Capacitate tambur textil - monofilament

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 25 Ian 2006, 17:22

CDan scrie:[...] Firele textile obtinute prin rasucite sau impletite rar se vor aplatiza pe bobina si deci se vor tasa mai bine decit firele textile impletite des. Acestea din urma i-si vor pastra mai bine forma rotunda/cilindrica la bobinare. De aceea firele textile impletite des sint recomandate la mulinetele spinning. Unul dintr-e aceste fire ar fi FireLine.
[...]
eu stiam ca Fireline nu e fir impletit.
Un fir care mie imi place cum se comporta si la bobinare, si la lansare, abraziune, etc. etc. este Tuf Line XP.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 25 Ian 2006, 17:22

@zvic,

In America pe rolele de fir textil e data echivalenta fata de un fir mono ,dar cu referire la rezistenta ,nu la diametru,iar daca un fir textil ,sa zicem de 10lb. e echivalat cu un mono de 2lb. e o diferenta destul de mare de care iti vei da seama cand pui fir pe tambur.

@CDan

Am intervenit deoarece nu precizasei ca e vorba de diametre egale.
Fireline-ul se aseaza mult mai bine pe tambur si asta deoarece e un pic plat si deoarece nu este un fir impletit ci obtinut in urma unui tratament termic asupra fibrelor Dyneema din care e facut.

Cred de asemenea ca pescarii aleg diametrul firului functie de rezistenta firului,adica la aceeasi rezistenta firul cel mai subtire,iar daca vrea un fir care sa reziste la 10kg. si alege un fir textil,acesta va avea un diametru mult mai mic,va fii mult mai subtire,deci pe tambur va intra automat mai mult fir.

Jean Scurtu

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 25 Ian 2006, 17:28

@CDan
un txtil egal in diamentru cu un mono, va avea o rezistenta mult mai mare decat firul mono. De exemplu, daca un textil de 0,20mm are rezistenta 20 lbs, un mono de acelasi diametru are doar 4 lb. rezistenta.

Asa cum zicea nea` Jean, daca ai nevoie de un fir de o anumita rezistenta, sa zicem 10 lb, si vei alege fir textil de aceasta rezistenta, vei avea pe tambur mult mai mult fir decat daca ai alege sa folosesti mono, datorita diferentei de diametru.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

watermoccasin
veteran
veteran

Mesaj de watermoccasin » 25 Ian 2006, 19:13

O intrebare! Pe un tambur de Shimano Sedona 2500FB, cam cit fir de 20lb ( Tuf Line) incape??? Intreb, pt. ca nu vreau sa stric firul asa de-a pixul....

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 25 Ian 2006, 19:20

Jean Scurtu scrie:@CDan

Am intervenit deoarece nu precizasei ca e vorba de diametre egale.
Fireline-ul se aseaza mult mai bine pe tambur si asta deoarece e un pic plat si deoarece nu este un fir impletit ci obtinut in urma unui tratament termic asupra fibrelor Dyneema din care e facut.

Cred de asemenea ca pescarii aleg diametrul firului functie de rezistenta firului,adica la aceeasi rezistenta firul cel mai subtire,iar daca vrea un fir care sa reziste la 10kg. si alege un fir textil,acesta va avea un diametru mult mai mic,va fii mult mai subtire,deci pe tambur va intra automat mai mult fir.

Jean Scurtu
Citind primul meu mesaj se vede clar ca in comparatia care o fac ma refer la fir de 0,20mm, mono sau textil (aliniatul trei).

Exprimarea a fost gresita si i-mi cer scuze :wink: . Corect e ca FireLine se potriveste la mulinetele spinning f bine, si intr-adevar nu e impletit. Dar prin fuziune (tratamentul termic mentionat) firul i-si va pastra forma rotunda mai bine. Eu am SpiderLine Fusion care e de tipul asta si e si acum rotund dupa citeva partide de pescuit. Dar cind e vorba de FireLine nu sint documentat ci e doar parerea mea logica. Nu are importanta de fapt.

In schimb Tuf Line si Tuf Line XP sint de tipul impletite des. De aceea nu trag apa (atit timp cit firul nu e uzat si camasa protectoare e intreaga).
Adi_ scrie:@CDan
un txtil egal in diamentru cu un mono, va avea o rezistenta mult mai mare decat firul mono. De exemplu, daca un textil de 0,20mm are rezistenta 20 lbs, un mono de acelasi diametru are doar 4 lb. rezistenta.

