se si transmite genetic ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 27 Ian 2005, 15:50

@ bogdank:

Nu contest nimic din ceea ce spui. Dar ...
Eu ma refeream la agresivitate in comportamentul general. (am si scris agresivitate/hraparet ... adicatelea "mancacios" :) ) Am vazut un film documentar care edifica acest lucru.

Bine inteles ca exista si alti factori care ar trebuii luati in consideratie dar la modul general privita treaba se poate spune ca pescuind la artificiale, exista sansa sa elimini exemplarele cele mai valoroase ale unei populatii de peste. Asta in cazul in care nu le eliberezi.
Revenind putin la componenta genetica, de vreme ce aceasta caracteristica (agresivitatea) nu se transmite fidel urmasilor, adica nu TOTI descendentii vor fi agresivi (sau sa zicem "foarte agresivi"), e clar ca nu este singurul motiv pentru care se prinde tot mai putin peste.
Da tu ai dreptate. Informatia genetica nu este uniforma ... si daca mai pui ca, icrele aceleasi femele pot fi fecundate si de doi, tre sau chiar mai multi masculi atunci problema devine si mai complicata. Dar prin aceasta "selectie" artificiala pe care pescarii sportivi o fac un fond piscicol poate fi slabit din mai multe puncte de vedere ... si ca o consecinta poate aparea si acest fenomen de "refuz" cum vrem noi sa-l numim, dar care paote sa-si aiba cauzele in cu totul altceva.

Nu vad cum sa se transmita o informatie pe cale genetica daca pestii prinsi nu sunt eliberati. Se stie azi de ex. ca in balti cu regim C&R pestii inplantati dupa una, doua, trei eliberari devin "foarte prudenti". La acestia se poate specula/banuii ca informatia v-a fi transmisa stramosilor ... dar daca tu "extragi" exemplarele prinse ... cum? Tlegraful fara fir? :lol:

Deci hai sa discut din nou exemplul dat in interventia anterioara.
Somonii care urcau devreme in rau ... sunt mai greu de prins la inceput din cauza apelor care pot fi umflate. In ierni mai modeste in precipitatii si cu primaveri timpurii apele pot fi la cota medie in iunie si atunci ... s-au prins si in prostie. (macel daac ma intrebi pe mine)
Dar mai exista un aspect. Somonii ce urcau timpuriu ajungeau sa ocupe locurile cele mai bune si stiute si de pescari. Dupa ce "parcheaza" pe aceste locuri deja in august la acestia se constata simtul de revir si ataca sa ucida tot ce misca prin preajma locului rspectiv. In plus acest comportament este accentuat si de sosirea noilor veniti cu care se isca adevarate batalii pentru locurile cele mai "cautate".

Atat agresivitatea crescuta, ce apare pe masura ce pestii stau mai mult in rau cat si timpul mai indelungat in care ei sunt supusi nalucilor artificiale de toate felurile face ca acesti primveniti sa fie prinsi in cantitati mai mari decat restul.

Deci numarul celor ce an dupa an migrau la inceputul lunii iunie a scazut marcant (nu peste tot) si azi de ex. iunie a devenit dintr-o luna foarte buna de pescuit la somon ... una slabuta.
Acum cel mai mult peste urca, in ani cu conditii normale (apa, temperatura ...etc), in luna iulie ... 15-31.07, tot pe raurile la care ma refer. Ca sunt peste 1000 la numar si sunt plasate de la sud pana la Capul de Nord si conditiile pot varia.

Deci o selectie artificiala, printre altele datorata si pescuitului sportiv, a facut sa scada nr. exemplarelor ce isi incepeau migratia la inceputul sezonului. (asta din cauza ca pestii prinsi se si omoara)

Deci ceea ce vreau sa spun este ca prin eliminarea/extragerea cu predilectie a unui grup anume a fondului piscicol s-a produs o predominare a indivizilor cu o anumita informatie genetica (timpul migratiei) si deci intreaga populatie a fost afectata.
Eu nu vreau sa trag concluzii generale si nici sa fac reguli, dar vreau sa spun ca nu poate fi eliminata din discutie posibilitatea ca extragand dintr-o populatie doar exemplarele cele mai agresiv-mancacioase se poate influenta evolutia unui fond piscicol. :)
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Ian 2005, 21:29

:) dupa argumentul cu mos martin cred ca nu mai are nici un sens discutia despre genetica.

respect!

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 27 Ian 2005, 21:46

[quote="adrian frunza"]salut! ovidiu ,ai folosit dandineta obisnuita sau modelul Timber Doodle cu carligul mascat de un twister? pe ce adancime de apa pescuiai? modelul "obisnuit" facut de mine.tabla de alama, argint, inox, cupru-0,5mm grosime carlig mare1/0-5/0(liber fara nimic in el, uneori primavara si toamna ca sa-i reduc din viteza de coborare pun o fasie de carne).de foarte multe ori salaul rateaza atacul, si atunci il vei intepa exterior...sub barba, sau de opercul...nu am prins nici unul macar de burta sau spate...nici macar un strapazan mic...spun asta, pentru a nu auzi si de la altii ca dandineta se foloseste la japca. pescuiesc pe ape cu adancimi intre2-6metri. dar foarte important este constructia dandinetei si cum se comporta...ce se gaseste in comert sunt pentru copca si biban

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 27 Ian 2005, 22:00

si nu stiu de ce acuzam bietii rapitori ca trag la momeaua noastra...noi de cate ori ne "ardem" in fel de fel si nu ne invatam minte...cati pesti mari a trebuit sa scapam ca sa putem prinde unul? (adica faceam greseli) cu pestii..depinde de conjuncturi...plus ca ei nu au evoluat prea mult...asa ca ii vom prinde mai departe..."parerea mea" fir incins!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 28 Ian 2005, 01:02

eugen scrie::) dupa argumentul cu mos martin cred ca nu mai are nici un sens discutia despre genetica.

respect!

io zic ca aceasta situatie de fapt nu contrazice teoria informatiilor transmise genetic. Ba chiar o confirma.
In momentele in care somonul urca pe rau pentru a depune, il indeamna tot un instinct, dar de data asta mult mai puternic decat cel de conservare. Nevoia de reproducere.

Spuneti voi ca de dragul unei tavaleli k-lumea nu v-ati risca nitel ( nu zic fundul, sa nu se inteleaga gresit)! :D

....sau puteam sa tac! :roll:
near the beer

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 28 Ian 2005, 09:00

ovidiu scrie:si nu stiu de ce acuzam bietii rapitori ca trag la momeaua noastra...
Nu ii acuzam! II IMPLORAM!!! :lol:

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 02 Feb 2005, 14:01

SF scrie: Ca sa-l prinda pescarul leaga o musca care imita buburuza ( zice ca nalucile imita prada ) . Prinde pestele , il elibereza iar acesta , se invata minte ( dupa cit timp ! ), nu mai reactioneaza la stimulii buburuzei . Informatie care o transmite nepotilor.
Instinctul de hranire fiind puternic, probabil ca nu o sa se invete minte. Dar in nici un caz nu va transmite nepotilor si urmasilor urmasilor acestora nici o particica din memoria lui. Nu pe cale genetica. Se transmite eventual caracterul mai mult sau mai putin agresiv; spun "mai" pentru ca fiecare are doza lui de agresivitate.

Scrie răspuns