Capacitate tambur textil - monofilament

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Florin M
senior
senior

Capacitate tambur textil - monofilament

Mesaj de Florin M » 20 Ian 2006, 14:38

Pe o mulineta pe care scrie ca are capacitatea de 165yds/8lb cam cat fir monofilament incape la o grosime de 0.20mm sau 0.25mm. E vreo formula dupa care sa ma orientez??? Ma intereseaza in special pt mulinetele Daiwa.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 20 Ian 2006, 14:48

165 yds ar veni cam 150 metri... In schimb, 8lbs e un fir destul de subtire.... Cred ca monofilament de 0.20 nu o sa iti incapa 80 - 100 m

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 20 Ian 2006, 15:36

e o chestie orientativa si inseamna ca incap exact 165 de yarzi de fir MONO de 8lbs. din cate stiu nu au inceput sa foloseasca ca etalon firele textile, pentru ca alea se comprima pe tambur.

chiar si asa, nu poti sti niciodata care anume fir mono de 8lbs intra in ecuatia producatorului, marca si tip, nici cat de mult au pus pe tambur cand au calculat. practic nu se poate cuantifica smecheria atat de precis. deci nu poti face decat un calcul estimativ.

asta se face cam asa: iei un fir mono considerat obisnuit pe piata americana, sa zicem stren original. la 8lbs are .011 diametru, in inch, conform datelor de pe site-ul lor www.stren.com. ca sa convertesti orice unitate de masura intr-alta pe care o intelegi, intri pe www.convert-me.com. de acolo afli ca 011" inseamna 0.27mm. deci o sa-ti intre lejer 150m de 0.25 mono.

that's the way love goes. :D

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 20 Ian 2006, 15:47

Mda... eu ma gandeam la multifilar de 8lbs...
Oare ce-o fi fost in capul meu? :) :P

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 24 Ian 2006, 22:49

Eu, pe un tambur de la o mulineta Goldstar Wiking Extreme, am inscriptionat si in sistemul european si in cel american:

120 yds fir de 8lbs
80 yds fir de 12 lbs

120m fir de 0,30mm
100m fir de 0,35mm

Numai bine !

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 25 Ian 2006, 00:13

eugen scrie: intri pe www.convert-me.com. de acolo afli ca 011"
Aici
http://joshmadison.net/software/convert/
puteti descarca o aplicatie, se numeste CONVERT, ce face transformarea din ... orice in orice.
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

CDan
junior
junior

Re: Capacitate tambur textil - monofilament

Mesaj de CDan » 25 Ian 2006, 01:42

Florin M scrie:Pe o mulineta pe care scrie ca are capacitatea de 165yds/8lb cam cat fir monofilament incape la o grosime de 0.20mm sau 0.25mm. E vreo formula dupa care sa ma orientez??? Ma intereseaza in special pt mulinetele Daiwa.
Din tabelele de echivalare a firelor mono un fir de 8lb = aprox 0,28 mm diam si 165yds = 148,5 m.

Din calculele mele reiese ca poti pune aprox 290m/0,20mm si 186m/0,25mm. Asta cind e vorba de monofilament.

Datorita faptului ca multifilamentul nu e la fel de maleabil ca monofilamentul, din cauza asta multifilamentul se compacteza mai putin decit monofilamentul, rezulta ca pe o bobina pe care incap aprox 290m/0,20mm mono incap mai putin de 290m/0,20mm multi. Cu cit mai putin, depinde f mult de calitatea mulinetei si anume cit de bine aceasta aranjeaza si compacteaza firul. O regula generala spune ca va incape cu 15-20% mai putin, deci ar incapea intre 232-246,5 m/0,20mm multi.

Calculele nu sint exacte deoarece nici fabricantul nu poate da valori exacte. Ele depind de cit de constant este diametrul firului si daca acesta i-si pastreaza forma sau se aplatizeaza (cazul din urma e cazul firelor multi din fibre rasucite sau impletite rar).

Aceste valori sint prezentate si din calcule dar si din experienta proprie. Am facut multe teste de natura asta (ma refer la capacitatea mulinetelor cind e vorba de fire multi).

Succes!
Expert in a invata rima sa inoate.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 25 Ian 2006, 08:47

@CDan,

Imi vine sa cred ca ai vrut sa spui exact invers.Daca tu prin multifilar intelegi ce romanii numesc fir textil si americanii braid,atunci la aceeasi rezistenta un textil e mai maleabil ,tocmai pt ca e mult mai subtire ,deci normal ca pe tambur sa incapa mai mult textil decat mono.
Cat mai mult depinde de diametrul(hai sai zicem diametru chiar daca firele textile sunt mai mult sau mai putin rotunde functie din cate fascicole e rasucit firul ,cu cat mai multe cu atat firul rezultat e mai aproape de forma rotunda)firului textil ,nu de rezistenta data.

Ce scrie pe tambur referitor la capacitatea lui e o cifra orientativa si nici nu poate fii altfel cand in America de exemplu nu se uita nimeni la diametru ci la cat rezista.Dar firele de 10lb.(4,54kg.),ca exemplu,pot avea diametre diferite functie de cine le face,(chiar in cadrul aceluias producator la aceeasi rezitenta firele produse sub denumiri diferite pot avea diametre diferite),doar rezistenta e aceeasi.

Jean Scurtu

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 25 Ian 2006, 11:15

@Florin M

De obicei pe rola sau pe cutia firului multifilament este trecut diametrul echivalent al unui fir monofilament. Cel putin eu asa am pe rolele de fireline si de power pro pe care le-am achizitionat recent.
Pentru a vedea cat fir intra pe o mulineta in metri, fac regula de trei simpla la datele din postul meu anterior si tinand cont de diametrul echivalent al monofilamentului fac calculele.

