Care este cel mai bun fir multifilament????

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 03 Mai 2009, 10:23

BaTMaN scrie:...dar mai puternic si mai rezistent.
Eu am o altfel de experienta cu rezistenta comparata a PE-ului. De exemplu Sunline Super PE 6lb, atat in varianta alba cat si verde, e mai slab la rupere decat PP 5lb sau Fireline 4lb. Prinse bucla in bucla, fara nod, oricare dintre cele doua fire enumerate rupe PE-ul. Pana sa trec pe PE, Seaguar-ul Invizix 6lb pe care il folosesc de obicei drept leader se rupea invariabil atunci cand fortam sa scap din vreo agatatura. Textilul ramanea intact. De cand dau cu PE de multe ori constat ca mai degraba se rupe multifilamentul.
Nu e mai putin adevarat ca, in ciuda acestui fapt, prefer sa folosesc Super PE datorita celorlalte calitati ale sale.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 03 Mai 2009, 10:56

Gasiti aici caracteristicile reale ale mai multor fire multifilament, monofilament, pentru leader etc:

http://www.pcwi.com.au/fishing/linetesting.htm
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 03 Mai 2009, 23:16

razvan m. scrie:Gasiti aici caracteristicile reale ale mai multor fire multifilament, monofilament, pentru leader etc:

Fain link-ul, Razvan.
Se pare ca observatiile mele sunt confirmate de catre datele din tabel: Power Pro 5lb (7,01 kg test) > Fireline 4lb (5,37 kg test) > Sunline Super PE 6lb (4,25 kg test).
Deci PE este de apreciat in primul rand pentru alte calitati (ex. diametrul mai mic) decat pt. rezistenta la rupere, unde e mediocru.

fratelecelmic
senior
senior

Mesaj de fratelecelmic » 04 Mai 2009, 23:05

razvan m. scrie:Gasiti aici caracteristicile reale ale mai multor fire multifilament, monofilament, pentru leader etc:

cu mici rezerve.
firelineul poate ala din state, nu ala pe care il cumpar eu din magazin, de provenienta arrow, unde apropo nu o sa gasesti vreodata fireline de 4lb(2 kg).
PP-ul de 5 lb e mai slab ca rezistenta decat firelineul smoke de 0,10-3,6 kg, parca, asa ca sa ma scuteasca cu 7kg forta. testat pe ultimele 2 saptamani.
dupa cum spuneam astept PE-ul de 8lb alb...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 05 Mai 2009, 11:20

fratelecelmic scrie: cu mici rezerve.
firelineul poate ala din state, nu ala pe care il cumpar eu din magazin, de provenienta arrow, unde apropo nu o sa gasesti vreodata fireline de 4lb(2 kg).
PP-ul de 5 lb e mai slab ca rezistenta decat firelineul smoke de 0,10-3,6 kg, parca, asa ca sa ma scuteasca cu 7kg forta. testat pe ultimele 2 saptamani.
dupa cum spuneam astept PE-ul de 8lb alb...
Normal ca e mai slab PP 5lb decat Fireline 0.1-3.6kg, care "pe americana" :P inseamna 8lb. Nu tre' sa te scuteasca nimeni. Chestia e ca acel 3.6kg/8lb scris pe rola e mult subestimat in cazul Fireline-ului. Nici Fireline 4lb nu rezista doar la cei 1.8kg cat ar trebui, daca ai judeca strict dupa inscriptionare.
Testeaza-ti Fireline-ul de 0.1mm 3.6kg si ai sa vezi ca tine mult mai mult decat scrie pe el (foarte probabil peste cele 7kg ale PP-ului 5lb).
La PE inscriptionarea e mai apropiata de rezistenta reala, asa ca va tine exact cat scrie pe el, dar sa nu te astepti ca PE 8lb sa tina cat Fireline 8lb.
In sensul asta ziceam ca Super PE e mai slab la rupere: tine cat scrie pe el, nu mai mult, cum tin PP-ul sau Fireline-ul.

