beneficiile si inconvenientele leaderului de fluorocarbon

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Mark Twain
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Mark Twain » 13 Dec 2006, 15:08

editat de Michael-la mishto nu se raspunde cu mishto,se da MP la un moderator daca acel mishto nu e agreat !

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 13 Dec 2006, 18:04

Mark Twain scrie:@ SF
ti-as scrie pe privat dar nu ai asa ceva.
Toti userii au mesagerie privata.
Daca esti logat, vezi undeva sub mesajul postat de orice user un buton "mp"
Apesi pe el si te prinzi dup-aia

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 13 Dec 2006, 19:28

adiwolf scrie:si eu pescuiesc tot cu textil si leder de florocarbon
montura mea este PP de 10lb si Pline de 10lb (nea Jean o sa spuna acuma ca ala nu este florocarbon :lol: )

beneficii? pai sunt multe si nu cred ca mai trebuie reformulate
inconveniente? hmm,greu de zis
ce faceam eu innainte era urmatorul fapt,punem leder de florocarbon mai lung, circa 1.5ml cu gandul ca daca se mai uzeaza la varf din cauza ancorelor sau diverse motive,sa am de unde sa scurtez.
greseala fff mare.
pur si simplu am pierdut o gramada de woblere si linguri din cauza ca se rupea lederul de la nodul cu textil.din cauza frecarii prin inelele lansetei in aruncare.
acuma pun leder de numai 50-70cm si nu mai am probleme,nu mai las sa treaca nodul prin inele,totusi ramane inconvenientul nodului care trebuie facut intre textil si leder,nod care nu este asa de simplu de facut la inceput.

cineva facea afirmatia ca este mai scump fluorocarbonul.
da,asa este,este mai scump la inceput cand trebuie sa dai banii pe o rola intreaga,dar la fel ca si la textil,in timp ,investitia in fire bune devine mai ieftina,deoarece consumul si uzura nu sunt ca la monofilamente
o rola de textil bun te tine si 4ani in conditii normale de pescuit,iar florocarbonul.....faceti si voi calculele cat te tine daca folosesti cam 50-70cm pt leder.
Fii linistit nu voi spune ca nu e fluorocarbon,dar daca e P-LINE FLOROCLEAR ,nu e fluorocarbon ci are numai la suprafata un strat de fluorocarbon(dar pestii nu stiu asta din fericire!!!).Exista si P-LINE flourocarbon.....

Insa gresesti spunand ca ti s-a rupt leader-ul fluorocarbon datorita frecarii nodului prin inele.Daca alegi bine grosimea leader-ului se v-a rupe intotdeauna leader-ul (de la carlig sau de la legatura cu firul textil),dar nu din cauza frecari la trecerea prin inele(banuiesc ca pe betele tale de spinning nu ai ca mine inele match,deci f. mici,unde normal e ca frecarea nodului sa fie mai mare).

Am mai aratat ca datorita felului cum eu leg leader-ul de textil se rupe intotdeauna leader-ul tocmai datorita efectului de strangulare ce afecteaza mono-ul (normal sau fluorocarbon) si mai putin textilul ce e format din mai multe filamente.
Ca exemplu pot sa-ti spun ca ieri la pescuit cu FIRELINE de 4lb. si leader SEAGUAR CARBON PRO fluorocarbon de 12lb.la o agatatura s-a rupt fluorocarbonul de 12lb.(5,4kg.) nu FIRELINE-ul de 4lb.(1,8kg)!!!!

Referitor la folosirea sau nu a fluorocarbonului fiecare poate sa creada ce vrea dar eu intotdeauna voi folosii leader de fluorocarbon am destula experienta la pescuit ce mi-a aratat ca asa e mai bine

Normal ca sunt cazuri cand cu aproape orice fir prinzi peste,dar aceste situatii sunt mai rare si in majoritatea cazurilor fluorocarbonul isi arata avantajele daca stii sa alegi grosimea potrivita(nu e total invizibil in apa !!!!).

