DISCUTII VOBLERE HOME MADE!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Dornea Ionut
senior
senior

Mesaj de Dornea Ionut » 18 Sep 2008, 21:24

Ma intrebam...
Plumbul se topeste destul de usor pe un aragaz, intr-un recipient care sa il tina cald. Oare nu se poate turna lichid in gaurelele facute in lemnul voblerului? A incercat cineva? Eu ma intrebam daca ar merge turnat in santuletul trasat prin burta voblerului prin care a fort introdusa armatura din sarama in cazul unei constructii clasice, sa zic, a unui vobler... A incercat cineva?
Messenger: dorneai
Mail: dorneai@yahoo.com

In rest, va... fir intins si peste-n punga...
Ca sa iti dai seama cat de prost esti, trebuie sa gandesti totusi putin ;)

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 18 Sep 2008, 21:32

@ Dornea Ionut
...nu am incercat,dar imi permit sa "ma bag in seama "
...se poate turna,dar dupa racire,plumbul isi micsoreaza volumul si nu va sta in acel santulet + santuletul se va largi putin,deoarece plumbul topit il arde (asta ft. putin)
...parerea mea ...

Fir intins ! tuturor. :wink:

Dornea Ionut
senior
senior

Mesaj de Dornea Ionut » 18 Sep 2008, 21:38

De acord cu tine... Ulterior racirii s-ar putea finisa cu ceva adeziv... ma gandesc. In felul asta nu s-ar putea economisi si din adeziv si plus de asta am pune si plumbul aproape la fix in acele orificii?!?!

Chiar am sa incerc sa vad cum este si cu volumul (oricum la nici o picatira cat se poate pune acolo, cat sa se poata dilata la incalzire? :roll: ), cat si cu arsul lemnului (cred ca oricum s-ar raci instantaneu la turnarea lui acolo, la cat de putin va incapea).

Ma referam la ceva voblere micute, pentru clean!!!

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 18 Sep 2008, 21:47

Sa ai SPOR !
...sunt aproape sigur ca ulterior racirii vei avea nevoie de adeziv
...oricum,merita incercat si eventual tine-ne la curent(220 V sau 380 V :lol: )

Dornea Ionut
senior
senior

Mesaj de Dornea Ionut » 18 Sep 2008, 21:52

Inca o intrebare:

Intre lemnul de tei si cel de balsa pe care il preferati si de ce?

gene3004
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gene3004 » 18 Sep 2008, 22:25

".......Asa. il tai pe burta. cu o panza de fierastrau. Apoi pregatesti armatura.din ce ai la indemana. Agrafe de birou. Faci ochetii,Cositoresti...Ca sa nu se desfaca cumva daca e pestele mare :)) , Bagi armatura in sant,asa. Acum lestul . Ai citit de el.Oare cat se pune ? Si unde? Ok. Cauti iar. Si gasesti. Plumb nu ai. Nu-i bai . Ai fludor.70% plumb . destul, si mai usor de modelat. Zis si facut. Lestezi cu fludor.Mai verifici odata si apoi acoperi santul cu o rasina epoxidica( gen Bizon,Uhu...) ......

[/img]http://www.rapitori.ro/images/articole/ ... _5.jpg[img]

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 18 Sep 2008, 23:35

balsa - este ideal pt o vibratie agresiva dar pierzi din rezistenta (asta daca faci pt stiuca si coltosii)
Tei - este ideal pt o vibratie medie dar deja aici castigi la rezistenta si nu trebuie sa fi chiar assa de atent la cioplit, sa nu ara cumva sa scape cutter-ul prea adanca k ai stricat toata treaba
Fag, stejar(in general esente tari) - ideal pt jerk-uri si alte cheasti care vor fi serios solicitate de catre peste dar si de frecarea dintre corpul voblerului si a ancorelor

sper sa te fi ajutat cat de cat :wink:

Mark Twain
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Mark Twain » 19 Sep 2008, 07:22

@ Hellraiser,
Eu stiam ca bataia nu o da materialul din care e confectionat voblerul ci forma lui (grosime, curburi, santuri laterale, lungime), pozitionare barbetei (unghi si apropierea fata de ochet) , forma barbetei si lestarea - toate fiind interdependente.
s-ar putea sa ai dreptate in ceea ce afirmi pt ca datorita densitatilor diferite de material ... la aceeasi presiune a apei asupra partilor voblerului sa ai batai diferite, dar cred ca sunt nesemnificative si pot fi corectate; pe de alta parte cand construiesti un vobler il faci in asa fel incat sa-ti bata la fel pt orice tip de material; sau tu le faci pe toate de aceeasi forma ?

gene3004
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gene3004 » 19 Sep 2008, 08:03

doua voblere identice( 98%) dar din materiale cu densitati diferite vor bate in mod cert diferit. dar doua voblere din materile diferite , la fel ca forma si diferit lestate vor bate aproape identic. oricum asta se poate proba foarte usor pentru cine nu crede :lol: .

Mark Twain
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Mark Twain » 19 Sep 2008, 08:19

pai asta am zis si eu cand am mentionat ca pot fi corectate, dar niciodata nu cred ca te apuci sa faci un vobler cu o actiune pe care nu o vrei! ca tii cont de densitate doar ca principiu de flotabilitate, maleabilitate si duritate e altceva .. parerea mea.

Scrie răspuns