Alegerea echipamentului pentru salau !!!!!!!1

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Apr 2006, 13:37

ete de unde sare macho man. :) hai ca intarzii plecarea pe tema asta.

zici tu: "Daca tu nu controlezi naluca altul ar trebuii sa o faca?".
raspuns: unii pot sa mearga pe bicicleta fara maini si altii nu. unii au nevasta si trei amante si altii tree sa plateasca sa pupe si ei ceva. asta-i viata, deh. n-o fi corect. nici cum dau baietii astia in ardeal cu bete de 20-40g si struna la microvobler si totusi prind clean nu inteleg, da se poate. deci da, uita-te la galerie si vezi ce prinde jean cu jig si in felul lui. e clar ca poate controla naluca.

mai bagi tu: "Tu ai fost indragostit de toate betele pe care le-ai avut si ...toate au fost mai bune ca ceea ce am eu numai ca ai ajuns mai tirziu la concluzia ca trebe sa le vinzi pt ca nu corespund cerintelor tale."
raspuns: se intampla ca eu dau la peste in multe locuri si in multe feluri si ma plictisesc repejor de prins intr-un singur fel. adica nu am stilul tau, nu-s in stare sa dau 8 ore non stop pe un loc doar doar o sa am un tzac. am incercat, nu mi se potriveste. prefer sa ma distrez, ca nu vand peste. am spus ca e corect ca fiecare sa dea cum vrea si cu betele care i se potrivesc.

repet, am facut misto de tine cand ti-am zis ca nu-mi place loomisul tau, nu trebuia sa te basici. este foarte fain si ma bucur ca esti multumit. ar fi culmea sa ma apuc sa-ti spun eu cu ce sa dai, nu crezi? iar cu faptul ca mi-am dat betele, nu vad ce este ciudat.

unii le tin si ajung sa stranga 20 de bete, treaba lor. mie nu-mi place sa am chestii pe care nu le folosesc. le pot cumpara mai tarziu inapoi daca mi se face dor de ele. acum am un singur bat de spin si 3 de musca pe care le folosesc. ce-i asa de anormal, sunt scule pentru diverse situatii cu care ma intelesc eu si prind peste toate. vino sa vezi daca esti curios. si ce-i asa de anormal sa-mi placa sa fac misto de betele amicilor si sa imi placa batul pe care l-am montat cu mana mea dupa mintea mea? vroiam sa invat sa fac si bete, exista si acolo o distractie si ramai cu ceva. am inteles, nu gandesti la fel, este problema ta, nu a mea.

mai spui tu: "Pe bune , daca vrei sa iei apararea unei persoane fa trteaba cum trebuie , ce faci tu acum seamana gesturile unei femei usoare care se da doamna.Fi barbat ."

nu i-am luat apararea in dorul lelii cum crezi tu. am incercat sa explic celor care nu inteleg conversia de la musca la spin de ce poate lansa el greutati usoare. de ce pescuieste el cu bete lungi si parabolice, mi se pare destul de evident. fiindca asa ii convine lui mai bine, exact asa cum tie iti convine mai bine pentru baltile tale sa dai cu un bat de 2oz. deci spun ca-i un pic gresit sa faci retete pe un subiect relativ.

oricum, imi place ca-ti dai cu parerea despre lansat jiguri de 5g. de curiozitate, ai prins multi salai cu 5g? ai avut vreodata nevoia sa-ti bati capul cu sculele cele mai potrivite ca sa arunci cat mai departe posibil un microvobler de 2g sau un o rotativa 00? fiindca daca ai fi avut, nu ai fi zis ca nu exista bete si fire ori solutii ca sa lansezi departe greutati mici. ai pescuit vreodata cu fire de 0,08? hai sa mergem si mai departe, ai dat vreodata pe balta la salau? stiu ca ai citit ca exista faze din astea, da' un pic altfel se vad lucrurile cand le faci tu cu mana ta, d-aia te intreb.

aia cu femeia usoara a fost asa de subtila incat n-am inteles-o. daca e ceva mai clar in mintea ta, fa-te inteles sa pricepem toti. poate n-ai inteles dragule, nu eu sunt ala care scrie sa se afle in treaba. fa distinctia intre subiectul asta si acele probleme nerezolvate pe care le ai cu jean. asta e alt film.

