bat de spinn-jig din juma' de bat de musca

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

kingofbeasts
veteran
veteran

bat de spinn-jig din juma' de bat de musca

Mesaj de kingofbeasts » 13 Sep 2012, 13:05

de cand am pipait si pescuit un custom de salau al unui prieten (bat de jig facut pe un blank Sage -serie limitata de spinn-jig-) nu-mi da pace ideea de a construi ceva asemanator (nu de alta dar e cel mai senzitiv bat pe care l-am pipait si are varful chiar putin mai moale -asa cum imi place-).
in ceea ce priveste pescuitul la musca si comportamentul acestor bete si blankuri in general sunt cam pe langa subiect :oops:
tot ceea ce inteleg e ca UH -ului din spinning ii corespunde clasa 10 si ca in general actiunea rapida la blankurile de musca e echivalenta cu un moderat rapid la un bat de spinn-jig. Imi e clar ca, pentru a se incarca corect cu usurimile de muste pe care le lanseaza , betele de musca trebuie sa fie chiar putin mai elastice decat echivalentele lor de spinn-jig.
Plecand de aici am zis ca pentru un bat de spinn-jig cu actiune rapida sau moderat-rapida trebuie sa caut un blank de musca exstra-fast .
Apoi pentru ca intentionez sa-l fac pentru rapitori de talie mare (speciile care incep cu "s" + avat) am zis ca imi trebuie ceva din clasele superioare (8,9,10).
Mai departe, cum nu-mi plac betele din mai mult de 2 bucati si oferta de blankuri din 2 tronsoane e foarte restransa cand vine vorba de blankuri de musca din clase superioare am, zis ca singura varianta posibila ar fi sa iau doar juma, de balnk extralung :headbash:
dupa inca ceva cautari
http://www.rutenbau.eu/shop/blanks-sage-c-21_135.html

iar ca model am ales Sage 10150-4 TCX.
cu specificatiile date aici:
http://www.rutenbau.eu/shop/sage-tcx-c-21_135_140.html

Intrebari:
1. Ce sanse am sa-mi vanda vreun magazin doar juma de blank?
2. Daca nu gasesc juma' de blank , ce as putea face cu cele doua tronsoane inferioare ale blankului?
3. Ce alti producatori de blankuri de musca se compara cu Sage la nivel de senzitivitate?

Sunt deschis la orice comentariu si sugestie :)

Ps. incercati pe cat posibil sa nu uitati bunul simt acasa inainte de a raspunde ironic :roll:

MuskMd
veteran
veteran

Re: bat de spinn-jig din juma' de bat de musca

Mesaj de MuskMd » 13 Sep 2012, 13:25

Nu stiu de spin mare lucru dar .....discutam strict de sage, strict de 10154 TCX .
TCX-ul e fast intradevar ca si bat de fly.
Blankul pe car el-ai ales tu sa-l distrugi :P e un blank de spey din ce imi miroase mie. Cls 10 , 15 ft, 4 bucati. deci ca sa scoti un bat de 2.2-2.3 m vei avea tot doua bucati. Batul in forma lui originala arunca fire de 650-900 grains adicatelea undeva in plaja 40-60 grame.
Ce probleme vad eu in ce vrei tu sa faci :
1: nu stii cum se va comporta blankul respectiv pana nu il montezi.
2: nu cred ca poti estima corect cw-ul cand il treci pe spin dinainte de a o face .
3: COSTURILE :lol: ..... ai vazut cat costa blankul respectiv ? In plaja aia eu cred cu tarie ca iti gasesti blankuri dedicate care in mod cert vor fi net superioare prin simplul fapt ca au fost concepute diferit.
4: parere pur personala : sa distrugi un TCX in asemenea mod mi se pare blasfemie :P :lol:

