Fireline Crystal

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Jean Scurtu

Re: SPIDERWIRE ULTRACAST

Mesaj de Jean Scurtu » 19 Oct 2006, 07:07

Mugurstefan scrie:Si eu l-as intreba pe nea Jean cum e SPIDERWIRE ULTRACAST de 10lb.
Pescuiesc si eu cu FireLine de 6lbs de 2 ani si sunt multumit de el.
Inca nu l-am pus pe mulineta,desi azi am fost la pescuit la ROLLOVER PASS si imi propusesem sa-l pun ieri pe un tambur de rezerva al mulinetei SS TOURNAMENT 1300 dar......
Cred ca e un fir super dar inca nu ma pronunt,astept sa pescuiesc cateva zile cu el si o sa va spun impresia mea.
As fii fost mai linistit azi cand am agatat un red xxx mare ,daca pescuiam cu SPIDERWIRE ULTRACAST de 10lb.,decat cu FIRELINE de 4lb. si leader SEAGUAR CARBON PRO FLUOROCARBON de 8lb.,peste ce dupa cca. 15 minute de lupta s-a dezgatat si pt. ca pescuiam cu doua jiguri de 1/8oz. (3,5g.),supriza a fost ca in celalalt carlig era un sand trout de cca.50g.
In tot necazul m-am bucurat ca am putut sa pun asistentei ce se stranse langa mine sa ma ajute ,ca nu credeam niciodata ca un sand trout asa de mic poate fii asa ...luptator.
Asa ca am ramas cu cei 4 calcani si un sea trout prinsi pana atunci,.fara red xxx(calcanii sub limita legala nu-i mai pun la socoteala gandindu-ma ca la anul sunt trecuti tot pe numele meu daca voi fii sanatos).

Jean Scurtu

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 19 Oct 2006, 07:22

Teoo scrie:Am Fireline Smoke de 4 lbs de la inceputul anului.
Este un fir Ok. .....dar..ma deranjeaza acea scamosare a firului.Mai ales ca zona respectiva ( cea scamosata ) este mai sensibila in special la accidente cum ar fi ciupiturile de pe fire.Am patit la ultima lansare sa se ciupeasca firul la 2-3 m de capatul prins de tambur.Nu am observat , iar la urmatoarea lansare am pierdut tot firul ca a pleznit.
Il intorsesem o data pe tambur sa pot folosi si celelalt capat.
Nu m-a deranjat nici o secunda faptul ca e mai sarmos.Am pescuit cu el preponderent la stiuca.La clean folosesc monofilamente.
Acest lucru nu m-a impiedica sa -mi doresc Fireline Crystal.Dar cred ca-l voi lua pe cel de 4 lb.Nu sumt adeptul firelor cu diametre mari.
Imi pare rau daca spui ca FIRELINE de 4lb. e sarmos ca nu e deloc adevarat.Daca eu am putut cu un FIRELINE de 4lb. sa pescuiesc cca.4 ani fara sa-l schimb,nu inteleg de ce altii nu pot mai ales ca eu pescuiesc si in apa sarata cu el,apa incarcata cu o gramada de particule fine abrazive de nisip.Nu uitati insa ca eu nu pescuiesc niciodata direct cu FIRELINE si intotdeauna folosesc leader mono din doua bucati ,unul normal si unul fluorocarbon(sau amandoua fluorocarbon ,dar de rezistente diferite ,pe cel mai rezistent daca e cazul adaug plumbii suplimentari) si niciodata nu mi se rupe Fireline-ul ci leaderul fluorocarbon ce e il aleg sa fie mai putin rezistent decat mono normal.
Scamosarea scade f. putin rezistenta firului si o spun in cunostinta de cauza ca doar am avut destui pesti mari de 5-20kg.si chiar mai mari in carlig cand pescuiam cu FIRELINE de 4lb.
Puteti cred sau nu....