revino-ti, nu tin apararea gratuit nimanui si nu contrazic pe nimeni gratuit. chit ca n-ai percutat, eu mi-am exprimat opinia fara sa atac pe nimeni, asta e chestie de bun simt intr-o discutie publica. daca nu esti in stare sa faci la fel, treci tata pe privat sau suna-ma si zi-mi deschis ce-ai de zis.

haidi pa.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 14 Apr 2006, 13:42

[quote="danr"]Regionalisme !! :lol:
in Muntenia il sparg baietii la twister, in Transilvania la vobler, in Moldova.... nu stiu daca-l sparg :lol: [/quote]

Dane , nu-i vorba de regionalisme , da jigging presupune pescuit pe verticala cu absolut orice naluca care se preteaza la asa ceva , aceasi naluca , chiar daca unii ii zic jig , atita vreme cit nu este jiguita nu-i ...jig . De pe mal , apa de 2m si eventual aruncat la distanta nu prea jiguiesti cu o floreta de 2,10 , ca prinzi peste ii alta treaba , da cum am zis , poti sa prinzi la vobler linistit , in astfel de conditii ( eu am prins la rotativa ).

Parerea mea , daca vrei jigging pur si dur , bete rigide absolut necesar , daca vrei sa prinzi la jig , atunci poti sa dai cu ce-ti trece prin cap .

Fir Intins!!!

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 14 Apr 2006, 14:57

Eugen am prins destui salai folosinf jiguri de 3.5 si 7 gr , stai linistit, si cunosc foarte bine problema.
Cum dracu se face ca noi nu intelegem ce scrie Jean si trebe sa ne explici tu ?
Hai mai fi om serios si...fi doar pescar.Sa intru cu tine in discutii aiurea nu are rost .Vezi cum incepe topicul asta si apoi urmareste raspunsurile.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 14 Apr 2006, 17:10

eu am trecut de curand de la 2.10m la 8'6" si clar lansez mai departe cu aceleasi naluci si le controlez mai bine din varf,fiind batul mai lung+ca ma ajuta la recuperare paralela cu malul,evitand mai bine vegetatia si stuful de langa mal.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 14 Apr 2006, 19:12

danr scrie:jeane ,

lasa sarulestiul ca nu intra in discutie, nevasta-mea a prins 5 salai acum in primavara la sarulesti desi a mai facut doar vreo 2 partide la twister si asta acum 3 ani

cu ce bat de 2,70 - 3m pescuiesti cu jig de 1 gram fara plumb suplimentar ?

vezi tu, contradictia noastra pleaca de la un aspect de baza, simplu, pe care tu nu vrei sa-l accepti
teapa la salau trebuie sa fie ferma si rapida ( vorbim de plastice ), lucru irealizabil cu un bat de 3 m care poate arunca jig-uri de 3 grame ( presupunem prin absurd car ar exista vreun bat bun care sa faca lucrul asta ), pentru simplu motiv ca probabil ca este o pleoscaiala de bat

pescarii experimentati de salau de la noi cauta bete rapide, taricele, in contradictie cu supermoderatele propuse de tine, de ce oare ?
Dane,

Nu ma fa sa cred ca sotia ta pescuieste mai bine ca V.TARUS care a fost printre primii in Romania ce pescuia la jig(pe vremea cand eu habar nu aveam de asa ceva),ghinionul lui a fost ca poate atunci cand a pescuit el nu mancau si cand am aruncat eu au inceput sa manance(nu prea stiu din ce motive dar asa a fost,sau pur si simplu am avut noroc).
Repet ca nu am sustinut ca ma pricep la salau ,am spus doar ca daca voi pescui alaturi de altii nu ma voi face de ras.

Eugen nu incearca sa ma apere pe mine ,mai ales ca el nu agreaza pescuitul cu bete lungi,dar ce am scris pe forum-uri a fost si va fii adevarat,ati putut vedea in poze ca eu la jig pescuiesc cu bat lung ,sau pt. unii f. lung.
Bete de 2,7m. am numai doua facute de mine pe blank-uri fly de 9' SHIKARY de W9 si AMTAK(AMERICAN TACKLE)de W8.,restul sunt de peste 3m. ,cel mai lung de 6m.

