atata cat sa nu scape).
Sincer sunt destul de uimit ca un avat a reusit sa iti rupa un textil (trebuie sa fi fost mare balaur).
the angler is catching xxx, not by the lure

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 24 Sep 2008, 09:24

Niciodata nu trebuie sa te grabesti sa ridici pestele mare la suprafata sau sa il aduci la mal pana nu e obosit. In aer se zbate mult mai brutal decat in apa. Cand mai apuca sa se si propteasca in mal....

Desi frana este reglata tot timpul astfel incat pestele sa poata lua fir fara sa imi rupa, intotdeauna cand am unul mai barosan decuplez antireversul. Cand forteaza ii dau fir mulinand invers. Daca nu il lasi sa ia fir, cum sa se oboseasca ?!
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 24 Sep 2008, 12:55

Tavi scrie: Trebuia intr-adevar s-o reglezi dinainte sau sa fi mai iute de mana.
Amindoua deodata is valabile :lol:

La pescuitu usor nu-i mult de gindit si putin de actionat , ala greu ii mai nasol :lol: Cu un jig ( pt. voi un fel de lingura compacta ) de 80 de grame ( cu tuf de 20 rupi in lanseu , ori leader pe mulineta ori mai mult , io bag 40 de lb ) tre. sa ai frina astfel strinsa incit sa nu scape fir intr-un lanseu puternic , si deci sa nu te tai le deget . Insa rezulta ca imediat dupa lanseu tre sa umbli la frina , in momentu in care te loveste daca stai strins risti cam mult :lol: :lol: , mai ales la pesti vitezomani care vineaza in suprafata sau in masa apei . Insa daca umbli pe fund dupa pesti care pleaca de sub stinca sa inhate jigu si dupa aia vor sa intre instant inapoi , daca nu ai frina strinsa adios , si acolo tot iute de mina te salveaza :lol:
Deci Tavi , ori iute de mina ori....iti amintesti de ce-o zis Calone acuma vreo doi ani , ca la somn nu-i asa nepotrivit sa dai cu mono citeodata :wink:

Razvan , ma intreb daca ti-ai lua Stella de la 5000 in sus , sau Saltiga , nu de alta , da nu ai optiuni sa dai fir mulinind invers :lol: , ma gindesc ce panica ti-ar intra sa-ti puna unu un bat in mina cuplat cu un mulinel din asta si dupa intepare sa cauti pe toate partile si sa constati cu groaza ca nu poti mulina invers :lol: :lol: :lol:

Nu-i ceva cu care sa va intilniti in fiecare zi pe aici pe forum , insa sint unii care cel putin voiau ( daca intre timp nu si-au luat ) sa-si ia bete pt. naluci grele , linguri la somn si jiguri grele , surprizele pot fi neplacute :lol:

Fir Intins!!!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 24 Sep 2008, 15:37

A dreaq, am scris "sau", trebuia sa zic "si iute de mana" si iute s-a grabit si m-a taxat. :D
In rest asa e cum zici, pot aparea situatii chiar si pe freshwater in care tre sa umbli la frana din mers. Daca-i mare si l-ai adus aproape poate nu e rau sa slabesti o tzara frana.
Despre mono nu (mai) zic nimic ca s-a zis destul.

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 24 Sep 2008, 16:24

razvane, intreb de curiozitate, nu dau cu paru' :

de ce trebuie sa dai firu mulinand inapoi ? si nu poti slabi mai mult decat trebe tamburu, si stai cu mana pe el si controlezi la "dest" cat ce si cum, daca tot nu ai incredere in frana mulinetei ?

io vin din pescuitu de crap, unde orice s-ar zice drilu e in mai multe cazuri mai spectaculos, si pestii in medie mai mari .... si acolo faceam la fel, cat am avut mulinete cu frana mai slabutza asa ... slabeam mai mult btamburu, si il controlam cu mana prorpri si personala cat de repede se invarte ... dupa ce mia-m luat mulinete meseriashe, am renuntat la chestia asta in favoarea franei reglate de cateva in timpul drilului , in functie de stadiu .....

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 24 Sep 2008, 16:31

pt o intepare ferma trebuie frina strinsa aproape de maxim, si in caz de nevoie ,e mai usor sa decuplezi un buton decit sa desurubezi frina in drill

Scrie răspuns