Daca totusi iei blankul , anunta-ma poate te pot razgandi si mi-l dai mie :D
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 13 Sep 2012, 13:26

pe aici mai sunt ceva oameni care folosesc Sage 570 facut custom la pescuitul somnului cat si pescuit marin atat prin zona cat si pe la tropice ... si din ce am citit ar fi foarte OK inclusiv la pesti de 30 de kilograme ... atat ca aia e din 3 bucati daca tin bine minte. stiu ca la un moment dat gasisem o oferta tare misto la o lanseta dintr-asta si eram tare indecis daca merita sau nu.

ps: dupa cum sunt descrise lansetele ceva ma face sa cred ca ar iesi o lanseta superba de pescuit de pe mal dupa avat (folosind tot blank-ul).
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 13 Sep 2012, 13:31

tocmai am cautat acum lanseta si ii zice SAGE GSP 570 si cica ar arunca pana in vreo 2 Oz.

ps: stresant sa nu iti poti modifica mesajul precedent ...

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 13 Sep 2012, 14:01

sa faci un bat de pescuit dintr-o joarda de flai mi se pare genial :D :D
dreptateeeeee...... :respekt:
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 13 Sep 2012, 14:07

MuskMd scrie: deci ca sa scoti un bat de 2.2-2.3 m vei avea tot doua bucati.
exact asta vreau: un bat din doua bucati pana in 2,3m lungime :wink:
MuskMd scrie: Ce probleme vad eu in ce vrei tu sa faci :
1: nu stii cum se va comporta blankul respectiv pana nu il montezi.
corect insa am o vaga idee. dupa calculele mele e un bat fast de 4,5m. fast de regula inseamna ca batul lucreaza pe prima treime dinspre varf ceea ce inseamna ca se indoaie pe o bucata de aproximativ 1,5m de la varf inspre butt. 1,5m din 2,3 reprezinta aproximativ 2/3 din bat insa tinand cont si de faptul ca pe un blank mai scurt avem o alta distributie a fortelor sigur se va indoi cel mult pe 1/2 din lungime. Asta inseamna in principiu un bat cu actiune moderata.
din unele descrieri precum asta http://www.flyfishusa.com/rods/sage/sag ... ge-tcx.htm reiese ca e destul de nervos (fiind "fast responsive") ceea ce ma face sa cred ca moderatul de care vorbeam ar fi de fapt cel putin un moderat-rapid.
MuskMd scrie: 2: nu cred ca poti estima corect cw-ul cand il treci pe spin dinainte de a o face .
intrutotul de acord. cu toate astea dupa ce-l fac (ceea ce probabil se va intampla in iarna asta) o sa am vreme sa tot fac masuratori si incercari pentru a-i determina plaja corecta .
MuskMd scrie: 3: COSTURILE :lol: ..... ai vazut cat costa blankul respectiv ?
da :( de asta si intrebam daca am vreo sansa sa-mi vanda vreun magazin numa juma de blank :idea:
MuskMd scrie: In plaja aia eu cred cu tarie ca iti gasesti blankuri dedicate care in mod cert vor fi net superioare prin simplul fapt ca au fost concepute diferit.
nu cred ca gasesc si-ti spun si de ce: fabricantii din state sunt ultraspecializati pe specii de pesti si mai mult pe tehnici de pescuit pentru speciile de pesti de la ei ori pe la ei rapitori de talie mare in apa dulce sunt putini si se comporta diferit decat ai nostrii (vezi reactia lui Jeremy Wade referitoare la forta primilor somni pe Ebro ). In general pentru peste mare nu se prea folosesc blankuri usoare la ei si astfel oferta lor de apa dulce e prea light iar cea pentru pescuit marin e prea heavy. Din acest punct de vedere un bat de musca pentru pescuit marin e suficient de light si suficient de heavy pentru ceea ce vreau eu. :wink:
MuskMd scrie: 4: parere pur personala : sa distrugi un TCX in asemenea mod mi se pare blasfemie :P :lol:

