Alegerea echipamentului pentru salau !!!!!!!1

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 13 Apr 2006, 16:18

Nu de 5, ca pe ala oricum nu-l arunci prea departe cu orice bat. Dar la unul de 7 sau o la cicada Berti de 7.5 conteaza al naibii cat de lung e batul. Daca vrei facem proba, eu m-am lamurit. Era vorba de cel mult 15 metri in plus, iar in situatia aia cei 15 m erau totul ;).
Cu lacrimi Bastus!

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 13 Apr 2006, 16:35

adevarat ce spune Gerula, dar un bat lung nu este la fel de precis ca unul scurt!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 13 Apr 2006, 16:44

nu cred ca la un 7 grame ai 15 m in plus la un bat de 2,70 versus un 2,10
chiar si asa, batul de 2,70 trebuie sa se incarce cu cele 7 grame, si sunt curios ce bat era
iar 7 grame este mult pe apa de 2 m, ca despre asta vorbeam

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 13 Apr 2006, 16:45

mihai,

ultima data cand am dat de pe mal, cu 14 grame si acelasi fir, eu cu 1,90 tu cu 2,70, cat aruncai in plus ?

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 13 Apr 2006, 17:09

danr scrie: iar 7 grame este mult pe apa de 2 m, ca despre asta vorbeam
Chestia era ca doar cu 7g ajungeai pana acolo. Ce-i drept, apa avea binisor peste 2 m, dar nu asta e ideea. Degeaba dai cu greutatea ideala pentru adancimea respectiva, daca nu "bati" pana la "locul faptei".
danr scrie:nu cred ca la un 7 grame ai 15 m in plus la un bat de 2,70 versus un 2,10
Nici eu n-am crezut, ma gandeam ca poate o fi vorba de tehnica etc. Dar l-am rugat pe respectivul sa dea cu batul meu, si arunca maxim exact cat aruncam si eu.
Cu lacrimi Bastus!

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 13 Apr 2006, 17:41

Gerula scrie:Daca dai de pe mal e vital sa ai la tine un bat cu care sa poti arunca
departe . M-am lovit de chestia asta o data, si n-are sens sa va zic cum e sa ai la tine doar un bat de 2.10 cu care pur si simplu nu poti arunca pana la pragul unde altul, cu bat de 2.70 (cu care a putut arunca pana acolo), inhata salau dupa salau ;).
As vrea sa imi arati it dai tu cu un 2.70 si cit dai cu un 2.1
cu 5 gr
Eu iti spun ca diferenta cind folosesti 14 gr e mica , dar daca folosesti 5 gr o sa fie si mai mica.

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 13 Apr 2006, 18:32

Eu nu vorbesc de 5 gr ci de 7. Cu 5gr nu se incarca batul de 2.70, sau cel putin n-am vazut eu bat de 2.70 care sa se incarce ca lumea la greutatea asta. E foarte posibil ca de la o anumita greutate in sus diferenta sa scada, n-am incercat.
Cu lacrimi Bastus!

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 13 Apr 2006, 18:43

Uite eu folosesc hsr 1021s 1/4 -1 1/4 si se incarca bine cu 7 gr.Dan are un sjr 783 de 5-17 gr.Am facut aruncari cu diferite greutati si am vazut ce diferente sint.Cu cit greutatea este mai mica cu atit este mai mica diferenta , cu cit greutatea creste cu atit este mai mare diferenta.

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 13 Apr 2006, 19:28

Pescarii francezi au rezolvat problema aruncarii unui jig de 5 grame la distante mari: utilizeaza o bombeta culisanta floating de 15 grame - metoda bombette. :lol:

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 13 Apr 2006, 20:20

Dane,

Din pacate gresesti,eu nu pescuiesc intodeauna cu extra plumb pe fir si daca e vorba de finete a pescuitului poate multi nici nu au incercat vreodata sa pescuiasca asa fin cum pescuiesc eu.

