Dandineta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 04 Mar 2005, 22:19

il pun direct intr-un sac de panza(sa vezi ce ochi o sa faca lumea la cuvantul "sac" :), sacul uscat...la umbra...eliberez strapazaniii sub jumatate de kg. inca nu mi-a intepat nici un salau fundul barcii in schimb pe o apa de 1m. am intepat un salau la vreo 2 kg,,,si din teapa l-am lovit de barca si mi-am facut niste aerisiri... de multe ori am tinut pestii pe sfoara...dar nici asa nu prea rezista...plus ca te muti...nu te culci pe un loc unde ai prins 2 pesti.
totusi cand pescuiesti cu dandineta cu carlig mare..exista riscul sa-ti intepi barca cu pestii scapati langa barca(se intampla si d-astea)

fir incins!

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 07 Mar 2005, 18:08

salut.eu folosesc un sac de rafie,cu gauri la fund ,nu e f eficient,dar nu am chef sa-mi gaureasca barca .alea la 8-10 cm nu sunt dandinete,sunt piscoturi de sampanie ,langues de chat.si tabla de cat la piscoturile astea ,si incarcarea cu cositor cat de mare?
sigur nu ai 2 "obecte" de astea la fel ,de asta numai unele prind.
oricum eu sunt hotarat sa incerc cu table si dupa ce termin de facut matritele de jig, trec la dandinete.
walleye

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 08 Mar 2005, 07:48

pentru adrian frunza!greu de spus cat de mult incarc cu cositor o dandineta. nu le-am cantarit niciodata...dar le voi cantari, si-ti voi spune un minim si un maxim.
referitor la faptul ca dandinetele pot fi mici sau mari , de regula mari sa-ti povestesc o intamplare: ma tot batea la cap un nene din cartier sa-l iau cu mine in barca; ne intalnim a2-a zi cand ajungem in barca...zice...dar imi dai si mie guta? ii dau guta...:) dupa care, iar il aud...aualeu , mi-am uitat dandinetele acasa( aiurea el avea tot de pe la mine ) imi dai si o dandineta..? ce sa fac...ma uit prin cutie...si ii dau o gioarsa...o chestie de vreo 4cm urata...mult prea grea pt cat de mica era. in fine...gasesc locul fermecat cu pietre in apa. si uite-l pe ion al meu ca inteapa un salau de vreo 5kg. odata se albeste si cade in barca....au inima...au inimaa:) alb la fata transpirat au inimaa....ii iau batul ii scot salaul...isi revine ion, inteapa altul....aceeasi poveste....au inimaaa:) eu sa mor de ras....ii scot si al2-lea salau mai mic pe la vreo 2kg. mie nu-mi tragea nimic, da' nimic...iti dai seama ce oftica ma rodea...omul isi revine si-mi spune sa-l scot la mal. imi da si dandineta inapoi, si pleaca acasa. revin pe locul magic si prind si eu un salau de aproate 300g. asa ca uneori mai trebuie sa ai noroc , sa fii bolnav de inima..ca de "bulan" nu mai vorbesc.... fir intins tuturor!!!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 08 Mar 2005, 11:49

super tare faza asta!

Puteai fi sigur ca murea fericit!
near the beer

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 08 Mar 2005, 15:08

salut .ovidiu ,cand am spus ca ma lovesc cu tine pe aceleasi variante nu am gresit deloc.am patit si eu aceleasi evenimente,nu mai spun ce aere avea debutantul,nu mai spun ce clanta a luat in partidele ulterioare cand nu mai gasea pragul sau cata.
ce este surprinzator in relatarile tale e dimensiunea pieselor.eu anul trecut nu am depasit 4 kg.( de piesa)desi am avut cai in carlig ,nu am reusit sa-i dau afara din cauza scoicilor din copaci.
nu imi spune cat de mari sau de grele,spune-mi cum evolueaza ,si amplitudinea miscarii,refac eu profilul dandinetei.sa vedem daca cadem pe aceeasi cheie.
bulan, e de la masa verde?
walleye

