Cum sa echipez linia de buldo?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
MuskMd
veteran
veteran

Re: Cum sa echipez linia de buldo?

Mesaj de MuskMd » 25 Apr 2012, 05:49

omule :lol: , tu faci nodurile alea ca le stii pe de rost.
Chiar ai senzatia ca unul care pescuie asa de 5-6 ori pe saptamana in cazul bun si cumuleaza suta si de iesiri pe an dar in stilul asta cu snur , nu isi stie nodurile ? Ai senzatia ca dupa ce ai reuist sa deprinzi bazele flycastingului mai faci noduri si imbarligaturi de fir asa cum zici tu ?
De ce nu vrei sa intelegi ca poate nu totul e cum ai vazut tu pe la televizor ? .... chiar ai senzatia ca mai pescuia cineva asa daca nu reusea sa iasa din bucle, noduri, muste samd ?
Ca e mai usor la buldo ? ...clar . Fara sa am vre-o intentie de a jigni pe cineva , dar oricine e in stare sa arunce o greutate cuun bat de spin ... SI spune-mi tu sincer, daca cand vezi pe unul pescuind pe bune la fly si ar veni sa iti zica ia fratele meu de aci si incearca si hai sa iti arat cum se face nu ai incerca :lol: :lol: :lol:
Ca s anu mai zic de senzatia aia pe care o ai cand se ridica pestele si culege fiiin de tot o uscata .....ei bine chestia aia nu o vei avea la buldo in 1000 de ani. Nici la spin. Nici la orice alt stil vrei tu ....

Da, poate e usor de catalogat virulenta unora dintre noi cand vine vorba de combatut buldoul ca si snobism sau cine stie ce...
Nu pot sa vorbesc pt altul, dar din punctul meu de vedere opozitia pt buldo e motivata astfel :
in ce tine de pastrav, clean , lipan, biban o uda, streamer, nimfa poate face ravagii. Pusa in mana unuia care are tentatia majora sa isi tranteasca 3-4-5-10 muste pe un forfac d ebuldo , si care, daca face chestia asta , in mod cert nu are intentii "sportive" ( cine dracu pescuie cu 5 muste daca nu vrea sa prinda kilele de peste....) poate sa insemne dezastru pe o anume portiune de rau/lac . SI automat, uitandu-ma la dimensiunea mustelor de buldo folosite curent asta va insemna sfarsitul unor cleni de la mic, la mare, fara exceptie.
Poate tu esti exceptia de la regula. Poate esti doar un alt fariseu in ale pescuitului sportiv ( C&R) ca multi altii . Nu stiu, si nu ma intereseaza. Nu o s apescuim niciodata impreuna . Ce ma intereseaza este ca pestele sa fie eliberat sau in cel mai rau caz retinut dupa limitele din lege ....... si sa nu se bucure tot felul de ciupalaci de avantajele mortale pe care ti le ofera, in anumite situatii, o musca buna .....

Aia e tot. Poate ma intelegi. Poate nu .
Poate ma vei lua in ras acum cand iti zic ca daca ai nevoie de ajutor in a incepe pescuitul la musca pe bune, poti sa intrebi, ca nu e dracul asa negru cum pare :D .

SI ca sa pun punctul, iti arat un mic filmulet :D http://globalflyfisher.com/video/mais-cest-de-le-drogue .....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Apr 2012, 06:34

Poate ma vei lua in ras acum cand iti zic ca daca ai nevoie de ajutor in a incepe pescuitul la musca pe bune, poti sa intrebi, ca nu e dracul asa negru cum pare .
Eee,depinde de cum privesti lucrurile.. :mrgreen:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 25 Apr 2012, 07:23

unde ti-e Scierra Gigi ? :lol: :lol: :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 25 Apr 2012, 12:15

