Cum alegem mulinetele?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Cum alegem mulinetele?
Cum le balansam cu betele? Tamburul mic dauneaza mai ales firelor mai groase, asta-i clar, dar invers? Cu tamburul mare sunt mai mici problemele de memorie, dar se poate ca tamburul mare impreuna cu raportul de recuperare sa afecteze negativ performanta cu fir subtire (mai subire serios decat cel inscris de producator pe mulineta)?
Scuze celor care au mai vazut pe forum exemplul urmator:
Daiwa are drept standard un mono obisnuit (nu superior) cu caracteristici 6lb-0.23mm si 8lb-0.28mm s.a.m.d. Pe Excelerul de 2000 astea doua sunt trecute (se da capacitatea cu fiecare). Si, parca am observat (foarte posibil sa ma insel) eu ca la recuperare mulineta aseaza mai bine pe tambur firul de 6lb decat pe cel de 4lb. De fapt, EXC1500 are exact aceeasi greutate cu EXC2000 dar am luat 2000 pentru ca, asa cum pare universal acceptat, are tamburul mai mare. Dar acum va-ntreb: de ce ar prefera cineva tamburul mai mic daca mulinetele au aceeasi greutate? Ma gandesc ca trebuie sa aiba legatura cu raportul de recuperare (pentru ca in cazul asta au si acelasi "drag").
In concluzie, pare universal acceptat ca tamburul mai mare e benefic lansarilor lungi. OK! Dar nu sunt si alte chichitze de care trebuie tzinut seama? Daca da, cam care ar fi? In special in cazul in care se are in vedere folosirea firelor de 0.11-0.16mm?!
Si gata, promit sa nu mai bat lumea la cap pe tema asta.
Multumesc!
Scuze celor care au mai vazut pe forum exemplul urmator:
Daiwa are drept standard un mono obisnuit (nu superior) cu caracteristici 6lb-0.23mm si 8lb-0.28mm s.a.m.d. Pe Excelerul de 2000 astea doua sunt trecute (se da capacitatea cu fiecare). Si, parca am observat (foarte posibil sa ma insel) eu ca la recuperare mulineta aseaza mai bine pe tambur firul de 6lb decat pe cel de 4lb. De fapt, EXC1500 are exact aceeasi greutate cu EXC2000 dar am luat 2000 pentru ca, asa cum pare universal acceptat, are tamburul mai mare. Dar acum va-ntreb: de ce ar prefera cineva tamburul mai mic daca mulinetele au aceeasi greutate? Ma gandesc ca trebuie sa aiba legatura cu raportul de recuperare (pentru ca in cazul asta au si acelasi "drag").
In concluzie, pare universal acceptat ca tamburul mai mare e benefic lansarilor lungi. OK! Dar nu sunt si alte chichitze de care trebuie tzinut seama? Daca da, cam care ar fi? In special in cazul in care se are in vedere folosirea firelor de 0.11-0.16mm?!
Si gata, promit sa nu mai bat lumea la cap pe tema asta.
Multumesc!
Nu inteleg exact care e nedumerirea. Ce spui tu acolo e cam corect. Ideea este ca mulineta sa corespunda ca si dimensiune, putere si greutate cu lanseta. Producatorii ca Daiwa care i-ai dat drept drept exemplu recomanda clasa mulinetei, adica daca fac una de spinn de 2500 de exemplu, vor spune ca este din clasa ML daca va fi folosita pentru apa dulce (medium-light sau lite). Oricum, deobicei alegi lanseta prima data, in functie de naluci, apa, peste si alte necesitati. Apoi alegi mulineta si daca reusesti sa o potrivesti in aceeasi clasa nu are cum sa nu fie bine. Diferenta e in incadrarea in clasa a lansetei pentru ca o lanseta de salau care arunca naluci pana intr-o uncie, 1 oz (28 de grame) poate fi data heavy, pe cand o lanseta de musky sau de stiuca, ce arunca pana in 28 de grame poate fi ML (medium-light). In spinning totusi, raportul vis-avis de greutatea nalucilor se cam respecta in ceea ce priveste incadrarea in clase, lansete de spinn nefiind atat de specializate ca si cele de baitcasting. Spinningul greu (ne vom referi aici la apa dulce tot timplul, excludem marile, oceanele si apele sarate) deobicei se limiteaza la lansete ce arunca vreo 100 de grame sa zic si acelea vor fi cam fara exceptie Extra-Heavy, asta la un calcul rezonabil. Intalnim uneori recomandari de naluci ce depasesc mult posibilitatile lansetei (ex: broman-o-dell pana in 240 de grame... nu cred ca face fata la 150 asa cum trebuie...) La baitcasting de exemplu lansete sunt mult mai specializate am spus eu, in sensul ca se recomanda pentru un anumit tip de naluca. Astfel poti intalni o lanseta ce arunca 10-110 grame, pentru pitching sau swimbaituri, in timp ce o lanseta ce arunca 9-28 de grame, un sfert din cea precedenta, poate fi data totusi din clasa heavy, producatorul referindu-se la o anumita aplicatie, in care, nalucile ce ajung pe la acele 28 de grame sunt cam cele mai mari disponibile (ex - lingurile...). Atunci realizezi ca este inutil sa incadrezi prima lanseta in vreo clasa stricta. Lansetel de spinn, de exemplu st-croix (legend, avid, premier) merg din 3,5 in 3,5 grame, clasa UL incepand pe la 1-5 g iar cea heavy ajungand pe la 14-40 de grame. Intre aceste 1-40 de grame ai nu mai putin de 7 clase de putere. Deci, daca in spinning nu prea poti gresi respectand recomandarea producatorului, in baitcasting te ghidezi dupa destinatia lansetei vis-a-vis de naluca si incerci sa nu folosesti mulinete de profil jos in aplicatii ce depasesc 30-40 de grame constant... mai sunt si exceptii.
Ai dreptate, intrebarea a fost cam ambigua. Ma refeream la procesul fizic de balansare, nu intrebam daca trebuie sa pui mulineta M pe lanseta UL sau chestii d-astea. Dar, daca ai mai multe posibilitati de mulinete UL pentru o lanseta UL, cum o alegi pe cea mai potrivita? In special, avand in vedere grosimea firului pe care vreau sa-l folosesc. Daca te repezi spre o mulineta UL cu tamburul mare (ca sa poti lansa la infinit plus vreo 3 metri jumateTristian scrie:Nu inteleg exact care e nedumerirea.

