salaul, stiuca si temperatura apei toamna
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- costica_fishing
- veteran
- Mesaje: 2092
- Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
- Localitate: Constanta
- Contact:
De la romanul BOLONI !
Ba neica, ce naste din soarece, pisica mananca ! Nascut , crescut si exportat din Ardeal o fi un roman ca si mine
La fel ca si unu pomenit pe nume de Cosma dar care a fost botezat CSOMA SANDOR si care detine recordul mondial la nr. de limbi starine vorbite (18) membru al Academiei Britanice. Da asta-i mort
ca de nu ne dadeam mare cu el
KASZONYI ZOLTAN are doua carti editate si in Romania , dar tot in "nemtudom"



La fel ca si unu pomenit pe nume de Cosma dar care a fost botezat CSOMA SANDOR si care detine recordul mondial la nr. de limbi starine vorbite (18) membru al Academiei Britanice. Da asta-i mort


KASZONYI ZOLTAN are doua carti editate si in Romania , dar tot in "nemtudom"

Mihalt
Afirmatia este corecta, cu o rezerva :
mihaltul nu se hraneste daca temparatura apei scade sub 1 grad ci se ascunde in ape unde nu poate sa-l prinda inghetul
pastravului, lostritei apa de peste 18 grade i-i este deja critica !!!
somnul la 4 grade se hraneste la fel de bine ca la 10 grade !!!!!
scobarul (fui) se hraneste si in apa de 2-3 grade, si obletele si , si si.......
mihaltul nu se hraneste daca temparatura apei scade sub 1 grad ci se ascunde in ape unde nu poate sa-l prinda inghetul

pastravului, lostritei apa de peste 18 grade i-i este deja critica !!!
somnul la 4 grade se hraneste la fel de bine ca la 10 grade !!!!!
scobarul (fui) se hraneste si in apa de 2-3 grade, si obletele si , si si.......
Eu am citit o carte despre pescuitul sportiv al tuturor speciilor de pesti scrisa de KASZONYI ZOLTAN in limba romana. Avea coperti verzi, din carton gros. A aparut cam prin anii '70.
S-ar putea gasi pe la Bibliotecile judetene sau pe la anticariate...
S-ar putea gasi pe la Bibliotecile judetene sau pe la anticariate...
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Avea si ceva poze dintre care unele chiar color. Pe vremea aia un lux. 
Oare de ce nu mai scrie nimeni carti despre pescuit ? Cumparatori s-ar gasi.
Cand zic "carti" ma refer la alea originale si nu diverse copieri facute de nespecialisti care ar scoate si ei un ban de pe fraieri. Din astea au aparut destul depa Rev.

Oare de ce nu mai scrie nimeni carti despre pescuit ? Cumparatori s-ar gasi.
Cand zic "carti" ma refer la alea originale si nu diverse copieri facute de nespecialisti care ar scoate si ei un ban de pe fraieri. Din astea au aparut destul depa Rev.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Kaszonyi
Intr-adevar, prima aparitie a cartii despre pescuit a lui K.Z a aparut prin anii '70 . cartea a fost reeditata. dar cartea de capatai scisa de acest om este un tratat de ihtiologie, in care da detalii foarte importante despre pestii autohtoni si despre cele introduse in apele noastre. Voi incerca in timpul iernii
la gura sobei cu o cana de vin fiert sa traduc cateva articole aparute in presa maghiara, dar fac aceasta promisiune sub rezerva timpului liber foarte limitat.

Dane, no offence, dar esti putin rautacios si cred ca exagerezi generalizand (e drept, ca in fiecare padure sunt si destule uscaturi, adica, sunt atat ingineri piscicoli profesionisti adevarati, cat si "injineri piscicoli"). Inainte sa-i judeci ar trebui sa stii ca hotararea de a elimina rapitorii din balti apartine, in cele mai multe cazuri, administratorilor sau patronilor acestora (in foarte putine situatii acestia sunt de meserie sau au macar cat de cat habar de ea) asa incat inginerii - ca si simpli angajati - nu fac altceva decat sa respecte "indicatiile" trasate. Din pacate insa, si cu asta nu sunt nici eu de acord, este adevarat ca in multe situatii inginerii nici macar nu iau atitudine, ca sa nu mai spun ca nici n-au curajul sa explice patronilor ca un procent de rapitori (salau, stiuca, somn, biban mai putin) este chiar benefic pentru un bazin piscicol. Si ar mai fi un aspect de discutat, in general patronii privesc lucrurile intr-un mod mai simplist, pur economic (sa nu mai spunem ca cei mai multi urmaresc imbogatirea peste noapte si/sau recuperarea rapida a investitiei), bazandu-se pe un calcul simplu care arata ca este mult mai usor si rentabil sa cresti ciprinide (crap si caras pentru unditari - mult mai multi comparativ cu amatorii de spinning -, crap si caras (sic!)danr scrie:mai nou singura preocupare a inginerilor piscicoli este starpirea salailor de prin toate baltile, ca mananca prea mult puiet de chinez
sunt convins ca habar n-au, practic vorbind, pe la ce temperatura il spargi la twistere toamna


Revenind la intrebare, personal consider ca apetitul stiucii, salaului si bibanului in perioada rece nu este cu mult mai scazut decat in cea calda, uneori fiind chiar mai ridicat. Intervalul optim de temperatura la care stiuca (sau salaul, sau ...) se hraneste cel mai bine poate avea doar un caracter pur orientativ deoarece in realitate apetitul depinde si de alti factori, unii chiar mai importanti cateodata. Explicatiile sunt multiple si tin atat de implicatiile scaderii temperaturii apei asupra celorlalti factori de mediu si a vietuitoarelor (pestii prada) cat si de faptul ca aceste specii ataca nu doar pentru a se hrani ci si din agresivitate (details on request

P.S. daca nu-s unditari (si mai ales amatori de pescuit la rapitori) de ce ar trebui sa stie inginerii "pe la ce temperatura il spargi la twistere toamna" ??? Apropos, iarna n-ai spart salaul la twister ??? Dar primavara inainte de prohibitie ??? Dar vara ??? Daca da, atunci care-i temperatura optima ???