bat de spinn-jig din juma' de bat de musca

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Tavi
veteran
veteran

Re: bat de spinn-jig din juma' de bat de musca

Mesaj de Tavi » 13 Sep 2012, 16:30

Viteza apare si la naluci...mie imi e ca problema va fi alta.
Jumatate de blanc se va comporta total diferit fata de blancul intreg ca si CW si ca actiune din cauza conicitatii.
Conicitatea e gandita pentru alta lungime, daca folosesti doar varful rezulta ceva prea mult mai subtire pe butt. Imi e teama ca se va indoi pana-n cotor si nu va putea arunca tot atat.
Basca diferenta de unghi in care lucreaza in sarcina...
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 13 Sep 2012, 16:45

ULK scrie:King....si nu crezi ca renuntand la juma de blank, pierzi si juma' din putere sau mai mult?
Iti ajunge oare cata vana ramane in cele doua segmente de varf? Nici macar nu poti estima cat o sa pierzi din putere.
Asa e, sigur se pierde macar jumate din puterea blankului (avand in vedere ca mare parte din puterea unui blank e situata pe talon se poate pierde chiar mai mult) . Ideea e ca daca din puterea de a lupta cu trofee de tarpon raman cu puterea de a lupta cu "tarponi" de avati mie imi convine :P

ULK scrie:Un pescar de aligator gar nu cred ca ar ramane foarte surprins de somnul nostru :) si mai sunt pe acolo ceva king salmon, musky,striper...nu se lasa nici astia usor :)...Intre blankuri de musky ar trebui sa gasesti ceva ce vrei tu.
in afara de king salmon si eventual striper(despre care inca nu stiu mai nimic) la ceilalti pesti enumerati stilul de pescuit difera substantial de spinningul la somn si avat pe Olt si implicit si betele vor fi in afara cerintelor (cel putin deocamdata asa cred dar e posibil sa ma insel) . Chestiunea e ca betele de game-xxx de spinning sunt concepute sa arunce naluci mari si implicit grele si care lucreaza bine cu greutatile alea devenind adevarati pari cand trebuie sa arunci cu ele greutati mai mici (naluci mai mici si mai usoare). Mai e si greutatea care la toate betele de musky de la 7 picioare in sus sare binisor chiar de 100 de grame si sunt destul de groase pe butt ceea ce inseamna de regula mandrina mai mare , eva mai mare etc., adica greutate mai mare pe batul finit .
Ultimul lucru betele de musca, pe linga ca pot arunca greutati mici pentru pesti mari (nalucile fiind tot mari dar mai usoare), sunt gandite sa fie mai senzitive si sunt mai indulgente in dril din cate am vazut .
cum am spus, poate ma insel insa , nu cred ca am nimic de pierdut si in cel mai rau caz imi iasa un super bat de stiuca . :)

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 13 Sep 2012, 16:54

Tavi scrie:...mie imi e ca problema va fi alta.
Jumatate de blanc se va comporta total diferit fata de blancul intreg ca si CW si ca actiune din cauza conicitatii.
Conicitatea e gandita pentru alta lungime, daca folosesti doar varful rezulta ceva prea mult mai subtire pe butt. Imi e teama ca se va indoi pana-n cotor si nu va putea arunca tot atat.
Basca diferenta de unghi in care lucreaza in sarcina...
asta e parte de care imi e cel mai frica : sa nu fie batul gandit pe sectiuni astfel incat sa se indoaie diferit pe segmente diferite si el per total sa fie dat ca bat fast dar varful sa fie parabolic, mijlocul moderat si buttul par. In cazul asta in loc de bat fast ma aleg cu o joarda. Avantajul e aici daca iau blankul intreg si daca nu-mi place cum lucreaza doar cele 2 tronsoane din varf, decat sa-l "pangaresc" construind pe el un bat mediocru de spinn, sa-l dau mai departe ca bat de fly nou nout (tot era MuskMd interesat :) )

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 13 Sep 2012, 17:00

bradypus scrie:king... daca incerci cinstit nu cred ca vei putea cumpara de la sage sau altii asa ceva..