Jean Scurtu

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 19 Oct 2006, 07:53

Jean Scurtu scrie:
Teoo scrie:Am Fireline Smoke de 4 lbs de la inceputul anului.
Este un fir Ok. .....dar..ma deranjeaza acea scamosare a firului.Mai ales ca zona respectiva ( cea scamosata ) este mai sensibila in special la accidente cum ar fi ciupiturile de pe fire.Am patit la ultima lansare sa se ciupeasca firul la 2-3 m de capatul prins de tambur.Nu am observat , iar la urmatoarea lansare am pierdut tot firul ca a pleznit.
Il intorsesem o data pe tambur sa pot folosi si celelalt capat.
Nu m-a deranjat nici o secunda faptul ca e mai sarmos.Am pescuit cu el preponderent la stiuca.La clean folosesc monofilamente.
Acest lucru nu m-a impiedica sa -mi doresc Fireline Crystal.Dar cred ca-l voi lua pe cel de 4 lb.Nu sumt adeptul firelor cu diametre mari.
Imi pare rau daca spui ca FIRELINE de 4lb. e sarmos ca nu e deloc adevarat.Daca eu am putut cu un FIRELINE de 4lb. sa pescuiesc cca.4 ani fara sa-l schimb,nu inteleg de ce altii nu pot mai ales ca eu pescuiesc si in apa sarata cu el,apa incarcata cu o gramada de particule fine abrazive de nisip.Nu uitati insa ca eu nu pescuiesc niciodata direct cu FIRELINE si intotdeauna folosesc leader mono din doua bucati ,unul normal si unul fluorocarbon(sau amandoua fluorocarbon ,dar de rezistente diferite ,pe cel mai rezistent daca e cazul adaug plumbii suplimentari) si niciodata nu mi se rupe Fireline-ul ci leaderul fluorocarbon ce e il aleg sa fie mai putin rezistent decat mono normal.
Scamosarea scade f. putin rezistenta firului si o spun in cunostinta de cauza ca doar am avut destui pesti mari de 5-20kg.si chiar mai mari in carlig cand pescuiam cu FIRELINE de 4lb.
Puteti cred sau nu....

Jean Scurtu
Nu m-ati inteles.
Am spus ca : " Nu m-a deranjat nici o secunda faptul ca e mai sarmos "
Exact astea au fost cuvintele mele.
Oricum acea sarmozitate care ii deranjeaza pe unii se estompeaza dupa primele 2 - 3 partide de pescuit.
Eu am spus ca am patit sa mi se rupa de langa tambur...nu de la varf.
Era in timpul unui lanseu ,firul s-a desfasurat aproape tot ,si s-a rupt de langa tambur.
Firul era intors o data pe tambur cu partea cea mai scamosata la baza tamburului.
Acea parte a cedat , facand sa pierd aproape 50 m de fir cu naluca cu tot.Pescuiam pe Mures si aveam nevoie de landeuri lungi.Daca as fi avut leader sau leadere , le pierdeam si pe alea cu fir cu tot.Nu ar fi schimbat cu nimic situatia intimpul acelui lanseu.
Chiar si asa tot Fireline am cumparat de la un magazin din Ro,pt ca imi trebuia repede altul in locul celui rupt.
Dar dupa aceasta patanie voi incerca si alte fire pe viitor.

Nu uitati va rog ca dvs desi pescuiti in apa sarata , apele de pe acolo sunt totusi curate.
Daca vreodata veti mai veni in Romania ,sunteti invitatul meu la o partida de pescuit pe Mures.Veti vedea cate mizerii , ramuri ,craci ,etc avem ,care vin pe apa apa si ve veti edifica asupra conditiilor in care folosim aceste fire.De multe ori sunt nevoit sa fac " slalom " cu firul printre ele .Nu ma mira ca apare acea scamosare atat de rapid.
Suntem nevoiti sa in toarcem firul pe tambur cel putin odata pe sezon( ma refer in cazul unui pescuit de 2 ori pe saptamana ).

