Poppy scrie:
GPS-ul este de pe un telefon Nokia (Orange) si a fost probat in mers cu un cyclocomputer de pe o bicicleta hybrid. Corespundeau vitezele. Chiar daca vitezele (barca, bicicleta) se desfasurau la poalele Ceahlaului.
mai intai fac o propunere: un topic pe teme de dispozitive GPS si navigare/pescuit cu barca pe apa.
in continuare @poppy: no offense! si off topic. si scuze ca ma bag in seama...
pe scurt: intr-un GPS toate socotelile (loc + viteza + compas) se fac intr-un chipset (un soi de procesor) cu un clock specific (200MHz, 500MHz, 1GHz...), la o viteza de deplasare a dispozitivului care primeste date de la satelit, si in functie de conditiile de receptie chip-ul poate (resp. decide) sa sara sau nu peste un set de date de la satelit, si peste socotelile aferente. pe apa, lungimea de unda a semnalului de la satelit este comparabila cu "valurelele" apei.
este un fenomen intalnit la sisteme de navigatie auto, atunci cand estimeaza viteza si iti spune sa virezi dupa ce ai trecut de intersectie, numai ca o ia in minus.
am si eu (de fapt soata) un telefon Nokia, imi da pozitia f. precis (verificat pe 3 alte GPS) dar sta prost la capitolul navigatie (i.e. viteza).
am folosit pe apa alt model de telefon, corelat cu timpi de parcurs intre niste puncte date, si cu localizare Google Earth - si in medie a fost ok. chiar si la radar a dat bine

- dupa ce mi-a venit scrisorica la cutia postala....
ca idee chipset-ul sirf star iii - este de referinta pentru geolocatie. depinde putin si de dispozitivul (telefon, laptop, whatever...) care il gazduieste.