in schimb... , mai necinstit... se poate ... si inca rapido.. ! inaf said ! :D

ei , acuma ... sti cum se spune : "situatii disperate=>masuri disperate" :headbash: dar numa' in ultima instanta :wink:
bradypus scrie:daca vrei sa-ti pastrezi moralu intact io-ti recomand sa urmaresti continu ebay-ul
asta ar insemna sa afli ce serii de lansete de musca s-au produs si vindut cu 2 virfuri ( ele exista ! )
si apoi dupa ce te-ai hotarit care-ti place dintre ele... e mai usor de cautat
cu siguranta sint unii carora dupa ce le-a iesit din garantie joarda poate li sa rupt butul si au ramas cu un virf sau chiar doo in plus cu care nu are ce face si le vinde
nah... e si asta o posibilitate

in rest ce sa zic... , nu se traduc asa cum iti imaginezi tu
Musk si alti ti-au zis ca se incarca cu anume greutati de fire... , ce au uitat ei sa zica e ca pe linga masa la fly mai apare si viteza
deci fortele is mari
cu asta m-ai trimis direct inapoi la studiu :P cum sunt destul de rabdator de fel poate ma aleg cu un targ bun pe ebay :respekt:
Ultima oară modificat 13 Sep 2012, 17:02 de către kingofbeasts, modificat 1 dată în total.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 13 Sep 2012, 17:02

king-ule … din ceea ce descri tu ca ai cauta la o lanseta s-ar putea sa iti placa lansetele din seria Magnum Taper (Lamiglas) sau Hot-Shot (G.Loomis) care au varful destul de sensibil si multa putere pe cotor. astea se incarca bine cu naluci mai usoare si de regula pot duce chiar mai mult decat greutatea data de producator.

eu folosesc asa ceva la avat si ma descurc bine atat cu greutati de vreo 5 grame pana pe la vreo 30 ... si ramane si suficienta rezerva de putere si pentru a opri vreun avat mai nervos. lanseta e data de pe la vreo 7 grame pana in vreo 17-18 cu linia intre 8-17lb si de cand am pusa mana pe ea am zis ca altceva pentru avat nici nu am nevoie.
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 13 Sep 2012, 17:08

o sa ma uit mai atent si la Hot-Shot-uri .
asta imi place mie la americani domnule, vrei sa vezi ceva , te duci la expozitia din domeniu respectiv si ai ocazia sa vezi pe viu lucrurile care te intereseaza.
din pacate la noi din bascheti expozitie de rodbuilding :( , asa ca pipaim blankurile pe youtube si pe forumuri din descrieri (facand abuz de bogata imaginatie de care dispunem) :lol1:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 13 Sep 2012, 17:41

kingofbeasts scrie:
asta e parte de care imi e cel mai frica : sa nu fie batul gandit pe sectiuni astfel incat sa se indoaie diferit pe segmente diferite si el per total sa fie dat ca bat fast dar varful sa fie parabolic, mijlocul moderat si buttul par. In cazul asta in loc de bat fast ma aleg cu o joarda.
In linii mari cred ca orice bat poate fi descris asa.
Sage-ul tau intreg are buttul de .620 si varful de 5.5, e fast si arunca max 60 de grame
Un bat de spining de 7' care arunca pana-n 2 oz are cam aceleasi diametre.
Daca iei doar jumate vei obtine un blank cu tip de 5.5 si butt de...? in orice caz mult mai subtire decat e nevoie ca sa arunce tot atat si sa fie fast.
Eu iti sugerez sa iei orice bat de doua bucati din dotare si sa il indoi intreg si apoi doar varful. As putea pune pariu ca la cel mai fast si teapan bat al tau varful luat separat e o joarda din alta categorie. Si e normal sa fie asa din cauza conicitatii.
Musca 13

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 13 Sep 2012, 17:46

conicitatea ca , conicitatea... , dar amu oare peretii au aceiasi grosime sau is facuti din acelasi material etc ?

din cite am inteles io toate chestiile astea nu erau asa importante caci principalu motiv era sensitibitatea

de acolo plecase...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 13 Sep 2012, 17:54

Acelasi material comparativ cu ce? Varf versus cotor?
Musca 13

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 13 Sep 2012, 18:10

intre joarde facute de diferiti producatori la diferite seri pt diferite tari si diferite specii

:D

Scrie răspuns