Nu mi-o luati in nume de rau..dar astea sunt conditiile pe plaiurile mioritice.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 19 Oct 2006, 08:05

Teoo scrie:
Era in timpul unui lanseu ,firul s-a desfasurat aproape tot ,si s-a rupt de langa tambur.
Ceva nu e in regula in toata povestea asta. Nu inteleg cum se poate rupe un fir pe lansare, cand naluca e deja pe panta descendenta. Oricat de slab si de subtire ar fi firul nu ar trebui sa se rupa.
Am facut astfel de teste cu bete de crap, cu 10 m de fir tare in capat, apoi mono de 0.10 (!!!) si plumb de 120 grame. Dupa socul initial al accelerarii grautatii din capat, nici un fir n-ar mai trebui sa se rupa. Asa ca tare mi-e teama ca altceva s-a intamplat atunci cand ti s-a rupt.

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 19 Oct 2006, 08:20

MihaiV scrie:
Teoo scrie:
Ceva nu e in regula in toata povestea asta. Nu inteleg cum se poate rupe un fir pe lansare, cand naluca e deja pe panta descendenta. Oricat de slab si de subtire ar fi firul nu ar trebui sa se rupa.
Am facut astfel de teste cu bete de crap, cu 10 m de fir tare in capat, apoi mono de 0.10 (!!!) si plumb de 120 grame. Dupa socul initial al accelerarii grautatii din capat, nici un fir n-ar mai trebui sa se rupa. Asa ca tare mi-e teama ca altceva s-a intamplat atunci cand ti s-a rupt.
Repet :
Zona din care s-a rupt era scamosata pentru ca o intorsesem pe tambur odata !
Intr-un post precedent scriam ca banuiesc ca scamosarea nu se face uniform pe toata grosimea firului , ci diferit.Fiind si un fir de 4 lb, e posibil ca intr-o astfel de zona sa scada f mult rezistenta firului. Ruptura a avut loc in momentul impactului cu apa.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 19 Oct 2006, 08:23

Teoo scrie:Ruptura a avut loc in momentul impactului cu apa.
poate ti-a rupt un avat :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 19 Oct 2006, 09:14

Michael scrie:
Teoo scrie:Ruptura a avut loc in momentul impactului cu apa.
poate ti-a rupt un avat :lol:
N-am eu bafta asta. :o :o :D

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 19 Oct 2006, 13:39

Jean Scurtu scrie:Imi pare rau daca spui ca FIRELINE de 4lb. e sarmos ca nu e deloc adevarat.Daca eu am putut cu un FIRELINE de 4lb. sa pescuiesc cca.4 ani fara sa-l schimb,nu inteleg de ce altii nu pot mai ales ca eu pescuiesc si in apa sarata cu el,apa incarcata cu o gramada de particule fine abrazive de nisip.Nu uitati insa ca eu nu pescuiesc niciodata direct cu FIRELINE si intotdeauna folosesc leader mono din doua bucati ,unul normal si unul fluorocarbon(sau amandoua fluorocarbon ,dar de rezistente diferite ,pe cel mai rezistent daca e cazul adaug plumbii suplimentari) si niciodata nu mi se rupe Fireline-ul ci leaderul fluorocarbon ce e il aleg sa fie mai putin rezistent decat mono normal.
Puteti cred sau nu....

