ce-i mai important in a asigura un lanseu mai lung?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Din discutiile vechi imi aduc aminte ca Johny mergea la sala de forta des,asa ca nu-i vorba ca celalalt ar avea bicepsii cit calu si de aia arunca mai mult....Oricum un tinar de 15 ani,normal dezvoltat,are deja forta necesara sa faca lanseuri cu sculele enumerate mai sus.Daca dinainte as fi fost intrebat,as fi pariat ca a lui Johny merg mai departe, pentru ca luat fiecare element in parte,ar fi cam asa: diferenta de marime a mulinetei si teoria spirelor mai largi ar fi compensata de firul mai subtire de pe 2500,plus ca-i mulineta mai smechera Certate decit Atack nu?....Avidul lui Johny cred ca-i seria Salmon&Steelhead 1/2-2 Oz asa ca la 21 de grame e deja in plaja lui de lucru ,pe cind celalalt are bat de 50-100 grame,teoretic inca nefiind incarcat ..Treaba asta iarasi ar tinde nu numai sa compenseze dar sa si intreaca frecarea celor 3 inele suplimentare (dar mai bune la Avid nu?) si diferenta mica de lungime a lansetelor..E bizara treaba asta..Daca ar fi faptul ca Beastmaster nu vibreaza dupa lansare???...Oricum tendintele fabricantilor in ultimii ani merg spre fast si extrafast...asa ca urmeaza giga ,mega si terafast ca la hard discuri... 

Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.
eu cred ca hotarator ramane un singur element: tehnica de lansare.
care tehnica nu presupune forta herculeana...dar nici anemie severa...
Johnny studiaza lansarile crapistilor...o sa ai ce vedea... incearca diverse alte trucuri, gen lanseaza mai rapid, in viteza..lungimea firului: una e sa lansezi cu 20cm de fir iesit de la varful lansetei, altceva sa lansezi cu 1-1,5m (creste acceleratia "pendulului")
si chiar ce-ti ziceam mai sus ..ca sa vezi daca in cazul particular descris de tine, echipamentul face diferenta, roaga-l pe prietenul (care catapulteaza jigurile pe malul bulgaresc) sa lanseze cu lanseta ta
care tehnica nu presupune forta herculeana...dar nici anemie severa...
Johnny studiaza lansarile crapistilor...o sa ai ce vedea... incearca diverse alte trucuri, gen lanseaza mai rapid, in viteza..lungimea firului: una e sa lansezi cu 20cm de fir iesit de la varful lansetei, altceva sa lansezi cu 1-1,5m (creste acceleratia "pendulului")
si chiar ce-ti ziceam mai sus ..ca sa vezi daca in cazul particular descris de tine, echipamentul face diferenta, roaga-l pe prietenul (care catapulteaza jigurile pe malul bulgaresc) sa lanseze cu lanseta ta

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...
- johnnybravo
- Moderator
ovidiu, m-ai pus un pic pe ganduri...da, la mine tot timpul "bratul pendulului" este de cca 1m, adica lungimea leader-ului + 5-10cm....la colegu era parca mai mic si stiu ca la un moment dat renuntase la leader.... deci cu cat lasi mai putin fir de pendulare, arunci mai mult?
apoi si leaderu meu era mai gros ca al lui...
peste o luna sper sa elimin din calcul faza cu tehnica lanseului, tind sa cred ca stiu sa lansez, pana acu doar el ma face la capitolul lanseu dintre cei cu care am pescuit pe apa iar parerea lui ii ca nr de inele si diametrul lor face diferenta
btw... exista alt motiv pt care inelele de la avid sunt asa mici in diametru, altul decat ca se reduce greutatea lor?
apoi si leaderu meu era mai gros ca al lui...
peste o luna sper sa elimin din calcul faza cu tehnica lanseului, tind sa cred ca stiu sa lansez, pana acu doar el ma face la capitolul lanseu dintre cei cu care am pescuit pe apa iar parerea lui ii ca nr de inele si diametrul lor face diferenta