Am mai aratat pe acest forum ca cel mai greu jig cu care pescuiesc eu este de 1/8oz.(3,5g.)dar cel mai des pescuiesc cu 1/32oz.(0,9g.)si 1/16oz.(1,77g.)si cand sunt nevoit(apa f. limpede si super pescuita)pescuiesc cu 1/64oz.(0,44g)atat in apa dulce cat si in apa sarata.
Pun extra plumb pe fir doar cand pestii sunt departe de mal si cand altfel nu as putea arunca la distanta necesara,sau curentul e prea puternic si fara adaus de greutate (dar nu jig mai greu) nu as putea pescui la adancimea dorita si unde se afla pestele.

Majoritatea pestilor din fotografiile postate anul acesta de mine la Galeria foto sunt prinsi cu jig-uri 1/32oz-1/16oz.fara nici un adaus de greutate.Cateodata pescuiesc cu jig-uri in tandem dar de cele mai multe ori pescuiesc numai cu un jig si fii linistit si in conditii cu vant destul de tare din fata pot arunca destul de departe ca sa pot prinde peste ,deoarece ma ajuta batul lung si flexibil, fireline de 4lb.(textil mai subtire nu am gasit nicaieri in lume)si mulineta DAIWA SS TOURNAMENT 700.
Probabil ca multi pescari dau dreptate celor ce sustin(majoritatea pescarilor americani) ca cel mai bun bat la jig e cel de 2-2,10m.,dupa cum spune literatura,dar eu sunt convins ca nu au dreptate si in jurul meu multi pescari si-au cumparat bete mai lungi vazand ca eu prind mai multi pesti ca ei.
Am avut ocazia sa pot compara la jig doua bete de calitate unul de 2,70m.(un KISTLER HELIUM LTA ce l-am cumparat la inceputul anului si batul meu de 3,5m.facut de mine pe blank fly de 9' W5+extensie HELIUM LTA.
Am pescuit cu jig 1/32oz. (fara alt adaus de greutate) timp de trei ore cu HELIUM si apoi am schimbat pescuind imediat cu batul mai lung ALL STAR si concluzia mea a fost ca pescuind cu un batul HELIUM mai scurt(se scrie in revistele de specialitate ca cu un bat mai scurt simti mai bine atacurile...)nu am reusit sa sesizez toate atacurile pestilor pierzand deci multi,pe cand cu batul de 3,5m. ALL STAR am avut placuta surpriza sa consat ca sesizez toate atacurile si am prins mai multi pesti.

Ca pe lacurile amintite e nevoie de finete ca sa prinzi peste nici nu incape indoiala,dar finetea nu are nici o legatura cu faptul ca pescuiesti la white bass sau salau finetea face ca sa prinzi mai multi pesti si acasa si in America,cu conditia sa sti sa pescuiesti,dar din pacate multi nu inteleg asta si consecintele sunt evidente.

Pot sa va asigur ca sunt f. putini pescari americani care pescuiesc cu finetea cu care pescuiesc eu si se mira tot timpul de ce prind de obicei mai mult ca ei.Iar ca o parere personala un bat extra-fast nu prea are nimic cu finetea,dar fiecare poate sa creada ce vrea.

Daca nu ai pescuit competitional la stationar e greu sa pescuiesti la spinning fin ca nu intelegi exact de unde incepe finetea,sau intervine frica ca pierzi mai multi pesti,naluci etc.Referitor la pescuitul de finete stiu destule,poate mult mai mult ca altii si o spun fara lipsa de modestie.