Jean Scurtu
Domnule Jean, merg de ceva vreme pe solutia propusa de dvs. (Fireline 4lb si Seaguar 6lb, cu nodul pe care ni l-ati recomandat - mai mult, mulineta SS Tournament 1300) si pot sa spun ca e optima, cel putin in cazul meu. Intr-adevar, la o frecventa de 2 partide pe saptamana, Fireline a devenit "canepiu" ca si structura, dar nu sesizez nici o slabiciune ca rezistenta. Preventiv, dupa 2 luni, am taiat primii 3m de fir, reimprospatand montura, pt. ca aceasta portiune e cea mai expusa. Dar atat. Avantajele sunt indiscutabile, facand comparatie cu mono-ul (dealtfel bun) Smart X-Line de 0,16 pe care l-am folosit cel mai frecvent. Ma refer la faptul ca lanseurile sunt clar mai lungi, dar, mai ales, a disparut teama de a arunca "la mustata" pe langa diverse obstacole. Inainte orice agatatura mai serioasa insemna ori baie, ori vobler pierdut. Acu' rup crengi tragand de fir. Nu pot decat sa ma minunez de rezistenta deosebita a unei linii, totusi, atat de fine (fiind eu un adept al pescuitului "light"), la care diametrul cel mai mare il are inaintasul de fluorocarbon de 0,20. Nu stiu cum de e marcata rezistenta la 4lb sau 6lb (1.81, respectiv 2.72kg), cand montura asta rezista (tot respectul pt. nod!) clar mai mult. N-am facut inca teste cu un dinamometru, dar cred ca o voi face, pt. a-mi satisface o simpla curiozitate.
In alta ordine de idei, pentru pescuit "greu", folosesc PowerPro de 15lb, care se comporta excelent. In ultimul timp, insa, l-am lasat deoparte din ce in ce mai des in favoarea Fireline-ului 4lb, cu care dau linistit si la stiuca (la vobler, cel putin, aruncarile sunt mult mai lungi). Abia la linguri grele mai trec pe "franghia" de 15lb. Asa ca eu, unul, va multumesc pentru sfaturi.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 28 Noi 2006, 22:35

Dupa mai multe partide de pescuit, firul Fireline Crystal s-a mai uzat putin si parca nu mai e asa sarmos. Nici nu mai sta chiar asa spiralat cand nu e sub tensiune.
In opinia mea se preteaza la pescuitul cu glidere si naluci de suprafata deoarece nu absoarbe apa si nu se scufunda. La capitolul asta pare mai potrivit ca Power Pro.
Pentru jig inca e prea sarmos. Poate cu timpul se mai indreapta :lol:
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 29 Noi 2006, 05:08

Razvan,

Eu pot spune ca 90% pescuiesc la jig si numai cu FIRELINE de 4lb.,rar cu alte texile de 6-10lb.
Dupa parerea mea e cel mai bun textil pt. pescuitul la jig,deoarece fiind f. subtire taie apa f. bine ,nu e influientat de vant si curentul apei ca un fir mai gros.Daca nu ar fii fost bun de mult pescuiam cu alt.Ma refer in pimul rand la FIRELINE SMOKE, ca nu folosesc CRYSTAL deoarece la aceeasi data rezistenta e mai tare cel smoke.
Am mai spus ca daca pescuiesti cu 8lb. e mai bun POWER PRO,iar de la 15 LB.in sus e mai bun TUF LINE.

Acum pot spune ca in loc de POWER PRO de 8lb. folosesc SPIDERWIRE ULTRACAST de 10lb.,acesta fiind mai rezistent si mai subtire (cel putin asa pare ochiometric) si care ca diametru(0,18mm. dat pe cutie) e echivalentul uni fir mono de 2lb.
Atata doar ca e cam scump($20 o rola de 114m.) si se face de la 10lb. in sus.
Am pescuit cu el cateva zile si imi place ,aruncari lungi ,fara incurcaturi,doar un pic zgomot pe inele ce se atenuiaza dupa cateva partide.
Daca vrei ca firul sa nu se vada fa ce fac eu ,foloseSte forfac cat vrei tu de lung din fluorocarbon si vei fii multumit.
SPIDERWIRE ULTRACAST de 10 lb. rupe fluorocarbon SEAGUAR CARBON PRO de 15lb.,poate si mai rezistent(eu nu am incercat decat de 15lb. ca nu am fluorocarbon mai gros).

Jean Scurtu

Scrie răspuns