ce ne mai cumparam

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
bogdan82
veteran
veteran

Re: ce ne mai cumparam

Mesaj de bogdan82 » 17 Iun 2013, 18:19

:) Betele de serie sunt pline de compromisuri ... primele care-mi vin in minte sunt:

1. Echilibratul - lansetele de serie de obicei sunt cam dezeechilibrate(exceptie fac japonezele de top) - producatorii incearca sa scoata o lanseta cat mai usoara rezultand o lanseta dezechilibrata(a se vedea St Croix)

2.Inelele - pt a taia costurile inelele ori sunt prea grele, ori sunt de calitate indoielnica(a se vedea Lamiglas sau Loomis)

3. Pluta naspa cu mult filler

4. Matisajele - se foloseste rasina groasa intr-un sg strat care pocneste in timp(St Croix)

etc etc

In plus de asta un custom este facut pe mana ta - vrei sa pescui cu mono sau fluorocarbon ti-l faci cu inele mai mari pe varf ... vrei sa ai o lanseta de distanta, ti se va monta un set de inele pt distanta(nu de precizie) ... poate folosesti o mulineta mai mare, si-ti trebuie un inel de plecare mai mare ... poate vrei o mandrina mai mica sau un model anume ... din astea :)

scarto
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de scarto » 17 Iun 2013, 19:11

Radu_T scrie:Asta:
http://imageshack.us/photo/my-images/32/dsc0037ch.jpg/

Acum un motor de 20 de cp. pe unde oi gasi?
Imagine
are si maneta de acceleratie cu cabluri ... (nu stiu exact cum se numesc in termeni tehnici )
:)
(mai multe detalii pe PM )

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 17 Iun 2013, 19:35

bogdan82 scrie:1. Echilibratul - lansetele de serie de obicei sunt cam dezeechilibrate(exceptie fac japonezele de top) - producatorii incearca sa scoata o lanseta cat mai usoara rezultand o lanseta dezechilibrata(a se vedea St Croix)
nu crezi ca e cam vaga afirmatia asta? dezechilibrate in ce sens? sau, imperechiate cu ce anume mulineta, ar fi dezechilibrate care anume modele? sau is dezechilibrate deja fara mulineta? sau is dezechilibrate cu orice mulineta? sincer, nu vreau sa polemizez aiurea, dar m-ai cam incuiat la faza asta... :lol:

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 17 Iun 2013, 20:20

sunt dezechilibrate pt ca nu prea exista greutate fix pe cotor :) mai toate St Croix-urile au buttcap din pluta sau EVA(legend Extreme e singura care are un buttcap din aluminiu), deci chestii f usoare ... toate St Croixurile vazute de mine cadeau in bot rau ...

Evergreen-urile sunt destul de grele pt ca sunt echilibrate

eu tin piciorul mulinetei intre degetul mijlociu si inelar, deci greutatea mulinetei este distribuita cam pe din doua :)

cu greutate reglabila de 23g pe cotor un K2 de 2oz montat cu Micro KR(gunsmoke) si o Stella FE 2500(235g) se echilibreaza asa :
Imagine

Fara nicio greutate reglabila pe cotor(buttcap-ul Matagi din aluminiu de 2mm) lanseta se echilibreaza asa
Imagine

Cu bile sub 21g o pescui cu 23g pe cotor, cu bile sarite de 21 cu 33g(un disc de 23g si unul de 10g)
Imagine

Stiu ca nu pare o diferenta f mare, dar in lanseu se simte :) mai ales la jiguri mari ... depui mult mai putin efort in lanseu cu o lanseta echilibrata ...

Iar K2-ul este un blank foarte echilibrat ... lansetele cu varfuri groase(greutate mai mare pe varf) si inele mari(nu micro) cad in bot urat :)

Lanseta fara greutati reglabile are 115g :) deci 23g, respectiv 33g reprezinta o crestere a greutatii totale cu 20%, respectiv 34%. Daca lanseta ar fi de serie, ca sa fie echilibrata corect producatorul ar face un compromis de 20%-34% ... compromis pe care altii nu-l fac si nu da bine la imagine :)

Eu mi-am facut lansete custom la doi rodbuideri diferiti ... amandoi m-au intrebat cum o vreau echilibrata fara sa le spun nimic :)

Poti echilibra o lanseta si altfel - sa-i faci manerul lung(asta fac europenii) ... dar mie la jig imi place o lanseta cu manerul mai scurt(28-29cm de la piciorul mulinetei pana unde se termina) :)

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 17 Iun 2013, 21:11

aaaaaaaaaaa, pai asa zi, e vorba de o anumita mulineta... cu alta mulineta, poate s-ar echilibra mai bine, nu? deci e relativa chestia, nu prea merge generalizat :roll: mie de exemplu, la salau cel putzin, nu-mi trebe stella.... oricum strang frana cu clestele patent si pana acum nici unu n-a reusit sa-mi traga fir de pe tambur... :lol: dar sigur, la stiuca, somn si alte alea, e alta poveste...

