Confectionare rotative

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Confectionare rotative

Mesaj de Ioan S. » 12 Feb 2005, 10:37

Desi a nascut controverse, mie mi-a placut afirmatia ca numai citeva sunt lingurite, restul sunt ... tacimuri. Pentru ca realitatea de pe balta e ca din multitudinea de produse ale aceluiasi producator numai citeva sunt si prinzatoare. (probabil schimbind locul de pescuit/balta si altele se vor dovedi productive).

Atunci, care e soarta nostra a pescarilor ? Sa cumparam si sa testam la nesfirsit ? Sau sa ne formam o trusa cu un numar de naluci productive si cam inca pe atitea bune de testat ? Pentru ca in final, cu cit ai in "colectie" mai multe naluci cu atit sansa de a avea 2 identice scade si cel mai imprtant daca o agati (si lasi in apa) pe cea prinzatoare poti pleca acasa (bineinteles dupa ce mai testezi citeva).

Ce te faci insa cind nu mai gasesti rotativa prinzatoare (in cazul meu MOSCA) nici la distribuitorul produsului respectiv (in acest caz Energofish)?
Sau daca naluca asemanatoare (de la alt producator) este destul de scumpa si vei avea retineri in a da cu ea in locurile cele mai productive (care mai intotdeauna agata)?

Pina la urma, cred ca raspunsul este (daca crezi ca ai indeminarea necesara) sa-ti confectionezi singur nalucile. Mai ales ca pentru o oarecare "tehnologizare" (confectionat matrite simple) sunt suficiente dotari de inceput de secol XX.

Problema care ramine este procurarea materialelor. Iar materialele ideale cred ca ar fi destul de scumpe, dar nu asta ar fi problema ci faptul ca nu poti cumpara cantitati mici si nu este rentabil sa te deplasezi pina la producator (in ipoteza ca ar exista vreunul de unde sa poti cumpara 1 metru patrat de tabla de un anumit fel - cantitate suficienta pentru citiva/multi ani).

Prima problema calitatea sirmei: Stie cineva ce sirma se utilizeaza la rotative ? (calitatea otelului, producator sau sursa, mod de achizitie)
A doua problema calitatea tablei: Stie cineva ce tabla se utilizeaza la rotative ? (calitatea metalului, producator sau sursa, mod de achizitie) Ma refer aici la tabla cu aspect de argint matuit, desi nici tabla de alama nu este de neglijat. Sau, procedeu alternativ, poate stiti, cum se realizeaza argintarea suprafetelor prin alte procedee decit sub actiunea curentului electric (fara electroliza, ionizare) ? Mai clar, procedeul acela utilizat de tziganii argintari.
Ar mai fi intrebari legate de vopselele utilizate, insa pina voi ajunge acolo ...

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 12 Feb 2005, 19:02

Eu nu mi-am confectionat inca nici o naluca,dar cred ca este mult mai greu de facut o rotativa decat o oscilanta.In primul rand acele componente mici de pe sarma rotativei sunt facute la strung din bara de alama,pentru lingura rotativei este nevoie cel putin de o presa,fiind necesara acea forma putin bombata cu cavitate interioara,cei de la Mepps zic ca ale lor sunt turnate.Ochiurile de la capetele axului(sarmei) necesita o anumita tehnologie de rasucire a sarmei....la pretul la care sunt...eu zic ca nu merita deranjuk,doar daca vrei sa fii atat de bun incat sa scoti bani din asta.Cred ca e mai usor de facut un vobler decat o rotativa.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 12 Feb 2005, 19:33

ochiurile de sarma nu sunt o problema

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 12 Feb 2005, 20:09

Daca vezi la Mepps cate explicatii dau despre metoda de rasucire a ochiurilor,zici ca ei au inventat gaura la macaroana...
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
ovidiu14
veteran
veteran
Mesaje: 1414
Membru din: 07 Oct 2004, 13:40
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de ovidiu14 » 12 Feb 2005, 20:12

Ioan pot doar sa iti spun din ce imi faceam eu
1.foloseam tabla de alama sau inox
2. cu o bila de rulment faceam indoitura paletei rotative pe un duport de lemn
3 la strung evident corpul de pe sarma
4foloseam sarma inox otelita

pe paleta rotativa daca am dorit sa fac ceva gen solzi am folosit bucati de lemn mai dur in bormasina ....cu timpul poti scoate ceva interesant

in baie de cositor apoi lustruit la perie le dadeam celor de alama (decapate) si argintiul de rigoare

sunt doar idei folosite in trecut
recunosc ca de mult nu am mai facut ....ca surse pt materiale ...mi-e greu
eu aveam un combinat chimic in care lucram pe vremuri si gaseam absolut tot ce aveam nevoie fara prea mare deranj
Clubul Sportiv al Pescarilor de Rapitori
Imagine

Daca accepti orice , asteapta-te la orice ! 14

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 12 Feb 2005, 20:36

Eu am confectionat deja o rotativa.
In lipsa de altceva, paleta am facut-o din aluminiu (decupat din fundul unei cutii de bere).
Piesa aceea cilindrica, din bronz, gaurita ... am improvizat-o din partea metalica care tine radiera pe creionul chinezesc, in care am turnat plumb.
Ca sirma, am utilizat nichelina (care cred ca are 1 mm grosime).

