Stai chill ca nu m-am speriat...
Mulineta are un rol esential in distanta lanseurilor, dar, sunt importante si celelalte unitati ale ansamblului, bat, fir, naluca si nu in ultimul rand pescarul. Si le iau pe rand -
Batul - e clar ca trebuie ales in functie de tehnica si de naluca folosita. Betele de fibra permit o incarcare mai buna si lanseuri mult mai lungi insa scad din precizie, dar si precizia poate fi imbunatatita daca vorbim de lansete bine facute si nu de biciuri (de exemplu Super Nova mea desi e fibra de sticla, nu vibreaza absolut deloc in timpul lanseului).
Firul - are importanta mai mica deoarece nu exista la fel de multa frecare ca la spin.
Naluca - e clar ca are importanta crescuta, cu cat e mai compacta si mai grea, permite lanseuri mai lungi. Cu toate ca sunt astfel de naluci care nu au o traiectorie liniara si se balangane in timpul lanseului astfel scurtand distanta, de aceea voblerele cu transferul greutatii pe coada sunt o inventie extraordinara.
Pescarul - indubitabil

tehnica pescarului are si ea o importanta mare, degeaba ai echipamentul perfect daca nu stii sa incarci batul, sau sa aplici tehnica de lansare potrivita pentru circumstantele de la fata locului. O tehnica luata peste picior aici este pitching-ul in heavy cover. Tehnica asta mi-a adus capturi extraordinare pe Dunare in locuri pline de copaci cazuti in apa.
Mulinetele cu DC, difera si ele, de exemplu Conquestul este extraordinar pentru pitching in schimb Metaniumul e mai bun pentru lanseuri lungi in forta.
Cu banii, e mai putin important cat costa. Cel mai important este sa te simti bine pescuind cu echipamentul tau si sa ai foarte mare grija pe ce dai banii, nu toate echipamentele premium isi merita pretul.
Asta este o diferenta intre EverGreen si alti producatori de echipamente premium si nu mi-e frica sa spun ca sunt un mare fan al acestui brand.
Echipamentele EG sunt concepute si testate pana la cel mai mic detaliu de catre pescari japonezi de competitie pentru competitie si sunt mai putin interesati de latura comerciala, si totusi sunt #1 in Japonia. Asta spune multe.