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 17 Iun 2013, 21:13

mie in general, imi plac mulinetele un pic mai "grele"... tre sa simt ca am ceva in mana, altfel nu-mi inspira incredere :lol: :lol: :lol: is mai "oldschool" la faza asta...

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 17 Iun 2013, 21:29

Adi ... io sunt perfectionist :) iar inelele pe lanseta aia sunt puse pt un Shimano 2500(choking point-ul pt o mulineta 4000 difera destul de mult fata de choking point-ul pt o mulineta 2500) :) daca pun un 4000 firu nu se sparge la fel de bine in ele cum se sparge cu un 2500 :)

ai aici un tutorial care-ti explica mai bine ce si cum :)
http://anglersresource.net/Blog/tabid/6 ... G-ROD.aspx

in plus de asta cand tii mulineta cum o tin eu, greutatea mulinetei este destul de bine distribuita ... ca sa echilibrezi o lanseta trebuie sa-i pui greutate cat mai in spatele mulinetei, ideal fix pe cotor(legea parghiilor) ...

din punctul meu de vedere(si nu numai )Stella = forta+calitate+durabilitate maxima :)

am si Stella 4000 care are 270g ... dar n-are sens sa pun o mulineta asa de puternica pe o lanseta dedicata de salau :) ... in plus de asta are si manerul cam lung, nu pot frana firul in lanseu cu aratatorul asa de bine ... din astea :)

de obicei mulinetele de top sunt si usoare :)

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 17 Iun 2013, 21:31

Adi G scrie:mie in general, imi plac mulinetele un pic mai "grele"... tre sa simt ca am ceva in mana, altfel nu-mi inspira incredere :lol: :lol: :lol: is mai "oldschool" la faza asta...
la cat „cuplu” are ultimul model de Stella nu are cum sa nu-ti inspire incredere :)

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 17 Iun 2013, 21:44

pai perfectionist is si io! dar batzu meu greys se echilibreaza perfect cu o "panarama" de shimano symetre fj... bine, tre sa zic ca io dau de fapt numai la salau :lol: sunt convins ca mai mult nu trebuie la cat "lupta" salaul... atacul e farmecul, in rest, il pompez la suprafatza si gata.... in afar de asta, catzi ani garantzie da rodbuilderul tau la blank? si daca-l rupi, il trimitzi la el si-tzi trimite unu nou? si ca sa te pun la ambitie la maxim acuma: IO NU CRED CACI COMBO-UL TAU PRINDE MAI MULTZI PESTI CA AL MEU.... :lol1: :respekt:

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 17 Iun 2013, 22:01

nu rodbuiderul imi schimba blankul, ci producatorul(care este contactat de rodbuider) ... mi se schimba blanku daca are defect(se rupe „curat”) :)

teoretic toate blankurile Phenix au garantie pe viata iar tot teoretic exista importator oficial Phenix in Romania

„Phenix Rods & Accessories ("Phenix Rods") warrants that its fishing rods and blanks are free from defects in material and workmanship for the lifetime of the original owner.”

http://www.phenixrods.com/index.php?mai ... page&id=16

practic, eu stiu de 2 blankuri K2 paraite in Romania care au fost inlocuite de Phenix gratis(a durat cam o luna) :)

Insa pierzi ceva bani si timp - EVA/Pluta + manopera

Adi, io chiar nu am arogante fata de alti pescari care pescuiesc cu scule mai ieftine ... pescarul prinde pestele, nu scula :) ... dar am si io piticii mei pe creier cultivati din frageda pruncie(io la 12 ani nu visam la masinute teleghidate, ci la un DAM Exquisite MDS si un Abu Garcia din carbon)
Adi G scrie:IO NU CRED CACI COMBO-UL TAU PRINDE MAI MULTZI PESTI CA AL MEU.... :lol1: :respekt:
nu am niciun dubiu domnu :)

Scrie răspuns