Jean Scurtu scrie:@CDan
Am intervenit deoarece nu precizasei ca e vorba de diametre egale.
Fireline-ul se aseaza mult mai bine pe tambur si asta deoarece e un pic plat si deoarece nu este un fir impletit ci obtinut in urma unui tratament termic asupra fibrelor Dyneema din care e facut.
Cred de asemenea ca pescarii aleg diametrul firului functie de rezistenta firului,adica la aceeasi rezistenta firul cel mai subtire,iar daca vrea un fir care sa reziste la 10kg. si alege un fir textil,acesta va avea un diametru mult mai mic,va fii mult mai subtire,deci pe tambur va intra automat mai mult fir.
Jean Scurtu
Citind primul meu mesaj se vede clar ca in comparatia care o fac ma refer la fir de 0,20mm, mono sau textil (aliniatul trei).
Exprimarea a fost gresita si i-mi cer scuze

. Corect e ca FireLine se potriveste la mulinetele spinning f bine, si intr-adevar nu e impletit. Dar prin fuziune (tratamentul termic mentionat) firul i-si va pastra forma rotunda mai bine. Eu am SpiderLine Fusion care e de tipul asta si e si acum rotund dupa citeva partide de pescuit. Dar cind e vorba de FireLine nu sint documentat ci e doar parerea mea logica. Nu are importanta de fapt.
In schimb Tuf Line si Tuf Line XP sint de tipul impletite des. De aceea nu trag apa (atit timp cit firul nu e uzat si camasa protectoare e intreaga).
Adi_ scrie:@CDan
un txtil egal in diamentru cu un mono, va avea o rezistenta mult mai mare decat firul mono. De exemplu, daca un textil de 0,20mm are rezistenta 20 lbs, un mono de acelasi diametru are doar 4 lb. rezistenta.
Asa cum zicea nea` Jean, daca ai nevoie de un fir de o anumita rezistenta, sa zicem 10 lb, si vei alege fir textil de aceasta rezistenta, vei avea pe tambur mult mai mult fir decat daca ai alege sa folosesti mono, datorita diferentei de diametru.
Sint multe cazuri cint se alege un fir dupa diametru nu dupa rezistenta la tractiune. Din pacate, datorita faptului ca firele textile nu sint elastice, cind intervin smuciri/socuri in pescuit, acestea au o tendinta sa se rupa.
In cazul de surfcasting (pescuit in mare la distante apreciabile aruncind greutati de peste 80-100 grame) sau de jerking (de exemplu) esti obligat sa alegi un fir textil f gros. Cu toate ca el va rezista la multe kg, e destul de sensibil la socuri.
La surfcasting ca forfach se foloseste numai mono (nylon sau fluoro, de preferinta ultimul) pt ca firul textil nu rezista. Si cum am spus in alt topic forfachul mono are rol de amortizor de soc, in acest caz.
De regula un fir textil de 0,20 nu va rezista la jerking nici macar cu jerkuri de 30-40 gr (ma refer atunci cind "plimbi ciinele"). Nu mai vorbesc de jerkuri de peste 80gr. Acolo TREBUIE sa alegi fir textil de peste 0,30-0,35mm pentru a avea o sansa cu toate ca un astfel de fir rezista lejer la peste 18-20kg. Pe celelalte forumuri de pescuit pe care le frecventez nimeni nu recomanda pt jerking fir textil sub 0,28mm. Majoritatea folosesc 0,36-0,41mm. Eu personal nu pescuiesc la jerk.
In concluzie, si aici ma repet din nou, am spus ca nu se poate stabili capacitatea unei bobine in fir textil ci trebuie facut experiment practic. Nu exista nici o regula sau calcul care poate sa i-ti zica cu precizie multumitoare cit fir textil incape.
Expert in a invata rima sa inoate.