In cazul mentionat de d-l Jean Scurtu si anume ca firele de aceeasi rezistenta pot avea diametre diferite chiar la acelasi producator va fi o eroare de cativa metri dar nu cred ca foarte mare, poate vreo 10-15m. Adica ma gandesc ca totusi la un fir monofilament inscriptionat 8lbs diferenta intre diametre nu poate fi foarte mare, de exemplu unul poate avea 0,18mm si altul 0,20mm (nu stiu daca corespunde in realitate, am dat doar un exemplu).

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 25 Ian 2006, 16:47

Jean Scurtu scrie:@CDan,

Imi vine sa cred ca ai vrut sa spui exact invers.Daca tu prin multifilar intelegi ce romanii numesc fir textil si americanii braid,atunci la aceeasi rezistenta un textil e mai maleabil ,tocmai pt ca e mult mai subtire ,deci normal ca pe tambur sa incapa mai mult textil decat mono.
Cat mai mult depinde de diametrul(hai sai zicem diametru chiar daca firele textile sunt mai mult sau mai putin rotunde functie din cate fascicole e rasucit firul ,cu cat mai multe cu atat firul rezultat e mai aproape de forma rotunda)firului textil ,nu de rezistenta data.

Ce scrie pe tambur referitor la capacitatea lui e o cifra orientativa si nici nu poate fii altfel cand in America de exemplu nu se uita nimeni la diametru ci la cat rezista.Dar firele de 10lb.(4,54kg.),ca exemplu,pot avea diametre diferite functie de cine le face,(chiar in cadrul aceluias producator la aceeasi rezitenta firele produse sub denumiri diferite pot avea diametre diferite),doar rezistenta e aceeasi.

Jean Scurtu
In exemplul meu anterior ma refeream la fir mono si fir textil de acelasi diametru. Capacitatea unei bobine e data pt fir mono, deci inscriptiile de pe bobine (fie ca sint in sistem american sau european) se refera NUMAI la fir mono. Firul textil se comporta total diferit la bobinare.

Firul mono fiind flexibil se muleaza mai bine pe spirele anterioare cind e bobinat pe o rola decit un fir textil (mutifilar/multifilament). Firul textil tensionat NU ESTE elastic, deci nu se va mula de la strat la strat. Cum am zis in raspunsul anterior, firul mono are capacitatea sa se muleze mult mai bine decit firul textil, pt ca e elastic. Dupa cum se stie firul textil are o elasticitate aproape neglijabila pe cind un fir mono are o elasticitate de cel putin 4-5%, de multe ori mult mai mare.

Deci, inca o data. Eu vorbesc de caz real: bobinare tensionata pe mulineta.

Si cind am scris ca am facut teste, am procedat in felul urmator. Am gasit 2 fire, unul mono si unul textil, care tensionate aveau diametrele identice. Am bobinat cu aceasi mulineta si pe aceasi marime de mosor, cele doua fire. Fir mono incapea mai mult decit fir textil. Testul l-am refacut pe mai multe mulinete. Poate cel putin 6 buc.

Patru exemple concrete care eu le am acum in fata mea..

1. Pe o bobina cu capacitatea 277m/0,12mm mono a incaput 110m/0,12mm fir textil => diferenta de -60%.

2. Pe o bobina cu capacitatea 185m/0,22mm mono am bobinat 150m/0,22mm fir textil => diferenta de -19%.

3. Pe o alta bobina cu capacitatea 265m/0,12mm mono am bobinat 130m/0,12mm fir textil => diferenta de -51%.

4. Pe o alta bobina cu capacitatea 170m/0,20mm mono am bobinat 100m/0,20mm fir textil => diferenta de -41%.

In primul caz am folosit o mulineta Mitchell Full Control 400, in al doilea o Okuma Longbow LB30 si in al treilea si al patrulea caz o Abu Garcia Suverän 2000. Pt cei care nu cunosc modelele pot spune ca cele trei mulinete au o calitate f ridicata la aranjarea spirelor de fir si aranjeaza in X. Cea care aranjeaza cel mai compact e Suverän, urmata de Full Controll si ultima, dar totusi nu la mare departare, e Longbow.

Daca explicatia fenomenului e corecta sau nu, e mai putin important. Ce ramine e ca firul textil nu se compacteaza (taseaza) la fel ca firul mono. Cu cit diametrul firului creste cu atit diferentele de capacitate intre fir mono si textil se micsoreaza.

Apoi diferenta de capacitate a unei bobine intre un fir mono si unul textil, depinde si de cum firul textil se comporta la bobinare. Firele textile obtinute prin rasucite sau impletite rar se vor aplatiza pe bobina si deci se vor tasa mai bine decit firele textile impletite des. Acestea din urma i-si vor pastra mai bine forma rotunda/cilindrica la bobinare. De aceea firele textile impletite des sint recomandate la mulinetele spinning. Unul dintr-e aceste fire ar fi FireLine.

Concluzia mea e: capacitatea unei bobine in fir textil va fi inferioara celei in fir mono, LA ACELASI DIAMETRU, si se poate afla numai daca testezi singur cu firul textil in cauza. Pe deasupra va fi diferita intre fire textile de calitati diferite.

Despre acest fenomen am citit, l-am discutat pe alte forumuri de pescuit sportiv si, dupa cum am scris mai devreme, l-am testat singur. Pt mine e clar ca e asa.
Expert in a invata rima sa inoate.

Scrie răspuns