Jean Scurtu

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 13 Dec 2006, 20:17

Sorin scrie: nu am intalnit asa ceva !....ce nod faci ?
4 ani ?.....ori pescuiesti putin ori dai in vana :D
uite ,nodul asta il fac si daca zice cineva ca nu e bun ma strang de ......
http://www.powerpro.com/using/albright.asp

de ce te miri? pai eu am facut calculele asa :
-o rola de textil PP are cam 275ml
-jumate din ea are 137ml,suficienti pt a incarca un tambur de mulineta
-la cat pescuiesc eu,din nefericire numai in wekenduri - deci maxim 50-60 iesiri pe an,imi ajunge pt un an,dupa care intorc firul pe mulineta si urmatorul an folosesc acelasi fir
-deci jumate de rola de PP imi ajunge 2ani fara grija firului uzat.
-folosind leder,nu am pierdut nici un metru de fir textil anul asta
Insa gresesti spunand ca ti s-a rupt leader-ul fluorocarbon datorita frecarii nodului prin inele.Daca alegi bine grosimea leader-ului se v-a rupe intotdeauna leader-ul (de la carlig sau de la legatura cu firul textil),dar nu din cauza frecari la trecerea prin inele(banuiesc ca pe betele tale de spinning nu ai ca mine inele match,deci f. mici,unde normal e ca frecarea nodului sa fie mai mare).

Am mai aratat ca datorita felului cum eu leg leader-ul de textil se rupe intotdeauna leader-ul tocmai datorita efectului de strangulare ce afecteaza mono-ul (normal sau fluorocarbon) si mai putin textilul ce e format din mai multe filamente.
nea Jean.
ledrul se fofeca intradevar de la nodul cu textil,dar eu am pus asta si pe seama frecarii cu inelele lansetei.
decand nu mai las lederul asa lung ,deci nu mai trece prin inele,nu am mai avut probleme.oare de ce?
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 14 Dec 2006, 00:04

adiwolf:noi 2 am mai discutat despre acest nod,il folosesc si eu-Albright with a Lock...nu am nici un fel de probleme.intotdeauna leg un leader suficient de lung pentru discretie si suficient de scurt pentru a lansa fara sa trec nodul prin inele.asta ar veni cam 0.5m.
in schimb,fata de schema de pe site-ul PP,eu infasor fluorocarbonul in jurul textilului,desi e ceva mai greu...dar am constatat ca tine mult mai bine decat daca as infasura textil in jurul fluorocarbonului.sincer,prefer ca la agatatura sa cedeze nodul de la jig decat cel de legatura textil-leader.
mai experimentam si noi :wink:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 14 Dec 2006, 05:02

@adiwolf

Probabil ca nodul facut de tine e mai gros(sigur e mai gros ca cel folosit de mine) si intradevar la inele mai de slaba calitate sa aiba o frecare mai mare,dar la inele SIC ,nu cred sa fie nici o problema.

Felul cum leg eu e mai usor de legat iar nodul (de fapt nodurile )mai mic.Daca pana acum nu am avut probleme cu acest nod si slava Domnului am prins si pesti mari destui(si pestii marini sunt mult mai bataiosi decat cei de apa dulce) nu vad de ce m-as complica cu un nod Albright.

Eu am prezentat cum pescuiesc eu ,dar nu trebuie nimeni sa faca cum fac eu ,fiecare face ce considera ca e mai bine,dar daca face legatura cum fac eu va avea ocazia sa vada ca ce am sustinut e adevarat.Legatura pe care o folosesc nu am luat-o de la altii,doar m-am gandit cum ar fii mai usor sa leg leaderul de textil si cunoscand nodul clinch l-am folosit si pana acum nu am avut nemultumiri,mai ales ca diferentele de diametre intre firele legate nu sunt mari.
Fiecare poate sa verifice alt mod de legare si sa-l foloseasca pe cel care i se pare mai bun,eu nu vreau sa spun ca modul meu de a lega e mai bun ci doar ca la ce pescuiesc eu ma satisface,ca altfel de mult il schimbam.

