Confectionare rotative

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 13 Feb 2005, 15:31

Stiti ce ma intreb eu?Cum ajung cele 2 capete ale calaretului (saibei indoite) in gaura lingurii rotative?
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 13 Feb 2005, 15:48

Calaretul se poate face din sirma de cupru.
Se taie la dimensiunea dorita, capetele se string cu un patent pentru a se aplatiza, apoi se dau gaurile cu un burghiu fin in functie de sirma folosita in rest.
Gaura de pe paleta se da cu burghiu de 2, 3 sau 4 mm in functie de calaret si marime.
Paleta trebuie sa aibe neaparat curbura.
O varianta simpla pentru a obtine curbura la tabla subtire este: taiati paleta, o asezati intre doua linguri mari si-i dati forma cu ajutorul unui ciocan.
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 13 Feb 2005, 20:43

Pina la urma nu e greu de facut calaretul nici din tabla, insa nu chiar din tabla , ci dintr-o sirma mai groasa, aplatizata (in plan transversal) la capete. Daca sirma este suficient de moale (cupru) se poate gauri si cu ciocanul, folosind in loc de dorn un ac. Apoi se slefuieste cu o pila.
Tot cu pila se pot aplatiza partile laterale (ramase circulare) ale sirmei.

Insa dureaza, ramin la parerea ca e mai simplu sa faci calaretul din sirma spiralata la capete. Capetele spiralate (care se vor inconjura axul si se vor roti pe el) se pot indoi spre interior.

Desigur, ar fi ideal sa am un mic atelier acasa. Insa, nefiind productie mare, e suficient daca am acces la un atelier (cu dotare de inceput de secol XX). Citeva ore pe luna sunt suficiente. Iar o menghina si o masina de gaurit se gasesc pe acolo.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 13 Feb 2005, 20:53

Abia acum am prins ideea lui SF.

Sa vad daca am prins-o (sau am ajuns la alt rezultat). Se ia o saiba, se taie o parte din ea (mai mult de un semicerc), la capete se gaureste, apoi capetele (gaurite) se indoaie la 90 de grade fata de planul saibei si paralele intre ele.

Imi place !

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 14 Feb 2005, 00:48

Teodor scrie: Paleta trebuie sa aibe neaparat curbura.
Sunt curios ce parere au si alti pescari. De ce trebuie neaparat ca paleta sa aiba curbura?
Uite un exemplu:
lingurita rotativa Spanto Iris (http://www.energofish.ro/catalog/spoons/84003.htm).
La aceasta rotativa paleta nu este curbata, insa are o "bordura". Si la fel de adevarat ca, cel putin deocamdata, eu nu am prins nimic cu ea.

cristi daina
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de cristi daina » 14 Feb 2005, 19:00

Calaretul eu il fac din tabla subtire de cupru pe care o tai cu foarfeca la o lungime de apr. 1cm si latime de 1-1,5 mm ii dau douo gauri la capete cu un ac (gaura sa fie umpic mai mare ca sarma de montaj) apoi o indoi pe un cleste cu falci rotunde (conice)si e gata.

Paleta trebuie sa aiba o curbura care poate fi f. mica sau exagerata dar cred ca conteaza in aceasta ecuatie foarte mult forma ei. Opaleta in forma de frunza de salcie cu o curbura exagerata nu merge iar o palela Carolina f plata se invarte slab. Dupa ce faci cateva linguri poate reusesti sa o nimeresi pe cea care da fregventa de rotatie cea mai buna pentru rapitorul cautat (stiuca are o anumita fregventa la care raspunde ,cleanul alta parerea mea)
Din cate linguri am facut eu,cele din tabla de inox au fost cele mai proaste asa ca am renuntat la ele. Tabla de alama cred ca este cea mai buna si se prelucreaza usor daca o incalzesti pana la rosu si apoi o lasi la racit (practic o decalesti) . Curbura o fac cu o bila de rulment pe care dau cu ciocanul (din lipsa de stanta)
O argintesc prin amalgamare ( in acid azotic se introduce mercur din termometru , dupa ce face reactie pe un bat pun vata si fac un tampon cu ajutorul caruia intind solutia pe paleta linguritei )
Tabla de alama am cumparat-o de la piata de vechituri de la noi.

Spor la bricolaj

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 14 Feb 2005, 20:39

salut.
1. pentru ax foloseam numai sarma de arc sau inox
2.calaretul din cupru nu e bun,e moale si se deformeaza usor la lingurile mai grele.prefer calaret din tabla de alama(modelul Mepps sau Effzet mi se par cele mai fiabile)
3.paleta alama sau inox careia ii fac pattern (vopsea sau glitter)
4.corp din camasa de glont 7,62 careia ii scot plumbul(cavitate rezonanta,amplifica vibratiile)
5.obligatoriu ancora va avea fie smoc de ata rosie fie ture de hackle.

daca a mai folosit cineva modelul cu cavitate rezonanta il rog sa imi comunice parerile personale eventual alte solutii tehnice.
walleye

Scrie răspuns