Bat recomandat pt. jiging - SALAU

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Bic
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Bic » 26 Apr 2007, 21:38

asa si trebuie,dar eu as vrea una mai subtire(am si eu una stanca dar cam la fel de groasa)

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 26 Apr 2007, 21:39

Multe lansete au actiune fast, dar cum ramane cu senzitivitatea lansetelor de jigging?

Bic
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Bic » 26 Apr 2007, 22:04

pe fir moale nici o lanseta nu e suficient de senzitiva cu sau fara textil.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 27 Apr 2007, 11:51

Lanseta poate fi fast, ex fast, moderate sau slow si sa fie buna de jig.....depinde ce intelege fiecare prin actiune. Asta specifica felul in care se incarca lanseta si doar atat.
Sunt care sunt obisnuiti cu diferite stiluri la jig. De exemplu pe barajele de la olt am observat o preferinta pentru HS gl2 de 8'6" eu sincer n-as putea pescui cu acea lanseta la jig in zona asta.....mi se pare ca are vful prea moale. E ex fast, dar e proiectata pt voblerele Hot Shot de la luhr jensen, daca-mi aduc bine aminte.....are vful finut ca sa poata lansa acele naluci mici de tot, dar are o rezerva de putere extrema.
Eu sunt adeptul betelor mai scurte. si imi place ca lanseta mea de jig sa fie rigida pe vf, sa nu se indoaie vful la fiecare pietricica in care dau...rigiditatea si reactivitatea materialului fac o lanseta de jig(parerea mea...s-ar putea sa ma insel) si nu actiunea. Sunt lansete speciale de jig parabolice. Sunt lansete de voblere(crankbait) fast si ex fast......deci nu e un criteriu decisiv in alegerea lansetei. Eu am o lanseta de cranckbait fast de exemplu. Am incecat s-o pescuiesc la jig, dar nu am mana formata incat sa dau asa teapa la peste cum se cere la acel bat. Rezultat....3 sau 4 salai dezgatati la mal in mai putin de 30 min si 6-7 stiuci ratate din cauza ca nu le-am putut infige carligul jigului in gura... si aveau acel shad in gura incat nu se mai vedea nica din el, si degeaba. Nush dac pot trage concluzii din doua partide la jig cu acea lanseta, cert e ca n-am mai folosit-o la jig de atunci.
E o kestie de preferinta...si pana la urma poti cere doar sfaturi...dar trebuie sa ai o viziune despre cum ai vrea sa fie lanseta pe care vrei s-o akizitionezi, pentru ca viziunea ta nu e sigur ca se va pupa cu visiunea unei alte persoane despre acea lanseta... Pentru incepatori....greu sa faci o astfel de decizie...cel mai bine e daca ai la cine sa vezi cu ce pescuieste la anumite stiluri...
xandrei....depinde de unde vrei sa-ti iei lanseta....a spus cineva de un premier.......e o lanseta care-si merita toti banii, ba mai mult cred ca st croix premier ML este o lanseta care se apropie cel mai mult de o lanseta universala...nici prea rigida dar nici prea flexibila, si foarte sensitiva. Poti pescui in la fel de mare masura cu ea la jig cat si la voblere sau oscilante.

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 27 Apr 2007, 12:12

cam asa e cu premierul ML,e o lanseta f.buna,foarte versatila(nu e de fitze)si are rezerva frumoasa de putere pe talon,eu am scos o stiuca de aproape 6kg cu mono de 0,20mm cu ea.
e f buna si la jig,dar mai mult pe lacuri,balti,pe riuri mari e subdimensionata.

xndrei
junior
junior

Mesaj de xndrei » 01 Mai 2007, 18:35

[quote="Cristi E"]o lanseta care face toti banii ar fi St. Croix Premier PS70MLF2[/quote]

