se si transmite genetic ?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- Borealis Fly
- veteran

Am sa va dau un exemplu la ceea ce cred eu ca se refera MM in articol.
In anumite rauri norvegiene in care "ca la pomul laudat" se pescuieste intensiv la inceputul sezonului de pescuit la somon (01.06 - 15.09 ... nu gasesti un loc liber in iunie si la inceputul lui iulie - existand o limita de bete in fiecare pool care este delimitat riguros ) s-a constat ca exista din ce in ce mai putini somoni care urca in rau in aceasta perioada de inceput de sezon. In schimb cei ce urcau la mijlocul sezonului si catre sfarsitul lui au inceput sa creasca in numar. In aceste perioade si pescuitul sportiv a fost prin traditie, mult mai modest.
Eu cred ca MM s-a referit la o selectie natural/artificiala a unor instincte la o anumita categorie de pesti din cadrul aceluiasi soi. Deci facandu-se o "recoltare" a celor mai agresivi/hrapareti, numarul celor mai putin agresivi ce in mod natural s-ar descurca mai greu in procurarea hranei, v-a creste. Deci informatia genetica a acestora se transmite mai departe generatiilor urmatoare si astfel se v-a remarca in timp o modificare a comportamentului majoritatii speciei respective, in acel fond piscicol.
Eu cred mai mult in agresivitatea inascuta, ce si ea a fost transmisa din generatii in generatii de catre acei indivizi care in mod natural, tocmai datorita acestei trasaturi de caracter, au devenit predominanti in cadrul aceleeasi specii. Ei se hraneau mai intensiv si atingeau o varsta mai inaintata, deci automat mai multe sanse de a-si transmite genetic trasaturile de caracter generatiilor urmatoare.
Dar logic ar fi ca si o anumita culoare sau vibratie ce declanseaza tocmai reactia de agresivitate a unor indivizi, de fapt un stimulant, ar putea fi in timp printr-o selectie artificiala sa fie transmisa din ce in ce mai putin generatiilor urmatoare. De aici si sansa ca pestii dintr-o anumita balta sa nu mai reactioneze atat de intensiv la un anumit gen de vibratie si culoare. Normal ar fi ca acest proces sa fie lent, dar cred ca el depinde de arealul apei puse in discutie.
Deocamdata speculatii ... dar citisem undeva ca ar exista si studii publicate pe aceasta tema.
Fir intins!
Borealis F
Borealis F
-
- veteran
@ Borealis
Cam asta incercam sa spun si eu. Problema, din pacate (sau din fericire) e mai complexa. Agresivitatea e in mod cert o trasatura ancestrala, mostenita, care determina (si ea) ca pestii sa se arunce pe momelile noastre. Dar in plus fata de agresivitate apare teritorialitatea, care la Perciforme este destul de marcata si e demonstrata. Apoi exista concurenta la hrana si nu in ultimul rind foamea. Daca in cazul twisterelor, care cauta salaul in ascunzisul lui, senzatia de foame si confundarea nalucii cu o potentiala prada poate fi pusa in discutie, in cazul voblerelor, cind salaul ataca in suprafata urmarind obletii, cred ca e preponderenta confuzia cu potentiala prada.
Revenind putin la componenta genetica, de vreme ce aceasta caracteristica (agresivitatea) nu se transmite fidel urmasilor, adica nu TOTI descendentii vor fi agresivi (sau sa zicem "foarte agresivi"), e clar ca nu este singurul motiv pentru care se prinde tot mai putin peste.
Si sunt de acord cu adrian frunza. Daca am avea raspunsul, am putea candida la un Nobel.
Asta nu inseamna ca nu putem incerca sa gasim niste explicatii, bazate pe cunostinte sau/si experienta. Generalizarea acestor concluzii este o alta poveste.
Cam asta incercam sa spun si eu. Problema, din pacate (sau din fericire) e mai complexa. Agresivitatea e in mod cert o trasatura ancestrala, mostenita, care determina (si ea) ca pestii sa se arunce pe momelile noastre. Dar in plus fata de agresivitate apare teritorialitatea, care la Perciforme este destul de marcata si e demonstrata. Apoi exista concurenta la hrana si nu in ultimul rind foamea. Daca in cazul twisterelor, care cauta salaul in ascunzisul lui, senzatia de foame si confundarea nalucii cu o potentiala prada poate fi pusa in discutie, in cazul voblerelor, cind salaul ataca in suprafata urmarind obletii, cred ca e preponderenta confuzia cu potentiala prada.
Revenind putin la componenta genetica, de vreme ce aceasta caracteristica (agresivitatea) nu se transmite fidel urmasilor, adica nu TOTI descendentii vor fi agresivi (sau sa zicem "foarte agresivi"), e clar ca nu este singurul motiv pentru care se prinde tot mai putin peste.
Si sunt de acord cu adrian frunza. Daca am avea raspunsul, am putea candida la un Nobel.

