Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
George1985
veteran
veteran

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de George1985 » 10 Aug 2017, 08:16

tdum scrie:@ George 1985
George1985 scrie:Tdum ai vazut vreuna pe interior?
Sunt in masura sa va dau informatii despre mulineta Daiwa Prorex Spin 2500 RA si chiar sa va pun ceva poze (sper sa le am) daca imi spuneti ce repere va intereseaza. Sunt doar putin strans cu timpul azi-maine...
Cu respect. Rew.
Intentionez sa cumpar una. Sunt curios cum trag modelele noi cu raportul de recuperare marit.
Am avut Bradia 2500R si vreau sa iau un Prorex 2500RA. Sa si vad diferentele in timp ca functionare.
In plus asta m-ar ajuta la pescuitul de avat, si daca are forta convingatoare poate tine locul uneia de 3000.

Ma intereseaza in principiu pinioanele din ce materiale se mai fabrica si daca au o constructie solida pe interior.

Nu vreau modelul Magseal pt ca nu pescuiesc pe ape sarate, acolo e de folos o mulineta foarte bine protejata impotriva apei.

Cu stima!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 10 Aug 2017, 17:09

@ George 1985.
Va salut stimabile. Am sa incerc sa prezint cateva aspecte ce nu reies din prezentarea oficiala a mulinetei Daiwa Prorex 2500RA si care am inteles ca v-ar fi de folos. Va marturisesc ca ma abtin cu greu sa nu-mi iau si eu una, dar am atatea deja...

Acestea sunt, si cantaresc de fapt 280 de grame nu 285 cum este dat in descriere:
Imagine
Ca tambur de rezerva se pot folosi tamburii de 2500 provenind de la Daiwele Procaster, fie X fie A. Am incercat si e perfect, iata:
Imagine
Ca sa se castige putere, pe langa corpul si angrenajele de marime 3000, au compensat raportul mare de recuperare si cu o manivela de 60 de mm, echipata cu doi rulmenti capsulati. Manivela, la fel ca la BG se infileteaza pe un ax din otel.
Imagine
Asa cum se vede, este suficient sa desfacem 4 suruburi ca sa expunem interiorul in care se vad cele doua axe antitorsiune si angrenarea. Simplu.
Imagine
Asa cum se vede in poza de mai jos, knobul franei este echipat cu o garnitura de etansare. Se vede si faptul ca tamburul se aseaza pe un rulment (capsulat si acesta)
Imagine
In interior arata exact ca daiwa BG.
Imagine
Deci, asa cum am precizat intr-o postare anterioara, Prorex difera de BG prin pickupul de tip tubular si asa cum am aratat acum, prin cei doi rulmenti in plus, situati in knobul manivelei.

Am comparat prorex 2500RA cu Bradia 2500R fiindca are:
- Corp metal si angrenaje 3000 pe rotor plastic 2500.
- Doi rulmenti cu bile pe rotor.
- Pickup tubular.
- Masa apropiata.
Totusi cred ca sta mai bine la suportii antitorsiune fiindca sunt doi, fata de Bradia unde este doar unul. In timp va face diferenta.
Si are un minus, lipsa floating shaftului. Raportul de recuperare, sa zicem ca se compenseaza din lungimea mai mare a manivelei.
Categoric, daca nu aveam Bradia 2500R, atunci luam acest Prorex 2500RA.

Domule George, daca vreti sa luati una, nu cred ca gresiti si chiar aveti noroc, daca va uitati pe rubrica ,,vanzari-cumparari numai pescuit"

Sper sa va fie de folos. Cu respect.
Rew.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 10 Aug 2017, 19:07

Vreau sa iau, dar se pare ca nu se potrivesc tamburii de 2500 care ii am eu.
Am impresia ca axul la Prorex e mai subtire ca la Bradia, ca exemplu. Ma uit si in pozele postate si vad un tambur de Procaster care imi confirma intr-un fel banuiala...

Multumesc pt informatii!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 10 Aug 2017, 20:36

Nu se potrivesc tamburii de tip REAL FOUR pe Prorex 2500 RA. Tamburii de Procaster 2500 X sau Procaster 2500 A, se potrivesc. Manusa.
Acestia se mai gasesc pe ici-colo.

