Fireline Crystal

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 30 Noi 2006, 11:56

Probabil ca nu reusim sa ne intelegem intre noi ce tip de noduri folosim. Eu, unul, folosesc combinatia sugerata de dl. Jean Scurtu: bucla cu nod dublu (in 8 ) pe Fireline 4lb, de care leg (ca de ochiul unui vartej) inaintasul mono cu nod Clinch (la acesta din urma trec de doua ori firul mono prin bucla, inainte de a realiza spirele). Daca e corect realizata, aceasta combinatie e redutabila. Niciodata nu mi s-a rupt Fireline-ul, indiferent de mono-ul folosit, de la 6lb la 12lb. De fiecare data bucla de Fireline a ramas intacta. Inca n-am apucat sa fac teste pe dinamometru, dar combinatia Fireline Smoke 4lb + Seaguar Fluorocarbon InviziX 6lb pe care o folosesc acum are rezistenta net superioara marcajelor de rezistenta ale fiecarui fir in parte (care ar trebui sa fie de cca. 1.81kg), chiar innodate fiind ele. Bineinteles ca nu o poti compara cu "franghii" multifilament de zeci de lb, dar rezistenta acestei linii, raportata la finetea ei, e imbatabila (nici un alt fir pe care l-am intalnit pana acum nu e atata de subtire si nu permite lanseuri atata de lungi, ramanand totodata si rezistent).
E drept, capacitatea de a face discriminari obiective e limitata la numarul si tipul de fire la care avem acces fiecare, asa ca tot ceea ce am scris mai sus este doar parte din experienta personala (si nici macar nu e ceva original: am luat de bun sfatul d-lui Scurtu si am constatat ca se confirma).

Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 30 Noi 2006, 12:14

Musti scrie:Probabil ca nu reusim sa ne intelegem intre noi ce tip de noduri folosim. Eu, unul, folosesc combinatia sugerata de dl. Jean Scurtu: bucla cu nod dublu (in 8 ) pe Fireline 4lb, de care leg (ca de ochiul unui vartej) inaintasul mono cu nod Clinch (la acesta din urma trec de doua ori firul mono prin bucla, inainte de a realiza spirele). Daca e corect realizata, aceasta combinatie e redutabila. Niciodata nu mi s-a rupt Fireline-ul, indiferent de mono-ul folosit, de la 6lb la 12lb. De fiecare data bucla de Fireline a ramas intacta. Inca n-am apucat sa fac teste pe dinamometru, dar combinatia Fireline Smoke 4lb + Seaguar Fluorocarbon InviziX 6lb pe care o folosesc acum are rezistenta net superioara marcajelor de rezistenta ale fiecarui fir in parte (care ar trebui sa fie de cca. 1.81kg), chiar innodate fiind ele. Bineinteles ca nu o poti compara cu "franghii" multifilament de zeci de lb, dar rezistenta acestei linii, raportata la finetea ei, e imbatabila (nici un alt fir pe care l-am intalnit pana acum nu e atata de subtire si nu permite lanseuri atata de lungi, ramanand totodata si rezistent).
E drept, capacitatea de a face discriminari obiective e limitata la numarul si tipul de fire la care avem acces fiecare, asa ca tot ceea ce am scris mai sus este doar parte din experienta personala (si nici macar nu e ceva original: am luat de bun sfatul d-lui Scurtu si am constatat ca se confirma).
:D Musti eu am inteles cum faci tu nodul din MP-ul tau.
L-am incercat.La mine s-a rupt Fireline-ul de fiecare data si nu florocarbonul.
D-aia as fi vrut macar asa de amorul artei sa vad cat tine la tine cu dinamometru facuta incercarea.
Si mai e ceva de intrebat din expunerea ta: la tine mono e totuna cu florcarbonul?
Ca la mine nu e.
Si n-ar trebui sa fie ca se comporta diferit.
Scuze ca insist pe anumite detalii ... dar una e sa stii ca se rupe la 1.5Kg si alta e la 2.8Kg sau poate si mai mult
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 30 Noi 2006, 12:47

Inseamna ca nu facem nodul la fel sau Fireline-ul tau are vreo boala. De fiecare data cand am avut de rupt firul (ce sa-i faci, mai lasi cate un vobler pe garla), a trebuit sa infasor firul pe dupa maneca, sa nu ma taie, iar la tractiune s-a rupt inevitabil mono-ul. De asemenea la testele pe uscat. Forta n-am masurat-o inca. Te voi tine la curent cu valorile inregistrate. Eu estimez ca trece de 3kgf, ceea ce nu e rau deloc, dat fiind diametrul firului. Dealtfel masuratorile facute de tine cu cantarul confirma rezistenta mult superioara marcajului.
P.S. normal ca "mono-ul" din exprimarea mea se referea (si) la fluorocarbonl. Si firul fluorocarbon e tot un monofilament. Materialul difera.

Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 30 Noi 2006, 12:52

OK. Abia astept.
Si la o adica ti-as trimite o rola cu Fireline si florocarbon de la mine sa faci comparatie sa vedem cum ies testele masurand cu aceleasi instrumente !
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 30 Noi 2006, 12:55

Si la mine se rupe intotdeauna leaderul Seaguar sau Yo-Zuri de 6lbs, niciodata Fireline. Vezi sa nu fie contrafacut ala pe care-l ai.
Cu lacrimi Bastus!

Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 30 Noi 2006, 13:01

Exclus sa fie contrafacut.
Cel mai probabil o serie nereusita.
Dar despre asta putem vorbi abia dupa ce facem niste teste comparative.
Mugur Dixit !

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 30 Noi 2006, 13:22

:D E chiar de "amorul artei", pentru ca, in definitiv, modul in care se comporta linia in practica difera de comportamentul in masuratorile de laborator (tractiune constant crescatoare, in aer - nu pot introduce dinamometrul in apa - fata de tractiuni bruste, in impulsuri, sub apa).
Ceea ce ma incanta pe mine la aceasta linie este tocmai experienta practica. As putea-o cuantifica in numar de voblere pierdute si/sau bai facute dupa ele si avantajul e net. Ceea ce constat eu, organoleptic (de fapt asta conteaza cand esti pe malul apei), este o mult mai mare incredere in fir. Imi pot permite sa fac manevre pe care, clar, nu le puteam face pana acum, de frica sa nu rup linia. Repet, eu pescuiesc cat pot de "light", indiferent la ce peste dau.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 30 Noi 2006, 23:14

Puteti crede ce doriti ,dar incepand de prin 1994-1995 eu pescuiesc 99% cu FIRELINE de 4lb. si cu leader fluorocarbon,legate in felul in care l-am explicat de mai multe ori pe acest forum.Am spus si am aratat si in pozele de la Galeria Foto ca am prins pesti destul de mari raportat la rezistenta acestei monturi folosite de mine.
Daca montura nu era buna de mult nu o mai foloseam.In ceea ce priveste cat de rezistent e firul mono(normal sau fluorocarbon)ce poate fii rupt de catre FIRELIN-ul de 4lb.am spus ca fiecare trebuie sa faca incercari ca poate nu are acelas fir mono pe care il folosesc ca leader eu.

Daca lui MUGUR leaderul de 8lb. i-a rupt FIRELINE de 6lb. ,atunci e ceva in neregula cu FIRELINE-ul folosit,chiar original fiind.

Si spun aceasta deoarece am trimis in Romania un spool mare cu FIRELINE flame green de 10lb. si mi s-a spus ca era f. slab.Eu nu-l incercasem anterior trimiterii si aproape ca nu-mi venea sa cred ,daca anul acesta la un pescuit nu as fii vazut ca firul FIRELINE roz de 6lb.folosit de prietenul meu Claudiu (fir cumparat din magazin de aici ,deci exclusa contrafacerea) se rupea f. usor,atat de usor incat a fost nevoit sa pescuiasca cu fir de la mine,noroc ca el pescuia tot cu DAIWA SS TOURNAMENT 1300 si eu avand pe un tambur de rezerva SPIDERWIRE STEALTH flame green de 6lb. i l-am dat sa pescuiasca.

Personal ,cu nici un FIRELINE de 4lb. nu am avut probleme nici dupa 3-4 ani de pescuit cu acelas fir,dar am vazut ce s-a intamplat cu firul roz a lui Claudiu( era nou pus in acea saptamana pe mulineta) si am ajuns sa cred ca se poate intampla ca o rola nou originala sa fie cu probleme ,dar imi vine sa cred ca doar la cele colorate nu la cel de culoare fumurie.

