discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
Tavi
- veteran

Fario_nebunu scrie:Amice, daca vrei pastrav de lac adevaraciune...nu din ala de 20-25 cm cum prind cei mai multi muscari, alegi o lanseta de 4 m parabolica sau oricum f progresiva, pe mulineta pui 200 metri de 0.25 fluorcarbon, un buldo rosu la cap (diametru 5 cm si peste) si legat de buldo un forfac de 1,5-2 metri, tot fluorcarbon 0.20-0.22. Pui ancora mica (ace nr. 12) si in ea un boistean VIU sau alt pestisor, ori in cel mai rau caz broscutza vie de padure (nu raioasa). lansezi departe de mal si recuperezi cu mici accelerari apoi lasat nemiscat iar recuperat etc. Seara tarziu si dimineata merge asa, bine e clar ca noaptea poate fi si mai si dar....risti? Parerea mea e ca tehnica asta merge la fel de bine ca voblerul si blinkerul si prinzi si cand "vobleristii" nu au atacuri, pe lacuri dificile.
PS - nu uita sa reglezi bine frana ca....altfel plangi. Asa a patit un pescar anonim pe lacul Bradisor de pe Lotru. A intepat brusc si a rupt ptr ca avea pastrav de cca 1 kil sau peste si frana stransa la maxim!

Da, excelent sfatul lui Fario.
Satisfactiile vor fi deosebite. Nimic nu se compara cu impacarea sufleteasca pe care o ai dupa ce ai prins un peste incalcand legea. Mai ales cand e un pastrav. Cred ca si faptul ca ai chinuit si omorat vreo cinci boisteni ca sa prinzi un pastrav da o savoare deosebita momentului.
Cred ca numai daca pui pestisor viu iti dovedesti cu adevarat maiestria de pescar...
Cu artificiale poate oricine, nu-i asa?
In alta ordine de idei, nu inteleg de ce trebuie sa fie linie principala de fluorcarbon si de ce buldo rosu de 5 cm?

A, si ce te faci cu forfacul de 2 m cand pastravul patruleaza pe la 8 m adancime ?

Ultima oară modificat 29 Ian 2009, 13:48 de către
Tavi, modificat 1 dată în total.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
-
Cracus
- utilizator constant

-
firu ca firu dar ce bat folositi la acest animal feroce???
cu ce dati voi sau care ar fi cel mai indicate???
-
razvan cristescu
- veteran

Bete cu actiune progresiva,"ca la musca

",adica un mod-fast, fast progresiv sau chiar moderate,de putere med-light - medium.Daca dai de pe mal,totusi ar trebui un bat mai lung (minim 7`6") desi multi dau cu 6`6"-7`.Te ajuta la pestii mai mari,care sunt "torpile" desi nici asa nu ai un control complet.
-
razvan cristescu
- veteran

Cu acelasi bat dau si eu,dar facut custom de Cristi Ene,e un bat excelent pt. pastrav de lac.Batul de fabrica are rear gripul ceva mai lung.Un reargrip de 20 cm este perfect pt. batul asta.Inelele Concept,pot fi de 6(cele de varf) daca nu dai cu fir mai gros de 0,23.
-
Tavi
- veteran

Cu riscul de a fi acuzat ca-mi fac reclama..
Dupa gustul meu e greu de gasit un bat mai potrivit la pastrav de lac ca lamiglasul ala.
Nu e o lanseta pentru fanii betelor extra fast.
Poate ca trebuie sa ajungi sa ratezi un pastrav pentru ca batul e prea rigid si nu amortizeaza zmuciturile alea haotice din drill ca sa incepi sa apreciezi un mod-fast care mai e si senzitiv pe deasupra.
Am patit-o cand am incercat sa-mi inlocuiesc vechea lanseta Daiwa Vulcan X cu un St. Croix Premier. Oricum imi parea cam rigid, dar dupa primul atac si primul pastrav scapat dupa cateva secunde am ajuns la concluzia ca din cauza rigiditatii batzului am ratat. Asa l-am dat deoparte si m-am intors la Daiwa care este o lanseta moderata, aproape parabolica, dar fara rezerva de putere. Cu care nu am mai ratat

.
Pana am descoperit Lamiglasul si am dat deoparte Daiwa...
Tot dupa gustul meu e, Lamiglasul, desi e mod fast e un batz excelent si pentru salau la jig datorita senzitivitatii.
Musca 13
-
razvan cristescu
- veteran

