Dandineta
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Petru:esti o adevarata enciclopedie...de-as avea cunostintele tale...
Toata stima!

Toata stima!
Michael va recomanda Regulamentul forumului
- Borealis Fly
- veteran
Michale:
Am incercat si eu sa pescuiesc o perioada si bine inteles ca m-am documentat. Mi-am si facut singur, tot felul de mormiste, balans-uri, pirk. De asemenea am fost abonat la toate revistele ce au existat in limba suedeza, cativa ani la rand. In lunile de iarna scriau mai toate, despre pescuitul la copca.
Mai ies la o copca pe un lac din apropiere cand ingheata bine. Este unul ce este populat cu pastrav curcubeu. Platesti o taxa si poti prinde trei pesti. Dar ma plictisesc de de mor, dupa o ora. Daca asi fi singur, in mod sigur m-asi da batut. Alta treaba este vara cand merg dis de dimineata si dau la pma.
Intri in perioada asta intr-un magazin de specialitate vezi doar dandinete, burghie, haine groase, ...etc pentru acest gen de pescuit.
Michael - continua sa fii curios. Peste 10-20 ani o sa stii si tu mult mai mult decat stii azi. Garantat!
PS la interventiile anterioare: - tot la dandineta se prinde iarna la copca si mihalt.
Am incercat si eu sa pescuiesc o perioada si bine inteles ca m-am documentat. Mi-am si facut singur, tot felul de mormiste, balans-uri, pirk. De asemenea am fost abonat la toate revistele ce au existat in limba suedeza, cativa ani la rand. In lunile de iarna scriau mai toate, despre pescuitul la copca.
Mai ies la o copca pe un lac din apropiere cand ingheata bine. Este unul ce este populat cu pastrav curcubeu. Platesti o taxa si poti prinde trei pesti. Dar ma plictisesc de de mor, dupa o ora. Daca asi fi singur, in mod sigur m-asi da batut. Alta treaba este vara cand merg dis de dimineata si dau la pma.
Intri in perioada asta intr-un magazin de specialitate vezi doar dandinete, burghie, haine groase, ...etc pentru acest gen de pescuit.
Michael - continua sa fii curios. Peste 10-20 ani o sa stii si tu mult mai mult decat stii azi. Garantat!

