ANCORA- GREUTATE, FORMA............

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 18 Apr 2006, 15:21

daca discul are suprafata mare, atunci e ridicat mai greu, pt. ca opune mai multa rezistenta apei. parerea mea...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

horiavd
senior
senior

Mesaj de horiavd » 18 Apr 2006, 15:29

ancora mea a fost bila cu diam. de 8-9 cm, dar nu din plumb...ceva fier...idea a fost ca am desfacut toata sfoara, aprox 12-13 m si in apa de 4 m nu am avut probleme. Am trecut sfoara pe la prova si am pus cefa-n vant si mi-am vazut de treaba.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 18 Apr 2006, 21:57

Nu ma pricep la ancore ,am pescuit destul de rar din barci,dar aici sunt niste ancore mai speciale(una chiar mi-am cumparat si eu in perspectiva unei barci gonflabile) nu prea grele dar care au un fel de balama si o tabla groasa (totul e zincat)sub forma triunghiulara ce se misca limitat pe aceasta balama ,tabla ce se infige in substrat si ancoreaza barca.

Miscarea acestei table triunghiulare pe o un ax perpendicular pe axul principal al ancorei e limitata astfel incat sa se miste in stanga sau in dreapta axului principal al ancorei avand limitarea la cca.45 de grade.intr-un fel seamana cu o sapa ce e fixata sub un unghi de 45 grade fata de coada sapei si la tractiune se infige tot mai adanc in substrat.

Cat de buna e nu stiu,dar aici ce nu e bun nu se vinde si banuiesc ca e buna infigandu-se ca o sapa in substratul namolos sau agatandu-se de pietre,iar cand vrei sa schimbi locul aduci barca deasupra ancorei si o poti ridica usor.
Ancorarea e mai buna cand sfoara e mai lunga si sa zicem sub un ungih sub 45 de grade.

Jean Scurtu

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Apr 2006, 22:20

eu am la barca un sabot de frana de vagon
e vis
nu e o placere sa-l scoti din apa dar te poti baza pe el

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 18 Apr 2006, 22:24

Merg si doi saboti cind este cazul dar...dupa citeva mutari ...febra musculara.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Apr 2006, 22:29

cat dreaq are un sabot dala ?

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 18 Apr 2006, 22:38

8-9 kg.Cind tragi de el in curentul ala infernal parca isi dubleaza greutatea.

wilddanube
veteran
veteran

Mesaj de wilddanube » 18 Apr 2006, 22:42

Vantul de la Darvari era puiut fata de vantul din Delta.
N-ati putut sta pe punct fix pentru ca:
- cei de sub vant erati dusi de la apa mica spre larg
- fundul era tare si fara agatatori
- ancorele erau mici
Ideal ar fi fost pentru voi un ghionder de 3-4 m pe care-l infigeati in mal si de care va legati.
Ancorarea e esentiala la pescuitul pe ghiolurile si canalele Deltei.
Am avut pescuituri ratate pentru ca n-am avut si o a doua ancora mai grea
www.wilddanube.ro

Cati
senior
senior

Mesaj de Cati » 18 Apr 2006, 23:06

Sorine eu folosesc un fel de ciuperca cu palaria din plumb , are in jur de 8-10kg si la 74 kg , nu mi-a facut probleme ; am turnat plumbul intr-un castron de inox sustras din zestrea nevestimi , l-am adincit vizibil in interior , gaura in mijloc, surub cu belciug sudat in cap si... gata ancora ! se dezgata usor si i-si face treaba pe vint .

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 19 Apr 2006, 06:54

un sabot nou are 7kg.(e cam prea greu)
eu imi luam de la triaj, saboti uzati de4kg, si erau foarte buni. am ramas fara ei la olt cand i-am ascuns urmand ssa vin peste cateva zile si mi-au furat oltenii "pepitele" :D

acum am 2 cutii de ness (umplute cu Pb.)de 4,5kg. ma ancorez cu una in fata una in spate, ca sa fiu perfect nemiscat, atat la stationar, cat si la rapitor.
totusi, de departe cea mai buna ancora pe care am avut-o au fost 2 roti dintate de 4kg. nu erau nici grele si functionau perfect pe post de sonar, cand cautam praguri, lasam greutatea de pe spate +2m. de sfoara(suspanta de parasuta rigida) si eram de neclintit, ne-am legat 2 barci una langa alta, pe olt, pe un super curent si vant, si am stat fara probleme.
cei ce va-ti luat ieri barci, si nu ati avut cand ati fost mici, mai tineti minte sa nu va ancorati cu greutatea de pe spate (principala) pe un varf de prag, pentru ca exista riscul sa "decolati" iar daca bata un vant puternic, veti regreta, toata balaceala.
am vazut multi care se ancoreaza vertical pe valuri de juma' de metru si se mirau de ce nu-i tine un fier de 10kg. problema se rezolva cu inca 2-3m de sfoara in plus.

Scrie răspuns