Cum alegem mulinetele?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 28 Apr 2010, 07:18

Nu prea are legatura... ce scriu producatorii inseamna pur si simplu cat fir de o anumita grosime sau rezistenta incape pe tamburul mulinetei. Daca scrie ca incap 100 de yarzi de 6 lb poti pescui f. bine si cu fir de 4lb.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 28 Apr 2010, 10:18

...atunci cand alegi o mulineta , eu cred ca ar trebui sa ai in vedere urmatorii factori :
- greutatea mulinetei sa echilibreze lanseta
-tamburul sa poata fi incarcat cu suficient fir de grosimea dorita (probabil la asta s-au gandit producatorii atunci cand au conceput mulinete cu aceiasi greutate si tamburi diferiti ca marime)
-raportul de recuperare sa fie cel potrivit functie de specia de peste urmarit sau stilul de pescuit practicat
-pretul...si asta nu in ultimul rand , dar este un factor care poate (sau nu) sa adauge anumite calitati mulinetei respective... :P
...si ar mai fi :amplasarea si tipul franei , formatul mulinetei , pozitia si forma manetei , culoarea ... :oops:

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 28 Apr 2010, 14:30

old_radu scrie:...atunci cand alegi o mulineta , eu cred ca ar trebui sa ai in vedere urmatorii factori :
- greutatea mulinetei sa echilibreze lanseta
-tamburul sa poata fi incarcat cu suficient fir de grosimea dorita (probabil la asta s-au gandit producatorii atunci cand au conceput mulinete cu aceiasi greutate si tamburi diferiti ca marime)
-raportul de recuperare sa fie cel potrivit functie de specia de peste urmarit sau stilul de pescuit practicat
-pretul...si asta nu in ultimul rand , dar este un factor care poate (sau nu) sa adauge anumite calitati mulinetei respective... :P
...si ar mai fi :amplasarea si tipul franei , formatul mulinetei , pozitia si forma manetei , culoarea ... :oops:
Bun, un raspuns mai la obiect! Acum:
1. Cum iti echilibrezi tu, de exemplu, lanseta cu mulineta? Daca se poate dezvalui, bineinteles :)
2. Punctul 2 din raspunsul tau nu prea are sens, zic eu, deoarece daca poti sa pui suficient fir mai subtire pe mulineta cu tamburul mai mic, atunci cu atat mai mult poti sa pui pe cea cu tamburul mai mare.
3. Din cele doua mulinete de la BassPro de mai jos, tu pe care ai lua-o?

http://www.basspro.com/webapp/wcs/store ... QAWidgetID

Sa-ti zic pentru ce-mi trebuie: vreau s-o imperechez cu o Daiwa Spinmatic Tuflite (a nu se confunda cu Spinmatic C, care e o lanseta inferioara calitativ--cu toate ca am una in RO si m-a multumit pe deplin) de 7' (2 bucati) care e subtire ca un pai dar, fiind "solid core" adica plina (nu "tzeava" :) ), are tronsonul de maner de 100g si cel de varf de 11g. Apoi, vreau sa dau cu ea pe rauri/parauri dupa pastrav in general in jur si sub 500g, mai rar peste. Asta o fac bine si cu echipament Light, problema e ca am vazut c-o ia bine la niste micro-jigguri de 1/64oz si lanseta mea Light (care e cotata ca arunca minim 1/16oz) chiar nu face fata la a lansa asa ceva. Tuflite e cotata la 1/32oz si face fata mai bine.
Dupa cum vezi, cele doua mulinete sunt destul de diferite. Greutatea chiar nu ma intereseaza (5oz sau 6.4oz, mi-e totuna--ambele sunt super-usoare) dar au capacitati de tambur diferite, raport de recuperare diferit. Care crezi ca e cea mai potrivita pentru aplicatia de mai sus?

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 28 Apr 2010, 15:37

1.-dupa montarea mulinetei in mandrina batului...punctul de echilibru este acel punct in care, daca suspenzi ansamblul bat + mulineta , acesta (ansamblul) va sta in pozitie orizontala (de echilibru). Acest punct trebuie sa coincida cu locul de care ti batul in mana atunci cand pescuiesti. Este clar ca atunci cand batul se va echilibra cu mulineta nu vor apare tensiuni care sa te oblige sa depui un anumit efort pentru echilibrare . Sunt anumite bete care din fabricatie sunt dotate cu contragreutati in maner care pot fi inlaturate sau se pot adauga contragreutati pana la obtinerea echilibrului dorit.
...sper ca m-am facut inteles si imi vine greu sa cred ca nu esti in cunostinta de cauza... :P
2. ....dar daca trebuie sa pui fir gros? (nu ai specificat din start la ce fel de echipament te referi , in consecinta eu m-am pronuntat generic)

...ai mai zis: "Greutatea chiar nu ma intereseaza ...", ar cam trebui sa te intereseze deoarece pentru o partida mai lunga conteaza orice "lest" in plus
...ai dat link numai la o mulineta, deci nu prea am cu ce s-o compar si chiar daca era si a-2-a tot nu pot sa ma pronunt deoarece nu cunosc aceste mulinete

