Comparatie Intre barca de fibra si pneumatica!!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

mihaif99
senior
senior

Mesaj de mihaif99 » 31 Ian 2009, 17:56

Faina culoare... are si prietena mea un caiac la fel :-)

Pare un pic cm grea. La lungimea aia ar trebui sa aiba 50 max 60-70 kg. Interesanta forma. Cred ca folosesc ca mold o barca de lemn. Daca e subtire, rib-urile alea ar da rigiditate.

Am un sfat: Daca bancile alea sunt goale pe dinauntru, cumpara niste polistiren de izolatii, si lipeste-l pe dinauntru bancilor si sub placa de la varf, pina le umplii. O sa fii fericit ca ai facut asta... la un moment dat. Ai grija sa nu o zgarii pe exterior (gel-coat), si da-i cu niste ceara de polishat masina.

Pt cine se gandeste sa isi la o barca mai mare de la ei, ar fi bine sa va angajati un om de specialitate:
Ce mold-uri folosesc? Cum fac layer-ring la fibra de sticla? Ce epoxy folosesc? Fac constructie cu vidare? Ce gel-coat? Cum ataseaza deck-ul pe barca?
Modul de contructie face o diferenta uriasa.

manubabanu
junior
junior

Mesaj de manubabanu » 31 Ian 2009, 21:33

Multumesc pentru sfaturi,in primul rand am sa il pun in aplicare pe cel cu polistirenul,cu toate ca seful de acolo m-a asigurat ca ce au pus ei este suficient.

Am ales aceasta barca pentru ca indeplinea mai multe criterii :
1-pretul mic,2.300,vorba unui prieten "baaa....nici gonflabila nu iti iei la banii astia "
2-nu am nevoie de peridoc,am scapat de o cheltuiala in plus.
3-suficient de mare pentru 2 pescari

Acum am si eu cateva intrebari si astept ajutor din partea cunoscatorilor :
-ce motor credeti ca este indicat
-cat de grave sunt zgarieturile pe exterior...care sunt efectele negative

Multumesc anticipat.
A pescui in crescatorie,este ca si cum ai vana in gradina zoologica...
Ne-am obişnuit prea mult să ne transformăm scalvii corpului şi minţii, găsindu-ne din ce în ce mai greu sufletul, de care unii nici măcar nu sînt conştienţi că-l au.

mihaif99
senior
senior

Mesaj de mihaif99 » 01 Feb 2009, 17:44

Daca a zis constructorul ce e suficient polistiren, atunci o fi suficient. Eu zicem daca sunt goale, pt ca daca se umple cu apa sa stea la suprafata.

Nu uita sa iei cu tine un recipient sa dai apa afara, daca intra vreun val. Il faci duntr-o stica de detergent cu maner: ii tai capul. Asta e necesar pt oricine are barca.

Motor:

Am spus in diferite randuri despre mers in deplasament si in planaj. Barca ta NU pare a fi un planning hull (e ascutita si ingusta). Un mortor de 2.5CP o sa o impinga la "hull speed" (V max deplasament). La deplasament NU o sa mergi mai repede decat "hull speed" chiar cu un motor de 5-6 CP. In plus nu vrei motor greu pt ca am vazut ca tinde sa scoata varful afara cand are grutate in spate. Eu imping (V max deplasament) o barca cu panze de 6.30 metri si 1.90 latime (Precision 18.5) cu un Suzuki 2.5CP.

Zgarieturi exterioare: Pe exterior barcile de fibra au asa numitul "gel coat", ca sa nu intre apa sa umezeasca fibrele (contact prelungit cu apa). Cu zgarieturile mici nu sunt probleme. Trabuie sa incerci sa NU zgarii prin gel coat. In caz ca ai zgariat, oricum nu cred ca sunt probleme daca nu o tii in apa tot sezonul(poti sa amani reparatia). In cazul tau merge sa repari cu vopsea poliuretanica. Poate iti dau aia de la care ai cumparat-o un borcanel. Daca zgarietura e adanca, repara intai cu un epoxy bun si apoi cu vopsea.