fratelecelmic
senior
senior

Mesaj de fratelecelmic » 05 Mai 2009, 13:26

inca o data ai dreptate :oops:
sincer sper sa reziste la scoici un pic mai mult decat firelineul, ca m-am saturat de demaraje in forta la salai urmate de detensionarea brusca a firului :?
la fire mai groase ciuciu, apropo, fiindca am incercat suficient.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 05 Mai 2009, 17:12

fratelecelmic scrie:inca o data ai dreptate :oops:
sincer sper sa reziste la scoici un pic mai mult decat firelineul, ca m-am saturat de demaraje in forta la salai urmate de detensionarea brusca a firului :?
la fire mai groase ciuciu, apropo, fiindca am incercat suficient.
Incearca sa pui un inaintas de fluorocarbon. E mult mai rezistent la abraziune decat orice textil.

fratelecelmic
senior
senior

Mesaj de fratelecelmic » 05 Mai 2009, 20:22

teoretic o stiam. dar ce grosimi si de la ce firma folosesti?
si inca una, care este modul prin care atasezi leaderul la textil?

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 05 Mai 2009, 21:20

fratelecelmic scrie:teoretic o stiam. dar ce grosimi si de la ce firma folosesti?
De regula folosesc Seaguar InvizX 6lb. Grosimea e de 0.205mm. Firul e suplu fata de alte fluorocarboane, are elongatie minima, deci nu pierzi din senzitivitate, si e si foarte rezistent. Reuseste sa rupa Sunline-ul Super PE 6lb. Seaguar are acum in oferta si un alt sortiment numit AbrazX, care spun ei ca e superlativul in ceea ce priveste rezistenta la abraziune. Inca nu l-am incercat si pe ala, dar sunt convins ca e bun.
Nodul l-am preluat de la Nea Jean Scurtu. Dupa ce am experimentat alte cateva, am ajuns la concluzia ca cel recomandat de el e intr-adevar rezistent si nici nu deranjeaza prea mult la trecerea prin inele. Incerc sa ti-l descriu. Pe firul textil fac o bucla simpla, de o lungime de cca. 2-3cm, ca asta:
http://www.netknots.com/html/surgeons_end_loop.html
Apoi de inelul astfel format leg fluorocarbonul cu un nod Trilene, la fel cum l-ai lega de ochetul carligului. Il leg exact asa:
http://www.netknots.com/html/trilene_knot.html
La sfarsit tai surplusul de textil si mono, in asa fel incat sa ramana o "mustata" de cca. 1,5-2cm de fluorocarbon liber. Treaba asta ajuta mult la trecerea nodului prin inele (nodul nu se agata), avand in vedere ca folosesc leadere lungi. Ca sfat, ai grija ca atunci cand legi mono-ul de textil bucla sa stea intinsa, tensionata, in asa fel incat textilul subtire sa se comporte ca un ochet metalic, sa nu ajunga sa se rasuceasca printre spirele de fluorocarbon.

StefanDinu
veteran
veteran

Mesaj de StefanDinu » 06 Mai 2009, 10:16

fratelecelmic scrie:teoretic o stiam. dar ce grosimi si de la ce firma folosesti?
Seaguar este cel mai bun florocarbon ... ca doar ei l-au inventat.
AbrazX este cel mai bun înaintaş pentru pescuitul în medii abrazive (scoici, beton) eu il folosec de la inceput anului (doar pentru TEXAS) si sunt foarte multumit. Un prieten care era fidel florocarbonului de la Sunline a ramas surprins de calitatile Seaguar ... de accea mi-a si confiscat toata rola ... care era ultima.
AtaÅŸarea unui leader mono la un fir textil se face printr-un nod UNIKNOT:
Imagine
Ștefan DINU proud member of CsPR | LRS | Street Fishing ROMANIA | Trout Area ROMANIA | #PuieMopescu

Scrie răspuns