salaul, stiuca si temperatura apei toamna
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
salaul, stiuca si temperatura apei toamna
pana la ce temperatura a apei trag salaul si stiuca foarte bine toamna ?
a urmarit cineva temperatura apei toamna, versus pescuit la salau si stiuca ?
practic ii poti prinde oricand, exista insa un "iures" de toamna care se petrece pana la o anumita temperatura, cred eu ?
care este aceea ?
a urmarit cineva temperatura apei toamna, versus pescuit la salau si stiuca ?
practic ii poti prinde oricand, exista insa un "iures" de toamna care se petrece pana la o anumita temperatura, cred eu ?
care este aceea ?
la 4-5 grade e amortit cred. nu am avut curiozitatea sa masor temperatura apei, dar am observat - din nefericire - intr'un sfarsit de decembrie niste animale care dadeau la agatat si prindeau strapazani de 15-20 cm amortiti efectiv, nu faceau nici o miscare. cam asta sa fi fost temperatura apei atunci.
Numai bine!
Numai bine!
ma tem ca anul asta nu o sa aflam exact, datorita viiturilor astora nenorocite
la ultima iesire apa avea 10 grade la suprafata, pot afla cat are si cativa metri mai jos ca am destul cablu la sonda sonarului
dupa aia poate ne spune wavedancer, ca e fizician, cat mai creste apa in temperatura in functie de adancime si alti factori pe care eu nici nu-i banuiesc
la ultima iesire apa avea 10 grade la suprafata, pot afla cat are si cativa metri mai jos ca am destul cablu la sonda sonarului
dupa aia poate ne spune wavedancer, ca e fizician, cat mai creste apa in temperatura in functie de adancime si alti factori pe care eu nici nu-i banuiesc

Vara, da... Dar probabil ca iarna este mai rece la suprafata si se incalzeste cu adancimea, datorita presiunii (adilucu scrie:dane, eu stiu ca apa rece e mai grea decat apa calda, deci cu cat cobori cu atat e mai rece...sau poate ma insel...

Vara, banuiesc ca temperatura apei scade, tot in functie de adancime, cam pana la aceeasi temperatura.
pai in primul rand ca atunci cand vine toamna apa incepe si se raceste incepand cu straturile superioare
daca volumul de apa este foarte mare ( apa adanca si suprafata mare ) apa se raceste mai greu, astfel ca se prinde bine peste ( chiar si crap ) pana tarziu in decembrie
deci la fund va fi mai calda decat la suprafata
apoi incepe si ingheata, dar la fund va avea intotdeauna cateva grade, datorita presiunii la adancimea respectiva
nu prea stiu fizica, asa parca imi amintesc eu ca am citit
daca volumul de apa este foarte mare ( apa adanca si suprafata mare ) apa se raceste mai greu, astfel ca se prinde bine peste ( chiar si crap ) pana tarziu in decembrie
deci la fund va fi mai calda decat la suprafata
apoi incepe si ingheata, dar la fund va avea intotdeauna cateva grade, datorita presiunii la adancimea respectiva
nu prea stiu fizica, asa parca imi amintesc eu ca am citit
cateva date interesante despre salau gasiti aici
se refera la zona marii caspice, dar este tot salau
http://www.caspianenvironment.org/biodb ... a/main.htm
da tot nu m-am lamurit pana la ce temperatura trage toamna de rupe
din materialul de mai sus rezulta ca pana pe la 11 grade, dar eu cred ca e mai jos
se refera la zona marii caspice, dar este tot salau

http://www.caspianenvironment.org/biodb ... a/main.htm
da tot nu m-am lamurit pana la ce temperatura trage toamna de rupe
din materialul de mai sus rezulta ca pana pe la 11 grade, dar eu cred ca e mai jos
- Wavedancer
- veteran
Hai sa lamurim problema stratificarii termice a apei. In primul rind temperatura de 4 grade nu ramine CONSTANTA. Dar intotdeauna stratul inferior extrem are 4 grade, deoarece apa la temperatura de 4 grade are cea mai mare densitate (fenomen cunoscut sub numele de "anomalia termica a apei" sau "anomalia de 4 grade"). Vara, stratul superior este mai cald decit stratul inferior. Iarna (era sa zic "iarna nu-i ca vara"
) stratul superior este mai rece decit stratul inferior. Primavara si toamna sint doua perioade scurte, in care se produce inversarea termica a straturilor. In functie de factorii externi (vint, precipitatii, izvoare calde, aductiuni de apa calda, etc.) se produc discontinuitati termice in masa apei, care genereaza "locuri" bune de pescuit, indiferent de perioada anului. Despre temperaturile optime la care vineaza salaul si stiuca, ar trebui sa intrebam un ihtiolog sau macar un inginer piscicol.

You can run, you can hide! But... you'll die tired!