Asa cum zicea nea` Jean, daca ai nevoie de un fir de o anumita rezistenta, sa zicem 10 lb, si vei alege fir textil de aceasta rezistenta, vei avea pe tambur mult mai mult fir decat daca ai alege sa folosesti mono, datorita diferentei de diametru.
Sint multe cazuri cint se alege un fir dupa diametru nu dupa rezistenta la tractiune. Din pacate, datorita faptului ca firele textile nu sint elastice, cind intervin smuciri/socuri in pescuit, acestea au o tendinta sa se rupa.

In cazul de surfcasting (pescuit in mare la distante apreciabile aruncind greutati de peste 80-100 grame) sau de jerking (de exemplu) esti obligat sa alegi un fir textil f gros. Cu toate ca el va rezista la multe kg, e destul de sensibil la socuri.

La surfcasting ca forfach se foloseste numai mono (nylon sau fluoro, de preferinta ultimul) pt ca firul textil nu rezista. Si cum am spus in alt topic forfachul mono are rol de amortizor de soc, in acest caz.

De regula un fir textil de 0,20 nu va rezista la jerking nici macar cu jerkuri de 30-40 gr (ma refer atunci cind "plimbi ciinele"). Nu mai vorbesc de jerkuri de peste 80gr. Acolo TREBUIE sa alegi fir textil de peste 0,30-0,35mm pentru a avea o sansa cu toate ca un astfel de fir rezista lejer la peste 18-20kg. Pe celelalte forumuri de pescuit pe care le frecventez nimeni nu recomanda pt jerking fir textil sub 0,28mm. Majoritatea folosesc 0,36-0,41mm. Eu personal nu pescuiesc la jerk.

In concluzie, si aici ma repet din nou, am spus ca nu se poate stabili capacitatea unei bobine in fir textil ci trebuie facut experiment practic. Nu exista nici o regula sau calcul care poate sa i-ti zica cu precizie multumitoare cit fir textil incape.
Expert in a invata rima sa inoate.

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 25 Ian 2006, 19:39

Jean Scurtu scrie:@zvic,

In America pe rolele de fir textil e data echivalenta fata de un fir mono ,dar cu referire la rezistenta ,nu la diametru,iar daca un fir textil ,sa zicem de 10lb. e echivalat cu un mono de 2lb. e o diferenta destul de mare de care iti vei da seama cand pui fir pe tambur.

Jean Scurtu
Nu e cumva invers: fir textil de 10lb are acelasi diametru cu un mono de 2lb? Deci echivalenta e cu referire la diametru nu la rezistenta. Eu asa stiu.

De exemplu la Cabelas scrie la FireLine de "10lb test" ca e "echivalent cu 4lb mono in diametru" (in engleza "mono equivalent diameter"). Asta doar ca sa aduc un argument in sprijinul afirmatiei facute, ca de fapt eu cred ca a-ti facut in graba o greseala.

Cu stima.
DOCTORU scrie:O intrebare! Pe un tambur de Shimano Sedona 2500FB, cam cit fir de 20lb ( Tuf Line) incape??? Intreb, pt. ca nu vreau sa stric firul asa de-a pixul....
Eu mizez ca ia in jur de 150-160m, dar cum am mai scris nu se poate spune cu precizie. Trebuie sa testezi.

Ce te impiedica sa testezi? Bobinezi pina mulineta se umple si apoi tai firul. Nu?
Expert in a invata rima sa inoate.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 25 Ian 2006, 20:17

Ca sa fiu sigur am reverificat si ce am scris in postul anterior e corect.
Pe rola de Fireline de 10lb (4,5kg) scrie "4LB.DIA(1,8kg)" iar pe cea de Power Pro scrie 20LB TEST, 6LB dia.

In plus am comparat Fireline 10lb cu Shimano Stella de ~8kg (nu mai stiu exact ca nu mai am rola, doar firul pe mulineta) care pe cutie era marcat 0,12 mm si mi se par cam la fel. E adevarat ca ambele fire nu sunt rotunde ci mai mult plate si nu se poate face o comparatie precisa "ochiometric".