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 28 Apr 2010, 17:30

old_radu scrie: ...sper ca m-am facut inteles si imi vine greu sa cred ca nu esti in cunostinta de cauza... :P

...ai mai zis: "Greutatea chiar nu ma intereseaza ...", ar cam trebui sa te intereseze deoarece pentru o partida mai lunga conteaza orice "lest" in plus
...ai dat link numai la o mulineta, deci nu prea am cu ce s-o compar si chiar daca era si a-2-a tot nu pot sa ma pronunt deoarece nu cunosc aceste mulinete
Am vazut oameni preferand sa echilibreze la mandrina, altii unde tin batul in mana la lanseu, altii la varful manerului (care poate fi si la 8cm mai sus de mandrina)...asa ca, chiar nu sunt in cunostintza de cauza :?

E adevarat ca-i numai o mulineta in link, dar sunt doua marimi, fiecare cu specificatiile din tabel. Care ar fi mai potrivita la aplicatiile de mai sus? Trebuie sa adaug ca am in vedere numai fire intre 0.11 si 0.16mm.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 28 Apr 2010, 18:27

aditud scrie:
Am vazut oameni preferand sa echilibreze la mandrina, altii unde tin batul in mana la lanseu, altii la varful manerului (care poate fi si la 8cm mai sus de mandrina)...
...interesant asta .La mine priza pe lanseta este chiar in dreptul mulinetei , adica , piciorul mulinetei se situeaza intre degetele mijlociu si cel inelar .
...cat despre mulineta....HOWGH ! (dupa Old Shatterhand , citire) :lol:

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 28 Apr 2010, 18:54

old_radu scrie:
aditud scrie:
Am vazut oameni preferand sa echilibreze la mandrina, altii unde tin batul in mana la lanseu, altii la varful manerului (care poate fi si la 8cm mai sus de mandrina)...
...interesant asta .La mine priza pe lanseta este chiar in dreptul mulinetei , adica , piciorul mulinetei se situeaza intre degetele mijlociu si cel inelar .
...cat despre mulineta....HOWGH ! (dupa Old Shatterhand , citire) :lol:
Si eu am aceeasi priza...dar daca echilibrez asa, atunci si Excelerul 2000 care are 8.5oz este prea usor pentru Tuflite-ul de 7'. Am observat centrul de greutate este in fata mandrinei la cativa centimetri (intre partea frontala a piciorului mulinetei si capatul manerului lansetei). Si totusi, 8.5oz mi se pare prea grea pentru Tuflite. In RO am un combo Spinmatic C 7'6" + Spinmatic Z500T (5.3oz) care se echilibreaza exact la capatul manerului lansetei si ma distrez cu el de minune la clean. Ma rog...

N-am inteles ce vrei sa spui despre mulineta...ma lasa memoria si nu mai stiu expresiile de prin romanele lui Karl May (sau Fenimore Cooper?).

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 28 Apr 2010, 19:36

...scuze ! off-topic
...howgh = am spus (intr-o traducere libera)...Karl May este de vina sau indienii din romanele sale :P
...faceam referire la mulinete , in sensul ca deja "am spus" mai sus ca nu cunosc aceste mulinete si nu ma pot pronunta .

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 29 Apr 2010, 00:50

Greutatea mulinetei dintre cele doua nu te intereaseaza si nici nu importa la UL, punctul unde sta in echilibru se va indeparta oricum fata de Exceler-ul de 8,5 Oz...ca astea au 5 si 6,..ceva...Tamburii iara nu stim daca au diametre diferite la modelele Elite ....A mai ramas chestiunea daca firul mai subtire decit cel inscris pe tamburul lu cea mai mare se va aseza corect...Ei bine...trebuie sa-l puna bine si pe ala mai subtire... :roll:
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 29 Apr 2010, 02:39

Jedi scrie:Greutatea mulinetei dintre cele doua nu te intereaseaza si nici nu importa la UL, punctul unde sta in echilibru se va indeparta oricum fata de Exceler-ul de 8,5 Oz...ca astea au 5 si 6,..ceva...Tamburii iara nu stim daca au diametre diferite la modelele Elite ....A mai ramas chestiunea daca firul mai subtire decit cel inscris pe tamburul lu cea mai mare se va aseza corect...Ei bine...trebuie sa-l puna bine si pe ala mai subtire... :roll:
Tamburul celei mai mari ia 155yards de 6lb pe cand al celei mai mici ia 145yards de 4lb...ma gandesc ca diametrul mai mare ar trebuie sa-l aiba cea mare, in afara cazului in care au cam aceleasi diametre dar cea mica il are (mult?) mai ingust. Ma rog, sunt momente in care e neplacut sa faci online shopping. Cred ca trag o fuga pana la Chicago sa-mi scot gargaunii din cap. I-am sunat azi si mi-au zis ca au mulinetele in magazin. Imi iau si batul dupa mine :wink:.

Scrie răspuns