Cel mai apropiat magazin BassPro e in Chicago, la vreo 2 1/2-3 ore de mine...si n-am drum in curand pe acolo, asa ca vreau s-o cumpar pe NV... Vreau sa-nvat de la cei mai experimentati ca mine , ce-i rau in asta?! Meseria se si fura, nu?!nasolu scrie:Doamne!Daca producatorul recomanda 6lb,atunci chiar nu ai voie sa pui alt fir ca s-ar putea sa-ti ceara mulineta indarat si sa nu-ti mai returneze banii!Domnilor,teoria ne omoara
!

Aaaa... nici n-am observat ca esti de la capitalistii aia care au mall-uri cu articole de pescuit.
Pina acum nu mi-am pus problema cu marimea tamburului si grosimea firului. Problema era fir gros pe tambur mic pentru ca il facea permanent.
Am stat si m-am gindit si un posibil raspuns ar putea fi largimea santzului galetului.
Daca e mai ingust aseaza firul mai precis, daca e mai larg poate nu e asa de exact. Acum daca se observa diferentza de pozitionare a firului intre un fir de 0.16 si unul de 0,22 asta numai un expert poate spune.
Dar daca esti la americani sunt sigur ca te lamuresc cei de la magazin, Ca sa nu mai spun ca le potzi incerca sa le imperechezi cum iti trece prin cap si sa vezi diferenta.
Si in final, dupa parcurgerea teoriei si multe calcule matematice, vei alege mulineta care ti-a cazut cu tronc. Cel putin asa e la mine.

Pina acum nu mi-am pus problema cu marimea tamburului si grosimea firului. Problema era fir gros pe tambur mic pentru ca il facea permanent.

Am stat si m-am gindit si un posibil raspuns ar putea fi largimea santzului galetului.
Daca e mai ingust aseaza firul mai precis, daca e mai larg poate nu e asa de exact. Acum daca se observa diferentza de pozitionare a firului intre un fir de 0.16 si unul de 0,22 asta numai un expert poate spune.
Dar daca esti la americani sunt sigur ca te lamuresc cei de la magazin, Ca sa nu mai spun ca le potzi incerca sa le imperechezi cum iti trece prin cap si sa vezi diferenta.
Si in final, dupa parcurgerea teoriei si multe calcule matematice, vei alege mulineta care ti-a cazut cu tronc. Cel putin asa e la mine.

-
- veteran
In primul rand dupa bani care ii avem disponibili alegem mulineta. Daca avem 300Eur putem intra cu retinere in joc. Daca ai 500 Eur se poate discuta in Rezerva VIP. Daca nu ai dai PAS. Dar mai este o sansa daca nu ai decat 100 eur intram pe forum si auzim pareri pareri trimiteri prin galerie cluburi palmaresuri o manea generala (vezi fire textile) si in cazul cel mai fericit cineva o sa ne indrume sa alegem un Zauber 2000. La fel si batul conteza nu pui o Stella pe un energo/baracuda sau Pe o Nova XT(evergreen) un banax. La puteri de asemenea trebuie atentie sa fie cat mai apropiate sau egale de exemplu vezi un combo de bun simt Daiwa (mulineta TD FUEGO2500A cu bat TDFG731MXS) si acum unul de bun simt Shimano (mulineta STCI42500F bat CUS76M) cu ambele combouri poti pescui linistit in pe orice apa din Romania fara probleme atat timp cat nu te iei in gura cu baitcasteri.
Ok...ne-am prins...vipificator...rezerva VIP...500 euro...conduci malai gramada...n-ai nevoie de forumuri decit daca esti sub 100 euro..
Cu 500 disponibili stii automat care mulineta UL desfasoara firul mai bine..
...A nu se mai pierde vremea pe net..punem osu la treaba....ai atins cota 500 ..intri la VIP....ai umflat molineta...esti fericit..

Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.
La maneau aia cu fire textile ai bagat si tu niste versuri , deci nu te plingevipificator III scrie: si auzim pareri pareri trimiteri prin galerie cluburi palmaresuri o manea generala (vezi fire textile) si in cazul cel mai fericit cineva o sa ne indrume sa alegem un Zauber 2000.

Zicea Tudor un caz ce au avut ei in Franta , ca era unu bun rau la scris pe forum , insa rezulta ca in adevarat era un pusti cu 3 zile de pescuit la activ , sau asa ceva ! In unele cazuri trimiterile is saludabile , io pot sa le inteleg

Recomanda un combo de spin sau cast in care mulineta si batu sa fie cam la aceasi putere , pt. lansat naluci de 100 de grame !
Jedi scrie:Ok...ne-am prins...vipificator...rezerva VIP...500 euro...conduci malai gramada...n-ai nevoie de forumuri decit daca esti sub 100 euro..Cu 500 disponibili stii automat care mulineta UL desfasoara firul mai bine..
...A nu se mai pierde vremea pe net..punem osu la treaba....ai atins cota 500 ..intri la VIP....ai umflat molineta...esti fericit..