Ca tu nu intelegi cum se poate intepa cu un bat lung arata limitarea ta in acest domeniu si faptul ca nu ai incercat niciodata sa vezi ca nu e tocmai cum zici tu.Intepi mult mai bine cu un bat lung si e explicabil daca te duci putin la ce ai invatat la fizica.
Eu intep pestele si cu "noodle"rod care chiar e ca o nuia dar iti trebuie tehnica pt. asa ceva ca daca intepi brusc,varful batului intai "bate" in jos datorita inertiei si apoi zvacneste in sus,de acea inteparea trebuie sa fie asemanatoare cu o miscare continua ,cum ai scoate un pic mai rapid montura din apa.

Betele cu care pescuiesc cel mai mult(si citind cele postate de mine stii)sunt bete facute pe blank-uri de fly, travel ALL STAR TITANIUM de 9' W5 si cel cu care pescuiesc are 3,5 m. deoarece i-am adaugat o extensie HELIUM LTA de la KISTLER.
Si cu acest bat arunc usor peste 30m.(in conditii fara vant din fata si mai putin cu vant din fata) cu jig de 1/32oz.(0,9g.)fara adaus suplimentar de plumb,datorita batului ,mulinetei SS TOURNAMENT 700 si firului subtire,FIRELINE de 4lb.
Daca pescuiesc cu batul HELIUM LTA,de 9' cu acelas jig in conditii de vant arunc mai bine batul fiind mai elastic,dar batul fiind mai putin sensitiv decat TITANIUM,pescuiesc mai putin cu el.

Intreaba si pescarii de stationar ,intreaba-l pe"VIJELIE" cat de departe poate arunca cu bat match cu o montura cu pluta de 1g. si atunci te vei lamuri sper.(si pluta de 1g. are un volum mai mare decat jig-ul de 1g.).
Cu un jig un pic mai greu(1/16oz.) iti dai seama ca arunc mai departe.

Din pacate ,tu fiind ca Toma necredinciosul,nu crezi si din pacate nu esti langa mine sa poti vedea ca nu exagerez,nu ai crezut nici la prima mea postare ca prind la jig calcani si mai luat peste picior.

Am mai precizat ca betele mele sunt medium-fast si la distanta de cca.50 de mal daca am atac ratez putini pesti,la jig,ca la vobler sau rotativa,pestele se agata singur.
Daca ai pescui un pic cu unul din betele mele ti-a da seama de veridicitatea spuselor mele.

Cineva a postat ca ideal la jig este batul de 6' ,6'6" ca folosind un bat mai lung miscarea e mai ampla si nu prea inteleg ca la mine mana mea misca batul cat vreau eu si e necesar ,batul nu se misca singur!!!!!

Fiecare crede ce vrea ,dar in jurul meu multi pescari au putut constata ca prind mai multi pesti decat ei cu bat mult mai lung si unii dintre ei si-au si cumparat bete mai lungi.

E normal ca e mai obositor sa pescuiesti cu un bat mai lung ca e ceva mai greu decat un bat scurt si daca eu pescuiesc cu bete lungi inseamna ca ma avantajeaza la pescuit ca altfel nu as face-o.Si mie mi se incurca cateodata firul pe varful batului(dar oricum mai rar ca am inele match cu piciorul lung),dar si aceasta face parte din "placerile si neplacerie pescuitului"

Referitor la intepat daca crezi ca un calcan e mai usor de intepat decat un salau ,te inseli ,gura calcanului e mult mai osoasa decat gura salaului si dupa cum ati putut vedea din poze am prins si sper sa mai prind,destui calcani cu bat de 5m. la jig si mai multi in general decat ceilalti pescari ce pescuiaul la jig in apropiera mea,sau chiar si fata de cei ce pescuiau la pestisor viu.
La calcan "teapa" trebuie sa fie mai ferma si mai rapida decat la salau si daca betele mele fac fata cu brio la calcan de ce nu ar face fata si la salau????
Daca betele cu care pescuiesc nu ar fii bune de mult schimbam cu altele si s-ar parea ca aici am o posibilitate mult mai mare de a alege din multitudinea de bete ce se gasesc in magazine,decat voi in Romania.