filip_pescuitorul scrie:
Hell scrie:Dar crezi ca la fly nu este posibil sa faci acele lucruri care le faci cu un buldo?
Ba cam da, de acord cu tine. Insa ma gandesc ca forfacul acela lung de 1,5- 2,5 metri terminat prin fir subtire de 0.12 se incurca des in aer, mereu descurcati noduri si bucle. Pe cand la buldo sunt forface scurte de maxim 15 cm, nu avem probleme din astea! La voi cand se rupe forfacul pana faceti alte noduri de racord va ies peri albi mai ales daca e seara sau dimineata devreme, pe lumina scazuta. Eu le fac pe cele de la buldo si spinning si pe semi-intuneric, fara probleme mari.
Ti-a spus Musk cel mai bine. Incep sa cred ca vorbesti doar din auzite si chestii deduse eronat din cauza practici.

Te-as invita sa vezi cum se aseaza un forfac de 5m pe apa si nici dupa 3 zile nu are nici un nod in plus.

filip_pescuitorul
senior
senior

Mesaj de filip_pescuitorul » 26 Apr 2012, 08:51

MuskMd scrie: Aia e tot. Poate ma intelegi. Poate nu .
Poate ma vei lua in ras acum cand iti zic ca daca ai nevoie de ajutor in a incepe pescuitul la musca pe bune, poti sa intrebi, ca nu e dracul asa negru cum pare :D .

SI ca sa pun punctul, iti arat un mic filmulet :D http://globalflyfisher.com/video/mais-cest-de-le-drogue .....
OK, ti-am inteles argumentatia si in parte iti dau dreptate: sunt intr-adevar fel de ferl de idioti care pun peste 5 muste si fac prapad, nu mereu dar in zilele bune, cand pestii ataca frenetic. Dar pentru a pleca de la acest exemplu si a arunca blamul asupra unor pescari sportivi ce folosesc musca cu buldo mi se pare cam mult. Ce vina am eu ca pe malul garlei vin si 2-3 pescari fomisti cu sirul de muste? By the way, daca ii intrebi la ce pescuiesc iti spun ca la....tzaparina! Jur, e autentica faza, culeasa de mine pa raul Dambovita undeva spre Campulung! E ca si cum din cauza ca circula pe strazi fel de fel de parveniti cu Ferrari ai spune ca nici un om onorabil nu ar trebui sa cumpere Ferrari.
Vad ca iti plac clipurile pe filiera franceza, la fel si mie, sunt francofon de la 6 ani. Insa daca intri pe forumuri franceze de pescuit o sa vezi ca nu au vehementa asta contra metodei buldo, o considera la fel ca si metoda cu snur desi recunosc toti ca e mai placuta si mai eleganta asta din urma.
Tot din motivul asta sar pescarii ca arsi la noi cand vine vorba sa se poata pescui la pastrav cu momeli naturale...cica romanii sunt fomisti, distug apele etc. In timp ce francezul, italianul, spaniolul au voie si nu urla nimeni. Stii ce imi arata asta? Ca 80% din pescari nu au deloc incredere in connationalii lor, ca depreciaza pescarul doar fiindca e roman! Pun pariu ca adaca ar scrie aici pe forum un englez sau francez dornic sa prinda pastrav pe un rau de la noi dans cu lacusta verde ar fi bine primit, i s-ar explica poate ca nu e voie dar dupa aia ar fi sfatuit de unde sa aute lacuste! Dar daca scrie un roman gata,.....huo, braconierul, puscarie! Si stii ce e culmea? Ca cei care vor sa dea cu naturale tot asa fac si nimeni nu ii derabjeaza. Ca cei care vor sa bage plase, ecrane, curent tot asa sunt calmi si relaxati, rar sunt prinsi.
Sa stii ca ciumpalacul de care zici, cu bani putini, isi cumpara voblere si linguri de firma, muste bune, ace de firma si face ravagii. Nu tehnica in sine il poate tine deoparte. Trebuie umblat la educatie si la mentalitate, asta e baza. In rest de acord cu tine, spui lucruri rationale. Si filmuletul e bun.

filip_pescuitorul
senior
senior

Mesaj de filip_pescuitorul » 26 Apr 2012, 09:01

Hell scrie: Ti-a spus Musk cel mai bine. Incep sa cred ca vorbesti doar din auzite si chestii deduse eronat din cauza practici.