Nu este putin cam scurta?
Andrei

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 01 Mai 2007, 19:22

[quote][quote="Cristi E"]o lanseta care face toti banii ar fi St. Croix Premier PS70MLF2[/quote]

Nu este putin cam scurta?[/quote]

7' pt Nord America (de unde vine si St. Croix) e o lanseta lunga. Pt Europa 2.13m poate parea scurta. Deci e ceva relativ. Conteaza cum te obisnuiesti cu ea; nu-ti pune atat de mult problema lungimii - arunca foarte bine si cele de 6' si cele de 7' mai ales ca vorbim de jiguri. Daca vrei ceva bun tot in clasa under $100 mie mi se pare mai convenabila Triumph-ul.
Am mai spus-o si o repet: blankurile sunt aceleasi SC2 puternice, sensitive si usoare. Diferentza de pretz vine din alegerea inelelor. Fuji sunt mai scumpe decat Batson Forecast sau Pacific Bay. Deasemenea un factor care influentzeaza pretzul e garantia: 5 ani sau lifetime. Tine cont ca astea sunt cele mai "low class" St. Croix dar sunt f bune. Pt un pretz de doua ori mai mare iti iei un Avid sau daca mai inmultesti o data cu doi iti iei un Legend.

Eu mi-am luat de vreo doua saptamani un Team Daiwa Tierra de 7', MH, Fast, 1/4-1oz, fir pana-n 17 lb. parca. Am dat vreo 65 CAD$ pe ea cu taxe cu tot deci o lanseta ieftina. In schimb are si mici imperfectiuni in pretzul asta cum ar fi neuniformitatea rasinii de pe inele, datorate cred tzarii de manufactura. In ciuda faptului c-am luat-o in special pt jigging, am folosit-o mai mult la wobler, spinnerbait si blinker si s-a comportat binisor. S-ar putea incadra in ceea ce cautzi tu.

Ciao!

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 01 Mai 2007, 19:55

7 ft e exact cat ai nevoie pentru a pescui de pe mal la jig. Am pescuit si eu "o viata" cu lansete de 3 m sau exceptional cu 2,75 m si chiar pot spune ca aveam prejudecati legate de cat de lungi tre sa fie betele. Prejudecati create de ceea ce se gaseste pe piata din Europa si de obisnuinta.
Am vrut insa sa incerc si altceva si pescuind cu bete mai scurte am ajuns la concluzia ca metrul acela e pur si simplu in plus. Nu ai nevoie de el, mai ales la jigging. :).
In prezent folosesc bete lungi (8'6'', 8'9'') doar pentru pescuitul cu vobler pe rau, de pe mal.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 01 Mai 2007, 20:22

Asa cum zice razvan....el care nu ar fi crezut acu cativa ani ca o sa pescuiasca vre-odata cu bat mai scurt de 2,4m. :lol: :lol:
Gandeste in felul urmator(referitor la betele mai scurte): dupa lanseu...bolta pe care o face firul va fi mai mica=>contact mai bun cu naluca, mai ales in conditii nefavorabile de vant....si pot sa spun ca e considerabil mai mica. Vibratiile sunt transmise mai repede(nush daca sesizabil mai repede). Si pana la urma e o chestie si de obisnuinta. Mai mult ca sigur ca nu toata lumea va fi de-acord cu mine.
Jocul nalucii difera de asemenea de la betele lungi la cele mai scurte, dar aici e iarasi o kestie de obisnuinta. Daca ai un bat lung s-ar putea sa faci fara sa vrei prezentari prea ample, pe cand cu un bat mai scurt aceeasi miscare pe care o vei face cu un bat mai scurt va fi mai putin ampla. Din nou kestiune de obisnuinta.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 01 Mai 2007, 21:46

Un avantaj al batului mai scurt este si controlul pestelui la mal - lnseta nu face unghiul ala periculos din cauza caruia poate sa-ti pocneasca varful. Asta daca scoti pestii cu mana.

Scrie răspuns