btw... exista alt motiv pt care inelele de la avid sunt asa mici in diametru, altul decat ca se reduce greutatea lor?
- PODOSU DOREL
- utilizator constant
in mod cert lungimea "pendulului" influenteaza lungimea lanseului, plus viteza miscarii...unii lanseaza mai zvacnit, altii incarca lanseta..altii lasa 1,5m lungimea firului pt o acceleratie si incarcare maxima a batului...tre' sa cauti sa vezi cu care iese mai departe
cu totii stim sa lansam.
dar uite ca apar cazuti particulare can diti trebe 50-60m cu jig relativ usor...si acolo conteaza tot... fiecare amanunt iti poate aduce 1m in plus
eu am special pentru ditanta o lanseta de 2,7m cu inelele schimbate, putin supradimensionate, seamana cu o lanseta de crap dar 210g (din care 309g in cotor) pt o lanseta de 30-80g nu mi se pare grea..asa ca nu e foc ca ingreuneaza inelul
... si nu ma enerva ca-ti trimit 2 poze ca sa vezi modificarile 
cu totii stim sa lansam.
dar uite ca apar cazuti particulare can diti trebe 50-60m cu jig relativ usor...si acolo conteaza tot... fiecare amanunt iti poate aduce 1m in plus
eu am special pentru ditanta o lanseta de 2,7m cu inelele schimbate, putin supradimensionate, seamana cu o lanseta de crap dar 210g (din care 309g in cotor) pt o lanseta de 30-80g nu mi se pare grea..asa ca nu e foc ca ingreuneaza inelul

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...
Nu ! Dropu ( bucata de linie intre virf si greutate , naluca in cazu de fata ) ii variabil , si depinde de bat si pescar .johnnybravo scrie: deci cu cat lasi mai putin fir de pendulare, arunci mai mult?
Cel mai bine sa schimbati betele si mulinetele intre ele sa vedeti ce iese , daca el da in orice situatie mai bine decit tine atunci ii de discutat .
- MARIUS POPA
- veteran
parerea mea:
1) nu oricine poate sa lanseze
2)incearca un jig pentru puterea batului, nu sub (asa reiese din cele scrise de tine)
3) nu neaparat un nr de inele, duce la o lansare mai lunga;daca lansarea este destul de in sus, si batul tine o orientare cu traseul firului, mai ca nu atinge.
4)bat mai lung, inseamna o aruncare mai lunga,
5)grosimea firului raportata la naluca
6)pozitia corpului in lanseu tre sa fie cat mai relaxata si incordata spre finalizare
7)si nu in ultimul rand, un spate mare presupune un lanseu mai lung, cu o greutate mai mare,umeri mari si picioare groase, sa faca saltul
o parere mai glumeata,
1) nu oricine poate sa lanseze

2)incearca un jig pentru puterea batului, nu sub (asa reiese din cele scrise de tine)
3) nu neaparat un nr de inele, duce la o lansare mai lunga;daca lansarea este destul de in sus, si batul tine o orientare cu traseul firului, mai ca nu atinge.
4)bat mai lung, inseamna o aruncare mai lunga,
5)grosimea firului raportata la naluca
6)pozitia corpului in lanseu tre sa fie cat mai relaxata si incordata spre finalizare

7)si nu in ultimul rand, un spate mare presupune un lanseu mai lung, cu o greutate mai mare,umeri mari si picioare groase, sa faca saltul

o parere mai glumeata,

Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.
- johnnybravo
- Moderator
batul lui este de 50-100g deci faza cu incarcarea insuficienta as zice ca pica?!
si ca sa exclud parerile legate de fizic, unde ar trebui sa mai lucrez ca sa obtin optimu' din lanseu? (http://www.topculturism.ro/discutii/vie ... c&start=20)
avidu de 1/2 - 2oz (14-56g) se incarca super bine cu 21g (+3-7g twisteru)
si ca sa exclud parerile legate de fizic, unde ar trebui sa mai lucrez ca sa obtin optimu' din lanseu? (http://www.topculturism.ro/discutii/vie ... c&start=20)

avidu de 1/2 - 2oz (14-56g) se incarca super bine cu 21g (+3-7g twisteru)
- MARIUS POPA
- veteran
aha, pozele par vechi, sau reusesti sa te mentii, creatina...uuuu, ma opun total creatinei dar asta este alt subiect, ce nu are legatura cu pescuitul,
pentru mine cei care consuma creatina sunt ca si cei care fura ultimele 3-4 repetari din serie si zic cau facut 10 repetari, nu sunt naturali.
sa lasam, deci trebuie inlocuita pozitia 7, ..
pentru mine cei care consuma creatina sunt ca si cei care fura ultimele 3-4 repetari din serie si zic cau facut 10 repetari, nu sunt naturali.

sa lasam, deci trebuie inlocuita pozitia 7, ..

Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.
Io v-am zis ca atuurile sint la Johny nu ?...
...Nici o tehnica atit de defectuoasa nu cred sa aiba,incit de fiecare data sa ramina cu asa distanta in urma...Ori mulineta colegului permite derularea firului mult mai bine,ori Beastmaster-ul o face mai bine ca Avidul....Schimbul de scule e prima solutie.

Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.