Te-as invita sa vezi cum se aseaza un forfac de 5m pe apa si nici dupa 3 zile nu are nici un nod in plus.
Nu stiu, e posibil sa ai dreptate. In ce ma priveste mi-am cumparat in 2011 echipament de Fly, ieftin dar cat de cat OK. Am lanseta Flycor Cormoran nr 5 mulineta Jaxon made in Poland (am dat vreo 40-50 lei pe ea) si snur Jaxon. Plus forface de marca f buna si muste luate din vreo 3 tari , de regula facute artizanal de pescari priceputi). Insa nu prea apuc sa pescuiesc cu ele pentru ca...am o colectie de voblere si linguri asa ca in 90% din cazuri merg pe spinning la clean si pastrav, in 8% merg pe momeli naturale. Cand ajung pe un minunat rau de munte plin de cascade si bulboane ma intreb de ce sa incerc la Fly, unde oricum sunt stangaci, cand am spinningul in sane? Uite asa nu voi progresa deloc la Fly pentru ca nu imi fac timp de el....

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 26 Apr 2012, 09:44

Am dat si la spin...am si facut voblere, table.....dar sincer, la cat de mult te solicita fly castingul si legatul mustelor....zau de as face schimb. Poti sa ma faci snob, nu imi pasa....pescuiesc de placere nu pentru a prinde pesti multi.

LE: trebuie doar sa vrei cu adevarat sa pescuiesti la musca. Nimic mai mult....doar sa vrei ;)

filip_pescuitorul
senior
senior

Mesaj de filip_pescuitorul » 26 Apr 2012, 09:49

Hell scrie:Am dat si la spin...am si facut voblere, table.....dar sincer, la cat de mult te solicita fly castingul si legatul mustelor....zau de as face schimb. Poti sa ma faci snob, nu imi pasa....pescuiesc de placere nu pentru a prinde pesti multi.
Inteleg, e pasiunea ta. Ma mai gandesc la ceva - se stie ca pastravii mari nu prea se prind la muste, poate la ceva streamere de adancime, asa ca sunt tentat sa merg pe naluci acolo unde stiu ca sunt exemplare la kil si peste. Romania nu e SUA sa prinzi pastrav curcubeu mare la musca uscata! La noi indigenii mari nu muscaresc pe suprafata iar cu streamer la fund stiu ca iti trebuie ceva material special. Eu am snur plutitor clasa 5 DTF, chiar cu un forfac lung de 2-3 metri cum sa fac ca streamerul meu sa se miste natural pe fundul apei?

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 26 Apr 2012, 10:19

Clasa snurului si tipul lui iti dicteaza marimea mustei si locul in coloana de apa unde pescuiesti.
Pt streamere, alegi in functie de marimea streamerului, puterea curentului de apa dar si adancimea apei.
Adica iti trebuie un fir sinking....si clasa.....depinde de marimea goangei.

Dar aici discutam despre buldo ;)

filip_pescuitorul
senior
senior

Mesaj de filip_pescuitorul » 26 Apr 2012, 13:50

Hell scrie:Clasa snurului si tipul lui iti dicteaza marimea mustei si locul in coloana de apa unde pescuiesti.
Pt streamere, alegi in functie de marimea streamerului, puterea curentului de apa dar si adancimea apei.
Adica iti trebuie un fir sinking....si clasa.....depinde de marimea goangei.

Dar aici discutam despre buldo ;)
Exact!!!!! Nu vreau sa cheltuiesc aiurea pe nu stiu cate snururi si lansete de n clase Am deja vreo 5 streamere bune, o sa leg unul pe un forfac prins de inelul de la buldo. In felul asta pe un curent lent si profund, musca legata cu un fir lung de 1-2 metri va avea timp sa se scufunde. Cand vad ca se oprste buldo pe loc paccc intzep ferm.

Scrie răspuns