Exact "prin aceleasi bete" am trecut si eu la munte.Intai am avut un Daiwa vulcan X, o lanseta buna(mi se pare ceva mai rigida decat Lamiglasul desi are actiunea spre moderate,pprobabil grafitul/rasinile din ea),apoi un StCroix Premier,mai rigida si mai puternica decat scria pe ea(un bat mai "sec" in opinia mea),iar acum Lamiglas care intradevar e cea mai potrivita pt. pastravul de lac.Poate cu aceeasi conicitate/actiune si un grafit de modul mai mare,dar tot elastic, ar fi fost perfectiunea in acest domeniu.
-
Musti
- veteran

He, he, he, uite ca invata lumea sa nu mai dea cu pari!
Betele Lamiglas sunt excelente. Atat seria G1000 cat si Certfied Pro. Iar exemplarul de care se vorbeste, 7'6" 1/8-5/8oz e chiar deosebit. Bland pe varf exact cat trebuie sa intepe singur, dar foarte puternic pe cotor, cat sa controlezi perfect dril-ul. Montat de Ene e pus si mai bine in valoare. E si batul meu ML / M preferat (bine, alaturi de un All Star Titanium Inshore). Si si-a castigat respectul treptat, dupa indelungi teste comparative. Nu e spectaculos de cum il iei in mana. In timp, insa, ajungi sa pui mana intai pe el. Pe scurt, daca e sa raman doar cu o singura lanseta, probabil ca asta ar fi...
-
Tavi
- veteran

razvan cristescu scrie:Exact "prin aceleasi bete" am trecut si eu la munte.Intai am avut un Daiwa vulcan X, o lanseta buna(mi se pare ceva mai rigida decat Lamiglasul desi are actiunea spre moderate,pprobabil grafitul/rasinile din ea),apoi un StCroix Premier,mai rigida si mai puternica decat scria pe ea(un bat mai "sec" in opinia mea),iar acum Lamiglas care intradevar e cea mai potrivita pt. pastravul de lac.Poate cu aceeasi conicitate/actiune si un grafit de modul mai mare,dar tot elastic, ar fi fost perfectiunea in acest domeniu.
Ce de coincidente
De ce crezi ca un modul de grafit mai mare ar fi mai bun?
Din cate stiu eu ar rezulta un batz mai usor dar si mai rigid.
Musti, intr-adevar blancul e f. reusit si poti sa dai aproape la orice cu batul ala. Nu e deloc rea nici varianta de fabrica dar am vazut si eu unul custom care imi statea ceva mai bine in mana.
Mai am un G1000, 1311, 8'6", 1/2 -1 1/2, facut de Cristi Ene, super pentru jigging pe rau dar ca si 1218 face treaba si cu voblere.
Credeam totusi ca daca ar fi sa ramai cu o singura lanseta ar fi una de fly

Musca 13
-
Cracus
- utilizator constant

-
Tavi scrie:razvan cristescu scrie:Exact "prin aceleasi bete" am trecut si eu la munte.Intai am avut un Daiwa vulcan X, o lanseta buna(mi se pare ceva mai rigida decat Lamiglasul desi are actiunea spre moderate,pprobabil grafitul/rasinile din ea),apoi un StCroix Premier,mai rigida si mai puternica decat scria pe ea(un bat mai "sec" in opinia mea),iar acum Lamiglas care intradevar e cea mai potrivita pt. pastravul de lac.Poate cu aceeasi conicitate/actiune si un grafit de modul mai mare,dar tot elastic, ar fi fost perfectiunea in acest domeniu.
Ce de coincidente
De ce crezi ca un modul de grafit mai mare ar fi mai bun?
Din cate stiu eu ar rezulta un batz mai usor dar si mai rigid.
Musti, intr-adevar blancul e f. reusit si poti sa dai aproape la orice cu batul ala. Nu e deloc rea nici varianta de fabrica dar am vazut si eu unul custom care imi statea ceva mai bine in mana.
Mai am un G1000, 1311, 8'6", 1/2 -1 1/2, facut de Cristi Ene, super pentru jigging pe rau dar ca si 1218 face treaba si cu voblere.
Credeam totusi ca daca ar fi sa ramai cu o singura lanseta ar fi una de fly

multumesc pt raspuns si astept in continuare si parerile altora!!