PS la interventiile anterioare: - tot la dandineta se prinde iarna la copca si mihalt.
Fir intins!
Borealis F
Borealis F
Dandinetele (bristile) sunt printre cele mai prinzatoare naluci folosite in special in anotimpul rece, dar nu numai la pescuitul la biban si salau si mai putin la stiuca (nu pomenesc de pastrav deoarece pescuitul este prohibit in aceasta perioada). Pescuitul cu aceste naluci se practica in apele neinghetate sau la copca. Se diferentiaza de restul nalucilor doar prin modul in care sunt tractate pentru a li se imprima miscarea (pe verticala).
@ Cristi daina: ..."Am lansat acest subiect pentru ca sunt sigur ca acest mod de a pescui, nu prea este folosit la noi, probabil din cauza lipsei apelor adanci (minin 4-6 metri) sau al lipsei de cunoastere"
Atata timp cat la biban se pescuieste (in stufaris) in locuri cu apa de 0,5 m cred ca mai degraba stilul nu este folosit din cauza lipsei de cunoastere, desi pot sa-ti spun ca, cel putin in Dobrogea, sunt destui practicanti.
P.S. a nu se confunda dandinetele cu mormastile ...
P.P.S. este o metoda de pescuit traditionala practicata de riverani (in special sateni) de foarte mult timp, nu numai de cateva zeci de ani.
@ Cristi daina: ..."Am lansat acest subiect pentru ca sunt sigur ca acest mod de a pescui, nu prea este folosit la noi, probabil din cauza lipsei apelor adanci (minin 4-6 metri) sau al lipsei de cunoastere"
Atata timp cat la biban se pescuieste (in stufaris) in locuri cu apa de 0,5 m cred ca mai degraba stilul nu este folosit din cauza lipsei de cunoastere, desi pot sa-ti spun ca, cel putin in Dobrogea, sunt destui practicanti.
P.S. a nu se confunda dandinetele cu mormastile ...
P.P.S. este o metoda de pescuit traditionala practicata de riverani (in special sateni) de foarte mult timp, nu numai de cateva zeci de ani.
-
- utilizator nou
Multumusc pentru imagini Borealis Fly sunt superbe si ma inspira. Si eu imi construiesc singur pilk-urile si dandinetele.
D-lui fff- In Bihor pe cele doua lacuri de acumulare de pe Crisul Repede sunt singurul care pescuieste cu asa ceva, de aproximativ 5 ani si pot sa spun ca am rezultate bune. Exista zile in care prind mai bine decat la pestisor viu. Daca stiti mai multe despre acest stil de pescuit sunt dispus sa aflu.
Cu stima si fir intins
D-lui fff- In Bihor pe cele doua lacuri de acumulare de pe Crisul Repede sunt singurul care pescuieste cu asa ceva, de aproximativ 5 ani si pot sa spun ca am rezultate bune. Exista zile in care prind mai bine decat la pestisor viu. Daca stiti mai multe despre acest stil de pescuit sunt dispus sa aflu.
Cu stima si fir intins
cristi
-
- utilizator constant
Mormasca si dandineta se pot folosi cu succes si la pescuitul in ape libere, nu nnumai la copca, in perioada d-inaintea inghetului si imediat dupa dezghet in ape cu adancimi mici si medii. O bologneza de 3/3,5m cu actiune de varf, linie de 0.14/0.16, pluta lestata cu firul trecut prin interior si o mormasca " impodobita" cu cateva fire rosii fac ravagii intre bibani, mai ales pe o vreme insorita. Se recupereaza in salturi scurte jucandu-se mormasca cat mai mult pe loc; atacul survine pe momentele de revenire.
Acelasi montaj dar cu pluta culisand pe cca 30 cm si cu dandineta in loc de mormasca il folosesc pe ape curgatoare unde, cu ajutorul curentului, dandineta se poate juca pe loc si cu o miscare care imita un mic alevin.
Pluta are rolul de a ajuta mia mult la lansare si mai putin de semnalizare a atacului pe care-l simti in fir daca este tinut intans.
Capturi mari nu am avut decat din randul bibanilor care, daca sunt in zona, sunt primii la atac dar am prins frecvent si rosioara, clean si chiar scobar.
Pentru zilele cu ore putine de pescuit merita incercat , mai ales ca echipamentul necesar este minim.
Acelasi montaj dar cu pluta culisand pe cca 30 cm si cu dandineta in loc de mormasca il folosesc pe ape curgatoare unde, cu ajutorul curentului, dandineta se poate juca pe loc si cu o miscare care imita un mic alevin.
Pluta are rolul de a ajuta mia mult la lansare si mai putin de semnalizare a atacului pe care-l simti in fir daca este tinut intans.
Capturi mari nu am avut decat din randul bibanilor care, daca sunt in zona, sunt primii la atac dar am prins frecvent si rosioara, clean si chiar scobar.
Pentru zilele cu ore putine de pescuit merita incercat , mai ales ca echipamentul necesar este minim.
-
- utilizator nou
Pt Mihaiv
Stiu ca si clujenii pescuiesc pe acele lacuri dar nu am auzit (nu vazut) ca careva din ei sa pescuiasca la dantideta, inschimb cei mai multi pescuiesc la rapitori ca strabunicul cu pestisor viu ca cica este mai sportiv. Exista putini care merita respectul a fi intradevar sportivi (vezi d-l Cosma). Probabil trebuie sa-si scoata biletul de tren
P.s Intradevar acum mai pescuiesc cativa prieteni de-ai mei din Tetchea si Alesd.
Am cravata mea de pioner
Si ma mandresc cu ea
C-am fost pioner
Stiu ca si clujenii pescuiesc pe acele lacuri dar nu am auzit (nu vazut) ca careva din ei sa pescuiasca la dantideta, inschimb cei mai multi pescuiesc la rapitori ca strabunicul cu pestisor viu ca cica este mai sportiv. Exista putini care merita respectul a fi intradevar sportivi (vezi d-l Cosma). Probabil trebuie sa-si scoata biletul de tren

P.s Intradevar acum mai pescuiesc cativa prieteni de-ai mei din Tetchea si Alesd.
Am cravata mea de pioner
Si ma mandresc cu ea
C-am fost pioner
Re: Dandineta.
cristi ma uimeste cat de putin este cunoscuta dandineta...ca prinzatoare de salau...si nu ma refer la dandineta de 2-4-5cm pentru iarna...dimpotriva...rezultate notabile la salau am avut numai dupa luna iunie...cu dandinete mari...mari inseamna mari :8-10cm. constructia ei conteaza enorm; cum danseaza in apa..chiar si tehnica...si te asigur ca in expozitia de marmusti si cum se mai numeau toate bijuteriile alea care straluceau (Borealis fly mare parte din expozitia de mai sus se foloseste in ape reci) nu am vazut nimic pe aproape ca forma cu ceea ce folosesc eu vara.dar ce sa zic...un nea Jan care mi-a facut dandinete prima oara...el invatase pescuitul in mediterana...a adaptat-o si pentru apele noastre... cu mare succes, mai ales la salai mari...salai ce depaseau frecvent 4kg. ca sa te apropii cam ce inseamna prinzatoare, iti pot spune ca de regula se pescuieste din barca cu dandineta, si chiar in august 2004 dupa o ploaie de vara..cu tunete..si vant, am iesit cu barca pe valurile care imi cam intrau in barca; in cam 2 ore am prins 9 salai...cel mai mic 2,5kg , cel mai mare4,5kg. pe o balta super braconata cu plase pe kilometri (dridu). fir incins!cristi daina scrie:Ce stiti despre ea? La ce se foloseste ? A-ti folosit-o? Cand si cum?

-
- veteran