razvan m. scrie:Mai bine detaliaza treaba cu scoala de pescuit germana !
Parerea mea e ca la spinning nemtii sint prastie. Dar sa vedem si alte opinii !
Aoleuuuuuuu ce discutzie am dezlantzuit aici, am deschis cutia pandorei, sa fiu al dreaq!

Adevaru e ca DAM (Deutsche Angelgeräte Manufaktur) sustzine ca a inventat blinkerul, inca de pe vremea cand domnul Berti(lure) era numai o sclipire ciudata in ochii parintzilor dumnealui

, adica modelul EFFZETT ar fi fost primul blinker, nu stiu acuma cat e de adevarat (mai si obisnuiesc sa exagereze) da e clar ca EFFZETT e unu din blinkerele clasice, cunoscute in toata lumea, CEL PUTZIN la stiuca si la pastrav! Nu vreau sa dispretzuiesc acuma pescarii romani (ca-s romanash get-beget si io, ce dreaq) totusi, afirmatzia ca nemtzii is prastie la spinning mi se pare foarte exagerata, nu avem voie sa uitam ca astia "dadeau" deja la spinning cu scule HIGH-TECH, pe vremea cand majoritatea dintre noi in Romania aveam cu totu alte griji, nici nu indrazneam sa visam de Shimano sau Daiwa, cumparam paine si zahar de la nea' Ceaunica pe cartela dupa ce stateam ore intregi la cozi si nu gaseam pe "piatza" romana (adica in magazinele Auto Moto Velo Sport

) nici macar o sutime din echipamentul pe care-l aveau la dispozitzie nemtzii!
DAM mai sustzine in afara de asta, ca ar fi inventat firul monofil (TECTAN), nu pot sa zic nici la faza asta cat e de adevarat dar, dupa parerea mea, oricum nu putem sa ne comparam cu astia nici pe departe si daca astia-s prastie la spinning inseamna ca noi suntem niste bolovani, da nu de aia rotunjitzi frumos de ape de rauri ci mai degraba de aia coltzunosi, care n-au vazut un parau adevarat in viatza lor......... Hai, injuratzi-ma acuma! Astept!
P.S. un mic exemplu de cuvant german romanizat:
(ro)forfac - (d)Vorfach, de Blinker, Grund si Spinnen nici nu vreau sa mai vorbesc.....
Va rog frumos (mai ales pe domniile lor, Tudor si Adelin

), sa nu fie cu suparare, chiar nu-mi place sa ma dau mare jmecher, sa contrazic sau sa jignesc pe cineva, dar, sa fim seriosi acuma, chiar n-are rost sa ne dam cine stie ce mari jmecheri, maestri spinningari, stim cu totzii foarte bine ca pescuitul SPINNING sau CATCH & RELEASE nu s-au inventat in Romania (ci mai degraba traistaritul si braconajul de toate felurile posibile si imposibile!), altfel DELTA DUNARII de exemplu, ar fi inca plina de peste! In comparatzie cu restul lumii, noi suntem numai niste invatzacei, niste ucenici prapaditzi!
(sad but true - vorba lu' METALLICA

)....
PEACE!!!! Sa ne ajute Dumnezeu, exact asa cum meritam!!!!