Dane,poate ai ocazia sa vezi un filmulet la Eugen referitor la pescuit salaului,un film ce a aparut pe OTV cu ani in urma si cand am picat ca "musca in lapte"ca musafir la SARULESTI ,unde a avut loc un interviu si o demonstratie cum se prinde salaul la plastice facuta de un prieten de-al meu .
Nu prea se prindea nimic si la insistentele mele de a pune un plastic(shad) mai mic in sfarsit apare prima captura un biban.
Deoarece prietenul meu a fost sunat la cellular mi-a dat mie batul sa pescuiesc.Tot pescuitul meu a fost trei aruncari,am prins un strapazan de cca.600g. si un salau de cca.1,5kg.Si asta cu un bat cu care nu am mai pescuit niciodata de cca 2,6m.facut pe blank de steelhead(blank american),bat despre care prietenul meu,bun pescar de altfel,imi spunea ca e prea moale si ca trebuie sa-si faca altul mai fast.Daca va mai spun ca au fost primii salai prinsi in viata mea ,poate nu veti crede.

Dar indiferent ce peste vrei sa prinzi principiile pescuitului sunt aproape la fel la toti pestii,iar din punctul meu de vederea ,finetea si modul de prezentare a nalucii au un rol hotarator.Cand am invatat cum sa prind peste la jig spionand un pescar american ce prindea cei mai multi pesti din cca.10 pescari ce pescuiau in acelas loc (si apoi rugandu-l sa-mi arate montura) nu ma gandeam ca il voi intalni din nou in acelas loc peste doua zile si ca pescuitul va fii altfel.

De data aceasta desi am incercat sa pescuiesc cum "furasem"de la pescarul american nu aveam nici o trasatura si norocul meu ca in apropierea mea un negru a prins la fund un white bass cu pestisor.Atunci mi-am dat seama ca pestele nu mai e intre ape ci pe fundul apei ,am pus un plumb suplimentar la cca.50cm de jig si a inceput spectacolul.
Intre timp a venit pescarul localnic de la care am invatat,nu prindea ,i-am spus ce sa faca,dar tot nu prea prindea si datorita faptului ca deja aveam cei 25 de white bass peste 10inch(25,4cm)cat e limita minima legala in Texas,i-am dat pesti celui de la care am invatat.

Revenind la pescuitul la SARULESTI dupa prindera pestilor(probabil am adus norocul din America ca din trei aruncari ,intr-un loc necunoscut mie,dar f. bogat in pesti sa prind doi pesti....)i-am spus sa nu-si faca alt bat ca batul lui e super ,mai mult chiar l-am rugat sa-mi dea denumirea blank-ul ca la intoarcerea mea in America sa-l cumpar,dar din pacate fiind discontinuu nu l-am gasit.

Fiecare pescar are preferintele sale referitoare la sculele de pescuit ,eu mi-am permis doar sa-mi expun parerea personala dupa multi ani de pescuit.

Repet inca odata ce am mai spus si nu am fost crezut,pescarul roman mediu ,pescuieste mult mai bine ca un pescar american mediu,in primul rand datorita faptului ca nu are bogatia piscicola de aici si deci trebuie sa stie mai multe ca sa poata prinde peste.

Va doresc sa puteti constata veridicitatea celor spuse de mine pescuind si voi aici si atunci va veti convinge singuri.

Daca sunteti curiosi intrebati-l pe VIJELIE(pe care nu-l cunosc personal) de ce prinde mai multi pesti ca multi pescari poate va va spune.Eu nu-l intreb eu stiu de ce, fara sa-l fii cunoscut vreodata.

O sa incerc sa postez o poza cu un peste aligator de 5-6kg.prins acum doua zile pescuind la jig 1/16oz. cu pluta culisanta(pare curios ,nu???)facuta de mine din pana de paun,bat telescopic de 3m. mulineta SYMETRE 2000,fir mono(pe fireline nu sta nodul opritor) MAXIMA DE 0,12-0,14mm. si forfach SEAGUAR CARBON PRO FLOUROCARBON de 2lb.(0,9kg.)Pestele a fost prins intamplator cand pescuiam la "crappie" agatat de inotatoarea caudala.A fost un "catches &releases",ramanand doar fotografia.

Jean Scurtu

Scrie răspuns