-
- veteran
salut! cand am spus psihanaliza nu am batut campii,vad ca ati ajuns in impas cu speculatiile din punct de vedere al pradatorului suprem:omul.
incercati sa ganditi ca un salau.
intrebare :cine e mai agresiva ,femela sau masculul?cine pazeste icrele?
in legatura cu agresivitatea.da pot exista indivizi in populatie care nu sunt genetic f agresivi,dar au sanse minime de supravituire +reproducere.mototoii nu ca ar fi foarte prudenti,pur si simplu nu supravietuiesc(nici macar in acvariu).prudenta unui rapitor este cosecinta unor evenimente ce declanseaza instinctul de supravietuire care are caracter dominant fata de hranire sau reproducere(omul uneori face exceptie)
incercati sa ganditi ca un salau.
intrebare :cine e mai agresiva ,femela sau masculul?cine pazeste icrele?
in legatura cu agresivitatea.da pot exista indivizi in populatie care nu sunt genetic f agresivi,dar au sanse minime de supravituire +reproducere.mototoii nu ca ar fi foarte prudenti,pur si simplu nu supravietuiesc(nici macar in acvariu).prudenta unui rapitor este cosecinta unor evenimente ce declanseaza instinctul de supravietuire care are caracter dominant fata de hranire sau reproducere(omul uneori face exceptie)
walleye
Nush ce sa zic de clenii aia!! Minune!!
Am dat si eu un exemplu. Acu n-am zis k nu mai sunt excepti de la regula. Gandestete in felul urmator. Adevarat k acu ani buni populatia piscicola era in floare, dar..... acu multi ani(nu conteaza cati
) se prindea numa la asa ceva. Acu sa nu-mi zici k tu ai prins asa fest. Eu zic k ai prins o data sau de cateva ori. Si al ce dadeai cu asa fir de ti-a venit sa dai la clean?? De curiozitate? Crap, somn, salau??
Numa bine d-nilor!

Numa bine d-nilor!
- Stefan Tudose
- Moderator
Un vitel de doua luni , scapat pentru prima data la pasune nu va paste plante care ii cauzeaza dureri de stomac. Nici ma-sa sau tat-su. E informatie transmisa filogenetic.
Extrapoland ideea, putem spune ca anumiti rapitori capata informatie genetica despre naluci.
Asta nu inseamna ca nu le mai cad bine la stomac shadurile albe sidef ci doar cele cu spate negru, e vorba de pachetul de stimuli comuni unei anumite clase de naluci, adica nu prea mai papa oscilante in general, sau crankuri etc.
Cam asa suna teoria. Aici concureaza si fenomenul de invatare al pestilor prinsi si eliberati.
respect,
s
Extrapoland ideea, putem spune ca anumiti rapitori capata informatie genetica despre naluci.
Asta nu inseamna ca nu le mai cad bine la stomac shadurile albe sidef ci doar cele cu spate negru, e vorba de pachetul de stimuli comuni unei anumite clase de naluci, adica nu prea mai papa oscilante in general, sau crankuri etc.
Cam asa suna teoria. Aici concureaza si fenomenul de invatare al pestilor prinsi si eliberati.
respect,
s
WSB Dream Team
www.wsbteam.com
www.wsbteam.com
cred ca SF are dreptate.
ca sa vorbim despre informatie transmisa genetic ar trebui sa putem discuta despre un context care nu se schimba. pai numai uitati-va la noi, care mai foloseste anul asta ce-a folosit anul trecut? plus ca nu stiu doi pescari care sa prinda consistent la aceeasi specie in acelasi loc cu exact aceeasi naluca. am vazut asa ceva, dar era doar in imaginatia lor, dovada ca se prindea la fel de bine cu altceva. si oricum cand vine vorba de articiale, nu exista doi pescari care sa dea la fel, am vazut situatii cand unii nu prindeau nimic o anume naluca si altii prindeau chiar bine.
nu vad cum s-ar putea transmite genetic informatii referitoare la naluci cand pestele sa se obisnuiasca cu ceva la cat de multe tipuri vede. sigur ca putem discuta despre locuri cu pesti educati, pescuiti intensiv, dar si acolo de obicei macar fatze tot prinzi. totdeauna e mai usor sa prinzi pestii mici, la orice specie. doar aia mari sunt suspiciosi si sunt mai greu de prins pentru ca stiu ce-i ala fir sau se feresc de umbre, deci te simt cand umbli pe mal. aia mici nu prea.
deci mie mi se pare evident ca e vorba de experienta fiecarui animal in parte. poate n-am dreptate, dar oricum as prefera sa nu-mi bat capul. deja sunt prea multi factori de luat in calcul ca sa spargi codul.
Stefane,
in fiecare an mor vaci din cauza ca le uita taranu' pe campul cu lucerna. unele supravietuiesc, dar dupa alti ani puii lor tot baga pana mor daca scapa iarasi.
ca sa vorbim despre informatie transmisa genetic ar trebui sa putem discuta despre un context care nu se schimba. pai numai uitati-va la noi, care mai foloseste anul asta ce-a folosit anul trecut? plus ca nu stiu doi pescari care sa prinda consistent la aceeasi specie in acelasi loc cu exact aceeasi naluca. am vazut asa ceva, dar era doar in imaginatia lor, dovada ca se prindea la fel de bine cu altceva. si oricum cand vine vorba de articiale, nu exista doi pescari care sa dea la fel, am vazut situatii cand unii nu prindeau nimic o anume naluca si altii prindeau chiar bine.
nu vad cum s-ar putea transmite genetic informatii referitoare la naluci cand pestele sa se obisnuiasca cu ceva la cat de multe tipuri vede. sigur ca putem discuta despre locuri cu pesti educati, pescuiti intensiv, dar si acolo de obicei macar fatze tot prinzi. totdeauna e mai usor sa prinzi pestii mici, la orice specie. doar aia mari sunt suspiciosi si sunt mai greu de prins pentru ca stiu ce-i ala fir sau se feresc de umbre, deci te simt cand umbli pe mal. aia mici nu prea.
deci mie mi se pare evident ca e vorba de experienta fiecarui animal in parte. poate n-am dreptate, dar oricum as prefera sa nu-mi bat capul. deja sunt prea multi factori de luat in calcul ca sa spargi codul.

Stefane,
in fiecare an mor vaci din cauza ca le uita taranu' pe campul cu lucerna. unele supravietuiesc, dar dupa alti ani puii lor tot baga pana mor daca scapa iarasi.