Sa fie de folos! Cu multa placere din partea mea. (Tot eu va sunt dator) Respectele mele domnule George.

Rew.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 10 Aug 2017, 20:48

tdum scrie:Nu se potrivesc tamburii de tip REAL FOUR pe Prorex 2500 RA. Tamburii de Procaster 2500 X sau Procaster 2500 A, se potrivesc. Manusa.
Acestia se mai gasesc pe ici-colo.

Sa fie de folos! Cu multa placere din partea mea. (Tot eu va sunt dator) Respectele mele domnule George.

Rew.

Consider ca nu e nimeni dator...Ne ajutam ca intre pescari daca putem! :bere:

Cu stima!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 11 Aug 2017, 12:20

Mai completez cu cateva informatii subiectul despre Prorex.
Ca si comparatii intre Prorex si Bradia (informatie de care interesat domnul George) as mai aminti si manivela infiletata pe axul de otel al angrenajului prezenta ca o asemanare la ambele modele. Se si potrivesc de la una la alta, am verificat. La Prorex, knobul are insa o echipare cu rulmenti, nu cu bucse si o forma care vine extraordinar de bine in mana si o textura cauciucata, placuta la atingere.

In poza de mai jos, se vede usurinta cu care se detaseaza capacul carterului de la Prorex, lucru mult mai dificil la Bradia, la care trebuie demontat si rotorul.
Imagine

In fotografia urmatoare am surprins rola presoare din cauciuc, care prin rostogolire, introduce frana de rotor atunci cand este deschis pickupul. Aceasta rola presoare echipeaza noua generatie de Daiwe cu ,,Air Rotor". La Bradia, ca dealtfel si la altele din gama REAL FOUR, franarea rotorului se face prin frecare (metoda mai primitiva), nu prin rostogolire.
Imagine

Carcasa este inchisa in partea opusa manivelei cu un dop insurubat care are si o garnitura ce impiedica scurgerea eventuala a agentului de gresare din interior.
Imagine

Manivela se poate infileta si pe dreapta, situatie in care se infileteaza pe 3 spire cu pas mai mare fata de cele 4 spire cu pas mai mic in cazul infiletarii uzuale pe stanga.
Imagine

Am remarcat la noile modele, ca sunt modificate si cotele exterioare ale galetului fata de modelele anterioare. Se pot observa la comparatie si cu ochiul liber, diferente de dimensiune intre galetii de generatii diferite. Pe interior, s-au pastrat cotele, si se poate face ca de obicei un upgrade, inlocuindu-se cele doua bucse cu un rulment si doua saibe.

In opinia mea, exista un salt calitativ evident la noua generatie de Daiwe si in acelasi timp, s-au redus mult preturile lor. E de bine.

Cu ocazia acestei postari, adresez si eu o intrebare colegilor de forum:
De ce credeti ca la multe din modelele mai scumpe de la Daiwa, cum ar fi Bradia, InfinityQ 2500 Custom, Caldia X, etc., galetii acestora sunt echipati cu bucse, iar modele mai ieftine cum ar fi Procaster X, Exceler Plus, etc., sunt echipate cu galeti cu rulment? Nu pot sa-mi dau seama...

Rew.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 11 Aug 2017, 18:04

Ca tot veni vorba de mulinete desfacute...Prorexul are ceva vaselina in ea de noua?

jackspinner
veteran
veteran

Mesaj de jackspinner » 11 Aug 2017, 19:36

tdum scrie: iar modele mai ieftine cum ar fi Procaster X, Exceler Plus, etc., sunt echipate cu galeti cu rulment? Nu pot sa-mi dau seama...

Rew.
Logic ar trebui sa fie calitatea materialului din care este confectionat angrenajul ...

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 12 Aug 2017, 08:36

@ George1985
George1985 scrie:Ca tot veni vorba de mulinete desfacute...Prorexul are ceva vaselina in ea de noua?
Da. Nu numai Prorexul, ci si celelalte, Revros, Exceler, BG cu care am postat fotografii, au fost bine unse din fabrica.

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 12 Aug 2017, 08:41

@ jackspinner

Va multumesc pentru raspuns.

Rew.

Scrie răspuns