Multi nu vor sa pescuiasca cu leader cand pescuiesc cu fir textil ,e alegerea lor,eu insa nu voi pescui niciodata fara leader fluorocarbon daca am, ba mai mult as folosii leader flourocarbon si cand as pescui cu fir mono normal(daca buzunarul nu-mi permite sa folosesc pe mulineta fir fluorocarbon),iar legarea firelor as face-o cu nod simplu punand o portiune a firelor in paralel(unde voi face nodul) si daca leaderul trebuie sa treaca prin inele sau sa ajunga pe mulineta as lasa "mustatile" nodului mai lungi ca sa treaca usor prin inele (ca la nodul culisant folosit la pescuitul cu pluta culisanta).
Iar ca nodul sa fie mai puternic ,la mono ,sa nu se stranguleze usor e destul sa pui in nod un cauciuc f. subtire sau numai un fir de ata si nodul va fii mai rezistent.

Jean Scurtu

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 14 Dec 2006, 09:17

adiwolf scrie:
Sorin scrie: nu am intalnit asa ceva !....ce nod faci ?
4 ani ?.....ori pescuiesti putin ori dai in vana :D
uite ,nodul asta il fac si daca zice cineva ca nu e bun ma strang de ......
http://www.powerpro.com/using/albright.asp

de ce te miri? pai eu am facut calculele asa :
-o rola de textil PP are cam 275ml
-jumate din ea are 137ml,suficienti pt a incarca un tambur de mulineta
-la cat pescuiesc eu,din nefericire numai in wekenduri - deci maxim 50-60 iesiri pe an,imi ajunge pt un an,dupa care intorc firul pe mulineta si urmatorul an folosesc acelasi fir
-deci jumate de rola de PP imi ajunge 2ani fara grija firului uzat.
-folosind leder,nu am pierdut nici un metru de fir textil anul asta

[
nu folosesc Albright-ul dar nu vad de ce nu ar fi bun .Fac nod Mahin ca e mai simplpu si tine f bine .
Problema inseamna ca e din inele care poate nu sunt de calitate .Niciodata nu mi s-a rupt nodul din cauza frecarilor prin inele .

cat despre 4 ani , pui in discutie o rola dubla ( 300 yarzi ) adica 2 tamburi plini de 2500 .Sigur ca te tin mai mult dar asta inseamna pe undeva ca pescuiesti si in locuri fara agatzaturi .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 14 Dec 2006, 09:26

Folosesc intotdeauna nodul Albright, atat la fire mai subtiri cat si mai groase. Rasucesc textilul de 15-17 ori si nu de 25-30 de ori cum se recomanda. In cel din urma caza, nodul iese prea lung si nu imi place cum aluneca prin inele.
Nu am avut probleme cu nodul asta, daca il fac cum trebuie. Intotdeauna cand il faci, trebuie sa verifici sa nu alunece textilul pe mono si sa il strangi foarte bine.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 14 Dec 2006, 11:56

Razvan , cred ca esti singuru pe care l-am auzit sa laude Albright-u , ori nu-mi iese mie . Nu prea dau cu leader , dar cind dau cu scurt si gros folosesc virtej , daca dau cu lung si nodu sta pe tambur folosesc Blood , cu textilu pus in doua ( cam naspa de facut ) , in rest un fel de Uni pe exterior .

Fir Intins!!!

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 14 Dec 2006, 12:09

Folosesc nodul asta de mai bine de un an, cand dau cu leader de flourocarbon la avat sau salau.
La salau pescuiesc in mod frecvent in agataturi si intotdeauna se rupe leaderul la nodul de la jig. Aproape niciodata nu se rupe nodul Albright (dintre textil si fluorocarbon). De aceea pun de obicei un leader de 1 m si pescuiesc cu el pana ajunge de aprox 20 cm in urma rupturilor repetate.

Trebuie sa fii atent cand faci nodul, spirele sa nu fie incalecate si sa il strangi foarte bine.
Nu am folosit varianta cu acel nod suplimentar de siguranta. Nu a fost nevoie.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Scrie răspuns