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 08 Mar 2005, 23:53

salut adrian! amplitudinea miscarii: daca este vara...de regula fac miscari de cam un metru....las dandineta sa coboare cu firul semi intins...(nu liber...ca nu mai "auzi" tzacul) apoi ridic in diagonala...1m, iar coboara...foarte importanta este miscarea pe diagonala...si a evita sa insisti la verticala...ideea este ca pot fi salai care o urmaresc si apoi langa barca cu dandineta aflata in plin dans vertical...ceva sa nu faca click in mintea lor de salai...si sa nu o atace..asa daca o arunci din nou in fata...incepe iar o urmarire...de regula in apropierea punctului in care dandineta atinge fundul apare si atacul...care este destul de ferm. primavara devreme si toamna, binenteles...miscari mai fine...dandinete abia unse cu cositor... carlige ceva mai mici..un nr 1 este foarte indicat...amplitudinea miscarii este mai mica cel mult 50 cm...oricum poti face variatii...de multe ori si la jig si la dandineta...am observat ca dupa ce faci multe lansari intr-o zona...si tu stii ca acolo sunt salai...daca lasi dandineta/jigul sa stea pe fund mai mult...5-10 secunde, la prima miscare...mai ales daca este un pic mai ferma... sa zicem ca de regula recuperezi cu miscari de 0,5/1m. lasi jigul/dandineta pe fund..in pauza...si faci o miscare prelunga de 1,5/2m. mare atentie pe aceasta coborare....cei mai frumosi salai (si mai smecheri) i-am prins schimband ceva in jocul nalucii...
uneorim imi pare un pic rau ca nu mai pescuiesc ca inainte cu dandineta. am prins si gustul jigului...dar....depinde...sunt momente inn care cu dandineta...am rezultate mai grozave... oricum nu-mi lipsesc din trusa....fir incordat!

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 09 Mar 2005, 15:56

salut,nu m-am facut f bine inteles.nu ma refeream la jocul care il imprim dandinetei ,probabil ca la inceput din obisnuinta o sa fac jocul ca la jig,desi trebuie sa schimb ceva .ma refeream la jocul liber al dandinetei in coborare,aluneca ca un placa pe zapada sau oscileaza in cadere si cat de ample sunt miscarile.
de asemenea e destul de greu sa controlezi permanent tabla pe cadere dar oricum e o provocare.
ce se intampla cu tabla prin copaci,ii ocoleste sau se infinge direct in ei.
am pregatit niste tabla de alama pana la 1mm .si dupa ce le desenez ,trec la executie.
walleye

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 09 Mar 2005, 22:17

salut adrian. tabla de 1mm este groasa...si grea plus ca muncesti la o dandineta de-ti vine rau. pe coborare dandineta nu se rasuceste....coboara pe aceeasi fata...fie cu carligul in jos sau in sus si are miscari lente stanga dreapta, in functie de geometrie cel mai frumos este cand cade....cade...si odata pune frana si-si schimba directia...totusi ca sa fiu convins ca iese cum trebuie fac 3-4 aparent identice...dar una mai lestata pe coada...alta mai pe fata....diverse..si ma uit la evolutia ei in apa si la rezultate. cand nimeresti una buna iti vine sa te culci cu ea in pat :)
in ceea ce priveste pomii,dandineta nu rateaza unul; asa ca ar fi bun un dezagatator. deregula dai in marginea pomilor...si miscari mai prudente...ridicari mai scurte , ca pe coborare sa nu se duca in alti pomi nebanuiti....
in rest...perseverenta!

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 10 Mar 2005, 09:24

salut.ovidiu ,aia cu patul e de topic.oricum placerea in pat si placerea in drill,activeaza aceeasi arie pe cortex(oricum se spune ca amandoua miros a peste)
oricum relatarea ta imi confirma o experienta mai veche cind pescuiam cu bucata(fileu de biban) prin copaci cu bat de 6 m si faceam exact jocul de dandineta ,ma lua pe cadere sau cateva secunde dupa .
nu cred ca la dandineta ai tac la fel de clar ca la jig,dar nu e nici o problema,mie imi plac mai mult absorbtiile sau franele lente pt ca anunta un salau gros.
walleye

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 10 Mar 2005, 23:11

intradevar aia mari...de regula peste 3kg au un atac (stop) mai fin...te trezesti ca ai ridicat 1m tabla si la coborare zici ca e tinuta cu mana ...nu mai coboara...pur si simplu se opreste...normal intepi cu toata viata din tine....oricum stopurile fine sunt rare... de cele mai multe ori este o lovitura , un punct ferm...nu incape indoiala ce poate fi. bibanul ii face un tremurici...dar salaul, cand ai nimerit un loc cu mai multi pesti , ai atacuri si rateuri in continuu, adica salaul ataca pe fiecare cadere,simti "lovituri" in fir si totusi ratezi...dar pana la urma il iei...oricum este un pescuit cu mari emotii...
fir intins!!! acum ninge...dar pana duminca cand vreau sa merg...va fi frumos afara... sau oricum apa sa fie lichida.

Scrie răspuns