Desi este doar un experiment, abia astept s-o incerc. (as putea spune ca arata aproape bine)

Deja am (in cap) proiectul unei matrite (rudimentara, insa ieftina si foarte probabil eficienta) pentru realizarea curburii paletei. In aceasi matrita (cu ajutorul unei dalti) as putea realiza si decuparea profilului paletei.

Am mai spus, tehnologie de inceput de secol XX, cu care insa cred ca pot realiza 20 de palete (de aceeasi dimensiune) in cel mult 3 ore. Nu ma gindesc la productie de serie, mai ales ca va trebui cite o matrita pentru fiecare dimensiune a paletei. (20 de bucati fiindu-mi suficiente pentru un an)

La piesa aceea din alama, gaurita, deocamdata nu imi fac probleme. Am o bara de alama, cunosc un strungar, dar (mai ales) cred ca am o solutie de a o inlocui (cu ceva mai simplu - inceput de secol XX).

Oricum, nu am de gind sa lucrez cu plumb si aluminiu, caut alte materiale. Nichelina ar putea fi buna, numai sa gasesc o sursa.
Ceea ce am facut (ca experiment) fost sa utilizez niste materiale gasite prin casa.
Insa va trebui sa gasesc niste materiale mai serioase (care sa merite efortul). Si in acest moment tabla argintata mi se pare cel mai greu obstacol.

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 12 Feb 2005, 20:38

Din ce faceai "calaretul"?E chestia care face legatura paletei cu axul.Si mai e si acel mic distantor conic pe care se freaca paleta cand se roteste,este necesar un strung mic ca sa poti face miniaturi din astea...
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 12 Feb 2005, 20:52

Multumesc Ovidiu14 !

Ei, ce vremuri, uite ca exista si motive de regret dupa ele.
Tabla de inox, am gasit (si am cumparat) o tava dintr-un magazin 38. Desi culoarea inoxului nu ma multumeste, o voi incerca, cine stie de unde sare ... avatul.

Distantierul se poate face dintr-o margica, chiar am vazut rotative cu asa ceva.

Paleta se poate pune si direct pe ax (am o astfel de rotativa artizanala primita de la cineva din Suceava, care - spune el - a prins stiuca). Insa calaretul se poate face foarte bine din acelasi material ca si axul, la care rasucesti capetele peste un ac de diametru ceva mai mare decit diametrul axului, 2-3 spire fiind suficiente (nu trage nimeni de paleta si daca agati paleta si o pierzi n-ar fi mare paguba cind ti le faci singur).

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 13 Feb 2005, 03:15

michael, l-am vazut pe Berti facand linguri; nu-mi mai aduc aminte cum facea exact ochetul dar nu era mare lucru si mergea foarte repede...
la fel de repede cum facea de mana si agrafe obisnuite - pentru linguri....

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 13 Feb 2005, 08:28

Am vazut si eu la TV, cindva, o emisiune in care Viorel Teleianu facea linguri. Si l-am vazut, ceva mai recent, tot la TV, pe acelasi domn Teleianu, cum prindea pastravi la rotative. Care rotative pareau a fi home-made.
Asta s-ar putea sa fi fost prima tentatie de a incerca.
A doua, faptul ca nu am gasit rotativa pe care o cautam.
A treia, tine de partea economica: Presupunind ca eu cistig 50.000 lei/ora (net), orice activitate in care produc ceva cu valoare mai mare de aceasta suma este rentabila . De asemeni este legala, morala si licita plus ca in prima faza imi face placere. Cind va intra in rutina, deja matritele fiind facute (si amortizate), creste mult productivitatea ceea ce insemna ca nu va deveni chinuitoare.

Ochetul se face simplu prin rasucirea sirmei. Se ia o tija cu diametrul de circa 3 mm (o surubelnita fina, scoasa din uz si ascutita). Se rasuceste sirma dupa tija (surubelnitei) pina sirma ajunge parte peste parte. La sirma cu diametrul de 1 mm capatul scurt al sirmei va avea inca 18 mm lungime dincolo de intersectia cu partea lunga a sirmei pentru 3 spire. Cu patentul se prinde intersectia celor 2 capete ale sirmei si se rasuceste astfel incit capatul scurt sa formeze spirele pe dupa cealalalta parte a sirmei. Stringerea nu trebuie sa fie prea puternica, dar suficienta pentru a stringe bine spirele. Ceea ce am spus aici merge bine cu nichelina, banuiesc ca la un otel mai elastic (arc) s-ar putea sa apara probleme.

Scrie răspuns