Succes.

manubabanu
junior
junior

Mesaj de manubabanu » 04 Feb 2009, 21:40

Nu stiu ce sa mai zic...ieri am fost la o reprezentanta Suzuki.
Dupa mai multe intrebari,reprezentantul de vanzari afla si ce barca am eu...si unde vreau eu sa ma dau cu ea...(Dunare)
imi recomanda un minim de 5 CP...nu prea il bag in seama...ma mai vantur putin pe acolo ...si dau cu nasul de un "Zodiac" gonflabil de 3,10 si ma apuc sa ii citesc caracteristicile...3,10..bla...bla...bla...
putere maxima motor....15 CP
putere minima motor...4 CP
inclin sa cred ca are dreptate "mesterul" de acolo...
ce parere aveti???
A pescui in crescatorie,este ca si cum ai vana in gradina zoologica...
Ne-am obişnuit prea mult să ne transformăm scalvii corpului şi minţii, găsindu-ne din ce în ce mai greu sufletul, de care unii nici măcar nu sînt conştienţi că-l au.

Pubertfester
junior
junior

pentru motor

Mesaj de Pubertfester » 05 Feb 2009, 09:38

mihaif99 s-ar putea sa aiba mare dreptate! daca faci deplasament cu ea nu -ti trebuie un motor f mare (cp) ca sa-ti dau un exemplu eu am o barca din tabla de 2,5 mm de 6 m cu 1.38 latime cu forma aproximativ ca a ta si o misc pe dunare cu un motor de 6 cp 4 stroke cu 2-3 persoane la bord si un pic de bagaj (pescuit apa benzina) si scot la cota dunarii de 310 in amonte 10 km / ora la full si 8-9km la trei sferturi ! inchipuieti ca barca mea are 300 kg si o ridica 8 oameni javascript:emoticon(':oops:') - viteza e masurata cu gps ! deci fa o comparatie daca eu misc barca de 300 kg cu 6 cp cu 10 /ora a ta va merge mult mai ok (presupun) cu acelasi motor! iar daca scazi puterea motorului e posibil sa cam ai un rezultat asemanator. totusi e bine daca faci o investitie in motor sa te mai consulti pt ca-s f scumpe frate de zici ca au aur prin volanta......parerea mea ar fi sa iei un 4 cp minim si maxim 6cp(are 25 de kg eu il iau singur in brate si fac slalom pe mal cu el fara probleme si nu-s Arnold)! mai ales ca diferente mari de pret intre 2 cp si 4 cp nu prea ar fi
eu te-as intreba la dunare crezi ca va fi stabila?

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 05 Feb 2009, 09:56

scuze de off topic dar ca sa nu mai deschid un subiect nou ...

cu ce vopsea se poate vopsi o barca de fibra de sticla ? care adera mai bine la fibra si asigura o mai buna protectie la apa ?
S'altare și bunăstare !

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 05 Feb 2009, 10:41

2,5 cp indiferent de barcuta pe dunare o sa fie o mare taraiala impotriva curentului, daca-ti trece prin cap sa te duci 1-2 km mai sus la alte craci o sa faci excursie
4-5 cp poate insemna glisaj daca greutatea este echilibrata in barca, ceea ce este cam altceva

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 05 Feb 2009, 13:13

cu ce vopsea se poate vopsi o barca de fibra de sticla ? care adera mai bine la fibra si asigura o mai buna protectie la apa ?
niciun sfat ? o recomandare ceva ?
S'altare și bunăstare !

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 05 Feb 2009, 13:19

materialul neted, frumos, care da finisajul la o barca de fibra nu este vopsea, se numeste gelcoat
se foloseste pentru pentru protectia fibrei, finisaj, frecare minima cu apa
se gaseste la furnizorii de specialitate

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 05 Feb 2009, 13:56

:lol: dane barca e o vechitura de fibra care are ani buni de carat butoaie cu benzina pe celalalt mal ... e cumparata de un amic dintr-un lot confiscat si e urata precum criza :lol: omul vrea sa o vopsesca, cu vopsea ca sa nu mai arate ca o vechitura, nu intentioneaza sa o reconditioneze cu gelcoat, de asta intrebam care vopsea ar fi mai indicata.
S'altare și bunăstare !

Scrie răspuns