Mai mult nu va pot spune despre FIRELINE ,decat ca eu voi pescui in continuare cu el pana in momentul in care voi gasii un alt fir textil mai subtire la aceeasi rezistenta.
V-am mai spus ca nu am incercat sa pescuiesc cu FIRELINE CRYSTAL pe simplul considerent ca la testele facute de mine s-a dovedit ca cel vechi fumuriu de 4lb e mai tare decat noul CRYSTAL de 4lb.

Jean Scurtu

Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 30 Noi 2006, 23:56

Jean Scurtu scrie:P

Daca lui MUGUR leaderul de 8lb. i-a rupt FIRELINE de 6lb. ,atunci e ceva in neregula cu FIRELINE-ul folosit,chiar original fiind.

Si spun aceasta deoarece am trimis in Romania un spool mare cu FIRELINE flame green de 10lb. si mi s-a spus ca era f. slab.Eu nu-l incercasem anterior trimiterii si aproape ca nu-mi venea sa cred ,daca anul acesta la un pescuit nu as fii vazut ca firul FIRELINE roz de 6lb.folosit de prietenul meu Claudiu (fir cumparat din magazin de aici ,deci exclusa contrafacerea) se rupea f. usor,atat de usor incat a fost nevoit sa pescuiasca cu fir de la mine,noroc ca el pescuia tot cu DAIWA SS TOURNAMENT 1300 si eu avand pe un tambur de rezerva SPIDERWIRE STEALTH flame green de 6lb. i l-am dat sa pescuiasca.

Personal ,cu nici un FIRELINE de 4lb. nu am avut probleme nici dupa 3-4 ani de pescuit cu acelas fir,dar am vazut ce s-a intamplat cu firul roz a lui Claudiu( era nou pus in acea saptamana pe mulineta) si am ajuns sa cred ca se poate intampla ca o rola nou originala sa fie cu probleme ,dar imi vine sa cred ca doar la cele colorate nu la cel de culoare fumurie.

Mai mult nu va pot spune despre FIRELINE ,decat ca eu voi pescui in continuare cu el pana in momentul in care voi gasii un alt fir textil mai subtire la aceeasi rezistenta.
V-am mai spus ca nu am incercat sa pescuiesc cu FIRELINE CRYSTAL pe simplul considerent ca la testele facute de mine s-a dovedit ca cel vechi fumuriu de 4lb e mai tare decat noul CRYSTAL de 4lb.

Jean Scurtu
Pai d-aia vroiam si eu o masuratoare in comparatie dar vad ca n-am cu cine. Poate cel cumparat de mine e dintr-o serie slab calitativa. Nu e de mirare. se intampla si la casele mari.
Poate mai cumpar un fir .. verificat de d-voastra in prealabil ca fiind in parametri sa zic asa si apoi mai vad eu.
Cum spuneam.. la fire subtiri una e sa stii ca se rupe la 1.5Kg si alta la 2.8- sau poate chiar mai mult.
Asta pe uscat Musti.
Ca doar daca pe uscat unul de 6lbs ce se rupe la nod sub 2kg, se va rupe si in apa inaintea unuia ce pe uscat tine 3Kg sa zicem.
Nu tre sa faci teste de genul :- sa pui pesti pe rand in carlige in apa de 2,3, 4,5 kile pe rand pe noduri si pe fire diferite ca sa stii pe ce te bazezi
Mugur Dixit !

Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 01 Dec 2006, 00:57

Mugurstefan scrie:
Jean Scurtu scrie:P

Jean Scurtu
Pai d-aia vroiam si eu o masuratoare in comparatie dar vad ca n-am cu cine. Poate cel cumparat de mine e dintr-o serie slab calitativa. Nu e de mirare. se intampla si la casele mari.
Poate mai cumpar un fir .. verificat de d-voastra in prealabil ca fiind in parametri sa zic asa si apoi mai vad eu.
Cum spuneam.. la fire subtiri una e sa stii ca se rupe la 1.5Kg si alta la 2.8- sau poate chiar mai mult.Amorul artei e la fire ce scriu ca tin sa zicem 7kg pe rola si se rup la 6.. acolo nu simti sa zicem diferenta.
Asta pe uscat Musti.
Ca doar daca pe uscat unul de 6lbs ce se rupe la nod sub 2kg, se va rupe si in apa inaintea unuia ce pe uscat tine 3Kg sa zicem.
Nu tre sa faci teste de genul :- sa pui pesti pe rand in carlige in apa de 2,3, 4,5 kile pe rand pe noduri si pe fire diferite ca sa stii pe ce te bazezi
Mugur Dixit !

Scrie răspuns