struna somn

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

luccian
utilizator nou
utilizator nou

struna somn

Mesaj de luccian » 19 Apr 2011, 04:23

salut!
se foloseste struna la somn sau nu e nevoie?
eu personal nu am folosit si nu am avut probleme dar sincer sa fiu nici nu am prins balauri 4.5kg record personal :lol:

SzylaRd
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de SzylaRd » 19 Apr 2011, 08:46

La spinning??...la stationar????... ce fel de pescuit??
Daca Nu Stii Ce Cauti, Atunci Nu Mai Cauta!

bogdan_mihu
senior
senior

Mesaj de bogdan_mihu » 19 Apr 2011, 09:24

daca dai dupa balauri poti sa folosesti struna sau mono gros rezistent la abraziune,am vazut cazuri,in care dupa juma de ora de drill firul frecandu-se pe dintii lui marunti ceda pana la urma,am un amic care a patit asa cu 2-3 somni mari a pus struna si apoi a reusit sa-i scoata,eu personal folosesc la somn la spining textil de 30 lb si inaintas mono de 0,45

Lucius
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Lucius » 19 Apr 2011, 11:17

Este in comert un fir tubular din aramida http://www.totalfishing.ro/fir-textil-s ... -2406.html prin care se poate trage cu un ac firul pe o portiune 30-50 cm lipit cu superglue la capete sau este o tehnica cu care se poate face o bucla cusuta cu invelis din aramida.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 19 Apr 2011, 11:44

Lucius scrie:Este in comert un fir tubular din aramida http://www.totalfishing.ro/fir-textil-s ... -2406.html prin care se poate trage cu un ac firul pe o portiune 30-50 cm lipit cu superglue la capete sau este o tehnica cu care se poate face o bucla cusuta cu invelis din aramida.
adica bagi firu textil sau mono prin firu asta cu acul? vad ca are 130lb deci chiar e gros, dar chestia cu superglue nu ar distruge rezistenta?

mi se pare interesant oricum :D

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 19 Apr 2011, 12:04

Lipiciul Nu distruge firul .... :wink: dar se poate si fara... insa lungimea de 30 cm e mica ... minim 60-80 cm. Cand mananca pestele poti sa prinzi si avat si clean cu el (jointed de 13 cm !) de salau sa nu mai vorbim ... cand nu atunci poti sa dai cu orice ca acelasi rezultat...

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 19 Apr 2011, 13:53

Acum muuuuulti ani pescuiam toamna in DD cu "vesele". Astea de fapt erau niste minipripoane legate de copacii aflati in apa. Momeala era scufundata pana in 50cm adancime. Lipovenii care m-au invatat de tipul asta de pescuit foloseau o sarma pe post de struna. Eu nu am folosit niciodata struna la acest mod de pescuit si am prins somni... frumosi. Pana anul asta am pescuit dupa somn la stationar (veselele am uitat de ele de vreo 10 ani). In fiecare an am prins somni punctabili si poate mai mari de atat (depinde de etalonul fiecaruia). La stationar folosesc monofilament de 0,40 cu care leg carligul, iar rupturile pe care le-am avut (au fost si multe d'astea) au fost numai datorita unor conjuncturi nefavorabile (am uitat frana stransa, nu am fost pe faza si a avut timp sa intre la buturuga sau, si nu-i poveste, a fost mult prea mare sa pot da macar 1 tura de manivela la mulineta rupand textil de 0.35. Parerea mea este ca la pescuitulde somn cu artificiale sau la viu nu trebuie folosita struna si eu nu o voi folosi niciodata.
Bucuresti

Lucius
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Lucius » 19 Apr 2011, 16:13

lungimea strunei o potrivesti tinand cont de apa pe care pescuiesti(daca o cunosti)referitor la ce capturi ai sanse pe apa respectiva Kzoli ai dreptate eu voblaresc dupa somn la italieni si folosesc struna de 60-70 cm. referitor la grosimea strunei eu folosesc textil de 0,25 introdus in fir tubular de 130 lb combinatia asta rezulta un inaintas deo,50 (masurat cu ochiul) feugen merita sa pui struna somnul nu poate sa-ti taie firul ca stiuca dar cu dinti marunti iti desface textilul si rupe microfibrele slabind in zona expusa

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 19 Apr 2011, 16:36

mono gros (stationar) sau struna mono din titan(spinning). nu pentru ca ar taia somnu ci pentru ca poate intra stiuca sau scoica ori piatra de pe fund. :wink:

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 19 Apr 2011, 17:36

Somnul nalucile mici de 7-9 cm in majoritatea cazurilor o ia direct pe gat, adica sa agata adanc, iar firul, bucata aceea de o palma sau doua ce intra in contact cu "dintisorii" lui se scamoseaza foarte repede si cedeaza ! Inaintasul este pentru a preveni acest neajuns.... textilul introdus intr-unul mai gros este o solutie unde poti folosi firul textil la capacitatea maxima fara noduri si alte minuni care slabesc firul.... daca sunt pesti mari in zona merita sa faceti un asemenea inaintas care e gata in 2 minute si ......intotdeaunea scapa pestele cel mai mare :wink:
Daca se agata in coltul gurii si este infipt bine, poti sa tragi cu orice, chiar si cu mono de 0,25 si nu scapa...
Fiecare foloseste ce vrea si cum vrea, insa pesti cu adevarat mari nu se prind in fiecare zii nicaieri in lume si somnul este singurul peste din apele noastre care poate sa aiba si 2 kg dar si peste 80kg.
In locuri unde exista sansa sa va intilniti cu trenuleturi, mai bine faceti tot posibilul sa ii veniti de hac cu echipament de calitate, daca a pus botul pe naluca si scapa in primele clipe de drill asta e, dar cand obosesti zeci de minute, o ora sau mai mult ceea ce se pare o vesnicie si in final cedeaza ancora, inelul, firul,mulineta sau lanseta atunci iti dai seama ca mai bine faceai... puneai... luai .... dar deja e tarziu foarte tarziu...

Scrie răspuns