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 25 Ian 2006, 20:25

mah baieti, voi ati luat-o razna cu discutia asta.

CDan,

mai degraba tu nu ai inteles nimic, nici din cele scrise de mine ca o gluma pentru paul care le cam ameteste, nici din cele scrise de nea jean. cred ca vrei sa ne arati ca stii, ceea ce e ok, numai ca ceea ce spui nu prea e cum ai vrea tu.

cand pui fir pe o mulineta iti pui problema ce pesti vrei sa prinzi si in ce conditii, deci intai afli de ce proprietati ai nevoie. dupa aceea alegi, daca vrei monofilament, dai cu monofilament, daca vrei textil, dai cu textil. foarte simplu si fiecare cum e obisnuit si in functie de proprietatile pe care le vrea de la un fir.

pe aceeasi mulineta intotdeauna va intra mai mult fir textil decat monofilament la aceeasi rezistenta. pentru ca intotdeauna va intra mai mult fir textil de 10lbs test decat monofilament de 10lbs test, din simplul motiv ca textilul la 10 lbs este echivalent cu monofilamentul la 2lbs. adica folosesti un textil de 0.20 sa spunem acolo unde ai avea nevoie de un monofilament de 0.40. asta vrea sa zica ceea ce citai tu cu semnatura cabelas, poate ai interpretat gresit, fiindca din cate vad ai inteles cu totul altceva.

desi pari foarte convins de ceea ce ai scris mai sus si statistica ta are aerul de a fi foarte profi, eu nu cred nici macar ca la acelasi diametru ar intra mai mult mono decat textil. argumentele tale nu tin, in primul rand, elasticitatea unui fir mono este nula pe portiunea foarte scurta care poate fi tensionata prin bobinare. de asemenea, chiar daca s-ar intinde, asta inseamna mai mult fir de pus, deci mai putin spatiu. firele textile se comprima pe tambur si se aseaza mult mai bine decat monofilamentele pentru ca nu sunt dure, nu ramane aer intre fire la cat sunt de subtiri.

cred ca confuzia din discursul tau se datoreaza faptului ca iei de bun ce scrie pe etichete. masuratorile diametrelor nu sunt corecte aproape niciodata, mai ales la firele textile. cum sa masori corect diametrul unei atze care se face panglica cand o strangi, cum este fireline? am vazut cu totii fire textile de 0.06 care sunt de fapt mai groase decat altele de 0.16.

incearca acelasi test si cu fire monofilament si vezi daca-ti intra pe tambur chiar cat scrie, eu ma indoiesc profund. nu o sa-ti iasa decat daca vei folosi un monofilament de 6lbs test de exact aceeasi marca cu cel folosit de producatorul mulinetei cand a scris ca incape nu stiu cati yarzi pe ea. si firele spectra impletite se aseaza mai compact pe tambur decat monofilamentele.

fara suparare, dar testul asta nu merita facut pur si simplu, e o chestiune de bun simt sa-ti dai seama cat intra pe un tambur si oricum 10m in plus sau in minus nu conteaza decat statistic. la pescuit nimeni nu sta sa faca matematica aplicata, practic vorbind.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 25 Ian 2006, 20:29

@DOCTORU
ce pot eu sa spun, este ca pe o Daiwa Laguna 3500 am bagat o rola intreaga de 300yds.(aprox. 274m) de Tuf Line XP de 20lbs. (aprox.0,20mm diam.)

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 26 Ian 2006, 07:56

@CDan,

Poate ca exprimarea mea nu a fost cea mai buna ,dar tocmai asta doream sa spun,adica se da rezistenta firului textil,iar echivalenta e facuta la diametru,diametru ce e egal cu a unui mono cu o rezistenta mult mai mica(si tu ai inteles asta ,desi exprimarea mea a fost un pic confuza)

Ca exemplu pe rola de POWER PRO de 8lb..(3,63kg.) scrie ca diametrul acestui fir este echivalent cu al unui mono cu rezistenta 1lb.(0,454kg.),deci mult mai subtire decat un fir mono ce ar avea aceeasi rezistenta de 8lb.ca POWER PRO dat ca exemplu.

Jean Scurtu

Scrie răspuns