Alegerea jigului in functie de twister

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 11 Aug 2008, 13:19

Tristian scrie:Anomalii foarte mari nu sunt oricum. La carligele offset mai ales lungimea tijei merge progresiv cu deschiderea si oricum, din ce-ti poti elge pe la noi... mare branza nu faci...
Nu cred ca se poate vorbi de anomalii cat mai ales de o diversitate de modele / marimi. Sunt carlige 4/0 cu deschidere mai larga sau mai ingusta, cu tija mai lunga sau mai scurta, cu deschiderea mai curbata sau in unghiuri progresive, etc. Numai de la Gamakatsu am cca 10 modele de offseturi in 4/0 sa zic, care difera vizibil ca marime.

Pe mine marimea unui carlig ma ajuta doar orientativ: imi da o idee cam ce-ar trebui folosit. Cand e sa ma decid la ce carlig sa folosesc pt un anume silicon tre' sa aleg una din multele combinatzii de marimi si profiluri care se potrivesc cel mai bine in situatzia respectiva.

Sa nu uit: pt. aceeasi marime / forma / brand pot exista carlige cu wire gauge-ul diferit, pentru prezentari diferite. In aplicatziile weightless conteaza mult greutatea carligului.

Asa ca, pt initziatorul topicului, cred ca cel mai bine e sa ai cat mai multe tipuri de jiguri de calitate in branduri, modele si marimi diferite si sa jonglezi cu ele pt siliconul dorit. Daca comanzi fara sa le vezi (numai dupa o marime) s-ar putea sa nu fie exact ceea ce vrei, asa ca ar fi bine sa iei o plaja de marimi care ar acoperi mai multe situatzii.

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 11 Aug 2008, 14:23

pe scurt :

la shaduri :

pentru 5-6 cm maxim 3/0 in functie de modelul carligului. recomandate 1/0 sau 2/0

pentru 7-8 cm intre 2/0 si 4/0. depinde de marimea pestelui vizat, de tipul shadului sau al carligului, de agataturi etc . de exemplu daca dau in agataru cu un MT de 8 sau un shdexperts Jankes de 7.5 voi da cu 2 sau 3/0, mai ales daca si pestele e mofturos. daca nu agata f tare si pestele da bine in ele, voi da cu 4/0.

pentru 10 cm 4/0 sau 5/0.

pentru 12.5 cm 5/0 sau 6/0

pentru 15 cm minim minimorum 6/0 preferabil 7 sau 8/0.

mai mult de 15 cm nu am folosit.

ideea este urmatoarea: carligul nu trebuie sa fie prea mare comparativ cu dimensiunea shadului, pt ca afecteaza evolutia. nici prea mic nu tre sa fie pt ca iti creste rata de rateuri .

oricum poti sa mergi cu incredere pe dimensiunile de mai sus in ceea ce priveste carligele eagle claw, mustad, si gamakatsu ....

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 11 Aug 2008, 14:51

as adauga la ce a spus toni f, nimic... :wink:
pt ca nu mai e nimic de adaugat.
parca iarna le dau un nr mai mic...in rest din martie pana in decembrie.. mare! mare! mare! 1/0- 6/0
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 11 Aug 2008, 15:16

Bineinteles ca daca le poti vedea si ai toata gama la indemana, de la un producator mai smecher, vei gasi lungimi diferite la tije, la deschideri diferite... samd, dar inclusiv pe magazinele online lungimea tijei nu prea am vazut-o data niciodata, mai ales la offseturi. Si chiar daca un producator ca Gamakatsu sau Mustad au o gramada de modele si variante de carlige, la noi nu se aduc decat in model din fiecare si daca ai noroc e pe stoc asa ca iti doresc succes sa iti iei din Romania. La noi nu se aduc ca nu faci bani cu ele. La noi e plin de pungi de mamaliga.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 11 Aug 2008, 15:20

Jig de 12-15 s carlig de 2 cm sa zic, cum spune TopGear, aia consider anomalie. Spune-mi de unde sa-mi iau Gamakatsu de 3/0 si 4/0 cu 3 lungimi de tija diferite?

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 11 Aug 2008, 20:38

Tristian scrie: Spune-mi de unde sa-mi iau Gamakatsu de 3/0 si 4/0 cu 3 lungimi de tija diferite?
Eu imi iau din magazinele de scule de pescuit.
http://www.sailbaron.com/

Acu' vreo doua saptamani am avut treaba cu jobul undeva in nordul Montrealului. Conducand spre destinatzie, vad aproape de autoruta sigla uriasa a unui astfel de magazin de tackle. Asa ca frana brusca si iau primul exit.

Acolo am gasit niste offseturi Gamakatsu pe care nu le vazusem pana atunci (wide gape for tubes) cu coada carligului foarte sinuoasa. Mi-am luat cateva pungi in marimi 2/0 - 5/0. Vanzatorul zicea ca-s niste modele noi. Am mai gasit deasemenea niste Matsuo interesante si niste Mustad cu lest turnat pe tija offsetului.

Nu stiu cum sta treaba-n zona ta, dar vorbeste lumea ca Mecca pescarilor romani ar fi undeva pe la Budapesta. Trebuie incercat!

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 11 Aug 2008, 20:49

ma acu inaite de a va scapa voi la vale... cirlijele ca cirlijele... dar daca matisati ceva pene de cocos si alte materiale pe jiguri devin si mai apatisante

incercati sa imprumutati cite ceva de la muscari ca nu va prinde rau !

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 11 Aug 2008, 21:12

Am folosit niste jiguri de la jig-a-jo cu par de caribou. Mergeau foarte fain si am luat catziva bassi frumosi si stiuci cu ele. Ulterior le-am lasat prin balarii si nu mi-am mai reinnoit stocul. Dar chiar faceau servici!

http://www.caribou.ca/english/catalog/products.html

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 11 Aug 2008, 21:39

io dau la salau si cu plastice... dar cite odata din astea home made fac mai multa treaba mai ales cind e plictisit...

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 11 Aug 2008, 21:58

Onesti, daca citesti mesajele mele numai din topicul asta vei vedea ca m-am referit de vreo doua ori la ce as putea cumpara de la noi. Stiu ca stai in Canada dar nu-mi fac cumparaturi de 30 de dolari pe care sa platesc 130 de dolari si sa astept o luna. Nu discutam ce gasim in lumea mare ca stiu, discutam ce gasim in Romania, ca e forum romanesc. Lanseta mi-am comandat-o in SUA, la carlige deocamdata cu Owner ma descurc chiar bine, mai cate un Yum sau un Excalibur si treaba-i buna. Stiu fiecare producator ce face, imi curg balele dupa nalucile de la Kinami, vreau firele din turneul de bass de la americani, vreau si bani si femei si mor dusmanii mei, dar deocamdata o iau mai usor. La noi inseamna si magazinele online, sau in primul rand alea, unde la ce e "bun" din punctul meu de vedere cam bate vantul. Probabil ca se vand greu si sunt scumpe dar se gasesc chiar rar. Cum ti-am mai spus intr-o discute de la alt topic, la voi e patria walleyului si a Bassului plus ca sunt doua dintre cele cateva economii care inca functioneaza, e normal sa fie asa.

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Scrie răspuns