Daca totusi iei blankul , anunta-ma poate te pot razgandi si mi-l dai mie :D
stiu ca pentru un muscar , adaptarea varfurilor de lancie in materie de scule pentru alte stiluri de pescuit e blasfemie la fel cum pentru un spinner folosirea unui bat de spinn in pescuitul la pluta la stationar inseamna acelasi lucru insa, cu toate astea, pentru mine custom inseamna adaptat la nevoi asa ca pragmatismul ma indreapta cu gandul si la asemenea "blasfemii".
daca totusi iau blankul in cel mai bun caz poti sa speri la jumatatea lui inferioara (in cazul in care nu-mi vinde nimeni doar jumatate de blank) :P :respekt:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 13 Sep 2012, 14:10

anem scrie:pe aici mai sunt ceva oameni care folosesc Sage 570 facut custom la pescuitul somnului cat si pescuit marin atat prin zona cat si pe la tropice ... si din ce am citit ar fi foarte OK inclusiv la pesti de 30 de kilograme ... atat ca aia e din 3 bucati daca tin bine minte. stiu ca la un moment dat gasisem o oferta tare misto la o lanseta dintr-asta si eram tare indecis daca merita sau nu.

ps: dupa cum sunt descrise lansetele ceva ma face sa cred ca ar iesi o lanseta superba de pescuit de pe mal dupa avat (folosind tot blank-ul).
deci nu-s eu singurul cu tigle lipsa pe casa care sa vrea bat de somn pe blank de fly :headbash:
ps. cand mai ai asemenea oferte fa-le publice ca poate altii se gandesc mai putin :P :respekt:

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 13 Sep 2012, 14:27

kingofbeasts scrie:[.....]
ps. cand mai ai asemenea oferte fa-le publice ca poate altii se gandesc mai putin :P :respekt:
pai oferte sunt multe pe aici si nu am cum sa le fac publice pentru ca aia inseamna sa imi omor tot timpul liber.

uite aici e oferta aia cu lanseta: http://spinning.forumcommunity.net/?t=48619832 ... evident ca intre timp s-a dat ca a trecut aproape un an.

cred ca ti-am mai povestit pe privat ce frenezie e pe aici cu sculele alea japoneze si cum "pescarii de net" isi vand echipamentele la mai putin de jumatate de pret doar pentru ca a aparut ceva nou ce vor sa si-l cumpere ... chiar zilele trecute am pus mana pe o lanseta la aproape jumatate de pret, si lanseta inca mai avea praf de pluta pe maner :wink:

colaps
senior
senior

Mesaj de colaps » 13 Sep 2012, 14:29

si bete de fly se vand tot asa ? daca ai ceva situri de gen baga un link ca sarim ca vulturii pe ei :D
...

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 13 Sep 2012, 14:45

king, Sage-ul de care zice Anem e de spin. deci , eu zic s ail lasam deoparte.

Ai putea incerca sa comanzi ca si piese de schimb doar primele doua tronsoane din blank , dar ma tem ca nu economisesti mare lucru la bani , in cazul in care reusesti .

Recomandarea mea , dupa ce am citit reviewri si pareri pe forumuri despre betele de fly de mi-a venit acru ( momentan si eu sunt in cautarea unui blank similar 14-15 ft, cls 9-10 ) : parerile care le vezi legate de fly in special la americani sunt extrem de subiective si arareori se pupa cu ale noastre conceptii despre blankuri. probabil si din cauza motivului pe car el-ai dat tu : alt mediu, alti pesti.

daca tu vrei neaparat sa te joci iti pot eu pune la dispozitie un blank pe care l-am rupt eu cu acelasi caracteristici doar ca e din 3 bucati si ...trebuie un pic reparat :) . Ca idee era un bat care "respira" corect cu un head de 48 de grame :D

let me know ce hotarasti.

PS daca gasesti o sursa mai ieftina pt blankul in cauza anunta-ma si pe mine te rog :)
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Scrie răspuns