Dane, fii sigur ca daca as pescui in curentul apei iesit din turbine as folosi alt bat,alt fir si montura,dar in conditiile baltii in care pescuieste de pe mal cel ce cerea sfaturi referitoare la bat,betele mele ar fii super.
Referitor la daca e mai avantajos sa pescuiesti cu un bat mai lung si daca poti intepa eficient cu el ar trebui sa-i intrebi si pe Razvan si Adelin de la ARAD sa vezi care e parerea lor.Insa atata timp cat eu prind cu bete lungi pesti mai multi decat cei cu bete scurte raman la parerea mea pe care nu trebuie sa o adopte nimeni .

Ca prind si prind bine la jig ai avut ocazia sa citesi ce a scris in doua articole un reporter sportiv american(Ed Snyder) pe site-ul:www.fishingworld.com,unde oricine daca cauta in la arhiva site-ului poate gasi articolele respective,doar scriind numele inceputului articolelor:

-Flounder fishing-with an international flare

-Houston angler catches & releases possibil world record

Ca altcineva sustine ca la jig se pescuieste cu bete rigide si ca de pe mal nu poti pescui la jig ,e treaba lui ,eu pescuiesc nu sa arat ca stiu "jiging"ci sa prind pesti la jig si chiar reusesc cateodata.

Fiecare cu gusturile lui si functie de acestea si cunostintele referitoare la pescuit isi alege ce ii permite buzunarul si piata.
Batul tau G. LOOMIS e f. bun ,dar nu e pe gustul meu,dar asta nu schimba cu nimic valoarea lui de care cred ca tu ti-ai dat seama deja.

Jean Scurtu

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 15 Apr 2006, 13:02

[quote="Jean Scurtu"]

Ca altcineva sustine ca la jig se pescuieste cu bete rigide si ca de pe mal nu poti pescui la jig ,e treaba lui ,eu pescuiesc nu sa arat ca stiu "jiging"ci sa prind pesti la jig si chiar reusesc cateodata.

[/quote]

Care-i ala ?

Fir Intins!!!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 15 Apr 2006, 19:04

Parca mai poti sti pe "praful asta"!!!!????

Jean Scurtu

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 16 Apr 2006, 13:40

Ai dreptate , ii gros prafu !

Fir Intins!!!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 17 Apr 2006, 08:31

am obosit sa ma contrazic aiurea, cand vorbim despre bat de salau pe balti sa primesc contra exemple cu bete de match sau de musca , sau cu exemple de la pescuit la calcani, aligatori si alte marsupiale

eu am un singur lucru de spus incepatorilor: nu incepeti pescuitul la salau pe balti cu bat de 3,5-4 metri , allstar sau trabucco , fir de 4 lb Fireline , mulineta Daiwa ss tournament care e ceam mai grozava mulineta din luma care s-a inventat si altele nu mai exista , si plastice bass assassin curly tail pe jiguri de 1 /16 oz.....

si incercati sa filtrati sfaturile pe care le primiti, intrebati mai multi pescari, duceti-va pe malul apei si uitati-va la pescarii buni de salau cum pescuiesc, ce bete folosesc, intrebati de ce, etc
si pe urma bagati banii intr-un bat

si ca sa incheiem o polemica inutila, hai sa recomandam fiecare cate un bat pentru pescuit la salau pe balti cu apa mica ( 1-3 m ), fara curent sau curent slab, pescuit cu plastice de pe mal
si sa vedem ce crede fiecare

recomandarea mea personala: lungime 2,10 m, actiune fast, putere 1/4 - 5/8 sau pe acolo

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 17 Apr 2006, 16:38

subsciu la spusele lui Dan cat de cat:

bat de 7 feet aprox. 2,14 m, ML sau M , Fast, 1/4-5/8 sau 1/4-1/2 oz!

Scrie răspuns